HABA Walter Wikkelspin Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

HABA - Walter Wikkelspin: Review, Speluitleg + Unboxing!

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Nou, voor Walter Wikkelspin hoef je niet bang te zijn hoor. Sterker nog, dit kleine spinnetje uit HABA’s spel kan jonge kinderen nog eens helpen met de fijne motoriek!

In dit blog vind je foto’s, de speluitleg én mijn Walter Wikkelspin review.

Voordat je begint met lezen: HABA gaf mij het bordspel Walter Wikkelspin zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in een spinnenweb meerdere draden vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Behendigheid
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 10 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 3 Jaar
 • Uitgever: HABA Spellen
 • Spelauteur: Thade Precht
 • Illustrator: Gabriela Silveira
 • Te koop bij: Spellenrijk.nlbol.comSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Walter Wikkelspin:

 • 4 Spinnenwebben
 • 4 Touwtjes
 • 4 Spinnen
 • 1 Dobbelsteen
 • 1 Walter Wikkelspin spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

HABA - Walter Wikkelspin: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

HABA - Walter Wikkelspin: Achterkant Doos

Hieronder zie je de binnenkant. Er zit dus geen insert o.i.d. bij:

HABA - Walter Wikkelspin: Binnenkant Doos

Je vindt de Walter Wikkelspin spelregels terug in een boekje van 20 bladzijden. Schrik niet. Er staan spelregels in voor maar liefst 6 talen. Elke taal behelst 3 pagina’s, zo ook de Nederlandse taal.

HABA - Walter Wikkelspin: Spelregels

Je krijgt 4 spinnenwebben, 4 draden en 4 spinnen. Die moet je zelf nog even in elkaar zetten. Hieronder zie je het setje in elkaar:

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnen met Spinnenweb

Tot slot krijg je nog een dobbelsteen:

HABA - Walter Wikkelspin: Dobbelsteen

3 – Walter Wikkelspin: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Walter Wikkelspin? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Walter Wikkelspin speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Walter Wikkelspin?

Walter en zijn spinnenvriendjes hebben allemaal lekkernijen in hun spinnenweb gevangen. Elke beurt gooit iemand de dobbelsteen, die een lekkernij aangeeft. Nu moeten alle spelers hun spin (en draad) naar die lekkernij brengen. Maar let op: je spinnendraad moet lang genoeg zijn! De speler die als laatste nog spinnendraad over heeft, wint het spel.

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Walter Wikkelspin. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Geef elke speler een spinnenweb met draad en spin. Zorg dat het draad helemaal van het web is afgewikkeld. Leg de dobbelsteen in het midden van de tafel. Nu ben je al klaar om te beginnen. Als het goed is heb je zoiets als hieronder op tafel liggen:

HABA - Walter Wikkelspin: Startopstelling voor 2 Personen

3.2 – Spelverloop

Walter Wikkelspin bestaat uit een onbepaald aantal rondes waarin spelers tegelijk aan de beurt zijn.

Spelers gooien om de beurt een dobbelsteen. Zo kan een van onderstaande lekkernijen worden gegooid:

 • Snoepje
 • Wortel
 • Blauwe bes
 • Augurk
 • Kers
 • Kaas
HABA - Walter Wikkelspin: Dobbelsteen Werpen

Deze lekkernijen staan ook op ieders spinnenweb. Op een willekeurige plek trouwens, want geen enkel spinnenweb is hetzelfde.

Nu noemt iemand hardop welke lekkernij er is gegooid. Daarna moeten alle spelers hun spin en draad door het gat bij de lekkernij op hun spinnenweb rijgen.

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Rijgen

Vervolgens wordt er weer met de dobbelsteen gegooid en herhaal je bovenstaande stappen.

Tijdens de eerste beurt gaat het draad voorlangs. In een tweede beurt gaat het touw achterlangs. De derde beurt weer voorlangs, enzovoorts.

Gooi je tijdens jouw beurt een lekkernij waar jouw spindraad net al doorheen is geregen? Dan mag jij een lekkernij naar keuze noemen. De lekkernij die jij noemt geldt voor alle spelers.

NB: Nu is het dus slim om een lekkernij te kiezen die dicht bij jouw spin zit. Scheelt weer draad namelijk ;).

Naarmate het spel vordert wordt ieders draad korter.

HABA - Walter Wikkelspin: Geen Draad Meer

Is je spinnendraad niet lang genoeg meer? Dan lig je uit het spel.

3.3 – Einde van het spel

Kan nog maar één speler de geworpen lekkernij bereiken? Dan eindigt het spel en wint deze speler.

Bij een gelijkspel is de tiebreaker het spindraad dat nu nog het langste is.

NB: Een gelijkspel ontstaat alleen als twee of meer spelers de volgende lekkernij niet meer kunnen halen.

4 – Walter Wikkelspin: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Walter Wikkelspin recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Walter Wikkelspin zijn er allemaal lekkernijen in het spinnenweb van elke spin belandt. Etenstijd!

Ik vind het thema wat raar. Dat komt niet doordat spinnen soms vegetarisch eten (dat doen ze gewoon), maar doordat je spinnendraad nodig hebt om over een spinnenweb voort te bewegen. Een spin kan toch gewoon over de lijntjes lopen die al gespannen zijn?

Oké oké. Hans, het is een kinderspel. I know. Bovenstaande is veel te kritisch haha. Maar is het een gevoel dat ik toch even wilde delen.

Laten we snel naar de vormgeving kijken. Walter Wikkelspin is een kleurrijk spel. Met name de kleuren van de spinnenwebben komen goed tot hun recht. De kleuren van de spinnen vallen me wat tegen. Met name het groen en blauw zijn wat flets. En ik had in plaats van oranje graag rood of roze gezien.

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Te Kort

Het ontwerp van het web, de gaatjes en hoe je het draad moet rijgen vind ik dan wel weer leuk bedacht. Elk onderdeel is van goede kwaliteit. Het web, het draad en de spinnen. Zelfs de dobbelsteen. Kwaliteit is eigenlijk nog een ding bij HABA.

De lekkernijen zijn bovendien goed te herkennen en duidelijk van elkaar te onderscheiden. Dat is extra fijn, want kinderen zullen hun handen al vol hebben aan het rijgen van het spinnendraad ;).

Spelregels & Toegankelijkheid

Ik vind de spelregels van Walter Wikkelspin goed. Je merkt dat het lastig is om te omschrijven wat er precies met het draad moet gebeuren. Gelukkig bieden de nodige illustraties extra duidelijkheid waar nodig.

HABA - Walter Wikkelspin: Spelregels (in detail)

Het spelverloop is verder eenvoudig. Iemand gooit en iedereen rijgt. Net zolang totdat er nog maar één speler draad over heeft. Het grootste pluspunt voor jonge kinderen is misschien wel dat je allemaal tegelijkertijd de draad door het web rijgt.

Qua spelregels is Walter Wikkelspin best wel toegankelijk.

Ik was alleen verbaasd hoeveel moeite kinderen soms moeten doen om het draad fatsoenlijk door het gat te rijgen. Ze kiezen toch het verkeerde gat, trekken het draad niet strak, laten het touw halverwege weer los, dat soort dingen.

Zowel mijn zoontje van 4 als mijn dochter van 6 had daar wat moeite mee. Zelfs vriendjes en vriendinnetjes die kwamen spelen ervaarden die struggles. Na een paar potjes en hulp van mij, ging het wel beter.

Maar ik kan me voorstellen dat het demotiverend werkt als het niet direct lukt. Houd hier dus rekening mee bij je kind. Er is niks ergs aan en van proberen kun je leren. Toch denk ik dat het voor ouders fijn is om alvast voorbereid te zijn ;).

Strategie of Geluk?

Dit betreft een combinatie van geluk, behendigheid en tactiek.

Het gelukselement zit in de dobbelsteen die wordt gegooid. Die bepaalt immers naar welke lekkernij jij jouw touw (wow dat bekt lekker niet?) moet rijgen. En als dat elke keer de lekkernij aan de overkant, en je dus een grote afstand moet afleggen, dan is dat pech hebben want je draad raakt sneller op.

Behendigheid helpt natuurlijk wel. Want des te strakker je het draad spant, des te efficiënter je het draad benut en des te langer kun je mee blijven doen.

HABA - Walter Wikkelspin: Draad Strak Trekken

Dan is er één moment waar je een tactische keuze kunt maken. Namelijk als je een lekkernij gooit waar je je draad net doorheen geregen hebt. Hier mag jij kiezen naar welke lekkernij iedereen moet gaan. Je wil dan sowieso een lekkernij kiezen die dichtbij is, maar als het even kan, voor andere spelers wat verder weg ligt.

Grotendeels zullen geluk en behendigheid de boventoon voeren.

Spelmechanisme

Dit is een lastige. Want een mechanisme is Dice Rolling, ofwel het gooien van een dobbelsteen. Maar dat vind ik zo breed. Misschien kan ik de vergelijking maken met andere HABA spellen die dat hebben, zoals Eerste Boomgaard, Dier op Dier en Rechercheur Muis Stopt het Gespuis. Hier bepaalt de dobbelsteen ook wat er gaat gebeuren.

Het andere mechanisme (of genre?) is behendigheid. Walter Wikkelspin is een echt behendigheidsspel. Je moet vaardig zijn met de fijne motoriek en een goede oog-hand coördinatie hebben. Andere spellen waar dit relevant bij is zijn Stapelgekte in de Zuiderzee, Menara en Throw Throw Burrito.

Interactie

Er zit bijna geen interactie in Walter Wikkelspin. En dat hoeft ook niet. De kinderen zijn meestal al druk genoeg om het draad fatsoenlijk door het gat te rijgen.

HABA - Walter Wikkelspin: Spinnenwebben met Draad

Tuurlijk, je deelt wel met elkaar wát er is geworpen. Dus er is een vorm van communicatie.

Daarnaast kun je een andere speler ook proberen te naaien, als je de lekkernij met de dobbelsteen gooit waardoor je het draad zojuist hebt geregen. Jij mag dan kiezen en kan dus de lekkernij kiezen die de andere veel draad kost.

Toegegeven, ik heb dit ‘naaigedrag’ niet bij mijn kinderen kunnen spotten. Die zijn al druk genoeg met hun eigen web.

Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid van Walter Wikkelspin relatief laag. Puur omdat het niet zo heel veel te bieden heeft.

Het kan nog als een uitdaging voelen om beter te worden in het rijgen. Echter, als je dit onder de knie hebt wordt het in mijn optiek toch wat saai.

Ondanks hetgeen ik hierboven beschrijf, stelt mijn zoon toch vaak Walter Wikkelspin voor als hij een spelletje mag kiezen. Het blijft dan wel bij één potje, maar feit blijft dat dit kinderspel hierdoor toch vaker uit de kast komt dan ik zelf had verwacht.

HABA - Walter Wikkelspin: op Tafel

Mijn Walter Wikkelspin review in het kort?

Ik vind Walter Wikkelspin een interessant behendigheidsspelletje voor peuters en kleuters. Het kan wat lastig zijn om het rijgen van spinnendraad goed onder de knie te krijgen. Geduld is dus vereist. De rijg-handelingen dragen bij aan het trainen van de fijne motoriek en oog-hand coördinatie. Dat is tof. Het nadeel? Als je dit eenmaal goed kunt zal Walter Wikkelspin geen lekkernijen meer eten, maar slechts stof blijven happen in je spellenkast.

5 – Walter Wikkelspin: Waar te koop?

Je kunt het spel Walter Wikkelspin o.a. bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het spel Walter Wikkelspin. Het werd bedacht door Thade Precht en internationaal uitgebracht door HABA. Zij verzorgen ook de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Walter Wikkelspin review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *