Beverbende vs Beverclan: Wat is het verschil?

Beverbende vs Beverclan: Wat is het Verschil?

Beverbende werd in 2009 uitgebracht door 999 Games en mag zich tegenwoordig tot de leukste kinderspellen alsook bekendste kaartspellen van Nederland rekenen. In 2018 bracht de uitgever een soort spin-off uit: Beverclan.

Wat is het verschil tussen Beverbende en Beverclan? En welke kun je het beste kopen? In dit blog geef ik je mijn advies.

Vooropgesteld: ik vind zowel Beverbende als Beverclan leuke spellen. Maar mijn smaak is niet per definitie dezelfde als die van jou. Daarom ga ik proberen om mijn smaak achterwege te laten en je te adviseren op basis van objectieve eigenschappen.

Die eigenschappen vormen de leidraad van dit advies. En dat zijn de volgende:

  1. Speelduur, leeftijd & aantal spelers
  2. Spelregels
  3. Thema & looks
  4. Geluk, tactisch of strategisch
  5. Complexiteit
  6. Herspeelbaarheid
  7. Interactie

1 – Speelduur, Leeftijd & Aantal spelers

Als ik het over objectieve eigenschappen heb, dan kijk ik eerst altijd naar de doos:

Doosjes van Beverbende en Beverclan

Je ziet dat zowel speelduur als het aantal spelers gelijk is. Beide spellen duren namelijk 20 minuten en kunnen met 2 t/m 6 personen worden gespeeld. Het verschil zit ‘m in de vanaf leeftijd. Beverbende is een spel vanaf 6 jaar en Beverclan is een spel vanaf 7 jaar.

Mijn zoontje – van nu bijna 5 jaar – speelt Beverbende makkelijk mee en heeft met Beverclan wat meer moeite. Het verschil in leeftijd is dus zeker terecht.

Dus… leeftijd is wat dit betreft het enige verschil. De adviesleeftijd voor Beverbende is vanaf 6 jaar en voor Beverclan vanaf 7.

2 – Spelregels

In Beverbende is je doel om na 6 rondes de minste punten te hebben.

Elke speler krijgt 4 gedekte kaarten waarvan ze alleen de buitenste mogen bekijken. Daarna mogen ze om de beurt een kaart van de trek- of aflegstapel pakken, deze kaart bekijken en omwisselen met een eigen kaart óf weer afleggen. Trek je speciale kaarten? Dan mag je bijvoorbeeld een kaart van jezelf bekijken of ruilen met een andere speler.

Speelgebied Beverbende

Zodra een speler aan het einde van zijn beurt op tafel klopt (en tevreden is met de waarde van zijn of haar kaarten), mogen alle andere spelers nog één keer en dan eindigt het spel.

In Beverclan is je doel om na 5 rondes de meeste punten te hebben.

Elke speler krijgt een burcht met 0 kaarten. Daarna mogen ze om de beurt een kaart van de trekstapel pakken. Deze kaart mogen ze open of gedekt in hun eigen burcht óf in de burcht van een andere speler leggen. Er zijn twee speciale kaarten: een kaart uit iemands burcht verwijderen óf een kaart naar keuze omdraaien (open of dicht).

Speelgebied Beverclan

Zodra een speler 5 kaarten in zijn of haar burcht heeft zijn alle andere spelers nog één keer aan de beurt. Daarna draai je alle gesloten kaarten nog open en tel je de waardes bij elkaar op. Setjes van 3 of 4 dezelfde kaarten leveren respectievelijk 15 of 25 extra punten op. Heb je 5 dezelfde kaarten? Dan win je direct het hele spel.

Al met al kun je stellen dat de spelregels nogal verschillen. Bij Beverbende moet je zo min mogelijk punten halen. Bij Beverclan juist de meeste. Daarnaast liggen bij Beverbende alle kaarten gedekt en bij Beverclan ligt een deel ook open. Bovendien kun je met Beverbende alleen kaarten bij jezelf neerleggen en met Beverclan ook bij andere spelers.

3 – Thema & Looks

Beverbende heeft naar mijn mening niet echt een thema. Op de kaarten zie je dat de bevers bonje hebben met ratten. Maar that’s it.

Beverclan heeft iets meer thema, al is het nog bescheiden. Je verzamelt bevers om je burcht te komen versterken. Op de kaarten zie je alleen bevers afgebeeld. Het lijkt erop dat de bevers met een lage waarde wat ‘dommer en slapper’ zijn en dat bevers met een lage waarde juist ‘slimmer en sterker’.

De illustrator van zowel Beverbende als Beverclan is Björn Pertoft, vooral bekend van Boonanza, Boonanza: Het Dobbelspel en alle andere titels uit de bonenreeks. Ondanks dat het dezelfde illustrator is, zien de bevers er in Beverclan toch wat anders uit dan in Beverbende.

Overigens kun je Beverbende en Beverclan combineren met elkaar. Dat de looks ietwat verschillen maakt daarbij, naar mijn mening, niet uit.

Samenvattend: Beverclan heeft een iets duidelijker thema dan Beverbende. De vormgeving van de spellen komt, op de bevers na, overeen. Tussen de bevers zie je een klein, doch opvallend verschil.

4 – Geluk, Tactisch of Strategisch

Beverbende en Beverclan zijn beide geen strategische spellen. Je kunt wat tactische keuzes maken maar geluk speelt een grote rol.

Wel vind ik dat de geluksfactor in Beverbende hoger ligt dan in Beverclan. Laatstgenoemde is daardoor iets tactischer. Dit is vooral te danken aan het feit dat je kaarten bij ALLE spelers kunt leggen en met ALLE spelers mag ruilen.

Beverclan: Kaart bij een andere Speler Leggen

Psst, kun je nog wat tips voor Beverbende gebruiken? Check dan hier m’n Beverbende tactieken.

Dus beide spellen bevatten een relatief hoge geluksfactor, maar Beverclan is uiteindelijk toch wat tactischer dan Beverbende.

5 – Complexiteit

Hier maak ik weer een klein sprongetje naar de ‘vanaf leeftijd’. Beverbende is vanaf 6 jaar en Beverclan vanaf 7 jaar. Dat is niet voor niets, want Beverclan is inderdaad iets lastiger dan Beverbende.

Dat zit zo.

Bij Beverclan is het spel overzichtelijker. Spelers moeten weliswaar veel kaarten onthouden, maar bijna alle acties die een speler uitvoert vinden plaats in het eigen spelersgebied. Dit is behapbaarder dan in Beverclan. Hier kun je in feite acties uitvoeren over de hele tafel. In het speelgebied van elke speler.

Bovendien krijgt elke speler in Beverclan maximaal 5 kaarten in zijn of haar burcht. En omdat je hoge kaarten spaart, wordt je totale waarde hoger én is je score moeilijker te berekenen. Ook dit maakt Beverclan net iets lastiger.

Beide zijn dus rekenspellen. Beverbende is dan echter een rekenspelletje voor groep 3. Beverclan zou eerder een rekenspelletje voor groep 4 zijn.

Beverclan: Volledig Speelgebied

Resumée: Beverclan is door het grote speelgebied minder behapbaar dan Beverbende én leidt uiteindelijk tot hogere getallen waarmee gerekend moet worden. Beide zijn redenen waarom Beverclan complexer en uitdagender is.

6 – Herspeelbaarheid

Beide spellen hebben een prima herspeelbaarheid. Ik kan niet zeggen dat het ene spel sneller verveeld dan het andere. Althans, dat is nog niet gebeurd bij mijn kinderen en mijzelf.

Zowel bij Beverbende als Beverclan komen kaarten nooit hetzelfde van de stapel en bepalen keuzes van spelers het spelverloop. De keuzes van alle spelers raken zo met elkaar verweven dat er elke keer weer een nieuw weefsel uit ontstaat. Bovendien zul je uiteindelijk onvoorspelbaar moeten spelen en ook dát zorgt voor, tja, een onvoorspelbaar spel ;).

Goed, beide spelletjes zijn kleine, korte spelletjes maar hebben ondanks hun formaat een goede herspeelbaarheid. Ik vind dat er niet echt een verschil in de herspeelbaarheid zit. Die is nagenoeg gelijk.

7 – Interactie

In Beverbende mag je kaarten alleen in je eigen gebied leggen. De enige momenten van interactie zitten in het spelen van een ruilkaart en het kloppen om de ronde te beëindigen. In beide gevallen kun je andere spelers best naaien. Bijvoorbeeld door bij iemand een 0 te pakken en een 9 terug te geven. En dan weet die speler óók nog niet welke kaart hij of zij van je kreeg!

Beverbende Spel: Kaart Ruilen

In Beverclan mag je kaarten overal leggen. Hierdoor ontstaan veel vaker momenten van interactie. En dan heb je ook nog speciale kaarten waarmee je kaarten mag draaien of verwijderen. En dat mag bij alle spelers! Oja, ook in Beverclan bepalen spelers zelf wanneer het einde van een ronde wordt ingeluid. Dit gebeurt namelijk zodra iemand een 5e kaart in zijn of haar spelersgebied legt.

Hoewel in beide spellen interactie zit in de vorm van andere spelers dwarsbomen, kom je dit in Beverclan vaker tegen.

Dus: Beverbende of Beverclan?

Lees hier eventueel mijn uitgebreide Beverbende review. Van Beverclan heb ik die niet geschreven.

Naar mijn mening is het voornaamste verschil dat Beverclan complexer en uitdagender is dan Beverbende. Laatstgenoemde zal toegankelijker zijn voor een groter publiek (dat verklaart ook waarom het tot de meest populaire kaartspellen behoort).

Heb je beide spellen nog niet? Dan zou ik eerder Beverbende aanraden omdat je het daar bijna niet verkeerd mee kunt doen. De kans dat je slaagt om een leuk spelletje op tafel te leggen is groter, zeg maar ;). Ik zou beide spellen niet aanraden als jij of je medespelers niet van memory spellen houden.

Heb je Beverbende al wel en vraag je jezelf af of je Beverclan erbij moet kopen? Als je Beverbende leuk vindt dan kun je dat gerust doen. Beverclan biedt toch wel een iets andere ervaring én je kunt de spellen zelfs combineren. Vind je Beverbende niet leuk? Dan zou ik Beverclan ook links laten liggen.

Heb je Beverclan al en vraag je jezelf af of je Beverclan erbij moet kopen? Tja, als je Beverclan leuk vindt maar een toegankelijker spelletje voor je medespelers zoekt, dan lijkt me het een prima toevoeging voor je spellenkast. Vind je Beverclan niet leuk? Dan zou ik Beverbende ook links laten liggen.

Je kunt Beverbende o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Je kunt Beverclan o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik Beverbende en Beverclan met elkaar vergeleken op verschillende punten. Er zijn vast nog meer eigenschappen waarmee dat kan. Hoewel ik zo objectief mogelijk wil adviseren, is mijn subjectiviteit er hier en daar ongetwijfeld doorheen gesijpeld.

  • Ken jij Beverbende en/of Beverclan al? Ben je het eens met m’n advies?
  • En als je ze nog niet hebt; welke ga je kopen?
  • Heb je nog een vraag? Stel ‘m gerust!

Ik hoor graag van je in een reactie :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *