Het flip & write genre kent prachtige titels. Een van de nieuwere namen is Next Station London. Deze kwam uit in 2022. Na het succes volgde Next Station Tokyo een jaar later was Next Station Paris aan de beurt. Wie weet komen er nog wel meer titels aan.
Tot die tijd: wat zijn nou de verschillen tussen London, Tokyo en Paris en welke kun je het beste kopen? Dat vertel ik je in dit blog!
Ik heb dit blog opgedeeld in deze onderdelen:
- Hoe speel je de Next Station spellen?
- Waarin verschillen de versies?
- Wat zijn de verschillen in speelervaring?
- Welke past het beste bij jou?
- Welke vind ik het leukste?
1. Hoe speel je de Next Station spellen?
Op dit moment van schrijven zijn er 3 versies uit:
- Next Station London (2022)
- Next Station Tokyo (2023)
- Next Station Paris (2024)
In essentie is de speluitleg voor alle drie de spellen hetzelfde: Je probeert een zo waardevol mogelijk metro-netwerk te tekenen.
Je speelt 4 rondes en elke ronde teken je met een andere kleur (je geeft potloden steeds door naar links). Elke beurt draai je een kaart met een symbool om. Dan tekent iedereen, vanaf een van de buitenste stations in het huidige netwerk, een lijn naar een station met het omgedraaide symbool. Nadat de 5e metro-kaart is omgedraaid eindigt de ronde. Na 4 rondes tel je alle punten bij elkaar op en wint de speler met de meeste punten.
Elke versie heeft ook modules die je kunt toevoegen voor extra uitdaging.
2. Waarin verschillen de versies?
Next Station London heeft:
- de rivier (de Theems)
- toeristische sites
Elke keer dat je een metrolijn over de rivier tekent levert je dat 2 punten op. En des te meer toeristische sites je bezoekt, des te meer punten dat oplevert. Easy peasy, toch?
Hieronder zie je foto’s van deze editie:
Next Station Tokyo heeft:
- de groene luslijn
- dubbele sporen
- toeristenzegels
De centrale, groene lijn (die zich in het echt ook in Tokyo bevindt – cool hè?) is een extra netwerk met eigen kleur die al getekend is. De lijn is zó populair, dat je alle stations erop moet bezoeken. Elk niet-bezocht station is namelijk 3 minpunten waard. Gelukkig vind je op stationskaarten jokers én dubbele sporen. Daarmee kun je lijnen naast elkaar – en dus efficiënt – tekenen. Tot slot kun je bonuspunten verdienen door overstapstations te creëren (en toeristenzegels te verzamelen) in de buitenste wijken. Deze liggen juist verder weg van de groene, centrale lijn.
Hieronder zie je foto’s van deze editie:
Next Station Paris heeft:
- bovengrondse kruisingen
- monumenten
- het centrale platform
Normaliter mogen lijnen elkaar niet kruisen, maar met bovengrondse kruisingen mogen ze dat wel. Sterker nog, het levert je extra punten op. Monumenten dienen als jokers op papier. Je mag hier bij elk symbool lijnen naartoe tekenen. Kleine toevoeging op de jokerkaart; Trek je er één? Dan mag je – indien mogelijk – eerst een lijn naar een monument tekenen en daarna naar een volgend station naar keuze. En last but not least is er nog het centrale platform (dat tevens een wijk voorstelt) met elk beschikbare symbool.
Hieronder zie je foto’s van deze editie:
Bovenstaande licht de feitelijke verschillen uit. Maar hoe zit dit met de speelervaring? Nou, die ervaar ik als volgt.
3. Wat zijn de verschillen in speelervaring?
Ik ervaar Next Station Paris als de makkelijkste versie. Je hebt jokers verspreid over het speelveld en kunt dus veel opties open houden. Je kunt jezelf via het centrale platform snel naar de andere kant van het formulier verplaatsen voor extra of grotere overstapstations. Én via bovengrondse kruisingen kun je lijnen door elkaar heen kruisen. Niet verwonderlijk dat mijn speelgenoten en ik met Next Station Paris het vaakst hoge scores haal.
Next Station Tokyo is de moeilijkste versie. En dat zit ‘m niet in regels. Die zijn net zo behapbaar als bij de andere twee. Het zit vooral in alles ‘kloppend’ krijgen. Tokyo dwingt je min of meer te kiezen of je bij de groene centrale lus blijft (om minpunten te verminderen) of juist de buitenwijken in gaat (om punten te scoren met toeristenzegels). Bovendien scoor je – dankzij de aanwezigheid van de groene lijn – pas punten voor overstapstations met 3, 4 en 5 verbindingen. Hoewel dubbele sporen dit beter te doen maken blijft het een enorme puzzel waar je af en toe wat meer risico bij moet nemen.
Dan blijft Next Station London over. Deze zit er qua complexiteit tussenin. Kleine noot: ik vind Paris qua regels iets uitgebreider dan London, maar Paris speelt makkelijker. Bij London is er minder ruimte voor fouten.
En for the record: ik vind alle Next Station’s onder de noemer ‘makkelijke spellen’ vallen. De verschillen die ik in dit blog benoem zijn dus relatief binnen een spectrum van eenvoud.
4. Welke past het beste bij jou?
Dus…
Wil je de makkelijkste versie, de meeste vrijheid en/of gewoon graag hoge scores halen? Dan moet je Next Station Paris pakken.
- Je kunt Next Station Paris online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.
Wil je de moeilijkste versie, flinke puzzels maken en/of risico’s nemen die verkeerd uit kunnen pakken? Ga dan in Next Station Tokyo zitten.
Wil je de behapbare middenmoot? Dan adviseer ik Next Station London.
5. Welke vind ik het leukste?
Hoewel ik goed ga op elke Next Station, pak ik denk ik Tokyo er het liefst bij. Misschien omdat deze crunchier is en het iets lastiger is om een goede score te halen. Maar lukt dat? Dan kan de score écht hoog worden. Ook het gegeven dat je lijnen naast elkaar kunt plaatsen (met jokers dan) en knooppunten met maar liefst 5 lijnen kunt maken vind ik erg leuk.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik de overeenkomsten en verschillen tussen Next Station London, Tokyo en Paris beschreven én mijn speelervaring gedeeld. Op basis daarvan besloot ik met een advies over welke je het beste kunt kopen en gaf ik mijn persoonlijke favoriet.
Ken jij Next Station al? Welke vind jij het leukst? En ben je het eens met m’n advies? Ik hoor graag van je in een reactie!