fbpx

Advertentie:
Spellenwijs Algemeen

Welke 7 Wonders Uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke 7 Wonders Uitbreiding kun je het beste kopen?

O.a. de Deutscher Spielepreis, de Gouden Ludo, de Golden Geek en nog 27 andere prijzen. Zoveel prijzen heeft het spel 7 Wonders in de wacht gesleept. Best indrukwekkend…

En waar het eerste spel uit 2010 op dit moment van schrijven op #48 van BoardGameGeek staat, staat de 2 speler variant 7 Wonders Duel zelfs op #15!

Maar naast het succesvolle basisspel zijn er ook nog talloze 7 Wonders uitbreidingen uitgebracht. In dit blog zet ik ze voor je op een rij én geef ik een advies over wanneer je welke het beste kunt kopen!

Advertentie:

Eerst maar even een inhoudsopgave voor dit blog:

Momenteel zijn onderstaande 7 Wonders stand-alone spellen uitgebracht:

Deze spellen kun je zonder ander spel of uitbreiding spelen. Ze staan op zichzelf.

Momenteel zijn ook onderstaande 7 Wonders uitbreidingen uitgebracht:

Al deze uitbreidingen moet je combineren met het basisspel uit 2010, behalve Pantheon. Dit is een speciale uitbreiding die je alleen met 7 Wonders Duel kunt gebruiken. De andere uitbreidingen kunnen overigens ook worden samengevoegd!

Via deze link ga je naar mijn advies over welke 7 Wonders uitbreiding je moet kopen.

7 Wonders (2010)

7 Wonders Spel

Dit is het spel waar het succes mee begon. Deze standalone is ontworpen door Antoine Bauza en uitgebracht door Repos Production. Je kunt het met 2 tot maar liefst 7 personen spelen met een minimale leeftijd van 10 jaar. Gemiddeld duurt een potje 30 minuten.

In 7 Wonders sta jij aan het hoofd van één van de oudste steden ter wereld. Een spel duurt 3 tijdperken en het is de bedoeling dat je ná het 3e tijdperk de meeste punten hebt. Door het spelen van kaarten kun je een vaste stroom van inkomen en grondstoffen krijgen. Hiermee kun je gaan investeren in commercie, wetenschap, legers, civiele gebouwen én natuurlijk één van de 7 wereldwonderen. Die investeringen leveren je punten op.

De meerdere opties om punten te scoren geeft dit fraai vormgegeven kaartspel diepgang. Daarnaast kun je grondstoffen bij elkaar kopen én dreigen met een legermacht. Wees niet bang: het leger breekt nooit iets van je stad af. Je kunt er alleen een paar minpunten door krijgen. Daarnaast speelt iedereen tegelijk en hoef je niet echt te wachten. 7 Wonders is dus een tactisch, toegankelijk en snel spel!

Je kunt 7 Wonders bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van 7 Wonders er uitziet:

7 Wonders Spel - Inhoud

7 Wonders Duel (2015)

7 Wonders Duel Spel

Na wat tegenvallende feedback op de 2-speler variant van 7 Wonders bedacht Antoine Bauze samen met Bruno Cathala een speciaal ontworpen spel voor 2 personen: 7 Wonders Duel. Wederom vanaf 10 jaar en een potje duurt gemiddeld 30 minuten. Ook dit is dus een op zichzelf staand spel!

Ook hier moet je ervoor zorgen dat jouw beschaving floreert en de meeste punten scoort. Al kun je bij 7 Wonders Duel ook al verliezen tijdens het spel. Namelijk als iemand met zijn of haar leger jouw stad binnendringt óf als je tegenstander op 6 verschillende onderzoeksgebieden uitblinkt.

Lees hier mijn uitgebreide 7 Wonders Duel review.

Het feit dat je tussentijds al uitgeschakeld kunt worden vind ik sterk. Het zorgt ervoor dat je niet alleen maar met jezelf bezig kunt zijn, maar ook naar je tegenstander moet kijken. Daarnaast kun je iets meer plannen door de openliggende kaarten. Hierdoor heb je meer controle en kun je tactischer spelen.

Je kunt 7 Wonders Duel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van 7 Wonders Duel er uitziet:

7 Wonders Duel Bordspel: op Tafel

7 Wonders Uitbreiding: Leaders (2011)

7 Wonders Uitbreiding Leaders

De eerste 7 Wonders uitbreiding voor het oorspronkelijke basisspel: Leaders. De belangrijkste toevoegingen van deze uitbreiding zijn 1 nieuw spelerstableau (Rome en het Colosseum), 4 nieuwe gildekaarten én 36 leiderkaarten.

Het spelerstableau en de gildekaarten hebben denk ik geen uitleg nodig.

De leiderkaarten daarentegen veranderen het spelverloop ietwat. Aan het begin van het spel vindt nu eerst een leidersfase plaats. Hierin krijgt elke speler 4 kaarten, kiest er eentje en geeft de rest door. Dit kiezen en doorgeven gaat door totdat elke speler 4 leiderkaarten heeft. Vervolgens begint elk tijdperk met een Recruteringsfase. Hierin mag elke speler een leider kopen (of voor je wonder gebruiken óf inruilen voor 3 munten). Deze leider biedt je gedurende het spel een mooi voordeel.

Enkele voorbeelden: Amytis levert elk bebouwde wonderfase 2 extra overwinningspunten op. Midas levert aan het einde van het spel 1 overwinningspunt op voor elke 3 geld in je voorraad. Bilkis stelt je in staat om elke ronde eenmalig een willekeurige grondstof bij de bank te kopen voor 1 geld.

Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Leaders bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Uitbreiding Leaders - Inhoud

7 Wonders Uitbreiding: Cities (2012)

7 Wonders Uitbreiding Cities

De tweede uitbreiding van 7 Wonders, Cities, voegt wat meer nieuwe elementen toe. Zo zijn er 27 nieuwe gebouwen met compleet nieuwe eigenschappen. Ook krijg je 3 nieuwe gildekaarten, 2 nieuwe spelertableaus en 6 leiders. Daarnaast kun je 7 Wonders met deze uitbreiding zelfs met 8 spelers doen én eventueel in teamverband spelen!

De nieuwe gebouwen, gildekaarten, tableaus en leiders voegen inhoudelijk wat toe, maar veranderen de gameplay niet. Daarom ga ik er niet op in. Enige detail: als je die ‘Leiders’ wil toevoegen, moet je ook de uitbreiding 7 Wonders: Leaders hebben! Maar als je die niet hebt, kun je Cities ook gewoon zonder de leiderkaarten spelen.

De variant voor 8 spelers is niet heel spannend. Er is gewoon iemand extra. Maar zodra je met 4, 6 of 8 spelers bent kun je 7 Wonders in teams van 2 gaan spelen. Echter, in mijn optiek voegt het niet heel veel toe (los van dat je een beetje coöperatief kunt spelen). Je kunt bijvoorbeeld geen kaarten ruilen en als er geld betaald moet worden, betaalt je partner gewoon mee. Alleen tijdens de resolutie fase verandert er iets.

Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Cities bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Uitbreiding Cities - Inhoud

7 Wonders Uitbreiding: Wonder Pack (2013)

7 Wonders Uitbreiding Wonder Pack

Dit is een kleine uitbreiding voor het originele basisspel en bevat alleen 4 nieuwe spelertableaus:

 1. Stonehenge
 2. Manneken Pis (oké dat vind ik wel grappig)
 3. De Chinese Muur
 4. Abu Simbel

Omdat de uitgever Repos Production van oorsprong Belgisch is, is Manneken Pis als eerbetoon toegevoegd.

Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Wonder Pack bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Uitbreiding Wonder Pack - Inhoud

7 Wonders Uitbreiding: Babel (2014)

7 Wonders Uitbreiding Babel

Deze 7 Wonders uitbreiding bestaat uit 2 toevoegingen:

 1. De Toren van Babel
 2. Grote Projecten

Voor de Toren van Babel komt er een speelbord in het midden van de tafel. Ook krijgt elke speler 3 (van de 24 unieke) Babel tegels. Deze kunnen ze op het speelbord plaatsen en zo wordt de Toren van Babel gebouwd. Elke zichtbare tegel verandert de spelregels een beetje. De ene tegel verbiedt het handelen, de andere geeft oneindig veel grondstoffen van één soort.

In plaats van een Tijdperkkaart te bouwen, kun je er nu ook voor kiezen om er eentje af te leggen en een Babel tegel te plaatsen. Deze leg je blind op het speelbord. Zodra alle kaarten zijn afgelegd, worden de neergelegde Babel tegens omgedraaid en in de juiste volgorde gebouwd. Het zal voorkomen dat sommige Babel tegels onder andere tegels komen te liggen en niet meer zichtbaar zijn.

Voor de Grote Projecten komen er 15 nieuwe kaarten in het spel (5 voor elk tijdperk). Die zijn ook een stuk groter dan de tijdperkkaarten uit het basisspel. Daarnaast zitten er ook Deelnametokens, Beloningsfiches en Boetefiches bij. Aan het begin van elk tijdperk wordt er zo’n Groot Project open op tafel gelegd. Ook leg je er een aantal Deelnametokens op dat gelijk is aan het aantal spelers min één.

Zodra je een kleur kaart speelt die gelijk is aan de kleur op het Grote Project, mag je bijbetalen om deel te nemen aan de bouw van dit Grote Project. Je krijgt daar dan een Deelnametoken voor. Zodra deze op zijn, is het project gebouwd. Iedereen die heeft meegeholpen krijgt hetzelfde aantal Beloningsfiches als tokens in hun bezit. Maar is het tijdperk afgelopen en het Grote Project niet gebouwd? Dan krijgt elke speler zonder Deelnametokens een Boetefiche die minpunten (of erger!) oplevert.

Je kunt deze uitbreidingen afzonderlijk van elkaar spelen, maar ook samen. Je kunt ze ook combineren met Leaders en Cities.

Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Babel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Uitbreiding Babel - Inhoud

7 Wonders Duel Uitbreiding: Pantheon (2016)

7 Wonders Duel Uitbreiding Pantheon

De eerste (en vooralsnog enige) 7 Wonders Duel uitbreiding is Pantheon. Pantheon betekent letterlijk “Alle Goden” en dat is precies wat er wordt toegevoegd. Het ‘Pantheon’ speelbord wordt aan het bestaande speelbord gelegd. Tijdens het eerste tijdperk zullen beide spelers Goden kiezen die ze tegen een prijs kunnen oproepen in tijdperken II en III. Daarnaast zijn er 5 Grote Tempelkaarten die in Tijdperk III de gildekaarten vervangen.

Het spelverloop is als volgt. In Tijdperk I liggen er Mythologie-fiches op enkele gesloten kaarten. De speler die ervoor zorgt dat zo’n kaart open wordt gelegd, krijgt zo’n fiche. De speler kiest nu direct een God van 2 kaarten uit de betreffende mythologie. Deze wordt bij het Pantheon gelegd. Na Tijdperk I zijn alle plaatsen voor Goden gevuld.

In Tijdperk II kun je geld betalen om een God te kopen. Je krijgt dan voor de rest van het spel zijn of haar kracht. Ook komen er Offer-fiches op enkele gesloten kaarten te leggen. Die geven je korting bij de aankoop van een God.

In Tijdperk III komen de Grote Tempelkaarten in het spel als vervanging van de Gildekaarten. Voor de tempelkaarten krijg je 5, 12 of 21 punten. Dit is afhankelijk van hoeveel je er in totaal hebt gebouwd.

Je kunt de 7 Wonders Duel Uitbreiding Pantheon bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders Duel uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Duel Uitbreiding Pantheon - Inhoud

7 Wonders Uitbreiding: Armada (2018)

7 Wonders Uitbreiding Armada

De laatste 7 Wonders uitbreiding die op dit moment is uitgebracht is Armada. Hiermee ga je naast je stad, ook de zeeën op om jezelf verder te ontwikkelen! Elke speler krijgt een Scheepswerf met 4 scheepssporen. Onderaan elk spoor plaats je een bootje. Zodra je een bepaalde kleur kaart hebt gebouwd, mag je ook op dat spoor vooruit áls je de gevraagde prijs ervoor betaalt.

Op het rode spoor bouw je punten op voor het zeeconflict waar elke speler in meedoet. Met het gele spoor worden nieuwe handelsroutes geïntroduceerd. Het blauwe spoor levert extra overwinningspunten op. En het groene spoor laat je nieuwe eilanden ontdekken. Elk eiland geeft je een handig voordeel voor de rest van het spel.

Je kunt deze 7 Wonders uitbreiding spelen met 8 personen in plaats van 7. Wél heb je dan vanzelfsprekend het basisspel en de Armada uitbreiding nodig. Aanvullend moet je een 8e Wonder uit een andere uitbreiding halen!

Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Armada bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Hieronder zie je hoe het speelmateriaal van deze 7 Wonders uitbreiding er uitziet:

7 Wonders Uitbreiding Armada - Inhoud

Welke 7 Wonders uitbreiding moet ik kiezen?

Laat ik maar met de makkelijkste beginnen. Heb je nog geen 7 Wonders en ga je het met niet meer dan 2 personen spelen? Dan zou ik voor 7 Wonders Duel kiezen. Je kunt 7 Wonders Duel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Heb je 7 Wonders Duel en zoek je daar een uitbreiding voor? Dan kun je op dit moment alleen 7 Wonders Duel Pantheon kiezen. Een prima uitbreiding. 7 Wonders Duel biedt de nodige diepgang en met Pantheon krijg je meer opties. In 7 Wonders Duel zitten wel weinig ‘elements of surprise’ waardoor tactiek de overhand heeft. Met Pantheon komen er iets meer onvoorziene omstandigheden in het spel, waardoor de geluksfactor toeneemt. Je kunt de 7 Wonders Duel Uitbreiding Pantheon bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Dan blijven Leaders, Cities, Wonder Pack, Babel en Armada nog over.

Zoek je een 7 Wonders uitbreiding die niet al teveel ruimte inneemt op tafel? Dan zijn Leaders, Cities en de Wonder Pack perfect. Door met name enkele kaarten bieden ze vernieuwing binnen het materiaal dat je al hebt.

Leaders verandert daarmee het meeste qua spelverloop door de toevoeging van een Leiderfase. Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Leaders bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Cities heeft als voordeel dat je 7 Wonders ook met 8 spelers kunt doen. Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Cities bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Wonder Pack is een minimale toevoeging. Ik denk dat vooral collectors dit leuk vinden om te hebben. Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Wonder Pack bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Zoek je juist een 7 Wonders uitbreiding waarmee iets nieuws op tafel wordt gelegd? Dan zou ik kiezen voor Babel of Armada. Met Babel kun je de toren bouwen en met Armada ga je de zee op. Welke verschillen zijn er tussen deze twee 7 Wonders uitbreidingen?

Ik zou zeggen dat Armada meer interactie-opties biedt. Zo tref je elkaar door het zeeconflict nóg eens extra op het slagveld. Daarnaast kun je spelers die niet naast je zitten gaan plunderen (militaire conflicten op individueel niveau). Bovendien zijn er kaarten waarmee je grondstoffen kunt kopen van spelers die niet naast je zitten.

Zoek je iets meer interactie? Dan zou ik de 7 Wonders uitbreiding Armada aanraden. Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Armada bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Focus je wat liever op jezelf, dan zou Babel mijn advies zijn. Je kunt de 7 Wonders Uitbreiding Babel bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Nu ben jij aan de beurt!

Wat vind jij van de 7 Wonders uitbreidingen? Sterker nog, wat vind je van mijn advies? Ben je het ermee eens of juist niet? Ik hoor jouw mening graag in een reactie!

Het kan natuurlijk gebeuren dat er nog een nieuwe 7 Wonders uitbreiding wordt uitgebracht. Mocht ik die over het hoofd zien, geef me dan gerust een seintje zodat ik deze kan toevoegen aan dit blog met 7 Wonders uitbreidingen!

2 reacties

 1. Ik heb sinds enkele maanden 7 Wonders Duel, en afgelopen kerstavond kreeg ik de uitbreiding Pantheon. Ik heb Duel slechts 4x gespeeld met mijn goede vriend Lobke, maar hij let niet goed op wat ik heb liggen en is daarom niet per se de beste tegenspeler. Maar hij wil niet luisteren! Denkt dat ie de slimste is overal waar ie gaat. Pffff. Maar goed. Ik vond je blog erg leuk!

  1. Beste Alexanya,

   Bedankt voor je reactie op m’n 7 Wonders blog :).

   Mooie anekdote haha. Je hebt er van die tegenstanders tussenzitten hè. Hopelijk draait Lobke snel bij óf weet je een andere speler te vinden!

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *