Welk Qwixx Spel of Uitbreiding kun je het beste kopen?

Qwixx Spellen

Sinds WhiteGoblinGames het spel Qwixx van Steffen Benndorf in Nederland heeft uitgebracht in 2013 was het een directe hit. Het dobbelspel viel weliswaar niet in de prijzen (correct me if I’m wrong), maar kreeg wél diverse noemenswaardige nominaties:

 • Nederlandse Spellenprijs (2014)
 • Speelgoed van het Jaar (2013)
 • Spiel des Jahres (2013)

Maar oké, dit zegt meer over de kwaliteit. Hoe weten we dan dat het zo succesvol was? Dat zien we terug in de talloze Qwixx uitbreidingen die op de markt zijn gekomen.

Want ja, als een spel niet goed verkoopt worden er ook geen uitbreidingen van gemaakt toch?

In dit blog zet ik alle Qwixx spellen en uitbreidingen voor je op een rijtje. Mocht je dan een Qwixx spel willen kopen? Dan weet je welke je moet hebben!

Psst: wil je de winkans met Qwixx vergroten? Check dan hier m’n Qwixx tactieken!

Qwixx Spellen + Uitbreidingen in dit blog:

De standalones (kun je spelen zonder uitbreiding):

De uitbreidingen (hier heb je een specifieke standalone voor nodig):

Hier vind je mijn advies over welke je moet kopen.

Qwixx: Het Spel

Qwixx Het SpelVoor de volledigheid wil ik eerst even het basisspel toelichten (Lees mijn Qwixx review voor uitgebreide informatie). In het doosje zitten de spelregels, een scoreblok en 6 dobbelstenen. Op het scoreblok staan 4 rijen in de kleuren rood, geel, groen en blauw. In elke rij staan getallen van 2 t/m 12. Maar in twee rijen lopen ze op (van 2 naar 12) en in de twee andere rijen lopen ze af (van 12 naar 2). De dobbelstenen zijn er in de volgende kleuren: 1x rood, 1x geel, 1x groen, 1x blauw en 2x wit.

De Qwixx spelregels zijn als volgt: aan het begin van het spel krijgt iedere speler een velletje van het scoreblok (en een pen of potlood maar die moet je zelf even ergens vandaan toveren).

De startspeler werpt nu de dobbelstenen. Dan mag elke speler de waarden van de witte dobbelstenen bij elkaar optellen en deze totale waarde wegstrepen op zijn velletje. Dit mag elke kleur zijn. Vervolgens mag de speler die heeft gegooid óók de waarde van een gekleurde dobbelsteen bij die van een witte optellen, om zo nog een extra getal weg te strepen. De rij waarin een getal wordt weggestreept moet wel van dezelfde kleur zijn als de gekozen dobbelsteen.

Belangrijk: de speler die heeft gegooid MOET minimaal 1 getal wegstrepen. Dat mag met het getal van de wit-wit combi zijn, de wit-kleur combi of allebei, maar het moet er eentje zijn. De andere spelers hoeven dit niet.

De moeilijkheid van het spel zit in het wegstrepen. Als je een getal in een rij weg streept, mag je namelijk niks meer in die rij wegstrepen wat zich links van dit getal bevindt. Streep je dus in een rij van 2 t/m 12 de 7 weg? Dan mag je 2, 3, 4, 5 én 6 niet meer aankruisen. En je krijgt juist punten door zoveel mogelijk vakjes weg te strepen.

Kun (of wil) je niets wegstrepen? Dan moet je één van de vier strafvelden wegstrepen. Elk veld geeft 5 minpunten.

Zodra een speler alle strafvelden heeft weggestreept óf zodra er 2 gekleurde rijen zijn afgesloten (dat wil zeggen 6 weggestreepte getallen inclusief het meest rechtse getal), dan stopt direct het spel en wint de speler met de meeste punten.

Je kunt Qwixx bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet het speelmateriaal van Qwixx Het Spel eruit:

Qwixx Het Spel: Speelmateriaal

Qwixx: Het Kaartspel

Qwixx Het KaartspelNa de nodige uitbreidingen voor het dobbelspel, kwam er uiteindelijk ook een aanpassing in de spelonderdelen. In Qwixx Het Kaartspel speel je dan ook niet meer met dobbelstenen, maar met kaarten.

Je krijgt 44 kaarten in de kleuren rood, geel, groen en blauw (elk met waarde 2 t/m 12). Daarnaast krijg je ook 12 jokers die je kunt toevoegen. Beide kanten van de kaart tonen om welk getal het gaat, maar slechts één kant toont de daadwerkelijke kleur.

Aan het begin krijgt elke speler 4 kaarten. Op tafel worden ook 4 kaarten neergelegd. De dichte kant naar boven trouwens. Dus je weet het getal, maar niet de kleur. Naast de open kaarten leg je de trekstapel.

De speler die aan de beurt is vult zijn hand altijd aan tot 5 kaarten. Hij of zij trekt het aantal kaarten van de trekstapel óf kiest van de open kaarten. Deze laatste worden ook weer aangevuld. Na het aanvullen ligt er op de trekstapel altijd een getal (kleur onbekend). Elke speler mag nu kiezen om dit getal in willekeurige rij af te strepen.

Vervolgens mag de speler die aan de beurt is nog 1, 2 óf 3 kaarten van dezelfde kleur uit zijn hand spelen. Deze mogen vervolgens worden weggestreept op zijn scorevelletje.

De spelregels zijn verder gelijk. Het enige verschil is dat als een speler een rij afsluit, deze rij nog steeds beschikbaar blijft voor andere spelers. Zodra één speler 2 rijen heeft afgesloten óf 4x niks kon wegstrepen eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten.

Je kunt Qwixx het Kaartspel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet het speelmateriaal van Qwixx Het Kaartspel eruit:

Qwixx Het Kaartspel Speelmateriaal

Qwixx: Het Duel

Qwixx Het DuelDit dobbelspel is een opvolger van Qwixx Het Spel, maar je hebt het originele spel niet nodig om het te spelen. Qwixx Het Duel is dus een standalone. En zoals de naam al suggereert, dit is een dobbelspel voor 2 personen!

De spelregels zijn bijna gelijk aan die van het originele spel. Je krijgt nu alleen een gedeeld bord* waar je allebei fiches op gaat leggen. Je gooit nog steeds om de beurt, maar je mag alleen een fiche neerleggen als je zelf hebt gegooid. Ook werk je nog steeds van links naar rechts. Fiches van jou en je tegenstander zullen dus in dezelfde rij liggen.

*Dit bordje kun je hergebruiken, want je streept niks weg met pen of potlood, maar legt juist fiches neer. Scheelt weer ;).

Qwixx Het Duel zou deze naam niet hebben als je elkaar niet iets aan kon doen. En daar komt de verrijking van dit dobbelspel.

Als jij een fiche vooraan in de rij hebt staan en je tegenstander gooit hetzelfde getal? Dan mag hij jouw fiche slaan, ofwel van het bord verwijderen en zijn eigen fiche er neerleggen. Maar ligt er een fiche van jou en gooi jij het getal nog een keer? Dan mag je een extra fiche op het fiche leggen dat er al ligt. Nu kan je tegenstander je hier niet meer vanaf halen. Vervolgens kun je met dit getal blijven stapelen.

Omdat je bonuspunten krijgt voor het aantal fiches dat op het bord ligt, wordt je tegenstander nu gedwongen een fiche neer te leggen op een hoger getal in diezelfde rij. Heb jij bijvoorbeeld een stapel op de gele 7? Dan is het wijs van je tegenstander om snel een fiche op de gele 8 te leggen (mits hij het gooit natuurlijk). Dan kun jij namelijk niet meer verder stapelen.

Ook dit spel eindigt zodra één speler zijn vierde fiche op een veld legt voor mislukte worpen óf zodra er twee rijen afgesloten zijn.

Je kunt Qwixx het Duel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet het speelmateriaal van Qwixx Het Duel eruit:

Qwixx Het Duel Speelmateriaal

Qwixx: Deluxe

Qwixx DeluxeDeze variant van het Qwixx Spel is, zoals de naam als doet vermoeden, een luxere variant. De regels zijn exact hetzelfde als het origineel. Ook de Deluxe versie is een standalone. Je kunt het dus zonder het originele spel spelen!

Wat zijn dan de verschillen? Ten eerste krijg je een geluiddempend plateau in de doos om de dobbelstenen op te gooien. Handig voor als het laat is en er al mensen slapen. Daarnaast zijn de scoreborden uitwisbaar! Je schrijft erop met een bijgeleverde stift en dat veeg je na een potje Qwixx weer uit met een doekje. Net als Qwixx Het Duel is je speelmateriaal zo wat duurzamer.

De doos is trouwens wel wat groter. Als je beperkte ruimte hebt wanneer je op reis gaat, is dat wel iets om even mee te nemen in de overweging!

Je kunt Qwixx Deluxe bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zo ziet het speelmateriaal van Qwixx Deluxe eruit:

Qwixx Deluxe

Qwixx: Mixx

Deze uitbreiding is geschikt voor Qwixx Het Spel en Qwixx Het Kaartspel. Je krijgt 2 nieuwe scoreblokjes:

Qwixx Uitbreiding: Mixx

Voor het bovenste scoreblokje geldt: de getallen lopen op, maar er zijn meer kleuren per rij.

Voor het onderste scoreblokje geldt: de getallen staan door elkaar, maar er is slechts 1 kleur per rij.

Je kunt de Qwixx Uitbreiding Mixx bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Qwixx: Big Points

Deze uitbreiding is geschikt voor Qwixx Het Spel en Qwixx Het Kaartspel. Je krijgt een nieuw scoreblokje zoals hieronder te zien is:

Qwixx Uitbreiding: Big Points

Er staan 2 bonusrijen op. Kruis je hier een getal af? Dan telt dit getal mee als kruisje in de rij erboven of eronder. Zo vergroot je dus je kansen en kun meer punten scoren per rij.

Je kunt de Qwixx Uitbreiding Big Points bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Qwixx: Karakters

Deze uitbreiding is geschikt voor Qwixx Het Spel, Qwixx Het Kaartspel én Qwixx Deluxe. De uitbreiding bestaat uit 5 karakterkaarten. Aan het begin van een spelletje Qwixx trekt elke speler blind een karakterkaart. Op de karakterkaart staat een unieke eigenschap die in jouw voordeel kan werken. Tijdens het spel mag je dit ‘privilege’ éénmalig spelen en gebruiken. Jij bepaalt zelf wanneer je dit doet.

Qwixx Uitbreiding: Karakters

De krachten zijn:

 • 1 Of 2 dobbelstenen opnieuw dobbelen
 • 3x Wegstrepen in plaats van 2x
 • Tóch 1 getal wegstrepen bij een mislukte worp
 • Links van een getal een kruisje zetten
 • Verander een 3 in een 4 of visa versa

Je kunt de Qwixx Uitbreiding Karakters bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Qwixx: -Connected-

Deze uitbreiding is geschikt voor Qwixx Het Spel en Qwixx Het Kaartspel. Je krijgt 2 nieuwe scoreblokjes:

Qwixx Uitbreiding: -Connected-

Voor de eerste geldt: kruis je een omcirkelt getal aan? Dan wordt de ander ook automatisch omcirkeld.

Voor de tweede geldt: kruis je de zwart omrande vakjes aan? Dan krijg je daar pluspunten voor.

Je kunt de Qwixx Uitbreiding -Connected- bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Dus… wanneer kies je welk Qwixx spel?

Hieronder vind je mijn advies. Daaronder staan linkjes waar je het kunt kopen.

Ben je nog niet bekend met Qwixx? Dan zou ik gewoon het originele spel kiezen. Je kunt Qwixx bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zijn je Qwixx scoreblokjes op? Dan kun je daar gewoon nieuwe voor bestellen op bijvoorbeeld Spellenrijk.nl en bol.com.

Speel je Qwixx echt super vaak en kun je er geen genoeg van krijgen? Kies dan voor de Qwixx Deluxe versie. Je kunt Qwixx Deluxe bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Speel je veel met z’n tweeën en wil je elkaar iets meer kunnen naaien (figuurlijk hè), dan is Het Duel the way to go. Je kunt Qwixx het Duel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Houd je niet van de hoge kansfactor die het spel Qwixx heeft? Neem dan Qwixx Het Kaartspel. Met 5 kaarten in je hand kun je beter plannen en heb je meer controle over het verloop van het spel. Je kunt Qwixx het Kaartspel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Ben je juist wel een beetje klaar met Qwixx en zoek je een nieuwe uitdaging? Probeer dan een uitbreiding:

NB: Je kunt alle uitbreidingen dus gebruiken bij Qwixx Het Spel en Qwixx Het Kaartspel. De uitbreiding Karakters kun je ook toevoegen aan de Deluxe versie.

Nu ben jij aan de beurt!

Zo na een heel verhaal over Qwixx vanuit mij ben ik ook wel benieuwd naar jouw ervaringen. Wat vind jij van Qwixx of een specifiek spel ervan? En speel je veel uitbreidingen? Zo Ja, welke dan? Deel jouw mening in een reactie!

2 reacties

 1. Mijn ouders spellen het spel bijna elke dag. De blokjes zijn daarom snel op. Nu hebben we inmiddels qwixx de luxe aangeschaft, maar helaas is bij deze versie alleen de standaard versie te spelen. Ze spellen graag ook de twee andere varianten met de scoreblokjes van de qwixx mix. Het zou handig zijn als er van de qwixx mix uitwisbare scoreblokjes te bestellen zijn.

  1. Beste Annette,

   Bedankt voor je reactie bij m’n blog over Qwixx uitbreidingen.

   Volgens mij staat er een Qwixx Jubileumeditie op de planning bij White Goblin Games. Volgens mij zitten daar een deel of alle uitbreidingen bij. En het beste nieuws? Het lijkt erop dat dit uitwisbare bordjes zijn.

   Dus wellicht is dat een optie :).

   Ik weet alleen niet wanneer deze editie verschijnt.

   Overigens kun je ook nog overwegen om wat scoreblaadjes te plastificeren en dan met uitwisbare stift te werken.

   Hopelijk helpt dat!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *