Het Verschil Tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel!

Verschil Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel

Het is echt jaren geleden dat ik Scotland Yard van Ravensburger voor het eerst speelde. De eerste keer dat ik Brieven uit Whitechapel van 999 Games speelde is denk ik 2012 of 2013. Het was in ieder geval kort nadat deze werd uitgebracht.

Toen viel me al gelijk op dat de spellen veel op elkaar lijken. Maar na een kritische onderzoek heb ik het nodige bewijsmateriaal verzameld en mijn conclusie getrokken.

Ja, ze lijken veel op elkaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel.

Lees snel verder om te ontdekken wat de verschillen zijn!

In mijn optiek zijn er 4 verschillen aan te wijzen tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel. Dat zijn de volgende:

  1. Het Thema
  2. Het Spelverloop
  3. De Complexiteit
  4. De Speelduur

Ik zal deze onderdelen eerst toelichten en daarna een samenvatting geven. Wil je die meteen? Klik dan op Het verschil tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel.

Verschil #1: Het Thema

Het eerste verschil dat je direct zal opvallen is het thema. Scotland Yard speelt zich af in het moderne London. Er is een misdaad begaan, niet per se een moord. Het is niet gebaseerd op iets dat waar gebeurd is, waardoor ik het thema wat abstracter zou noemen.

Brieven uit Whitechapel speelt zich ook af in London (de wijk Whitechapel), maar het momentum is het jaar 1888. Dit was het jaar waar seriemoordenaar Jack The Ripper toesloeg en sowieso 5 prostituees vermoordde. Hierop is het thema van dit spel gebaseerd.

Brieven uit Whitechapel: Jack The Ripper en Vijf Prostituees

Verschil #2: Het Spelverloop

Tijdens een potje Scotland Yard ziet het spel er grofweg als volgt uit. Één speler is Mister X en die manoeuvreert zich door London. Hij moet 24 verplaatsingen maken en uit de handen van de detectives blijven. De detectives moeten Mister X dus proberen te pakken vóór de laatste verplaatsing.

Tijdens een potje Brieven uit Whitechapel staat het aantal verplaatsingen niet vast. Wél het aantal nachten: 4. Jack The Ripper kiest een schuilplaats. Aan het begin van elke nacht vermoordt hij een prostituee. Daarna moet hij elke nacht terugkeren naar dezelfde schuilplaats. Bereikt hij deze? Dan begint de volgende nacht. Redt hij het om in de 4e nacht zijn schuilplaats te bereiken? Dan wint Jack.

Verschil #3: De Complexiteit

Tijdens Scotland Yard moet Mister X zo nu en dan zijn locatie kenbaar maken. Dit maakt het voor detectives wat makkelijker. Ook hoeft Mister X niet terug naar een schuilplaats, maar kan hij elke kant op die nodig is om uit de handen van de detectives te blijven. Dit onderdeel maakt het weer wat makkelijker voor Mister X. Scotland Yard is dus relatief eenvoudig.

Scotland Yard

Tijdens Brieven uit Whitechapel maakt Jack The Ripper zijn locatie slechts 4x kenbaar. En dat is aan het begin van iedere nacht, als hij gemoord heeft. Dit maakt het voor de detectives wat moeilijker. Daar tegenover staat dat Jack tot 4x toe terug moet naar zijn schuilplaats. Als detectives lucht krijgen van die locatie, wordt het voor de seriemoordenaar ook weer een stuk moeilijker. Whitechapel is dus het relatief moeilijke spel.

Verschil #4: De Speelduur

Een gemiddeld potje Scotland Yard zal niet langer (hoeven) duren dan 60 minuten. Letters from Whitechapel daarentegen kan wel 3 uur duren. De uiteindelijke speeltijd hangt natuurlijk af van de spelers. Heb je goede analisten die snel keuzes maken? Dan zullen beide spellen wellicht sneller verlopen.

Het verschil tussen Scotland Yard en Brieven uit Whitechapel

Scotland Yard heeft een abstract thema, is eenvoudiger en duurt niet zo lang. Brieven uit Whitechapel heeft een concreet thema, is moeilijker en duurt een stuk langer.

Welke moet je kiezen?

Beide spellen zijn echte detectivespellen. Mijn advies zou het volgende zijn. Speel je met wat jongere spelers en/of spelers die niet zo van lange spellen houden? Kies dan voor Scotland Yard. Je kunt Scotland Yard bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Speel je met doorgewinterde spellenfanaten die van strategische spellen houden en waarbij een lange speelduur niet uitmaakt? Kies dan voor Brieven uit Whitechapel. Je kunt Brieven uit Whitechapel bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Welke vind ik leuker?

Mijn voorkeur heeft toch Brieven uit Whitechapel. Ik vind het thema uit de 19e eeuw zeer intrigerend en houd bovendien van wat meer uitdaging. En dat is precies wat Whitechapel biedt. Mocht ik mij in wat jongere kringen bevinden, dan vind ik het trouwens ook niet erg om Scotland Yard te doen.

Nu ben jij aan de beurt!

Ik ben altijd benieuwd naar de mening van anderen. Wat vind jij van beide spellen? Mis ik nog een cruciaal verschil? Of vind jij de spellen eigenlijk gewoon hetzelfde?

Deel je mening in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *