Marco Polo 1 of 2 kopen? Check de verschillen en mijn advies!

Marco Polo 1 of 2 kopen? Hier zijn de verschillen!

Onlangs is Marco Polo II: Op Bevel van de Khan uitgekomen. Omdat Marco Polo 1 bijzonder hoog aangeschreven staat op BoardGameGeek, dacht ik in eerste instantie dat het om een uitbreiding ging. Maar nee hoor, Marco Polo 2 is een volledig opzichzelfstaand spel.

Gelijk kwamen de vragen. Waarom een Marco Polo 2? Wat is het verschil tussen Marco Polo 1 en 2? Is Marco Polo 2 de moeite waard om te kopen?

In dit blog bespreek ik de verschillen tussen Marco Polo 1 en 2 en zal ik mijn advies geven over welke je het beste kunt kopen!

Zoals Marco Polo op de zijderoute diverse steden tegenkwam, kom je in dit blog de volgende onderdelen tegen:

  1. Verschillen tussen Marco Polo 1 en 2
  2. Conclusie
  3. Welke kun je het beste kopen?
  4. Moet je Marco Polo 2 kopen als je 1 al hebt?
  5. Welke vind ik beter?

1 – Verschillen tussen Marco Polo 1 en Marco Polo 2

Ik benoem in dit blog 7 verschillen tussen Marco Polo 1 en 2. Er zijn er vast wat meer, maar dit zijn naar mijn mening de belangrijkste.

Wil je een uitgebreide blik op beide spellen? Lees dan mijn Marco Polo Spel review en Marco Polo 2 Spel review.

Verschil 1: Reizen speelt een grotere rol

Reizen was in Marco Polo I wel nodig, maar relatief moeilijk. In Marco Polo II is reizen makkelijker én je wordt juist gestimuleerd om te reizen. Er is meer plek voor dobbelstenen en reizen levert de nodige voordelen op. Die voordelen verduidelijk ik trouwens in verschil 2 en 3 ;).

Hieronder zie je de reisactie van Marco Polo 1:

Reizen in Marco Polo 1

En hieronder zie je de reisactie van Marco Polo 2:

Reizen in Marco Polo 2

Trouwens, In de Voetsporen van Marco Polo ging over zijn reis naar Azië. Marco Polo II: Op Bevel van de Khan gaat over zijn tijd in Azië.

Verschil 2: Handelscontracten Vervullen

Waar je in Marco Polo 1 handelscontracten kon vervullen die op het bord lagen, kun je in Marco Polo 2 alleen handelscontracten vervullen die bij een stad liggen waar jij een handelspost hebt. En ja. Die dingen leveren nog steeds goederen, munten én punten op. Je moet dus wel reizen!

Verschil 3: Wapens!

Nee, nee. Geen wapens voor geweld. Maar banieren! Bij elke stad staat een wapen afgebeeld. Aan het einde van het spel krijg je extra punten voor de verschillende wapens bij steden waar jij een handelspost hebt staan. Daarnaast kun je extra wapens verdienen met doelkaarten.

Het gaat best om wat punten, dus je ontkomt niet aan wapens verzamelen!

Punten voor Wapens in Marco Polo 2

Verschil 4: Je komt makkelijker aan goederen, kamelen en geld

Ik durf niet te zeggen dat reizen in Marco Polo II goedkoper is dan in I. Wél krijg je veel sneller goederen, kamelen en munten. De gevraagde kosten zijn dus makkelijk op te brengen. Ook dit stimuleert wederom het reizen in Marco Polo II.

Het feit dat je makkelijker aan goederen, kamelen en munten komt is te danken aan de Boekacties. Zelfs met slechts 1 oog op de dobbelsteen kun je al 3 of meer dingen krijgen!

Verschil 5: Duidelijk verschil in groot en klein

Over goederen gesproken. Erger jij je in Marco Polo 1 aan het minimale verschil tussen de kleine (= 1 waard) en grote (= 3 waard) goederen? Dat is bij Marco Polo 2 opgelost. De verschillen zijn nu veel beter waarneembaar!

NB: Het verschil was met name lastig te zien als de goederen gesorteerd op een hoop lagen.

Hieronder zie je links het materiaal uit Marco Polo 1 en rechts uit Marco Polo 2:

Verschillen in Grootte van Speelmateriaal in Marco Polo 1 en 2

Verschil 6: Gildezegels!

Een volledig nieuwe actie in Marco Polo 2 is het kopen van gildezegels. Deze kun je op sommige routes gebruiken om te reizen (je kunt er meestal wel omheen, maar dat kost meer). Daarnaast geven opgewaardeerde zegels inkomen tijdens- en punten aan het einde van het spel.

Verschil 7: Jade!

Tot slot is er een nieuw goed: het prachtige Jade. Deze gebruik je, net als andere goederen, om voor routes te betalen, handelscontracten te claimen, enzovoorts. Daarnaast dient het als joker voor een kameel of munt. Én je kunt ze bij de Boekenacties besteden voor extra goederen, kamelen of munten.

Marco Polo 2 Spel: Jade

2 – Conclusie

Beide spellen bevatten hetzelfde mechanisme: dice placement. Je moet je dobbelstenen zo goed mogelijk plaatsen om zo efficiënt mogelijk acties te doen.

Marco Polo I is de variant waarbij je niet teveel (en misschien zelfs wel geen enkele) fouten mag maken. Je hebt enigszins geluk nodig met je dobbelstenen en je moet de acties echt strak plannen.

Marco Polo II daarentegen is de variant die je niet direct afstraft bij een slechte worp of gemiste actie. Er zijn meer acties mogelijk én je kunt lage dobbelstenen ook makkelijker kwijt.

Laat ik het zo zeggen:

Marco Polo I voelt als topsport met no room for error. Marco Polo II voelt als een vriendschappelijke wedstrijd.

Hopelijk is dat een mooie conclusie om het verschil tussen Marco Polo 1 en 2 aan te geven :).

3 – Welk Marco Polo bordspel kun je het beste kopen?

Als je nog geen Marco Polo spel in je bezit hebt, kun je jezelf denk ik het beste afvragen wat jij en eventuele medespelers leuker vinden. Een spel dat ‘harder’ is (Marco Polo 1) of juist meer vergevingsgezind (Marco Polo 2).

Je kunt Marco Polo 1 online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Je kunt Marco Polo 2 online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Ik moet steeds denken aan Ticket to Ride USA en Ticket to Ride Europe. De eerste is ‘hard’, want zijn routes bezet? Dan heb je pech. Europe is softer, omdat je dankzij de toevoeging van stations altijd nog een kans hebt om een route te pakken.

4 – Ik heb Marco Polo I al in m’n bezit. Moet ik dan ook Marco Polo II kopen?

Als je écht fan bent van Marco Polo of je bent gewoon een verzamelaar, dan denk ik dat je geen spijt zult hebben als je Marco Polo 2 koopt.

Maar heb je beperkt budget? Dan is er geen haast. Koop gerust eerst iets anders. Want heel veel verschillen de Marco Polo’s niet.

Vind je Marco Polo I prima voor af en toe? Houd het dan daarbij. Je kunt natuurlijk iemand anders uit je spellengroep overtuigen om Marco Polo II aan zijn of haar collectie toe te voegen ;).

5 – Welke Marco Polo vind ik beter?

Hmm, Marco Polo 1 of Marco Polo 2? Ik kies dan toch voor Marco Polo 2. Je hebt wat meer mogelijkheden en wordt minder snel afgestraft. Dat vind ik over het algemeen leuker. Daarnaast vind ik het echt een groot pluspunt voor zowel het thema als spelverloop dat het reizen in Marco Polo 2 makkelijker gaat dan in 1.

Lees hier mijn Marco Polo II review.

Ik vind Marco Polo 2 toch iets leuker!

For the record: ik vind Marco Polo I ook nog steeds een goed spel. Maar het vervolg net wat beter!

Marco Polo 1 of 2 kopen?

Je kunt Marco Polo 1 online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Je kunt Marco Polo 2 online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik verschillen beschreven tussen In de Voetsporen van Marco Polo en Marco Polo II: Op Bevel van de Khan. Daarnaast gaf ik advies over welke je het beste kunt kopen. Én ik vertelde je welke van de 2 bordspellen ik beter vond.

Mis je nog iets? Ben je het niet met me eens? Wil je nog iets weten? Dan hoor ik graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *