7 Redenen Waarom Catan Zo Populair Is!

Waarom is Catan zo Populair?

Catan, voorheen Kolonisten van Catan, wordt aangewezen als het spel dat in 1995 een revolutie teweeg bracht in de bordspellenwereld. Als ‘gateway game’ opende het de deur naar een nieuw soort gezelschapsspel.

Mens Erger Je Niet, Monopoly, Risk en Levensweg werden aan de kant geschoven. In plaats daarvan werd Catan juist vaker uit de kast getrokken.

De populariteit bracht ook nog eens talloze Catan uitbreidingen op de markt.

Maar waardoor kwam dit? Waarom is Catan toch zo populair? In dit blog bespreek ik een aantal eigenschappen van Catan. Ik denk dat deze verklaren waarom het zo succesvol is!

Voordat ik begin wil ik 999Games bedanken voor het meedenken. Ik heb ze gevraagd waarom Catan in hun ogen zo populair is. Hun antwoord zit verweven in mijn eigen mening.

Ook wil ik benadrukken dat je niet elke eigenschap afzonderlijk als oorzaak van het succes moet zien. Ik denk dat juist het samenspel van al deze eigenschappen bijdragen aan Catan’s populariteit.

Nou, daar gaan we!

1 – Relatief korte speeltijd

Je speelt Catan in zo’n 60 tot 75 minuten. Met zo’n speelduur kun je op een middag of avond prima 2x een potje doen. Je kunt ook gemakkelijk nog een ander spel gaan doen. De speeltijd is wat langer dan bijvoorbeeld Mens Erger Je Niet, maar een stuk minder lang dan Risk. Ik denk dat de relatief korte speelduur mensen erg aanspreekt.

2 – Eenvoudige spelregels

Als je voor het eerst Catan gaat spelen, krijg je meer uitleg dan een Monopoly. Maar toch heb je het spel snel onder de knie. De hoeveelheid spelregels zal je niet afschrikken. En als een gevorderde speler je het gewoon ‘even’ gaat uitleggen, ben je écht zo klaar.

3 – Variabel speelbord

Doordat het speelbord elke keer weer in een nieuw patroon ligt, de getallenfiches elders liggen en startposities anders zijn, maakt dat geen enkel spelletje Catan hetzelfde is. Altijd maar over diezelfde weg waggelen met Ganzenbord… Bij Catan is dit niet. Je bewandelt nooit dezelfde weg. Dit vergroot de herspeelbaarheid en dat is naar mijn mening absoluut een factor voor succes.

Catan Variabel Speelbord

4 – Je blijft elke beurt betrokken

Bij Catan moet je elke beurt opletten. Immers, je kunt nieuwe grondstoffen krijgen als jouw getal wordt gegooid én als iemand wil ruilen kan dat ook in jouw voordeel werken. Je bent dus niet alleen aan het spelen in je eigen beurt, maar in elke beurt. Je hoeft niet te wachten en ook dat maakt Catan prettig om te spelen.

5- Balans tussen kans & strategie

Met de juiste Catan strategie vergroot je weliswaar de kans om te winnen. Maar door het dobbelen blijft kans een grote rol spelen in het spel. Ik houd er niet van, maar juist die kansfactor maakt dat beginners ook kunnen winnen. Ook een eerste keer. Dit houdt voor velen het spel leuk. En sterker nog, na zo’n overwinning wil je het natuurlijk weer vaker spelen ;).

6 – Geen speler-eliminatie

Ben je failliet in Monopoly? Ben je van de kaart geveegd met Risk? Jammer dan. Uitzitten totdat het volgende spel begint. Zwaar frustrerend natuurlijk. Maar bij Catan zal dit nooit gebeuren. Je gaat als speler niet ‘dood’ tijdens het spel. In het uitzonderlijke geval kun je worden ‘dicht’ gebouwd, maar toch kun je blijven meedoen tot het einde.

7 – Meerdere manieren om punten te scoren

Het bouwen van dorpen, het upgraden naar steden, het leggen van de langste handelsroute, het creëren van de grootste riddermacht of via Ontwikkelingskaarten overwinningspunten verdienen. Zoals je ziet zijn er talloze manieren om punten te verdienen. Lukt de ene niet? Dan kun je voor de andere gaan. Je hebt controle over je eigen strategie.

Nu ben jij aan de beurt!

Wat ik in dit blog heb beschreven is een mening. Geen feiten. Er zijn vast nog wel andere oorzaken voor Catan’s succes. En misschien ben jij het wel helemaal niet eens met de redenen in mijn blog.

Heb je nog andere redenen of zie jij het toch anders? Deel het dan in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *