Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding moet je kopen?

Zijn jij, je familie en/of vrienden uitgekeken op het basisspel van Kolonisten van Catan, maar vind je het wel een leuk bordspel? Dan is het waarschijnlijk tijd om een Kolonisten van Catan uitbreiding te kopen!

Maar welke uitbreiding kies je dan? Want er zijn écht veel Catan spellen.

Nou laten we eerst even wat helder hebben. Je hebt Catan varianten als Kolonisten van de Lage Landen, Star Trek, Europa Ontwaakt en nog meer van dat soort titels. Deze spellen zijn alleen geen uitbreidingen, maar standalones. Je kunt ze zonder het basisspel spelen.

In dit blog vind je juist informatie over de toevoegingen voor het basisspel. Dit zijn de Kolonisten van Catan uitbreidingen die je niet zonder het basisspel kunt spelen.

Ben jij op zoek naar informatie en een advies over deze laatste? Lees dan verder!

Het basisspel kwam als eerste op de markt in 1995. Maar omdat ik met dit blog advies wil geven over uitbreidingen, zal ik hier dus niet op in gaan. Hieronder zie je waar ik wel op in ga :).

 1. Kolonisten van Catan Uitbreidingen: een Overzicht
 2. Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding moet je kopen?
 3. Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding vind ik het beste?

1 – Kolonisten van Catan Uitbreidingen: een Overzicht

Hieronder vind je een overzicht van de Kolonisten van Catan uitbreidingen. In hoofdlijnen heb ik ze gesorteerd op publicatiejaar. Dit gaat echter niet altijd op, omdat ik het logischer vond de uitbreidingen voor 5 en 6 spelers na de bijbehorende uitbreidingen te beschrijven.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Basisspel 5-6 Spelers (1996)

Kolonisten van Catan Uitbreiding voor 5 en 6 Spelers

Al kort nadat het basisspel van Kolonisten van Catan (voor 3 en 4 spelers) werd uitgebracht ontstond de drang om dit bordspel met meer mensen te kunnen spelen. Het resultaat was een razendsnelle publicatie van de eerste Catan uitbreiding, waarmee je het spel ook kunt spelen met 5 of 6 spelers.

Met deze uitbreiding voeg je één nieuw spelelement toe. En dat is dat spelers direct na andermans beurt, en dus niet in hun eigen beurt, mogen bouwen. Ze mogen alleen niet handelen met andere spelers of de bank. Dit element is toegevoegd omdat het met 5 of 6 spelers langer duurt voordat je aan de beurt bent en je dus ook meer kans hebt om tussentijds kaarten kwijt te raken aan de struikrover.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Plastic straten, dorpen en steden in de kleuren bruin en groen.
 • Extra land- en zeetegels voor een groter speelveld.
 • Extra kaarten met het overzicht van bouwkosten.
 • Extra ontwikkelingskaarten.
 • Extra grondstofkaarten.
 • Extra getallenfiches.

Je kunt de 5-6 speler Uitbreiding voor het basisspel kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders (1997)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders

Het originele Kolonisten van Catan concept van Klaus Teuber bestond uit zowel het basisspel én de uitbreiding Zeevaarders. Maar omdat de eerste uitgever Kosmos dit te complex vond, is Zeevaarders als een Kolonisten van Catan uitbreiding op de markt gebracht. En dat gebeurde in 1997.

Met deze uitbreiding voor 3 en 4 spelers worden een aantal nieuwe spelelementen toegevoegd aan het basisspel. Hierdoor verandert echter nog niet heel veel aan het spelmechanisme.

De eerste toevoeging, hoe kan het ook anders, is de zee met eilanden. In plaats van wegen, moet je over water schepen gaan bouwen om een route te leggen naar deze eilanden toe. Door deze eilanden te bereiken én er als eerste een dorp te bouwen, kun je extra punten verdienen.

Maar kijk uit: de Zeerover ligt op de loer! Deze werkt in feite hetzelfde als de Struikrover (die ook gewoon mee doet in deze uitbreiding). Gooit een speler 7? Dan mag hij de Zeerover verplaatsen naar een landtegel en vervolgens een kaart trekken bij een speler met aangrenzend schip.

Tot slot worden de landtegels met rivierbeddingen geïntroduceerd. Op deze tegels wordt goud gewonnen. Bouw jij een dorp dat grenst aan zo’n tegel én wordt het getal gegooid dat erop ligt? Dan mag je een grondstof naar keuze kiezen!

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Herziene kaarten met het overzicht van bouwkosten (inclusief schepen).
 • Extra land- en zeetegels voor een groter speelveld.
 • Plastic schepen in de 4 kleuren uit het basisspel.
 • Catanfiches (staan voor 1 punt).
 • Losse havenfiches.
 • De Zeerover.

Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders - Bord

Onderstaande video van 999Games geeft een goede impressie van het spel:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders 5-6 Spelers (1999)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders voor 5 en 6 Spelers

Ook de uitbreiding Zeevaarders kreeg een expansie voor 5 en 6 spelers. Het duurde ietsje langer voordat deze Kolonisten van Catan uitbreiding op de markt verscheen maar in 1999 was het moment daar.

Deze uitbreiding voegt hetzelfde element toe als bij de 5-6 Spelers uitbreiding voor het basisspel. Elke speler krijgt na iemands beurt de mogelijkheid om iets te bouwen, maar mag daarbij niet handelen met andere spelers of de bank.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Plastic schepen in de kleuren bruin en groen.
 • Extra land- en zeetegels voor een groter speelveld.
 • Extra kaarten met het overzicht van bouwkosten.
 • Extra getallenfiches.
 • Extra havenfiches.

Je kunt de 5-6 speler Uitbreiding voor Zeevaarders kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders (1998)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders

Dit is de eerste uitbreiding (wederom voor 3 of 4 spelers) die wat meer variatie in het spelmechanisme van het basisspel brengt. Naast simpelweg bouwen en handel drijven (in het basisspel), zul je in deze Kolonisten van Catan uitbreidingsset ook met een aantal andere onderdelen rekening moeten houden, die het spel complexer en strategischer maken.

Ten eerste naderen Barbaren steeds weer het land van Catan. Als ze eenmaal het land hebben bereikt, moeten jij en je medespelers ze bevechten met Ridders. En ook al leveren Ridders geen directe punten op, ze helpen wel bij het bevechten van de Barbaren en kunnen zo indirect tóch punten opleveren.

Dat zit zo. Verliezen jij en je tegenstanders een gevecht tegen de Barbaren en heb jij de minste Ridders geleverd? Dan moet je een van jouw steden omzetten naar een dorp. Auch. Dat kost 1 punt. Aan de andere kant… verslaan jullie de Barbaren en heb jij de meeste Ridders geleverd? Dan krijg je daar 1 overwinningspunt (de Redders van Catan) voor.

Ten tweede kun je jouw steden doorontwikkelen tot een metropool. Dit doe je door handelswaren te investeren in het bouwen van gele, blauwe en/of groene gebouwen. Naarmate deze gebouwen stijgen in hun ontwikkeling, leveren ze je ook eerder ontwikkelingskaarten op. Voor elke kleur heb je nu een nieuwe set ontwikkelingskaarten. De ontwikkelingskaarten uit het basisspel doen dan ook niet mee.

De gele, blauwe en groene gebouwen zelf leveren geen punten op, behalve als jij als eerste alle gebouwen van één kleur hebt gebouwd. Dan mag je een Metropolis op een stad naar keuze plaatsen en die levert je 2 extra punten op.

Tot slot zijn er een aantal kleine toevoegingen. Zo kun je met de Handelaar grondstoffen goedkoper inwisselen bij de bank (1 op 2 in plaats van 1 op 4). En met elke stadsmuur die je bouwt, mag je 2 extra kaartjes op handen houden als er 7 wordt gegooid. Standaard is dat dus 7, maar met een stadsmuur 9.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Herziene kaarten met het overzicht van bouwkosten (inclusief ridders en stadsmuren).
 • Plastic ridders, metropolen, stadsmuren en helmen in de 4 basiskleuren.
 • Voor elke speler een uitbreidingstableau met fiches.
 • Handelswarenkaarten (Munten, Papier en Lakens).
 • Nieuwe ontwikkelingskaarten.
 • Redder van Catan kaartjes.
 • Handelaar pion.
 • Barbarenvloot pion.
 • 1 Rode dobbelsteen.
 • 1 Gebeurtenis dobbelsteen.

Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders - Bord

Onderstaande video van 999Games geeft een goede impressie van het spel:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders 5-6 Spelers (2000)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders voor 5 en 6 Spelers

Ook voor Steden en Ridders is uiteindelijk een uitbreiding op de markt gebracht in 2000. Met deze expansie kun je de Steden en Ridders uitbreiding met 5 of 6 spelers spelen.

Deze uitbreiding voegt hetzelfde element toe als bij de 5-6 Spelers uitbreiding voor het basisspel. Elke speler krijgt na iemands beurt de mogelijkheid om iets te bouwen, maar mag daarbij niet handelen met andere spelers of de bank. Hier zijn een aantal kleine aanvullende regels bij, specifiek voor Steden en Ridders.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Plastic ridders, metropolen, stadsmuren en helmen in de kleuren bruin en groen.
 • Extra kaarten met het overzicht van bouwkosten.
 • Extra uitbreidingstableaus met fiches.
 • Extra Handelswarenkaarten (Munten, Papier en Lakens).
 • Extra Redder van Catan kaartjes.

Je kunt de 5-6 speler Uitbreiding voor Steden & Ridders kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren (2007)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren

Na Steden en Ridders duurde het even voordat er een nieuwe Kolonisten uitbreiding op de markt kwam. Maar toen die eenmaal kwam in 2007, bleek dat deze grote uitbreiding boordevol kleinere uitbreidingen zat!

Je hebt bijvoorbeeld de Vriendelijke Struikrover. Deze mag je niet plaatsen op landtegels met een dorp van een speler die 2 of minder overwinningspunten heeft. Ook heb je de Havenmeester. Wie als eerste 3 havenpunten verzameld, krijgt de Havenmeester. Deze is net als de Langste Handelsroute en de Grootste Riddermacht 2 punten waard.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding werden ook de regels voor 2 spelers officieel geïntroduceerd. En nog leuker: deze regels zijn te combineren met alle producten van Catan!

En dan de Gebeurtenissen van Catan kaarten. Dit vind ik echt een geweldige toevoeging van deze uitbreidingsset. In plaats van met dobbelstenen te gooien, draait de speler in zijn of haar beurt een van deze kaarten om. Op deze kaarten staan gebeurtenissen die het spel beïnvloeden, zodra je de kaart omdraait.

Maar nog mooier: op deze kaarten staan ook de dobbelsteenogen 2 t/m 12. Het getal dat statistisch het vaakst wordt gegooid (7), komt het vaakste voor op deze kaartjes. De getallen die statistisch gezien het minste worden gegooid (2 en 12), komen het minste voor. Dit spelelement is dé oplossing voor spelers die een hekel hebben aan de geluksfactor in het oorspronkelijke Catan spel.

En w zijn er nog niet. In deze Catan uitbreidingsset zit ook de Vissers van Catan. Je kunt hiermee vissen in een meer (als landtegel) of aan de kust. De vissen die je vangt kun je vervolgens weer inwisselen voor allerlei voordelen, zoals het kiezen van een willekeurige grondstof. Vis je trouwens een oude schoen op? Dan kost je dat helaas wel 1 overwinningspunt!

Nog een kleine uitbreiding met water: de Rivieren van Catan. Hiermee komen riviertegels in het spel. Bouw je naast een rivier een dorp of stad? Of bouw je er een brug over? Dan krijg je daar geld voor. Voor dit geld kun je weer grondstoffen kopen. Maar geef niet teveel uit, want de rijkste kolonist heeft automatisch +1 overwinningspunt en de armste kolonist heeft -2 overwinningspunten.

Dan is er nog De Trektocht. Wanneer een speler een dorp of stad bouwt, mag de speler die het meeste graan en/of wol biedt een kameel plaatsen vanuit de oase. Op deze manier ontstaan er een aantal karavanen (maximaal 3). Als er een kameel langs je straat staat, is die, zolang de kameel er staat, 1 extra punt waard. Staan er 2 kamelen om je dorp of stad, is ook deze 1 extra punt waard.

We zijn er nu bijna. Echt waar. De een na laatste toevoeging in deze Kolonisten van Catan uitbreiding is De Barbarenoverval. Tijdens dit scenario dringen de Barbaren Catan binnen. Gelukkig krijgt iedere speler ook Ridders om Barbaren te verslaan. Voor het verslaan van Barbaren krijg je vervolgens overwinningspunten of goud.

Dan is er tot slot Kooplieden en Barbaren. Dit is de grootste uitbreiding in deze set. Hiermee moet je marmer en glas verzamelen en met huifkarren naar het kasteel brengen zodat deze gerestaureerd kan worden. Door goederen af te leveren verdien je vervolgens goud en punten. Maar helaas dringen hier weer Barbaren Catan binnen die jouw huifkarren willen vertragen!

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Plastic ridders, bruggen, huifkarren in elke basiskleur.
 • Barbaren en kamelen.
 • Kaarten voor de Gebeurtenissen van Catan.
 • Overzichtskaarten voor de Vissers van Catan.
 • Ontwikkelingskaarten voor de Barbarenoverval.
 • Speciale kaarten en ontwikkelingskaarten voor Kooplieden en Barbaren.
 • Nieuwe landtegels met o.a. een marmersteengroeve, glasfabriek en vissen.
 • Munten (goud).
 • De Havenmeester kaart voor 2 overwinningspunten.
 • Diverse fiches, zoals visfiches en handelsfiches.

Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren - Bord

Onderstaande video van 999Games geeft een goede impressie van het spel:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren 5-6 Spelers (2008)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren voor 5 en 6 Spelers

Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je Kooplieden en Barbaren met 5 of 6 spelers kunt doen. De regels lijken wederom op die van de eerste Kolonisten van Catan uitbreiding voor 5 en 6 spelers.

Elke speler mag na iemands beurt bouwen, maar mag daar geen speciale middelen voor gebruiken. Bij speciale middelen moet je in deze uitbreiding denken aan goud en vissen.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Extra plastic ridders, bruggen, huifkarren in elke basiskleur.
 • Extra barbaren en kamelen.
 • Extra overzichtskaarten voor de Vissers van Catan.
 • Extra speciale kaarten en ontwikkelingskaarten voor Kooplieden en Barbaren.
 • Extra landtegels met o.a. een marmersteengroeve, glasfabriek en vissen.
 • Extra Munten (goud).
 • Diverse extra fiches, zoals visfiches en handelsfiches.

Je kunt de 5-6 speler Uitbreiding voor Kooplieden & Barbaren kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten en Ontdekkers (2013)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten en Ontdekkers

Zeevaarders was niet genoeg om de zee te trotseren. Daarom werd in 2013 de Kolonisten van Catan uitbreiding: Piraten en Ontdekkers uitgebracht. In deze variant ga je als kolonist de zee op, ga je op zoek naar nieuwe eilanden en ga je het gevecht aan met piraten!

Nou oké, dat kan ik iets uitgebreider omschrijven ;). Deze uitbreiding biedt namelijk veel toevoegingen die het spel niet per se moeilijker maken, maar wel anders dan dat de doorgewinterde Catan-speler gewend is.

De basisopstelling voor Piraten en Ontdekkers heet “Land in zicht!”. In het bord worden 3 eilanden gecreëerd in de zee. Het ene eiland is een basiseiland waar elke speler een dorp en haven heeft. De andere 2 eilanden zijn zichtbaar, maar je ziet niet welke landtegels waar liggen.

Het doel is dat je schepen bouwt en met je eigen kolonisten ook daadwerkelijk naar andere eilanden gaat varen. Bereikt een schip met kolonist een nieuwe landtegel? Dan bouw je daar een havenstad en levert die tegel jou grondstoffen op. Vanuit die havenstad kun je vervolgens weer landinwaarts uitbreiden.

Een wezenlijk verschil met Zeevaarders is dat je nu écht vaart met een schip, in plaats van een ouderwetse ‘straat’ maakt, bestaande uit schepen.

Naast deze basisopstelling zijn er 3 scenario’s die je kunt toevoegen.

De eerste is “De Piratendepots”. Dit zijn verborgen landtegels waar piraten zich schuilhouden en schatten achterlaten. Als kolonist kun je deze depots zoeken en proberen te veroveren voor extra punten.

De tweede is “Vis voor Catan”. Ook hier zijn verborgen tegels, maar ditmaal liggen deze in de zee en vind je er vissen. Als kolonist kun je deze vissen zoeken en ze vervolgens vangen. Breng je ze succesvol terug naar Catan? Dan krijg je daar punten voor. Pas wel op voor piratenschepen die jouw reis onaangenamer maken!

De derde is “Specerijen van Catan”. Met dit scenario ga je weer op zoek naar landtegels op de 2 extra eilanden. Hier dien je bondgenootschappen met de inheemse bevolking te sluiten. Zij kunnen je van specerijen voorzien, die jou weer punten opleveren. En daarnaast kunnen ze je ook tips geven om sneller te varen én om piraten te verslaan.

Combineer je Land in zicht!, De Piratendepots, Vis voor Catan en Specerijen van Catan? Dan creëer je een van de meest uitdagende Kolonisten van Catan uitbreidingen: “Piraten en Ontdekkers”. Je kunt namelijk op meerdere manieren punten halen. Denk dus goed na wat jouw strategie wordt!

Tot slot nog 2 belangrijke verschillen met andere Kolonisten van Catan uitbreidingen. Je bouwt in dit spel geen steden meer, maar havensteden. Deze leveren 1 grondstof en 2 punten op. Daarnaast krijg je goud als je geen grondstoffen verdient tijdens het dobbelen. Daarmee kun je uiteindelijk ook weer grondstoffen kopen als dat moet.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Havensteden, markeerstenen, schepen, piratenschepen, bemanningsleden en kolonisten in de basiskleuren.
 • Nieuwe overzichtskaarten van bouwenkosten.
 • Groene (maan) en oranje (zon) fiches met getallen.
 • Vissen, Specerijen en Munten (goud).
 • Nieuwe landtegels.
 • Piratendepots fiches.
 • Missiekaarten met een scorebord.
 • Missiekaarten (2 overwinningspunten) voor de beste piratenkiller, visser en specerijenvinder.

Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten en Ontdekkers - Bord

Onderstaande video van 999Games geeft een goede impressie van het spel:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten en Ontdekkers 5-6 Spelers (2019)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten & Ontdekkers Uitbreiding voor 5 en 6 Spelers

Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je Piraten en Ontdekkers met 5 of 6 spelers kunt doen. De regels lijken wederom op die van de eerste Kolonisten van Catan uitbreiding voor 5 en 6 spelers.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • Extra Havensteden, markeerstenen, schepen, piratenschepen, bemanningsleden en kolonisten in de basiskleuren.
 • Extra Nieuwe overzichtskaarten van bouwenkosten.
 • Extra Groene (maan) en oranje (zon) fiches met getallen.
 • Extra Vissen, Specerijen en Munten (goud).
 • Extra Nieuwe landtegels.
 • Extra Piratendepots fiches.

Je kunt de 5-6 speler Uitbreiding voor Piraten & Ontdekkers kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers (2016)

Kolonisten van Catan: De Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers

Deze uitbreiding bevat 6 scenario’s voor de meer gevorderde Catan speler. Je kunt deze Catan uitbreiding combineren met het basisspel en de uitbreidingen “Zeevaarders” en “Steden & Ridders”.

Je hebt 2 makkelijkere scenario’s:

 • De Schateilanden
 • Naar het onbekende

En ook 4 moeilijkere, of meer uitdagende scenario’s:

 • De woestijndraken
 • Groot-Catan
 • Het grote kanaal
 • Vervloekt land

Catan: Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers biedt daarnaast veel extra materiaal voor als je graag zelf scenario’s ontwerpt of bestaande scenario’s aanpast.

Deze uitbreiding is het beste met de kunststof edities van Catan te combineren!

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • 2 Randdelen
 • 16 Steden
 • 18 Landtegels
 • 9 Kanaalstukken
 • 20 Schatfiches
 • 12 Nummerfiches
 • 19 Drakenfiches
 • 5 Zippzakjes
 • Spelregels

Je kunt deze Catan Uitbreiding bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan: De Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers (Bord)

Onderstaande video van 999Games geeft een goede impressie van het spel:

Kolonisten van Catan Uitbreiding: De Legende van de Zeerovers (2017)

Kolonisten van Catan: De Legende van de Zeerovers

Deze uitbreiding is in het leven geroepen ter ere van het bijna 20 jaar bestaan van Zeevaarders van Catan. Het biedt 4 nieuwe scenario’s. Het zal je niet verrassen dat deze Catan uitbreiding alleen te combineren is met het basisspel én Zeevaarders van Catan.

De scenario’s nemen je mee in een verhaal en geven o.a. informatie over de herkomst van de impopulaire zeerover uit Zeevaarders van Catan. Je kunt de scenario’s bovendien achter elkaar doorlopen. Je krijgt dan voordelen uit eerdere scenario’s die je in latere kunt gebruiken. Los spelen kan ook.

Deze uitbreiding is alleen geschikt voor de kunststofedities van Catan!

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • 9 Landtegels
 • 13 Vriendkaarten
 • 16 Zeeroverkaarten
 • 10 Handelkaarten
 • 30 Goederenkaarten
 • 16 Overzichtskaarten
 • 2 Dubbelzijdige Hoofdstuk Overzichtskaarten
 • 8 Kaarten met Gebouwkosten
 • 39 (plastic) Speelstukken
 • 6 Randdelen
 • 75 Fiches
 • 1 Stickervel
 • 6 Tableaus
 • 20 Plastic zakjes
 • De Spelregels

Je kunt deze Catan Uitbreiding bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan: De Legende van de Zeerovers (Bord)

Kolonisten van Catan Uitbreiding: De Legende van de Veroveraars (2019)

Kolonisten van Catan: De Legende van de Veroveraars

Met diverse scenario’s voor de Zeevaarders uitbreiding, konden scenario’s voor Steden en Ridders natuurlijk niet uitblijven. Daarom werd in 2019 de Catan uitbreiding De Legende van de Veroveraars uitgebracht.

In deze uitbreiding vind je 3 scenario’s het verhaal vertellen van de Legende van de Veroveraars. Je kunt de scenario’s achter elkaar spelen en in latere scenario’s profiteren van effecten uit eerder scenario’s. Maar je kunt ze ook gewoon los spelen.

Om deze uitbreiding te spelen heb je de plastic uitvoering van het basisspel én Steden en Ridders nodig.

Met deze Kolonisten van Catan uitbreiding krijg je:

 • 20 Veroveraars
 • 24 Landtegels
 • 9 Randdelen
 • 2 Hoofdstukborden
 • 8 Bouwplaten
 • 16 Vestingen
 • 5 Ruiltegels
 • 15 Getallenfiches
 • 32 Wijnfiches
 • 32 Steenfiches
 • 52 Speelstukken
 • 1 Speelrichting Kompas
 • 38 Voortgangskaarten
 • 24 Overzichtskaarten
 • 10 Zakjes
 • Spelregels

Je kunt deze Catan Uitbreiding bestellen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Het bord ziet er zo uit:

Kolonisten van Catan: De Legende van de Veroveraars (Bord)

2 – Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding moet je kopen?

Hieronder geef ik per uitbreiding een advies over wanneer je deze het beste kunt kopen. En let dus op, je hebt altijd het Kolonisten van Catan basisspel nodig om onderstaande uitbreidingen te spelen.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Zeevaarders kun je het beste kopen als je:

 • Een makkelijkere Catan uitbreiding wil.
 • Een groter speelbord wil.
 • Een speelbord wil met iets ‘nieuws’.
 • Graag dichtbij het oorspronkelijke spelmechanisme blijft.
 • Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Steden en Ridders kun je het beste kopen als je:

 • Een moeilijkere Catan uitbreiding wil.
 • Een uitbreiding wil die meer strategisch inzicht vraagt.
 • Graag nieuwe toevoegingen voor het oorspronkelijke spelmechanisme wil.
 • Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Kooplieden en Barbaren kun je het beste kopen als je:

 • Een makkelijkere Catan uitbreiding wil.
 • Graag dichtbij het oorspronkelijke spelmechanisme blijft.
 • Graag kleine, subtiele nieuwe toevoegingen voor het spel wil.
 • Kolonisten van Catan met 2 spelers wil spelen (via speciale spelregels).
 • De geluksfactor van de dobbelsteen uit het spel wil (via Gebeurtenissen van Catan).
 • Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Kolonisten van Catan Uitbreiding: Piraten en Ontdekkers kun je het beste kopen als je:

 • Een moeilijkere Catan uitbreiding wil.
 • Een groter speelbord wil.
 • Een speelbord wil met iets ‘nieuws’.
 • Een uitbreiding wil die meer strategisch inzicht vraagt.
 • Graag een geavanceerder spelmechanisme wil.
 • Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Catan: Schatten, Draken en Ontdekkingsreizigers kun je het beste kopen als je:

 • Meer beleving geeft aan Catan.
 • Nieuwe toevoegingen zoekt voor Zeevaarders en/of Steden & Ridders.
 • Je kunt deze uitbreiding kopen op 999Games.nl, Spellenrijk.nl en bol.com.

Catan: De Legende van de Zeerovers kun je het beste kopen als je:

Catan: De Legende van de Veroveraars kun je het beste kopen als je:

Kolonisten van Catan Uitbreidingen voor 5 en 6 spelers

De uitbreidingen voor 5 en 6 spelers heb je simpelweg nodig als je een betreffende uitbreiding met 5 of 6 spelers wil doen. Let wel op, je hebt ook altijd de 5-6 spelers uitbreiding van het basisspel nodig om een andere 5-6 spelers uitbreiding te doen!

3 – Welke Kolonisten van Catan Uitbreiding vind ik het beste?

Hmm. Als ik heel eerlijk ben, ben ik sowieso geen fan van Kolonisten van Catan. Dit komt met name door de geluksfactor van de dobbelstenen. Sta je langs landtegels met 5, 6 en 8? Dan worden alleen maar 3, 4 en 11 gegooid. Dat idee.

Het toffe aan de Gebeurtenissen van Catan uit Kooplieden en Barbaren is dat die geluksfactor eruit gaat. Maar dat maakt niet dat ik Kooplieden en Barbaren het beste vind. Ik ben juist meer voorstander van een simpel spelmechanisme met diverse en uitgebalanceerde mogelijkheden om punten te halen én de benodigde interactie met andere spelers.

Dus als we dan gaan kijken… dan vind ik Kolonisten van Catan: Steden en Ridders de beste Catan uitbreiding. En daar zou ik persoonlijk graag de Gebeurtenissen van Catan aan toevoegen in plaats van de dobbelstenen :).

Nu ben jij aan de beurt!

Met dit blog heb ik geprobeerd om de Kolonisten van Catan uitbreidingssets zo objectief mogelijk te beschrijven, zodat het jou kan helpen bij het maken van je keuze. Toch zal mijn mening er ongetwijfeld weleens doorheen sluimeren. Hopelijk vind je dat niet erg.

Probeer voor jezelf helder te hebben wat jij in een Kolonisten van Catan uitbreiding zoekt. Dan kun je op basis van bovenstaand overzicht wellicht wat makkelijker een keuze maken.

Succes!

Heb jij nog feedback, ideeën of adviezen over de Kolonisten van Catan uitbreidingen? Deel ze dan in de reacties! Zo hebben andere spellenliefhebbers er ook wat aan!

Als je dit artikel leuk vond, dan vind je onderstaande misschien ook wel leuk om te lezen:

In dit blog heb ik afbeeldingen gebruikt van 999Games.

46 reacties

 1. Bedankt voor de tips!
  Ik heb zelf onlangs de Zeevaarders uitbereiding gekocht en vind dit een super leuke uitbereiding. Alleen jammer dat je dit spel niet meet twee kan spelen.

 2. Goede blog en mooi overzicht Hans!
  Wij willen nu Steden en Ridders gaan kopen als uitbreiding, wij hebben de houten basisset kun je die uitbreiden met de “plastic” versie van S&R?

  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groet,
  Marcel

  1. Hoi Marcel,

   Bedankt voor je complimenten en vraag :)!

   Volgens mij kun je het houten Catan bassispel niet combineren met de plastic Steden en Ridders. Ik dacht dat de achterkant van de grondstofkaarten uit het houten basisspel en de handelswarenkaarten uit de plastic Steden en Ridders uitbreiding optisch van elkaar verschillen. Dit is niet bevorderlijk voor het spel omdat je dan weet welke kaarten je bijvoorbeeld bij iemand gaat wegtrekken.

   Kun je hiermee uit de voeten?

   Succes!
   Hans

 3. Vraagje wij hebben de oude versies van Catan.
  Bij de uitbreiding schatten draken en ontdekkingsreizigers lukt het niet met de oude versie.
  Waar kan ik eventueel ontbrekende stukken bijkrijgen

  1. Hi Lieve,

   Allereerst bedankt voor je vraag over de Kolonisten van Catan uitbreiding en sorry dat het antwoord even op zich heeft laten wachten. Ik zelf wist het antwoord niet, dus heb de vraag bij 999Games gelegd. Zij geven onderstaand antwoord:

   “Als de consument alleen de oude versies van de basisdoos en Zeevaarders heeft dan wordt het wel lastig. De rand van de basisdoos is te krijgen middels de Catan aanpassingsset maar de ontbrekende randdelen die je nodig hebt om een rechthoekig speelbord te maken die zitten in de Zeevaarders doos en zijn niet los te krijgen. Hiervoor zou de consument de Zeevaarders doos opnieuw moeten kopen. Uiteraard kunnen ze ook zonder randen spelen dan kunnen ze afspreken dat ze op de randen van de zee mogen varen bijvoorbeeld. Dit ziet er niet zo mooi uit maar het werkt wel. Hopelijk heb je iets aan dit antwoord.”

   Bestel de Catan Aanpassingsset op bol.com!

   Hopelijk kun je hiermee uit de voeten.

   Succes en bedankt voor je goede vraag!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 4. Hai,

  bedankt voor deze vergelijking! Heel handig voor iemand zoals ik die nieuw aan het spel wil beginnen, en moet beslissen of ik voor de oudere houten of nieuwe plastic versies ga!

  Je hebt het over de geluksfactor met de dobbelstenen, en hoe je dat weg kan halen met de gebeurtenis-kaarten, die ook met 2-12 genummerd zijn in dezelfde verhoudingen als de uitkomsten van 2 dobbelstenen… Ik vraag me af of je je daar niet een beetje op verkijkt; blind een kaart trekken is immers net zo willekeurig als dobbelstenen gooien? Maar misschien begrijp ik het kaart-systeem niet goed ;-).

  Groet, Patrick

  1. Beste Patrick,

   Uiteraard dank voor je complimenten, interesse en goede vraag!

   Ik licht het graag toe :). Hopelijk ben ik duidelijk genoeg.

   Er zijn 36 evenementkaarten als ik mij niet vergis. Ofwel, na 36 kaarten gepakt te hebben, is er precies een normale verdeling ontstaan: 2 en 12 komen het minst vaak voor, 7 het vaakst. Elke 36 kaarten (en dus beurten) leveren dezelfde normale verdeling op.

   Met 36 keer een dobbelsteen gooien is het zeer onwaarschijnlijk dat je precies zo’n normale verdeling creëert. Je gooit bijvoorbeeld wat vaker een 2 of er is toevallig bijna geen 7 gegooid.

   Dat maakt dat je met de 36 kaarten altijd van statistieken kunt uitgaan en bij 36 keer een dobbelsteen werpen niet (of zelfs nooit, nouja een hele kleine kans).

   Heb ik het zo wat duidelijker gemaakt?

   Hoor graag!

   Groet,
   Hans

 5. goeiendag

  als eerst dankje wel voor deze goeie uitleg! wij hebben de keus gemaakt voor kooplieden en barbaren
  maat wow wat kun je met dat spel veel variaties spelen zo leuk!

  maar weet u toevallig of er extra randen (havens) te koop zijn zodat je het spel groter kan maken?

  dankje wel
  gr tamara

  1. Hoi Tamara,

   Bedankt nog voor je vraag! Zoals beloofd heb ik deze voorgelegd aan 999Games en hieronder vind je hun antwoord:

   “Het spel kan je uitbreiden door de Catan aanpassingsset te kopen. Eigenlijk is die bedoeld om de nieuwe uitbreidingen te kunnen spelen op een oudere Catan basisspel maar deze bevat ook randdelen van het basisspel en randdelen van de uitbreiding van het basisspel voor 5 en 6 spelers. Deze randdelen kan je natuurlijk ook gebruiken om het speelbord te vergroten.”

   Bestel de Catan Aanpassingsset op bol.com!

   Kun je hiermee uit de voeten?

   Groet en succes!
   Hans

   1. Hoi Hans
    Is het mogelijk om de uitbereidingen Zeevaarders en Steden&Ridders te combineren?

    1. Beste Wisse,

     Thanks voor je vraag. En ja, dat kan :).

     Veel plezier!

     Groet,
     Hans van Spellenwijs.nl

  2. Dag Hans ik probeer al een tijdje te kijken welke uitbreidingset bij mij past. Dus zou je mij kunnen helpen met het kiezen? Dit zij een paar eisen.
   1 hij moet te combineren zijn met de Helpers en de vriendschaps uitbreidingen
   2hij moet niet te ingewikkeld zijn maar ook niet te simpel
   3 hij moet niet duurder zijn dan 50 euro
   O,ja zou je ook kunnen zeggen waar ik hem het voordeligst kan krijgen?

   Alvast bedankt en ik hoop dat je mij zou kunnen helpen.

   1. Beste Thomas,

    Bedankt voor je vraag!

    Volgens mij is de mini uitbreiding “Vrienden van Catan” alleen te combineren met het basisspel én de uitbreiding Zeevaarders.

    Op basis van je 1e eis, zou ik dus Zeevaarders aanraden. En die voldoet in mijn ogen ook aan eis 2 en 3.

    Waar je ‘m het voordeligst kunt krijgen? Als ik zo snel even rondkijk zou ik zeggen bol.com. Maar wellicht vind je via Google nóg goedkopere opties.

    Succes !

    Groet,
    Hans van Spellenwijs.nl

 6. Hoi Hans,

  Weet jij toevallig waar de roze plastic speelstukken kan kopen?

  Groet

  Lindy

  1. Hoi Lindy,

   Bedankt voor je reactie! Ik heb je vraag voorgelegd aan 999Games en hieronder vind je hun antwoord:

   “De roze speelstukken van Catan zijn in verschillende sets te vinden. In de Catan Big Box zitten de plastic speelstukken. Mocht Lindy houten roze speelstukken zoeken voor een ouder basisspel dan zitten deze bij de Catan dobbelbeker.”

   Bestel de Catan Big Box op bol.com!

   Bestel de Catan Dobbelbeker op bol.com!

   Kun je hier iets mee?

   Misschien kun je anders nog eens kijken op een spellenbeurs ofzo. Daar liggen vaak ook allerlei spel-onderdelen die je dan per stuk of per set kunt kopen. Uiteraard ook van Kolonisten van Catan ;).

   Groet en succes!
   Hans

 7. Hi Tamara en Lindy,

  Bedankt voor jullie vragen!

  Ik weet zelf alleen het antwoord niet, dus heb ze uitgezet bij 999Games en kom er z.s.m. bij jullie op terug!

  Alvast bedankt voor jullie geduld :).

  Groet!

  Hans

 8. Ha Hans,

  Ik heb inmiddels de zeevaarders uitbreiding en ik wil graag nog kooplieden&barbaren of ontdekkers&piraten. Nu vraag ik me af of die uitbreidingen te combineren zijn met zeevaarders en zo ja, welke raad je dan aan?

  Groet!
  Thijs

 9. Beste Thijs,

  Bedankt voor je vraag!

  Je kunt Kolonisten van Catan Zeevaarders combineren met Kooplieden & Barbaren, maar niet met Ontdekkers en Piraten. De laatste en Zeevaarders bevaren beide de zee, maar verschillen fundamenteel in de manier waarop.

  Als je dus een bruikbare uitbreiding wil is Kooplieden & Barbaren van de door jou voorgestelde uitbreidingen the way to go.

  Kun je hier wat mee?

  Groet en succes!
  Hans

 10. Hoi Hans!

  Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  Super gaaf je uitleg over Catan! Ik ben een echte newby en vroeg me af of je ook ineens alle uitbreidingen op je basisspel kon spelen. Dus uitbreidingen kan combineren. Ik heb t spel nog niet maar de ‘wil-factor’ is er wel en zelfs gegroeid door je blog. En hoeveel langer duurt het spel door de uitbreidingen? Of heeft dat geen invloed?

  Groetjes,
  Melanie

  1. Hoi Melanie,

   Excuses voor mijn vertraagde reactie. Ik heb je vraag voorgelegd aan 999Games zelf en dit is hun antwoord:

   Kun je ook alle Catan uitbreidingen tegelijk met het basisspel combineren?

   Het is mogelijk om alle uitbreidingen in een keer te kopen om Catan compleet te spelen vanaf het begin. Ik zou beginnen met het basisspel, zeevaarders, steden & ridders en eventueel kooplieden en barbaren. Deze zijn namelijk samen met elkaar te spelen als 1 spel. De uitbreidingen piraten & ontdekkers, de legende van de zeerovers en schatten, draken & ontdekkingsreizigers horen bij bepaalde uitbreidingen zodat je niet alles gebruikt van de reeks. Deze kunnen later aangeschaft worden.

   Hoe veel langer duurt het spel met uitbreidingen?

   Elke uitbreiding voegt ongeveer een half uur toe aan de speelduur. Als je het basisspel, zeevaarders en steden & ridders speelt dan ben je ongeveer 2 uur bezig. Zeker als je het voor het eerst speelt.

   Hopelijk kun je hier wat mee. Succes!

   Groet,
   Hans

 11. ben op dit moment in bezit van
  Basis en 5/6 spelers
  Zeevaarders en 5/6 spelers
  Kooplieden en Barbaren en 5/6 spelers
  en sinds kort de Piraten en Ontdekkers
  en wij spelen het met max 4 man als wij alle tegels gebruiken hebben we een speelbord van 155cm lang(!)
  Al met al deze uitbreiding kunnen je goed met elkaar combineren en een uitdaging geven als echt een scenario gaat spelen
  wat wij overigens niet doen
  nog even en dan hebben we de set compleet haha
  Word tijd dat 999 games ook losse land en zeetegels gaat maken kunnen we nog groter bord en variatie maken??

  vind deze uitleg echt heel prettig

 12. Beste,

  Wij hebben het basisspel en de uitbreiding zeevaarders. Nu willen we dit spel graag met 6 personen gaan spelen.

  Kunnen we dan alleen zeevaarders 5&6 pers kopen of moeten we ook eerst de uitbreiding kopen voor het basisspel?

  1. Beste Melanie,

   Excuses voor mijn late antwoord! Je hebt zowel de uitbreiding van het basisspel als van zeevaarders nodig om zeevaarders met 6 spelers te kunnen doen.

   Succes!

   Groet,
   Hans

 13. Hallo, is het ook mogelijk om met de oude versie de uitbreidingen ”Vissers van Catan”, ”De Trektocht”, ”Kooplieden & Barbaren” en ”Steden & Ridders’ tegelijk te spelen? en wat zijn dan de spelregels?

  1. Beste Dorina,

   Bedankt voor je vraag! Ik heb deze voorgelegd aan 999Games. Hieronder vind je hun antwoord:

   “In theorie zijn alle scenario’s “Vissers van Catan”, “De Trektocht”, “Kooplieden & Barbaren” met elkaar en met Steden & Ridders te combineren. Een beschrijving van de spelregelaanpassingen voor elke mogelijke combinatie kan je vinden op http://www.catan.com

   Kun je hiermee uit de voeten?

   Succes!

   Groet,
   Hans

 14. Ik had een vraag ik heb de originele boordspel en de uitbreiding 5-6 spelers nu wil ik een andere uitbreiding halen maar soms wil ik nog met 3 spelen dat doe ik vaker dan 5 of meer zal ik dan alsnog de 5-6 uitbreiding halen en dat ik dan niet alles gebruik ofzo uit de doos als ik dan met 3 speel

  1. Beste Rico,

   Bedankt voor je vraag!

   Als ik het goed begrijp heb je het Kolonisten van Catan basisspel en de Uitbreiding voor 5 en 6 spelers. Als je hier een nieuwe uitbreiding aan toevoegt, kun je in principe altijd terug herleiden wat bij het basisspel en wat bij de uitbreiding hoort.

   Heb ik zo je vraag beantwoord?

   Hoor graag en thanks!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 15. Dus als we dan gaan kijken… dan vind ik Kolonisten van Catan: Steden en Ridders de beste Catan uitbreiding. En daar zou ik persoonlijk graag de Gebeurtenissen van Catan aan toevoegen in plaats van de dobbelstenen 🙂

  Kan je dit niet doen? en gewoon nog de speciale dobbelsteen gooien?

   1. Beste Dieter en Jeroen,

    @Dieter, sorry mijn zeer verlate reactie. Je reactie is ertussendoor geglipt.

    Ik was in de veronderstelling dat het kon, maar heb het voor de zekerheid even nagevraagd aan 99Games. Hieronder hun reactie:

    “Je kunt inderdaad de Gebeurtenissen van Catan gebruiken bij Steden & Ridders. Je moet wel hierop letten: De speler die aan de beurt is, werpt eerst met de rode en de gebeurtenisdobbelsteen. Hij voert daarna de bijbehorende acties uit. Vervolgens draait hij de bovenste gebeurteniskaart van de stapel “Gebeurtenissen op Catan” om en handelt zoals op de kaart beschreven staat.”

    Hopelijk heeft dit jullie vraag beantwoord :).

    Groet en veel plezier!
    Hans

 16. Ik vind het jammer dat u geen beoordeling heeft van de uitbreiding Legende van de Zeerovers en Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers. Vanwege dat ik toch aan het twijfelen ben om één van deze aan te schaffen. Ik weet dat je de Legende van de Zeerovers alleen kan spelen met het basisspel en de Zeevaarders. Of dat we misschien toch moeten gaan voor Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers dat je alleen kan spelen met het basisspel en Steden en Ridders.

  Wij zijn op dit moment in het bezit van het basisspel en de Zeevaarders. En zijn op het moment aan het bedenken of we Steden en Ridders of Kooplieden & Babaren gaan aanschaffen.

  1. Ik zie dat ik bij Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers een foutje hebt gemaakt. Ik zeg daar dat je het alleen kan spelen met het basisspel en Steden en Ridders. Maar het moet zijn dat je het alleen kan kan spelen als je ook het basisspel, De Zeevaarders en Steden en Ridders hebt

   Ondertussen hebben we nu ook Steden en Ridders aangeschaft. Vanwege dat we erg aan het twijfelen zijn om toch ook Schatten, Draken & Ontdekkingsreizigers aan te schaffen. Vanwege de scenario’s Groot-Catan, Het grote kanaal, De Schateilanden en Naar het onbekende.

 17. Hallo Hans,
  Ik heb zojuist de uitbreiding piraten&ontdekkers gekocht. Deze kom morgen hopelijk binnen!
  Maar mij lijkt kooplieden&barbaren ook erg leuk.
  Nu weet ik dat je eigenlijk de piraten uitbreiding niet te combineren is, maar als echte eigenwijs.. heb ik de vraag.
  Met wat creativiteit, is er dan toch iets uit barbaren te halen om de piraten versie tóch up te pimpen?
  Gr joeri

  1. Hi Joeri,

   Gefeliciteerd met de aankoop! Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het niet weet. En ik speel te weinig Catan om dat uit te proberen. Mocht jij het wel doen, dan hoor ik graag wat jouw ervaring ermee is!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 18. Hoi, enig idee waar ik evenementkaarten/dobbeslteenkaarten zou kunnen kopen of downloaden? Dit lijkt me nog wel de meest nuttige uitbreiding uit de hele lijst!

 19. Als je de geluksfactor naar beneden wilt halen is spelen met goud en goede oplossing voor het basis spel en steden en ridders. Heb je geen grondstof krijg je een goudstuk, Goud kun je dan ruilen 2 of 3 tegen 1(zelf bepalen) bij de bank.

 20. Wauw dit is top zeg!!
  Wij hebben het basisspel en zeevaarders. Als ik het goed begrijp kunnen we hier alleen de legende van de zeerover bij kopen of steden en ridders.

  Wij doen het veel met ons zoontje van net 9, dus moet het ook niet te moeilijk worden. Steden en ridders is dan denk ik de beste keuze? Zeerover lijkt niet heel veel meerwaarde te hebben.

  1. Beste Bianca,

   Thanks :). Dan zou ik persoonlijk inderdaad voor Steden en Ridders gaan. Houd er wel rekening mee dat elke uitbreiding voor iemand van 9 wat uitdagend kan zijn.

   Groet en veel plezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 21. Beste Hans, ik weet al een tijdje niet welke uitbreidingset ik zou willen zou jij mij kunnen helpen? Hier een paar punten
  1 hij moet met zo veel mogelijk andere uitbreidingen te combineren zijn
  2 het is belangrijk dat hij met de plastieken Catan te spelen is
  3 hij moet niet te makkelijk zijn
  4 hij moet niet heel lang duren
  Alvast bedankt en ik hoop dat je iets kunt vinden.

  1. Beste Thomas,

   Bedankt voor je vraag!

   Zeevaarders en Steden & Ridders zijn met de meeste gangbare uitbreidingen te combineren. Beide zijn in plastic verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik Zeevaarders wat makkelijker. Mijn advies zou dus zijn om Steden & Ridders aan te schaffen.

   Let wel: je noemde in een eerdere reactie dat je de ‘Vrienden van Catan’ hebt. Deze is echter alleen met Zeevaarders te combineren.

   Hopelijk kun je hiermee uit de voeten.

   Groet en succes!
   Hans van Spellenwijs.nl

 22. Gaan binnen kort de draken en de veroveraars versie kopen dan hebben we alle uitbreidingen het is een leuk spel en blijft leuk veel plezier allemaal

 23. Goede dag,
  Weet iemand of de uitbreiding (5/6 pers.) nog te krijgen is voor de OUDE basisversie (zwarte onderrand op de doos) ? Zoja, waar ?
  Thx
  Sabine

  1. Beste Sabine,

   Ik denk dat je de grootste kans hebt op veilingsites, zoals Marktplaats en Ebay.

   Succes met je zoektocht!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 24. Beste Hans
  Ik wil een spel kopen dat op zichzelf kan gespeeld worden maar er is nu al zoveel keuze tussen verschillende thema’s.
  Ik heb graag veel tacktiek en handelen.
  Welke zou jij mij aanraden???
  Ps: kheb catan Big box gekocht deze is echt super.

  1. Beste Florian,

   Bedankt voor je vraag over de Catan uitbreidingen!

   Even voor de duidelijkheid: ben je op zoek naar een Catan spel of een ander spel? Want ik heb wel ervaring met de uitbreidingen, maar niet zozeer met andere, losstaande spellen.

   Behalve Catan Kosmonauten (check m’n review anders eens).

   Hoor graag en alvast bedankt!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *