Met de komst van Intarsia heeft Michael Kiesling weer een fraai, abstract bordspel op zijn naam staan. “Weer”? Yes. Want hij bedacht ook het succesvolle Azul. En Intarsia en Azul lijken wel een beetje op elkaar. In dit blog vertel ik je wat de verschillen en overeenkomsten zijn.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel Intarsia voor een review. In feite is Intarsia dus gesponsord. Azul heb ik echter jaren geleden zelf gekocht. Deze blog is verder op eigen initiatief en met redactionele vrijheid geschreven.
Laten we maar gelijk in wat verschillen en overeenkomsten duiken.
Thema & Looks
Bij Azul decoreer je de muren van het koninklijk paleis in Evora (Portugal) met steentjes.
Bij Intarsia decoreer je de vloeren van het Café de Paris met houten elementen.
Beide spellen zijn – ondanks de compleet verschillende looks – producties van hoge kwaliteit.
Spelverloop
Bij Azul voer je 2 belangrijke handelingen uit: draften en bouwen.
Bij Intarsia voer je 1 belangrijke handeling uit: bouwen.
Bij beide spellen moet je – als je gaat bouwen – iets betalen om het speelstuk te plaatsen. Bij Azul betaal je in feite met steentjes (die je draft) om steentjes te bouwen. Bij Intarsia betaal je kaarten om houten elementen te plaatsen.
Punten verdienen
Bij Azul verdien je punten door gedurende het spel steentjes te leggen. Leg je ze aan elkaar? Dan leveren alle steentjes in die groep nog een keer punten op. Aan het einde van het spel krijg je punten voor kolommen, rijen en 5 steentjes van 1 kleur.
Bij Intarsia verdien je gedurende het spel punten door gereedschapstegels te verzamelen. Verzamel je een gereedschapstegel van een soort die je al hebt? Dan leveren al die tegels nog een keer punten op. Aan het einde van het spel krijg je nog punten voor versieringen (houten elementen) op je spelersbord.
Bij beide spellen verdien je punten gedurende het spel én aan het einde van het spel. Bij Intarsia moet je tijdens het spel op meer mogelijkheden letten om punten te scoren.
Spelervaring
Bovenstaande verschillen zijn meer, eh, objectieve verschillen en overeenkomsten. Maar hoe zit dat in de subjectieve hoek? Als je meer naar de ‘gevoelsmatige’ gameplay kijkt?
Nou, ik zie de volgende overeenkomsten:
Ik vind Azul en Intarsia allebei – ondanks de fraaie looks – abstracte spellen. Het zijn leuke puzzels waarbij je veelal tactisch te werk moet gaan. Ook zijn ze naar mijn mening wat repetitief. Je doet veelal hetzelfde. Ik ken spelers die dat heerlijk vinden. Persoonlijk vind ik het leuker als je iets meer kunt variëren. Maar dat is net wat je voorkeur geniet.
Daar tegenover zie ik de volgende verschillen:
Ten eerste bevat Azul meer interactie. Óók gemenere interactie. Je pakt niet alleen steentjes weg voor de ander zijn neus omdat je ze nodig hebt (concurrentie), maar je kunt andere spelers ook doelbewust minpunten aannaaien (take that!). In Intarsia zit ook wel concurrentie om houten lijsten en gereedschapstegels. Elkaar dwarsbomen zit er echter niet in.
Ten tweede kun je met Intarsia sowieso geen minpunten scoren. Alleen maar pluspunten. Samen met het eerste verschil maakt dit Intarsia wat vriendelijker van aard en wellicht wat bevredigender om te spelen.
Ten derde moet je bij Intarsia op wat meer zaken letten. En dan doel ik vooral op de gereedschapstegels. Deze hele toevoeging maakt Intarsia een tikkeltje complexer dan Azul. Waar Azul nog net een gateway game is, vind ik dat van Intarsia niet. Ondanks dat het niveau van spelregels gelijk is. De extra ‘complexiteit’ komt van het overzicht dat je tijdens het spel moet houden en de keuzes die je moet maken.
Dus… Welke kun je het beste kopen? Azul of Intarsia?
Ik zou je keuze laten afhangen van looks, interactie en uitdaging.
(1) Welk spel vind je het mooist? Beide spellen moeten het deels hebben van hun looks dus volg in dat opzicht je eigen smaak.
(2) Maak je liever rustig je eigen puzzeltje of wil je andere spelers kunnen naaien? Kies in het eerste geval voor Intarsia en in het tweede geval voor Azul.
(3) Wil je liever iets eenvoudigs of uitdagends? Nu liggen beide spellen qua complexiteit redelijk dicht bij elkaar. Maar Azul is net iets toegankelijker en Intarsia wat uitdagender.
Je kunt AZUL online bestellen bij o.a.:
Je kunt INTARSIA online bestellen bij o.a.:
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik verschillen en overeenkomsten tussen Azul en Intarsia voor je uiteengezet. Ik besloot met een advies die jou hopelijk kan helpen bij het maken van je keuze.
Wil je er nog iets over weten? Heb ik een verschil of overeenkomst gemist? Óf ben je het niet met me eens? Let me know in een reactie!
Ik heb Intarsia nog niet gespeeld. Het werd onder mijn aandacht gebracht met de stelling: ‘Voor liefhebbers van Azul.’. Dat wekte wel mijn interesse, als fan van Azul, wat natuurlijk ook precies de bedoeling was.
Ik heb me wel verdiept in Intarsia en het spel ligt inmiddels ingepakt in Kerstpapier te wachten tot de kerstboom staat en het daar tot en met 25-12 onder mag liggen.
Ik kwam tot de conclusie dat Intarsia eigenlijk helemaal niet zo veel op Azul lijkt. Azul is natuurlijk inmiddels een serie aan bordspellen, waarbij ze alle vier hetzelfde basis principe hanteren: draften en plaatsen. Oké, je bouwt in Intarsia ook, maar je hebt daarnaast natuurlijk veel invloed op je grondstof kaarten, waarmee je probeert een soort lawine effect te creëren. De tegels waarmee je in Intarsia punten scoort vind je in Azul niet terug. Het maakt dat je in Intarsia tactischer moet spelen en er ontstaat denk ik een race om de juiste kaarten te verzamelen. Mede daarom het spel aangeschaft, omdat het denk ik niet meer van hetzelfde is, maar juist iets toevoegt.
Beste Dennis,
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Dat wordt gewaardeerd!
Ik vind het altijd interessant om andere perspectieven te lezen. Zo ook de jouwe.
Nog even volhouden tot 25-12 dus haha. Hopelijk deel je daarna ook je bevindingen!
Groet, succes met je geduld en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl