Welke Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding kun je het beste kopen?

Ik vind De Kwakzalvers van Kakelenburg een van de betere spellen van de laatste jaren. Het bordspel is toegankelijk, heeft lekker veel speelmateriaal én het heeft een uniek concept.

Op het moment van schrijven van er 2 uitbreidingen voor De Kwakzalvers van Kakelenburg uitgebracht.

In dit blog vind je een overzicht van deze uitbreidingen (en wat andere versies). Ik vertel per uitbreiding wat het toevoegt, omschrijf de verschillen én geef mijn advies over welke Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding je het beste kunt kopen!

Ik heb dit artikel opgedeeld in de volgende onderdelen:

 1. Welke Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen zijn er?
 2. Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?
 3. Wat voegen de Kwakzalvers uitbreidingen toe?
 4. Welke Kwakzalvers uitbreiding kun je het beste kopen?
 5. Wat vind ik de beste Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding?

1 – Welke Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen zijn er?

Welke Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen zijn er?

Er zijn momenteel 1 promo en 2 uitbreidingen voor Kwakzalvers uitgebracht:

Voor zover bekend staan er nog geen nieuwe uitbreidingen op de planning.

Wél is er in 2022 een Kwakzalvers van Kakelenburg Mega Box uitgebracht. Deze box bevat het basisspel, de Kruidenheksen en De Alchemisten. Het voordeel van de Mega Box is dat deze goedkoper is dan alle 3 de spellen los kopen.

Je kunt de Kwakzalvers van Kakelenburg MegaBox online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Daarnaast brengt 999 Games in maart 2023 De Kwakzalvers van Kakelenburg Junior uit. Dit is een vereenvoudigde versie speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar.

2 – Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?

Yes, dat kan.

Je kunt er zelfs voor kiezen om slechts een paar onderdelen van een uitbreiding te gebruiken.

Hoe dat zit wordt zo wel duidelijk als ik laat zien wat elke uitbreiding toevoegt.

3 – Wat voegen de Kwakzalvers uitbreidingen toe?

Hieronder bespreek ik per uitbreiding wat het toevoegt:

 1. De Kruidenheksen
 2. De Alchemisten
 3. Wolfgangs Wisselkantoor

3.1 – De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen

De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen op Tafel

Met deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding worden de volgende elementen toegevoegd:

 • De kruidenheksen
 • Narrenkruid
 • Nieuwe ingrediëntenboeken
 • Overloopschaaltjes
 • Speelmateriaal voor een 5e speler

> Bekijk hier mijn blog over De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Kruidenheksen met VEEL foto’s, uitleg én review!

Laten we maar eens beginnen met de kruidenheksen. Hun naam staat nota bene op de doos toch ;). Elke speler mag gedurende het spel eenmalig de hulp inschakelen van de drie heksen. Elke heks levert een voordeel op: toch niet ontploffen, 2x zoveel inkomen, 5 fiches zonder risico’s uit je buidel trekken, enzovoorts. Handig!

Daarnaast wordt er met deze uitbreiding een nieuw ingrediënt geïntroduceerd: Narrenkruid. Dit ingrediënt heeft geen waarde zoals 1, 2 of 4. De waarde van dit ingrediënt wordt gebaseerd op andere factoren, zoals het aantal rattenstaarten in je ketel + 1 of het laatste fiche in je ketel.

Ook krijg je nieuwe ingrediëntenboeken. Goed voor de variatie, want voor elk ingrediënt komen er zo 2 nieuwe eigenschappen in het spel. Zelfs de pompoen krijgt een nieuw boek én fiches met waarde 6!

Loopt jouw ketel vaak over? Geen probleem! Met de kruidenheksen krijg je een overloopschaaltje. Deze plaats je achter het laatste veld. Alle fiches die je nog speelt als de ketel vol is, komen in het schaaltje. Eigenschappen werken niet meer, maar de totale waarde van alle fiches in je overloopschaaltje gedeeld door 2 staan voor extra punten!

Het speelmateriaal voor een 5e speler is in de kleur zwart. Je krijgt dan een ketel, bijbehorende fiches en natuurlijk ook een nieuw overloopschaaltje.

Je kunt deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

3.2 – De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten

Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten - op Tafel

Met deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding worden de volgende elementen toegevoegd:

 1. Pistons & Patiënten
 2. Narrenkruidfiches & -ingrediëntenboeken
 3. Nieuwe waarzeggerijkaarten
 4. Extra knalerwten

> Bekijk hier mijn blog over De Kwakzalvers van Kakelenburg: De Alchemisten met VEEL foto’s, uitleg én review!

Boven je ketel komt nu een alchemistenpiston te liggen (ook voor een 5e speler trouwens). Na het bereiden van de drank vindt er een essentiefase plaats. Afhankelijk van (1) het aantal verschillende fiches in je ketel, (2) een exacte knalerwten-waarde van 7 én (3) of je buurmannen zijn ontploft ga je vooruit op het essentiespoor van je piston. Deze waarde levert je een voordeel op.

Welk voordeel dat is, hangt af van de patiënt die je wil helpen dit spel. Elk spel kunnen spelers kiezen uit 3 (van de 8) patiënten. Elke patiënt heeft een vreemde aandoening die jij kunt verhelpen. Des te hoger je essentiewaarde, des te beter het effect en des te hoger je beloning.

Beloningen zijn bijvoorbeeld extra punten, inkomen, fiches, rattenstaarten en nog veel meer.

Daarnaast krijg je 2 nieuwe, dubbelzijdige ingrediëntenboeken voor het Narrenkruid én Narrenkruidfiches (Je hebt dus niet per se de Kruidenheksen nodig om met Narrenkruid te spelen!).

Ook krijg je 20 nieuwe waarzeggerijkaarten. Hierin vind je algemene gebeurtenissen, alsook gebeurtenissen die speciaal voor De Alchemisten én De Kruidenheksen zijn ontwikkeld. Middels symbolen wordt dat aangegeven. Je kunt irrelevante kaarten dus eventueel verwijderen (of er een ander voor trekken).

Tot slot krijg je extra witte knalerwten. Wie De Kwakzalvers van Kakelenburg veel speelt, zal merken dat de witte fiches snel slijten en vervagen door het vele grabbelen. Mocht je er écht niet meer mee kunnen spelen, dan kun je de nieuwe fiches uit deze uitbreiding gebruiken om ze te vervangen.

Je kunt deze Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

3.3 – Wolfgangs Wisselkantoor

Kwakzalvers van Kakelenburg Promo: Wolfgangs Wisselkantoor

Met de Wolfgangs Wisselkantoor wordt een klein, dubbelzijdig tableau toegevoegd aan het spel. Op beide zijdes staat een spoor afgebeeld waar je jouw 2e druppel op kunt leggen. Elke keer dat je je druppel vooruit mag zetten, mag je er ook voor kiezen om de druppel in Wolfgangs Wisselkantoor naar rechts te schuiven, in plaats van de druppel in je ketel. Des te verder je druppel naar rechts is verplaatst, des te meer punten dit kan opleveren.

De ene zijde levert punten op aan het einde van het spel. Je haalt alle fiches uit je buidel en telt de totale waarde op. Deze deel je vervolgens door de waarde van je druppel in Wolfgangs Wisselkantoor. Zo verdien je extra punten. Des te verder je druppel naar rechts ligt, des te lager de waarde en des te meer punten je krijgt.

Kwakzalvers van Kakelenburg Promo: Wolfgangs Wisselkantoor (Zijde A)

De andere zijde kan punten opleveren tijdens het spel. Elke keer dat je inkomen krijgt mag je er ook punten van komen. Des te verder je druppel naar rechts ligt, des te goedkoper punten worden. Je mag zowel ingrediënten als punten kopen én zoveel punten kopen als je wil.

Kwakzalvers van Kakelenburg Promo: Wolfgangs Wisselkantoor (Zijde B)

Deze promo werd in hetzelfde jaar uitgebracht als het jaar waarin het basisspel op de markt kwam. Verschillende spellenwinkels gaven ‘m bij de eerste editie mee, maar daarna raakte de mogelijkheden om ‘m te krijgen schaarser. De enige optie om ‘m nu nog te krijgen is via het spaarprogramma van 999 Games.

Bestel je spellen via de webshop van 999 Games met een account? Dan spaar je sinds 2020 punten. Vooor elke euro krijg je 10 punten. Deze punten kun je inwisselen voor gave promo’s, waaronder dus Wolfgangs Wisselkantoor. Je hebt hier 1250 punten voor nodig. Just to be clear: dan moet je voor minimaal €125 besteden in de webshop.

4 – Welke Kwakzalvers uitbreiding kun je het beste kopen?

Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreidingen

Vooropgesteld, als je fan bent van De Kwakzalvers van Kakelenburg ben ik vrijwel zeker dat je beide uitbreidingen leuk zult vinden. Ik denk dat je geen foute keuze kunt maken.

Heb je zowel het basisspel als de uitbreidingen nog niet, maar ben je wel fan (omdat je het bijvoorbeeld hebt gespeeld bij vrienden of familie)? Overweeg dan echt om de Big Box te kopen. Afgaande op de verkoopadviesprijs van 999 Games bespaar je dan €20,-. Best de moeite waard.

Je kunt de MegaBox online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Maargoed, hoe zit dat als je het basisspel al wel hebt. Welke uitbreiding is dan het beste?

Beide Kwakzalvers uitbreidingen voegen variatie toe. Ik vind alleen dat De Kruidenheksen dichter bij het oorspronkelijke spel blijft en daardoor toegankelijker is. De Alchemisten voegt in mijn optiek echt een nieuwe dimensie aan het spel toe, waardoor het groter en uitdagender wordt.

Dus…

Welke Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding kun je het beste kopen?

Dit is mijn advies:

 • Wil je Kwakzalvers met een 5e speler doen? Dan heb je sowieso De Kruidenheksen nodig.
 • Wil je een uitbreiding die vooral variatie toevoegt, maar niet teveel nieuwe spelelementen? Dan zou ik voor De Kruidenheksen kiezen.
 • Wil je een uitbreiding die écht vernieuwend is en meer uitdaging biedt? Dan zou ik voor De Alchemisten kiezen.

Je kunt De Kruidenheksen online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Je kunt De Alchemisten online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

En wil je alles écht compleet? Dan kun je op 999Games.nl sparen voor punten om Wolfgangs Wisselkantoor te kopen.

5 – Wat vind ik de beste Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding?

Mijn Favoriete Kwakzalvers van Kakelenburg Uitbreiding

Mijn favoriet is De Alchemisten. Dat komt simpelweg omdat ik het extra speelmateriaal op tafel én de extra uitdaging waardeer. En goed, ik speel Kwakzalvers eigenlijk nooit met meer dan 5 spelers. Ook vind ik de ingrediëntenboeken voor het Narrenkruid uit De Kruidenheksen te matig. Die van de Alchemisten zijn naar mijn mening leuker.

Feit blijft wel dat de extra ingrediëntenboeken uit De Kruidenheksen voor de andere ingrediënten echt een sterke en waardevolle toevoeging zijn.

Het is dan ook niet voor niets dat ik (bijna) altijd met beide Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreidingen speel.

Zoek je een handige manier om het speelmateriaal op te bergen? Check dan de Folded Space insert voor Kwakzalvers.

Nu ben jij aan de beurt

In dit blog heb ik je verteld welke Kwakzalvers uitbreidingen te koop zijn, wat ze toevoegen, welke je het beste kunt kopen én wat mijn persoonlijke favoriet is.

Wat is volgens jou de beste Kwakzalvers van Kakelenburg uitbreiding? En ben je het eens met mijn advies? Ik hoor graag van je in een reactie :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *