Nu onlangs Koehandel 40 Jaar is uitgekomen, zijn er 4 versies verkrijgbaar in de winkel. Maar wat zijn de verschillen en welke kun je het beste kopen? Dat vertel ik je in dit blogartikel.
Voordat je begint met lezen: Ravensburger gaf mij de Koehandel spellen zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
In dit blog behandel ik de volgende onderdelen:
- Welke versies van Koehandel zijn er?
- Wat zijn de verschillen?
- Welke versie kun je het beste kopen?
- Welke vind ik het leukst?
1. Welke versies van Koehandel zijn er?
Van Koehandel zijn de volgende op zichzelf staande spellen uit gebracht:
- Koehandel (1985)
- Koehandel Master (2009)
- Koehandel Bordspel (2016)
- Koehandel Festival (2024)
- Koehandel 40 Jaar (2025)
Het bordspel wordt niet meer gemaakt, de andere 4 varianten nog wel.
2. Wat zijn de verschillen?
In elk spel kruipen spelers in de huid van handelaren, die slim moeten bieden om kwartetten van dezelfde boerderijdieren te maken en zo de meeste punten te scoren.
Dit concept is in elke Koehandel hetzelfde.
Wat is er anders? Om dat uit te leggen, leg ik hieronder eerst kort de regels van Koehandel uit. Daarna licht ik per spel de verschillen toe.
De spelregels van Koehandel in het kort:
Deze versie is geschikt voor 3 tot 5 spelers.
Alle spelers krijgen een startkapitaal aan geld. Ze zijn om de beurt veilingmeester. De veilingmeester mag kiezen:
- Dierkaart veilen
- Koehandel doen
Bij optie 1 legt hij de bovenste kaart van de trekstapel open op tafel. Nu gaan spelers in beurtvolgorde een bod doen. De hoogste bieder krijgt de kaart. De veilingmeester mag kiezen of hij de hoogste bieder dat bedrag betaalt om de kaart zelf te nemen.
Bij optie 2 wijst de veilingmeester een speler aan die ten minste één dezelfde gekochte dierkaart heeft als hem of haar. De veilingmeester doet blind een bod. De aangewezen speler kan accepteren of een tegenbod doen. In dat laatste geval wint de speler met het hoogste bod de dierkaart. Je hebt ook geldkaarten met 0. Je kunt dus bluffen en iemand naaien.
Wordt er een ezel van de trekstapel getrokken? Dan komt er nieuw geld in het spel. Dit gebeurt 4 keer. Elke ezel wordt ook verhandeld.
Als alle dierkaarten zijn verkocht en alle kwartetten zijn gemaakt volgt de puntentelling. Je verzamelt de waarde van elk kwartet met het aantal kwartetten dat je hebt. De speler met de meeste punten wint.
Next up: Koehandel Master
Deze versie is geschikt voor 2 tot 6 spelers.
De spelregels van Koehandel Master zijn in hoofdlijnen gelijk aan het origineel, met de volgende wijzigingen:
- Stamboekkaarten
- Ratkaarten
Stamboekkaarten leveren extra punten op. Elk stamboekkwartet verhoogt de waarde van het overeenkomstig kwartet met 250 vóórdat je vermenigvuldigt. Heb je geen overeenkomstig kwartet? Dan is de stamboekkaart gewoon 250 punten waard.
Draait de veilingmeester een stamboekkaart open? Dan telt hij of zij af van 10 tot 0. Zodra een speler bij een getal ‘Mijn!’ roept, betaalt deze zoveel handkaarten als het getal en wordt de eigenaar van de stamboekkaart. De veilingmeester mág – zonder kaarten te bekijken – de koper hetzelfde aantal handkaarten geven en de stamboekkaart nemen.
Draait de veilingmeester een van de vier ratten open? Dan leggen spelers in volgorde gedekt een geldkaart bij de rat. Kan of wil een speler dit niet? Dan neemt deze de ratkaart én het geld dat erbij ligt.
Met ratten moet ook een kwartet worden gemaakt. Echter, dit kwartet maakt aan het einde van het spel dat je een ander kwartet in je bezit moet verwijderen. Daarom betaal je bij het verhandelen geld om een ratkaart weg te geven.
En dan: Koehandel Festival
Deze versie is geschikt voor 2 tot 5 spelers.
De spelregels van Koehandel Master zijn in hoofdlijnen gelijk aan het origineel, met de volgende wijzigingen:
- Veiling
- Trio’s
- Copycats
De veiling verloopt iets anders. Spelers draaien geen kaart open van de trekstapel, maar verhandelen 2 kaarten uit hun hand. Deze mogen ze zelf kiezen. En ja, je verhandelt dus niet 1 kaart per keer, maar 2 kaarten.
Daarnaast vorm je trio’s in plaats van kwartetten. Zodra een trio wordt gevormd, verandert de overgebleven kaart. Ligt die voor een speler? Dan wordt deze minpunten. Heeft een speler die op de hand? Dan is het extra geld. Dit vervangt de ezels uit Koehandel en Koehandel Master.
Tot slot heb je copycats. Ofwel, jokers. Je gebruikt ze als andere dierkaart. Zo kun je dus al met 2 kaarten een trio maken. Als dit gebeurt veranderen beide overgebleven kaarten zoals hierboven beschreven.
Last but not least: Koehandel 40 Jaar
Deze editie is qua spel exact hetzelfde als het origineel. De verschillen zijn:
- Ander artwork (geïnspireerd op schilderijen*)
- Een fotolijst om te veilen kaarten op te leggen
- Een houten hamertje om een bod als een échte veilingmeester te accorderen
*Op het doosje staat niet voor niets The Art of Koehandel.
Aanvullend staan er achterin wat varianten die je kunt doen.
3. Welke versie kun je het beste kopen?
De standaardversie is de klassieker. Moet je daarom voor die kiezen? Nee hoor. Ik zou de standaard Koehandel vooral aanraden als een langere speelduur je niet echt uitmaakt en je vooral controle wil. Daarmee bedoel ik dat je redelijk goed kunt volgen (en onthouden) waar het geld zit.
Koehandel Master gooit dat op de schop. Met de komst van stamboekkaarten en ratten worden er niet alleen extra geldstromen gecreëerd, maar die zijn nog gedekt ook. Het wordt dus moeilijker om geld te volgen, met iets meer chaos en spanning als gevolg.
Koehandel Festival is de versie die je moet kiezen als je juist een korte speelduur wil. Het feit dat je 2 kaarten opendraait, slechts een trio (en geen kwartet) hoeft te maken én kaarten incidenteel veranderen in geld, maakt deze versie vooral sneller.
Tot slot: Koehandel 40 Jaar. Deze editie wil je eigenlijk gewoon kiezen als je tof speelmateriaal of een ‘unieker’ product wil. Ik vermoed dat deze straks niet meer wordt gemaakt. De rest nog wel.
Zowel Koehandel Master als Koehandel Festival kun je met 2 spelers doen. Maar eerlijk? Ik vind dat Koehandel het beste tot zijn recht komt met minimaal 3 spelers. Ik zou 2 spelers – ondanks de speciale regels – afraden en een ander spel voor 2 personen kiezen.
Dus in het kort mijn advies:
- Kies de originele Koehandel als je graag controle hebt tijdens een spel.
- Kies Koehandel Master als je van onvoorspelbaarheid houdt.
- Kies Koehandel Festival als je vooral een snel spel wil.
- Kies Koehandel 40 Jaar als je waarde hecht aan een exclusief item met tof speelmateriaal.
Je kunt Koehandel online bestellen bij:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Spelhuis.be
Je kunt Koehandel Master online bestellen bij:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Spelhuis.be
Je kunt Koehandel Festival online bestellen bij:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
Spelhuis.be
Je kunt Koehandel 40 Jaar online bestellen bij:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spelhuis.be
4. Welke vind ik het leukst?

Mijn favoriet is Koehandel Festival. Dat komt toch door de snelheid.
Maar weet:
Koehandel is zo’n spel waarbij groep het spel maakt of kraakt. Dus ondanks mijn eigen voorkeur, gaan twee van mijn spelersgroepen veel beter op Koehandel Master. De onvoorspelbaarheid en chaos van die versie maken het binnen die groepen veel grappiger om die te doen.
Je kunt die hilariteit (niet het spel!) vergelijken met bijvoorbeeld Take 5, Regenwormen en Valse Motten.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld welke versies van Koehandel uitgebracht zijn. Aanvullend gaf ik je mijn advies over welke je het beste kunt kopen. Tot slot vertelde ik wat mijn favoriet is.
En jij? Ben je het eens met mijn advies? Wat vind jij de leukste Koehandel? Ik hoor het graag in een reactie!