Welk Saboteur spel (of uitbreiding) kun je het beste kopen?

Welk Saboteur Spel Kun Je Het Beste Kopen?

Eind 2018 bracht 999Games het bordspel Saboteur: De Verloren Mijnen uit. Daardoor zijn er nu vier verschillende Saboteur spellen verkrijgbaar.

Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen deze spellen?

In dit blog zet ik de Saboteur spellen op een rij, licht ik de verschillen toe en geef ik een advies over welk spel je het beste kunt kopen.

Hieronder vind je eerst een korte inhoudsopgave van dit blog:

 1. Saboteur: Het Kaartspel
 2. Saboteur: De Uitbreiding
 3. Saboteur: Het Duel
 4. Saboteur: De Verloren Mijnen
 5. Welke kun je het beste kopen?

#1 – Saboteur: Het Kaartspel

Saboteur: Het Kaartspel
 • Uitgebracht in: 2004
 • Soort spel: Kaartspel
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Aantal Spelers: 3-10 Personen

Het allereerste kaartspel van Saboteur kun je met 3 t/m 10 personen spelen. Het is een standalone, wat wil zeggen dat je er geen andere spel voor nodig hebt om het te kunnen spelen.

In Saboteur Het Kaartspel zijn twee teams: Kabouters en Saboteurs. De Kabouters graven gangen om het goud te vinden. De Saboteurs doen hun best om dit te saboteren, door gangen te laten instorten en het gereedschap van Kabouters kapot te maken.

Vinden de Kabouters het goud? Dan krijgen zij deze waardevolle goudklompjes. Slagen ze hier niet in? Dan gaan de Saboteurs er met het goud vandoor!

Je kunt Saboteur: Het Kaartspel kopen op 999Games.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe de kaarten van Saboteur: Het Kaartspel er uitzien:

Saboteur: Het Kaartspel (Inhoud)

#2 – Saboteur: De Uitbreiding

Saboteur: De Uitbreiding
 • Uitgebracht in: 2011
 • Soort spel: Kaartspel
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Aantal Spelers: 2-12 Personen

Deze uitbreiding kun je alleen combineren met Saboteur: Het Kaartspel uit 2011. Door deze uitbreiding toe te voegen aan het basisspel kun je het met maar liefst 12 spelers doen!

De grootste wijziging in het spel zijn de teams. Kabouters worden opgesplitst in groene en blauwe Kabouters. Helpt iemand mee met het bouwen van een gang? Dan is hij of zij wellicht een Kabouter, maar heeft deze wel dezelfde kleur als jij? Ook zit er één Chef tussen de Kabouters. Deze voegt zich bij de winnende kabouterkleur.

Daarnaast komen er twee Geologen in het spel. Deze zoeken geen goud, maar kristallen. Zij krijgen punten voor elk zichtbaar kristal. Het maakt daarbij niet uit of het goud uiteindelijk is gevonden. En dan is er nog een Profiteur en tja… die wint altijd. Hij of zij krijgt alleen 2 goudstukken minder dan de rest.

Tot slot zijn er nieuwe gangen- en actiekaarten toegevoegd. Je kunt bijvoorbeeld goud stelen bij iemand, een andere speler opsluiten of tussentijds van karakter wisselen!

Je kunt Saboteur: De Uitbreiding kopen op 999Games.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe de kaarten van Saboteur: De Uitbreiding er uitzien:

Saboteur: De Uitbreiding (Inhoud)

#3 – Saboteur: Het Duel

Saboteur: Het Duel
 • Uitgebracht in: 2014
 • Soort spel: Kaartspel
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Speelduur: 30 Minuten
 • Aantal Spelers: 1-2 Personen

Het 2 speler mechanisme die De Uitbreiding toevoegde vonden veel spelers ‘meh’. Daarom bedacht Frederic Moyersoen een nieuw, op zichzelf staande editie: Saboteur Het Duel.

In dit kaartspel zijn er geen teams meer. Alles wordt teruggebracht naar 2 Kabouters. Een blauwe en een groene. Beide kabouters beginnen vanaf hun eigen ingang en bouwen naar het goud.

Onderweg kun je een trol tegenkomen. Die beloof je 1 goudstuk te geven zodra jij jouw goud hebt. Tot slot zijn er nog sleutelkaarten waarmee je elk gekleurde deurtje kunt openen.

En als toffe bonus: je kunt Saboteur: Het Duel ook met één speler doen. Niet per se heel erg herspeelbaar, maar zeker een leuke en vlotte, incidentele uitdaging voor de remi’s onder ons.

Je kunt Saboteur: Het Duel kopen op 999Games.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe de kaarten van Saboteur: Het Duel er uitzien:

Saboteur: Het Duel (Inhoud)

#4 – Saboteur: De Verloren Mijnen

Saboteur: De Verloren Mijnen (Inhoud)
 • Uitgebracht in: 2018
 • Soort spel: Bordspel
 • Vanaf Leeftijd: 10 Jaar
 • Speelduur: 45 Minuten
 • Aantal Spelers: 3-9 Personen

Zo’n beetje alle elementen van Het Kaartspel, De Uitbreiding en Het Duel komen samen in één groot bordspel. Saboteur: De Verloren Mijnen! Ook dit is een standalone spel. Je hebt er dus geen ander Saboteur spel voor nodig om het te spelen.

Ditmaal bevindt je jezelf niet onder de grond, maar boven de grond. Je loopt door een bos en zoekt de verloren mijnen (vandaar de titel). Ik begreep zelfs dat deze editie in andere landen ook wel ‘Forest’ (= bos) wordt genoemd. Er zitten naast kaarten ook veel fiches bij dit Saboteur spel.

In plaats van de kaarten op tafel te leggen, plaats je ze ditmaal op een bord. Dat maakt het inschatten van hoeveel kaarten er tussen jouw gang en de doelkaart passen een stuk makkelijker. Daarnaast wandelen de dwergen ook echt over het pad!

In Saboteur: De Verloren Mijnen zit een geel en een paars team. Elk team heeft dwergen die loyaal aan elkaar zijn, maar ook dwergen die stiekem voor het andere team spelen én zelfs een dwerg die helemaal voor zichzelf speelt. Ondanks dat deze dus dezelfde kleur draagt!

Je kunt Saboteur: De Verloren Mijnen kopen op 999Games.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van Saboteur: De Verloren Mijnen er uitziet:

Saboteur: De Verloren Mijnen

Welk Saboteur spel kun je het beste kopen?

Saboteur: Het Kaartspel is de makkelijkste variant van dit spel. Als je met vrienden of familie wil spelen die niet echt into board games zijn, maar wel open staan voor een spelletje, dan is dit spel mijn advies.

Je kunt Saboteur: Het Kaartspel kopen op 999Games.nl en bol.com.

Saboteur: De Uitbreiding breidt het aantal teams (Kabouters en Saboteurs) letterlijk uit. Hierdoor ontstaat meer variatie en diepgang. Als je het oorspronkelijke kaartspel al in je bezit hebt en meer uitdaging wil, dan zou ik je adviseren om Saboteur: De Uitbreiding erbij te kopen.

Je kunt Saboteur: De Uitbreiding kopen op 999Games.nl en bol.com.

Heb je het oorspronkelijke spel nog niet in je bezit? Dan kun je zowel Het Kaartspel als De Uitbreiding kopen voor een mooie combinatie. Als je met meer dan 9 personen Saboteur wil spelen, dan is mijn advies voor deze combinatie te gaan.

Maar speel je met 9 of minder personen? Weet dan, dat je voor een paar euro meer Saboteur: De Verloren Mijnen in je bezit hebt. Deze bevat praktisch alle elementen van Het Kaartspel en De Uitbreiding, én nog meer. En dit is de bordspel variant, waarbij je dus écht meer materiaal op tafel hebt liggen. Vind je dat gaaf? Dan zou ik Saboteur: De Verloren Mijnen kopen.

Je kunt Saboteur: De Verloren Mijnen kopen op 999Games.nl en bol.com.

Tot slot: Wil je Saboteur met 2 personen (of in je eentje) spelen? Dan is zonder enige twijfel Saboteur: Het Duel het spel dat je zoekt.

Je kunt Saboteur: Het Duel kopen op 999Games.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Heb jij weleens Saboteur gespeeld? Wat vind jij van deze spellen? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: wat vind je van mijn advies?

Ik hoor jouw mening graag in een reactie!

8 reacties

 1. Ik heb saboteur en de uitbreiding. Maar ik vind nergens de regels hoe dit met 2 te spelen.

  Door Corona zijn we dus ook maar met ons 2. Ik kan natuurlijk wel de duel kopen maar dan heb ik niets aan deze saboteur + uitbreiding.

  Kan je mij helpen?

  Heb trouwens ook de saboteur in de verloren mijnen. Maar deze is dus sowieso met 3 ook dus kunnen we momenteel ook niet spelen.

  Alvast bedankt!

  1. Beste Nele,

   Bedankt voor je vraag over Saboteur. Als ik het mijzelf goed herinner, zijn de spelregels voor 2 spelers hetzelfde als die voor 3-12 spelers.

   Daarmee biedt het de mogelijkheid om met z’n 2en te spelen, maar de dynamiek die je met meer spelers hebt, zul je niet krijgen.

   Succes en veel plezier gewenst!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Ik heb dezelfde vraag. Hoe speel je de uitbreiding met 2 personen? Zijn daar ergens spelregels voor? Ik neem aan dat je bv een aantal groene en blauwe kabouters er uit haalt om te voorkomen dat je in hetzelfde team zit?

    1. Beste Nandan,

     Bedankt voor je vraag over de Saboteur uitbreiding.

     Er zijn geen aangepaste regels voor. Je kunt gewoon spelen zoals alle andere potjes. En ja, daar zitten leuke combinaties en minder leuke combinaties tussen.

     Ik meende ooit gelezen te hebben dat de auteur zelf ook zei: de Saboteur uitbreiding met 2 personen spelen is niet het leukste, dat is met meer. Maar het werkt prima en zo leer je het spel weer wat beter kennen.

     Kun je hier wat mee?

     Veel speelplezier!

     Groet,
     Hans van Spellenwijs.nl

     1. H.v.d.Spek

      Hallo, saboteur lijk mij een leuk spel maar wat raad je aan, het duel heeft geen uitbreiding, maar kan alleen met 2 pers. Het geval is als ik visite krijgt en die willen het spel spelen wat raad je aan, het moet ook gewoon met 2 kunnen, heb je hier een oplossing voor ?

     2. Hans

      Beste H.v.d. Spek,

      Bedankt voor je vraag over de Saboteur edities. Ik snap je probleem.

      Wat je kunt doen is het basisspel en de uitbreiding kopen. Met de uitbreiding kun je Saboteur namelijk ook met 2 personen spelen.

      Toegegeven: met meer vind ik ‘m leuker, maar het werkt wel met 2 spelers :).

      Helpt dit?

      Succes met je keuze en als je nog vragen hebt, let me know.

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

 2. Beste Hans,

  Wik hebben saboteur kaartspel het duel. Is hier ook een uitbreiding voor?

  Groet,

  Karin

  1. Beste Karin,

   Bedankt voor je vraag over Saboteur Duel. Helaas is hier geen uitbreiding voor :(.

   Ondanks dat wens ik je nog veel plezier met het spelen!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *