Sinds Railroad Ink in 2018 uitkwam zijn er 4 op zichzelf staande spellen uitgebracht, waaronder Railroad Ink Challenge.
Ik merkte dat ik zelf wat vragen had over de verschillen tussen al die Railroad Ink edities. Daarom ben ik er eens ingedoken, heb ik diverse potjes gespeeld en ben ik tot dit blog gekomen.
In dit blog geef ik de Railroad Ink speluitleg (ook van de Challenge), laat ik zien welke versies er zijn, beschrijf ik de verschillen, geef ik aankoopadvies én deel ik mijn Railroad Ink review.
NB: Er zijn terwijl ik met dit blog bezig was kleine uitbreidingen uitgekomen. Die zijn nog niet opgenomen in dit blog. In de toekomst hoop ik dit te kunnen doen!
Voordat je begint met lezen: White Goblin Games gaf mij de Railroad Ink spellen zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog:
- In het kort over Railroad Ink
- Hoe speel je Railroad Ink?
- Hoe speel je Railroad Ink met een uitbreiding?
- Welke Railroad Ink spellen zijn er?
- Verschil tussen Railroad Ink & Railroad Ink Challenge
- Een blik op de verschillende Railroad uitbreidingen
- Welk Railroad Ink spel kun je het beste kopen?
- Mijn Railroad Ink review
- Railroad Ink: Waar te koop?
1 – In het kort over Railroad Ink:
- Soort spel: Dobbelspel (roll & write)
- Aantal spelers: 1-4 of 1-6 personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Auteur: Hjalmar Hach & Lorenzo Silva
- Illustrator: Marta Tranquilli
- Uitgever: White Goblin Games (& Horrible Games internationaal)
- Te koop bij: bol.com – Spellenrijk.nl – Spellenwinkel.nl – Valhallaboardgames.nl – WhiteGoblinGames.nl – Spelhuis.be
Railroad Ink is een dobbelspel binnen het genre roll & write. Dat betekent dat er dobbelstenen worden gegooid en dat je, afhankelijk van het resultaat, spoorwegen, stations en snelwegen op je scorebord moet tekenen.
Je probeert uitgangen met elkaar te verbinden en zo lang mogelijke routes van spoor- en/of snelwegen te tekenen. Dat levert namelijk punten op. Pas wel op, want onafgemaakte routes leveren minpunten op. De speler die na 7 rondes de meeste punten heeft, wint het spel.
2 – Hoe speel je Railroad Ink?
Je speelt Railroad over 7 rondes. Elke ronde bestaat uit 2 fasen:
- Dobbelstenen gooien
- Tekenen op je scorebord
Iemand, het maakt niet uit wie, gooit alle witte dobbelstenen. Hierop staan routes met spoorwegen, snelwegen en stations afgebeeld.
Daarna moeten alle spelers tegelijkertijd alle routes van de dobbelstenen op hun scorebord tekenen.
Elke route die je tekent, moet direct of indirect verbonden zijn met een uitgang (één van de 12 pijlen aan de rand). Spoor- en snelwegen kunnen alleen met elkaar worden verbonden d.m.v. een station. Je mag afbeeldingen op de dobbelstenen roteren en/of spiegelen.
Als je een route niet kunt tekenen, dan mag je de die dobbelsteen overslaan (dit komt echt bijna nooit voor).
Je mag eenmaal per ronde een speciale route (bovenaan je scorebord) doorkruisen en op je veld tekenen volgens de gebruikelijke teken-regels. Elke speciale route mag je slechts 1x gebruiken. Bovendien mag je gedurende het hele spel niet meer dan 3 speciale routes gebruiken.
Nadat alle spelers hun routes hebben getekend, schrijven ze rechtsboven in de witte vakjes het nummer van de ronde. Daarna begint de volgende ronde.
Na de 7e ronde stopt het spel. Je krijgt nu punten voor:
- Verbonden uitgangen (punten zijn afhankelijk van de lengte)
- Je langste snelweg (1 punt per vakje)
- Je langste spoorweg (1 punt per vakje)
- Centrale velden (1 punt per vakje)
Elk uiteinde van een route dat niet verbonden is met de buitenrand of een andere route levert 1 minpunt op.
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijkspel wint de speler met de minste strafpunten.
3 – Hoe speel je Railroad Ink met een uitbreiding?
Hoewel elke uitbreiding iets nieuws toevoegt aan Railroad Ink, zijn er aan paar wijzigingen in de spelregels van het basisspel:
- Je voegt maximaal één uitbreiding toe.
- Dat betekent 2 dobbelstenen met dezelfde kleur.
- Je speelt (bijna altijd) 6 rondes in plaats van 7.
- De witte dobbelstenen moet je tekenen, maar de gekleurde dobbelstenen zijn niet altijd verplicht.
- Aan het einde van het spel krijg je ook nog punten voor de gekozen uitbreiding.
Hoe de Railroad Ink uitbreidingen precies werken leg ik verderop in dit blog uit.
4 – Welke Railroad Ink spellen zijn er?
Onderstaande versies zijn basisspellen. Ofwel, op zichzelf staande spellen. Je hebt geen andere versie nodig om ze te spelen.
- Railroad Ink: Diepblauwe versie (2018)
- Railroad Ink: Vuurrode versie (2018)
- Railroad Ink Challenge: Natuurgroene versie (2021)
- Railroad Ink Challenge: Goudgele versie (2021)
In elke versie vind je 2 uitbreidingen. Die licht ik verderop toe.
Inmiddels zijn er ook kleine uitbreidingen uitgebracht:
- Railroad Ink: Arcade
- Railroad Ink: Energy
- Railroad Ink: Futuristic
- Railroad Ink: Hightech
- Railroad Ink: Sky
- Railroad Ink: Creepy
- Railroad Ink: Underground
Om deze te spelen heb je één van de vier basisspellen (blauw, rood, groen of geel) nodig. Deze kleine uitbreidingen worden vooralsnog niet uitgebreid in dit blog besproken.
5 – Verschil tussen Railroad Ink en Railroad Ink Challenge
Er zijn 2 belangrijke verschillen tussen de Challenge versies (groen en geel) en de normale varianten (blauw en rood).
- Ten eerste kun je de Challenge edities met maximaal 4 personen spelen en de normal editions met maximaal 6 personen.
- Ten tweede zijn de Challenge spellen uitdagender dan de normale varianten. Dat komt omdat je rekening moet houden met meer elementen en omdat er interactie in het spel komt.
Dat zit zo.
Met de normale edities krijg je punten voor het aantal verbonden uitgangen, je langste snelweg, je langste spoorweg en centrale velden. Speel je met uitbreidingen? Dan krijg je ook daar punten voor. Elk onvoltooid punt van de route levert minpunten op.
Bovenstaande geldt ook voor Railroad Ink Challenge. Echter, met de Challenge Editions worden er ook opdrachtkaarten en gebouwen aan het spel toegevoegd.
Tijdens het spel kun je opdrachtkaarten voltooien. Om dat te doen, moet je op je scorebord een bepaald patroon van ‘iets’ creëren. Des te sneller je bent in het voltooien van een opdracht, des te meer punten je krijgt.
Gebouwen vind je terug in sommige vakjes op je scorebord. Als je het juiste onderdeel in zo’n vakje tekent (snelweg, spoorweg of station) dan krijg je een bonus. Met de fabriek mag je de gebruikte dobbelsteen direct nog een keer gebruiken. Met het dorp krijg je 2 punten. En zodra je 3 universiteiten hebt aangekruist mag je direct gratis 1 speciale route extra inzetten.
Zowel de opdrachtkaarten als gebouwen maken dat je met Railroad Ink Challenge rekening moet houden met nóg meer elementen. Ze leveren immers bonussen en punten op. Bovendien ontstaat er interactie door opdrachtkaarten, omdat ze zorgen voor concurrentie tijdens het spel.
Dat maakt Railroad Ink Challenge uitdagender dan de standaard Railroad Ink.
6 – Een blik op de verschillende uitbreidingen
Momenteel zijn er 4 op zichzelf staande spellen van Railroad Ink uitgebracht. Er zijn nog diverse losse uitbreidingen. Die hoop ik later aan het blog te kunnen toevoegen.
Railroad Ink: Diepblauwe versie
Deze versie staat ook wel bekend als:
- Railroad Ink Blauw
- Railroad Ink Blue
- Railroad Ink Deep Blue
In deze editie vind je Rivieren en Meren.
De Rivieren uitbreiding is eenvoudig en brengt rivierendobbelstenen in het spel. Je mag naast de 4 witte dobbelstenen één of twee donkerblauwe dobbelstenen gebruiken. Hiermee kun je ook een route maken van een of meer rivieren. Aan het einde van het spel kies je één rivier. Per vakje waar de rivier doorheen stroomt krijg je 1 punt. Je krijgt 3 bonuspunten als deze rivier geen open eindjes heeft.
De Meren uitbreiding is eenvoudig en brengt merendobbelstenen in het spel. Je mag naast de 4 witten dobbelstenen één of twee lichtblauwe dobbelstenen gebruiken. Hier kun je meren en soms ook pieren mee aanleggen. Pieren in hetzelfde meer vormen een verbinding. Zo kun je dus meren gebruiken om meerdere uitgangen met elkaar te verbinden. Ook krijg je 1 punt voor het vakje van je kleinste meer.
Railroad Ink: Vuurrode versie
Deze versie staat ook wel bekend als:
- Railroad Ink Rood
- Railroad Ink Red
- Railroad Ink Blazing Red
In deze editie vind je Vulkanen en Meteoren.
De Vulkanen uitbreiding is eenvoudig en brengt lavadobbelstenen in het spel. Naast de 4 witte dobbelstenen moet je minimaal 1 lavadobbelsteen gebruiken. Hiermee creëer je lavameren. Je kunt lava zelfs over spoorwegen, snelwegen en stations tekenen en deze vernietigen. Elk lavameer zonder open zijdes levert je 5 punten op en je krijgt 1 punt voor elk vakje van je grootste lavameer.
De Meteoren uitbreiding is medium en brengt meteoordobbelstenen in het spel. Elke ronde slaat er een meteoor op je scorebord in en laat een krater achter. Daarbij kunnen bestaande spoorwegen, snelwegen en stations worden vernietigd. Je mag een speciale route opofferen (en doorkruisen) om de inslag te negeren. Elk open einde van een route dat uitkomt bij een krater levert 2 punten op.
Railroad Ink Challenge: Natuurgroene versie
Deze versie staat ook wel bekend als:
- Railroad Ink Groen
- Railroad Ink Green
- Railroad Ink Lush Green
In deze editie vind je Bossen en Wandelpaden.
De Bossen uitbreiding is eenvoudig en brengt bosdobbelstenen in het spel. Je mag naast de 4 witte dobbelstenen één of twee donkergroene dobbelstenen gebruiken. Daarop staan bomen afgebeeld. Velden met bomen die horizontaal of verticaal aan elkaar grenzen, vormen samen een bos. Aan het einde van het spel kies je 2 bossen en krijg je 2 punten voor het ene bos en 1 punt voor het andere (jij bepaalt welke).
De Wandelpaden uitbreiding is moeilijk en brengt wandelpaddobbelstenen in het spel. Je mag naast de 4 witte dobbelstenen één of twee lichtgroene dobbelstenen met wandelpaden gebruiken. Als een wandelpad in de hoek van een veld aan een ander veld met station grenst, dan wordt het wandelpad automatisch verbonden met het station. Je krijgt punten voor het aantal stations dat verbonden is via wandelpaden. Daarvoor gebruik je de netwerktabel gedeeld door 2.
NB: Er zijn 3 opdrachtkaarten voor elke uitbreiding. Voeg je een uitbreiding toe? Dan voeg je naast de 2 opdrachtkaarten van het basisspel, ook één opdrachtkaart van de uitbreiding toe.
Railroad Ink Challenge: Goudgele versie
Deze versie staat ook wel bekend als:
- Railroad Ink Geel
- Railroad Ink Yellow
- Railroad Ink Shining Yellow
In deze editie vind je Woestijnen en Ravijnen.
De Woestijn uitbreiding is eenvoudig en brengt woestijndobbelstenen in het spel. Je mag naast de 4 witte dobbelstenen één of twee gele dobbelstenen gebruiken. Daarop staan cactussen, oases en een zon afgebeeld. Aan het einde van het spel krijg je 1 punt voor elke cactus op je speelbord. Maar pas op: wordt er tijdens het spel een zon gegooid? Dan veroorzaakt een hittegolf dat alle cactussen, die niet direct aan een oase grenzen, wordt weggeveegd (de routes blijven intact). Je kunt een speciale route opofferen om de hittegolf teniet te doen.
De Ravijn uitbreiding is moeilijk, brengt ravijndobbelstenen in het spel en duurt 7 rondes. Je mag naast de 4 witte dobbelstenen één of twee oranje dobbelstenen met ravijnen gebruiken. Je tekent de weergegeven ravijnen op de randen van vakjes (één rand is een segment). Ravijnen moeten aan de rand van het speelbord grenzen óf een bestaand ravijn. Raakt een ravijn een spoor- of snelweg? Dan zet je een kruisje bovenin de netwerktabel. Dit mag je 12 keer doen.
Aan het einde van het spel krijg je 1 punt per segment van je langste ravijn. Ook krijg je 2 punten voor elk ravijn waarvan de uiteinden aan de randen van het speelbord zijn verbonden.
NB: Er zijn 3 opdrachtkaarten voor elke uitbreiding. Voeg je een uitbreiding toe? Dan voeg je naast de 2 opdrachtkaarten van het basisspel, ook één opdrachtkaart van de uitbreiding toe.
7 – Welk Railroad Ink spel kun je het beste kopen?
Je kunt je keuze baseren op 3 factoren:
- Aantal spelers
- Uitdaging
- Destructiviteit
Hieronder stel ik je aantal vragen en geef ik toelichting. Als je die vragen beantwoord kun je het Railroad Ink spel vinden dat het beste bij jou past.
Advies op basis van aantal spelers
Dit advies is een tikkeltje uitgebreid, maar ik heb geprobeerd het zo duidelijk mogelijk te beschrijven.
- Wil je Railroad Ink met 4 of minder personen spelen? Dan kun je sowieso voor elke versie kiezen.
- Wil je Railroad Ink met meer dan 4 personen spelen? Dan kun je alleen kiezen voor Railroad Ink Diepblauw en Vuurrood. De Challenge edities zijn geschikt voor maximaal 4 personen.
Je kunt de Railroad Ink spellen o.a. online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
Je kunt overwegen om 2 exemplaren van Challenge te kopen. Daarmee krijg je namelijk speelmateriaal (met name de tableaus en stiften zijn handig) voor 8 personen. Je kunt zelfs de Natuurgroene- en Goudgele versie allebei kopen en het speelmateriaal combineren. Immers, de velden zijn exact hetzelfde. Alleen de kleur is anders.
Je kunt ook een scorebord kopiëren en uitprinten. Echter, sommige uitbreidingen maken dat velden moeten worden uitgewist. Zo zorgt in Railroad Ink Yellow de hittegolf ervoor dat cactussen verdwijnen. Door het vel te plastificeren en een whiteboard marker te gebruiken, kun je dat probleem natuurlijk weer verhelpen.
Advies op basis van uitdaging
Dit advies is vrij simpel:
- Speel je liever een eenvoudiger spel? Kies dan voor Railroad Ink Blue of Red.
- Speel je liever een uitdagender spel? Kies dan voor Railroad Ink Green of Yellow.
Je kunt de Railroad Ink spellen o.a. online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
En vind je het leuk als er een beetje concurrentie / klein ‘race-element’ in een spel zit? Ofwel, de speler die als eerste een doel haalt krijgt meer punten dan spelers die dat doel later halen? Kies dan voor Railroad Ink Green of Yellow.
Advies op basis van destructiviteit
Destructiviteit? Daarmee bedoel ik dat iets wat je op je scorebord hebt ingevuld, kan worden vernietigd of uitgewist. In de Dieprode versie vind je bijvoorbeeld de meteoor die een volledig vakje ongedaan kan maken. In de Goudgele versie vind je de hittegolf die cactussen laat verdwijnen.
Dus…
- Houd je niet van destructiviteit? Kies dan voor Railroad Ink Blauw of Groen.
- Houd je wel van destructiviteit? Kies dan voor Railroad Ink Rood of Geel.
Je kunt de Railroad Ink spellen o.a. online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
8 – Mijn Railroad Ink spel review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Railroad Ink recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Het spelconcept van Railroad Ink en Railroad Ink Challenge ligt dicht bij elkaar. Daarom gaat deze review over beide versies.
Thema & Vormgeving
Ik vind het bij een dobbelspel altijd wat lastig om uitgebreid over het thema te praten. Bij Railroad Ink heb ik daar minder moeite mee.
Kijk, in essentie bouw je spoorwegen, snelwegen en stations om een zo groot mogelijk netwerk van infrastructuur op te zetten. Alleen al dit gegeven, zorgt voor ontzettend veel houvast tijdens het spel.
Pak je dan de Railroad Ink uitbreidingen erbij? Zoals rivieren, vulkanen, wandelpaden, ravijnen en meer. Dan blijft het thema overeind. Hoe abstract het eigenlijk ook is, het voelt toch concreet. Alle elementen voelen heel erg vanzelfsprekend. En dat vind ik echt een groot pluspunt.
Dan de iconografie. Dit is misschien wel het meest belangrijke element van het spel. Immers, spelers moeten de iconen snappen EN ZE ZELF TEKENEN. Ik vind dat de makers er goed in zijn geslaagd om de iconen onderscheidend én makkelijk te houden. Heel netjes.
Ook de kwaliteit van het speelmateriaal, dus de scoreborden, dobbelstenen en stiften, ben ik erg tevreden over.
Wél schuilen er 2 mogelijke nadelen in het speelmateriaal. Zo werk je met een mini whiteboard en een whiteboard marker.
Ten eerste zie ik het weleens gebeuren dat een speler, tijdens het tekenen, met zijn hand over het bord veegt. Hierdoor verdwijnen routes. Dit is vervelend en als je ze niet meer kunt reproduceren, is het helemaal irritant. Je hand wat optillen werkt prima, maar je moet er wel even aan denken.
Overigens is een whiteboard wél duurzamer en misschien ook milieuvriendelijker dan het ‘ouderwetse’ scoreblok waarvan de formulieren op een gegeven moment op zijn.
Ten tweede merk ik dat sommige mensen de stiften te dik vinden. Een fijnere punt was net iets makkelijker geweest. Niet alleen om routes te tekenen, maar ook om het getal van de ronde in het witte kader te zetten. De huidige dikte van de stift maakt het spel niet helemaal geschikt voor mensen die onverhoopt te hard op stiften of pennen drukken.
Al met al ben ik wel tevreden hoor. Mijn kritische noten zijn gewoon iets om in je achterhoofd te houden.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de Railroad Ink spelregels prima beschreven. Wel zijn het de illustraties die ik het meest duidelijk vind. Onderaan de streep heb je het spelletje gewoon snel door. Top dus.
De Railroad Ink spellen zijn ook uitermate toegankelijk.
Welke editie je ook hebt, je kunt altijd alleen het basisspel spelen. Ben je toe aan meer uitdaging? Dan kun je de uitbreidingsdobbelstenen toevoegen. En zelfs daarbinnen kun je kiezen voor een specifiek niveau.
Niet alleen de verschillende niveaus maken Railroad Ink toegankelijk. Ook de korte speelduur van maximaal 30 minuten, het feit dat iedere speler elke beurt iets kan doen én dat je Railroad Ink dankzij het compacte formaat op veel plekken kunt spelen, maken het buitengewoon toegankelijk.
Strategie of Geluk?
Railroad Ink is geen strategisch spel, maar wel tactisch. Althans, ik vind een spel tactisch als je moet roeien met de riemen die je hebt. En bij Railroad Ink is dat het geval.
Na elke worp kijk je welke routes je kunt tekenen en bepaal je hoe je die het slimste in kunt zetten. Daarnaast heb je 3 escapes, de zogenaamde speciale routes. Mocht je ergens vast lopen of iets niet goed dicht kunnen krijgen, dan bieden die vaak nog een uitweg.
Je moet dus zeker wat geluk hebben, maar je hebt best wat invloed op de uitkomst.
Spelmechanisme
Railroad Ink is een klassieke roll & write. Je werpt dobbelstenen en alle spelers mogen iets aankruisen/noteren/tekenen op hun scoreformulier. Zo kun je bonussen activeren tijdens het spel en punten verdienen aan het einde van het spel.
In het geval van Railroad Ink vertaalt dit zich door naar het tekenen van spoorwegen, snelwegen en stations. En speel je met een uitbreiding? Dan kun je ook nog andere elementen tekenen.
Andere bekende roll & writes zijn natuurlijk het oude spel Yahtzee en de modernere Qwixx, Clever, Keer op Keer en Trek 12.
Interactie
Railroad Ink Blauw en Rood bevatten geen interactie. Railroad Ink Groen en Geel daarentegen wel.
Die interactie is te danken aan de opdrachtkaarten. Deze zorgen namelijk voor een vorm van concurrentie. Zodra je een opdracht voldoet, verdien je punten. De speler die als eerste een opdracht voltooid, krijgt wel meer punten dan spelers die dat later doen.
Bovenstaande is echt de enige vorm van interactie die Railroad Ink te bieden heeft.
Herspeelbaarheid
Ik vind de herspeelbaarheid van Railroad Ink hoog. Alleen al met het basisspel heb je hele gevarieerde potjes. Wil je dan toch eens iets anders? Dan kun je gewoon één van de twee uitbreidingen toevoegen. Zo blijft het spel lekker vers aanvoelen.
Wel vind ik de Railroad Ink Challenges de hoogste herspeelbaarheid hebben. Dit komt natuurlijk door de extra mogelijkheden om punten te scoren. Die houden het spel nóg langer gevarieerd.
Is de herspeelbaarheid dan grenzeloos? Nee. Binnen het spel kun je veel variëren. Het spelverloop (dobbelen en schrijven) kan mensen uiteindelijk wel wat kunnen vervelen. Dat is toch veelal hetzelfde.
Mijn Railroad Ink review in het kort?
Ik vind Railroad Ink een toegankelijke en bovendien veelzijdige roll & write. Het spelverloop is erg eenvoudig en iedereen is altijd aan de beurt. In één doosje zit al wat variatie. Door extra uitbreidingen kun je nóg meer variëren. En dan kun je ook nog eens edities combineren om het met meer spelers te doen en/of andere spelmodi te proberen. De enige die ik Railroad Ink niet zou aanraden zijn spelers die de fijne motoriek niet onder controle hebben (anders wordt het een kliederboel op je tableau).
9 – Railroad Ink: Waar te koop?
Je kunt de Railroad Ink spellen o.a. online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, WhiteGoblinGames.nl en Spelhuis.be.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Railroad Ink en Railroad Ink Challenge. Ik vertelde je welke edities er zijn, gaf de speluitleg, deelde mijn advies over welke je het beste kunt kopen én besloot het verhaal met mijn Railroad Ink review.
Mis je nog iets in dit blog? Heb je nog een vraag over een van Railroad Ink spellen? Of deel je gewoon graag je eigen mening over Railroad Ink? Dan hoor ik graag van je in een reactie!