De 15 Meest Gewilde Monopoly Spellen, Versies & Edities!

Welke Monopoly Spellen, Versies en Edities zijn het meest gewild?

Sinds Monopoly in 1935 werd uitgebracht door Parker Brothers, zijn er al ruim 200 miljoen exemplaren van dit bordspel verkocht. Dit waren echter niet allemaal dezelfde exemplaren.

Inmiddels zijn er, voor zover ik weet, zo’n 1.400 Monopoly spellen uitgebracht. Sinds 1991 dragen alle versies en edities de naam Hasbro (die Parker Brothers overnam).

In dit blog ontdek je welke 15 Monopoly spellen het meest gewild zijn!

Hoeveel Monopoly spellen zijn er eigenlijk?

Volgens BoardGameGeek zijn dat er zo’n 1.400. Een nuance is wel dat ik denk dat niet alle Monopoly spellen op BGG terecht zijn gekomen. Daarnaast wordt af en toe eenzelfde versie in meerdere talen als aparte versies gepresenteerd. Die 1.400 is dus een schatting.

Psst, wil je Monopoly graag winnen? Check dan mijn blog met Monopoly tips!

De 15 meest gewilde Monopoly versies van Nederland

Hieronder vind je 15 Monopoly versies waar in Nederland het meest naar wordt gezocht. Van die 15 Monopoly edities wordt er het minst naar de #15 gezocht en het meest naar de #1.

Veel leesplezier!

#15 – Monopoly voor Slechte Verliezers

Monopoly Versie voor Slechte Verliezers

Veel mensen die ik ken hebben een hekel aan Monopoly. Hoe dit komt? Nou, ze verliezen altijd. Maar niet getreurd! Met de Monopoly editie voor verliezers verdien je juist geld als je naar de gevangenis moet, huur moet betalen en zelfs als je failliet gaat. Slaag je er dan nog in om bijna te verliezen? Dan krijg je de Mr. Monopoly pion die jou extra voordelen biedt ten opzichte van de andere spelers. Verliezen lijkt opeens zo slecht nog niet…

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

#14 – Monopoly Lord of the Rings

Monopoly Lord of the Rings Editie

Toen in 2001, 2002 en 2003 de drie Lord of the Rings films uitkwamen, was ik (en met mij veel fans) op slag verliefd. In de Monopoly versie van LOTR zijn spelers onderdeel van The Fellowship die door Middle Earth reizen. Tijdens de reis kun je buitenposten en forten plaatsen, huur innen en questen voltooien die positieve of nadelige effecten hebben. Je kunt zelfs de zogeheten Ring bearer worden die de ring moet dragen. Maar pas op, want Sauron houd je in de gaten!

Je kunt deze Monopoly editie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

#13 – Monopoly Game of Thrones

Monopoly Game of Thrones Editie

Brace yourself… want hier is nog een Monopoly versie gebaseerd op een epos: Game of Thrones. Elk van de spelers speelt met een kenmerkend speelfiguur uit deze succesvolle televisieserie. Je bezoekt allerlei bekende locaties op Westeros, ‘verovert’ ze en bouwt daar forten en kastelen. Des te meer terrein je wint, des te groter de kans dat rijkdom je te wachten staat. En tja… dat is toch wat de meeste leiders uit Game of Thrones willen, niet waar?

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

#12 – Monopoly Fortnite

Monopoly Fortnite Versie

Deze Monopoly editie is gebaseerd op het immens populaire computerspel Fortnite. Je kunt kiezen uit 27 karakters, begint op willekeurige posities op het speelbord én speelt met Health Points (HP) in plaats van geld. Zoals we van dit spel gewend zijn: “The last one standing wins!” en dat geldt ook voor deze Monopoly versie. Spelers kunnen elkaar aanvallen, muren bouwen en zelfs bommen laten afgaan. Deze editie wijkt net wat meer van af van Monopoly dan andere soorten!

Je kunt deze Monopoly editie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

#11 – Monopoly Wereldeditie

Monopoly Wereldeditie Versie

Pak je koffers want met dit Monopoly spel gaan de wereld rond! Wat in de originele versie straten zijn, zijn hier wereldsteden. Met iconische speelfiguren (zoals het Vrijheidsbeeld, de Eiffeltoren en een Sfinx) beweeg je rond het bord. Elke keer als je een stad bezoekt, krijg je een stempel (fiche) in je paspoort. Des te duurder de steden, des te groter de fiches én des te sneller je paspoort vol is. Deze versie is relatief eenvoudig in vergelijking met andere Monopoly versies!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com.

#10 – Monopoly Friends

Monopoly Friends Editie

“So no one told you life was gonna be this way” – klap klap klap klap!

Met deze editie kruipen de spelers in de huid van hun favoriete karakters uit de meest succesvolle sitcom ooit: Friends! De speelfiguren passen goed bij de karakters. Neem Phoebe’s gitaar, Joey’s pizza of Ross’ dinosaurus en bezoek de leukste afleveringen rondom het speelbord. In plaats van huizen en hotels plaats je koffiemokken en die heerlijke, iconische loungebank uit Central Perk. Het spel verloopt veelal hetzelfde als het basisspel, maar je haalt er echt leuke herinneringen uit de serie mee op.

Je kunt deze Monopoly editie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

#9 – Monopoly Pokémon

Monopoly Pokémon Versie

“I wanna be, the very best…” *insert guitar here* “…like no one, ever waaaaaas.”

Halverwege de jaren 90 kwam Pokémon uit en sindsdien heeft het wereldwijd miljoenen harten veroverd. Een Monopoly versie kon hier dus niet van uitblijven. In deze editie speel je met figuren als Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Je verplaatst ze rondom het speelbord om Pokémon uit de Kanto regio te kopen. Je bouwt Poké Marts en Pokémon Centers in plaats van huizen en hotels en komt onderweg misschien nog wel Team Rocket tegen…

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com.

#8 – Monopoly Animal Crossing

Monopoly Animal Crossing Versie

Nog zo’n populaire videogame reeks: Animal Crossing. Niet verwonderlijk dat een van de Monopoly versies hierop werd gebaseerd. Dit spelverloop gaat iets anders. Je beweegt met jouw karakter rond het speelbord en verzamelt insecten, fossielen, vissen en fruit. Deze zijn Bells waard en die kun je inwisselen bij Nook’s Cranny om decoraties te kopen. Decoraties zijn Miles waard en de speler die aan het einde van het spel de meeste Miles heeft, wint deze Monopoly versie.

Je kunt deze Monopoly editie online bestellen bij bol.com.

#7 – Monopoly Bouwen

Monopoly Bouwen Editie

Monopoly Bouwen werkt deels hetzelfde als het basisspel. Je dobbelt, koopt straten en/of moet iemand huur betalen. Echter, door straten in je bezit te hebben kun je ook grondstoffen krijgen als het getal wordt gedobbeld dat op die straat staat. Met grondstoffen kun je op het midden van het speelbord gebouwen bouwen. Des te hoger een gebouw, des te meer punten het oplevert. Uiteraard leveren straten ook nog punten op. De speler met de meeste punten wint. Deze 3D Monopoly editie brengt de succesvolle reeks naar een nieuw niveau!

Je kunt deze Monopoly editie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

#6 – Monopoly Disney

Monopoly Disney Editie

Er was eens… een Monopoly versie compleet in Disney stijl! Toegegeven, deze versie speelt exact hetzelfde als het basisspel van Monopoly. Wél vind je prachtige speelfiguren zoals de lamp, de giftige appel en zelfs het zwaar in de steen. Rondom het speelbord vind je allemaal Disneyfilms (in chronologische volgorde) die je kunt kopen. Vanaf Sneeuwwitje tot de Lion King en van Tangled tot Big Hero 6. In deze Monopoly editie vind je dus niet alleen maar prinsessen, maar ook andere karakters!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com.

#5 – Monopoly Extreem Bankieren

Monopoly Extreem Bankieren Versie

Er zijn een aantal Monopoly spellen waarbij je betalingen elektronisch afhandelt met een pinautomaat. Vanzelfsprekend is Monopoly Elektronisch Bankieren er eentje van, maar toch wordt er meer gezocht naar Monopoly Extreem Bankieren. Deze versie heeft een moderner apparaat waarmee je straten scant. Het spelverloop is grotendeels hetzelfde, al zitten er geen hotels in het spel én krijg je wel te maken met gebeurtenissen.

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com en Amazon.nl.

#4 – Monopoly Efteling

Monopoly Efteling Versie

De Nederlandse trots van pretparken is zonder twijfel de Efteling. Een samenwerking tussen Hasbro en dit pretpark resulteerde in deze versie. Het is qua gameplay zo goed als hetzelfde als Monopoly Classic. Je bezoekt echter geen straten, maar attracties uit de Efteling. De Villa Volta, Spookslot, Joris en De Draak en nog veel meer. Een groot pluspunt aan deze editie is dat er een geweldige insert in de doos zit waarmee je alles netjes op z’n plek houdt!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

#3 – Monopoly Valsspelerseditie

Monopoly Valsspelers Editie

Ik vind valsspelen verschrikkelijk, maar sommige mensen zijn er verrassend goed in. Die mensen zouden écht de Monopoly Valsspelerseditie moeten spelen. Deze editie speelt in principe hetzelfde als de Classic versie. Aanvullend liggen op tafel altijd 5 kaarten waarop een manier van valsspelen staat. Lukt het jou tijdens het spel om op één van die manieren vals te spelen? Dan krijg je een bonus. Word je gepakt? Dan kost het je iets. Laat maar eens zien of je nóg durft vals te spelen!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

#2 – Monopoly Classic / Origineel

Monopoly Classic / Origineel Editie

Hah! Wie had dat gedacht. Monopoly Classic, het origineel, de klassieker waar het allemaal mee begon, staat niet op nummer 1. Als je dit blog leest hoef ik je natuurlijk veel over dit Monopoly spel te vertellen. Feit blijft dat dit in aantallen een van de meest populaire gezelschapsspellen ooit is. De doos is door de decennia heen nogal veranderd en het speelmateriaal een klein beetje. Het spelverloop is echter altijd hetzelfde gebleven!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

#1 – Monopoly Junior

Monopoly Junior Versie

Blijkbaar willen veel ouders hun kinderen Monopoly leren, want Monopoly Junior is zonder twijfel de editie waar het meest naar wordt gevraagd. Deze Monopoly variant werkt precies hetzelfde als het basisspel, maar is iets simpeler gemaakt. Geen torenhoge ruggen waarmee wordt gegooid, maar kleine, behapbare euro’s. Je vindt minder straten op het speelbord en meer kindvriendelijke illustraties. Mocht je jouw kind willen introduceren in de wereld van Monopoly? Dan is dit de beste versie!

Je kunt deze Monopoly versie online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl en Amazon.nl.

Iets over dit lijstje…

Hoe heb ik deze top 15 Monopoly spellen bepaald?

Simpel. Ik heb gekeken naar zoekvolume in Google. Dat wil zeggen, ik heb gekeken naar hoeveel er het afgelopen jaar in Nederland naar alle Monopoly spellen is gezocht. Ik heb dit lijstje dus niet zelf bedacht. Het geeft een weerspiegeling weer van naar welke Monopoly edities wij Nederlanders het meest naar op zoek zijn geweest.

Via onderstaande links zie je welke Monopoly soorten er te koop zijn bij die webshops:

Wat vind ik de leukste Monopoly versie?

Ik vind zelf vooral de versies leuk die iets nieuws toevoegen aan het spel. De Valsspelerseditie nodigt uit tot valsspelen, de Bouwen editie geeft een hele nieuwe dimensie en de versie Voor Slechte Verliezers draait het concept eigenlijk om. Als je mij dus vraagt wat het leukste Monopoly spel is, dan zou ik één van deze zeggen.

Ik leg ze in ieder geval liever op tafel dan een van de Monopoly spellen met slechts een ander thema en/of vormgeving (zoals Disney, Efteling of Lord of the Rings).

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog liet ik je zien naar welke Monopoly spellen in Nederland het meest wordt gezocht. Ook vertelde ik je welke edities ik het leukste vind.

Maar wat vind jij?

Wat vind jij nou echt geweldige Monopoly versies? Ik hoor het graag in een reactie!

Psst, wil je Monopoly graag winnen? Check dan mijn blog met Monopoly tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *