Savannah Park of Caldera Park? Welke moet je kiezen?

Savannah vs. Caldera Park

Michael Kiesling en Wolfgang Kramer werken vaker samen en brachten o.a. populaire titels als Tikal, Paris en Renature uit. Meestal onderscheiden hun titels zich wel goed van elkaar.

Maar nu zijn er 2 titels die toch wel veel op elkaar lijken: Savannah Park en Caldera Park.

In dit blog vertel ik je wat de overeenkomsten en verschillen zijn én geef ik mijn advies over welke je het beste kunt kopen.

Vooropgesteld: ik vind zowel Savannah Park als Caldera Park goede spellen. En beide speel ik met veel plezier. Maar mijn smaak is niet per definitie dezelfde als die van jou. Daarom ga ik proberen om mijn smaak achterwege te laten en je te adviseren op basis van objectieve eigenschappen.

Die eigenschappen vormen de leidraad van dit advies. En dat zijn de volgende:

  1. Speelduur & aantal spelers
  2. Thema & looks
  3. Geluk, tactisch of strategisch
  4. Speltechnisch & Complexiteit
  5. Herspeelbaarheid
  6. Interactie

1 – Speelduur & Aantal spelers

Laten we eerst eens kijken naar wat voor de hand liggende verschillen, namelijk de speelduur en het aantal spelers. Even de dozen erbij pakken:

Savannah Park vs Caldera Park: Spelersaantal, Speelduur en Leeftijd

Volgens de doos duurt Savannah Park 20-40 minuten en kun je het spelen met 1 tot 4 personen vanaf 8 jaar. Caldera Park duurt 30-40 minuten en die kun je spelen met 1-4 personen vanaf 10 jaar.

Het spelersaantal is dus gelijk.

Mijn ervaring met de speelduur is dat Caldera Park iets langer duurt. Eerder 45-60 minuten. Bij Savannah Park is dat 30-45 minuten. Maar oké, ik kan zelf soms wat lang nadenken en enkele medespelers ook.

De leeftijd zit het opvallendste verschil in. Volgens de doos kun je Savannah Park al doen vanaf 8 jaar. Ik heb de kindervariant van dat spel ook met mijn dochter van 6 jaar gedaan en dat ging goed. Het eerste potje moest ze er wel even in komen, maar daarna snapte ze het. Caldera Park is vanaf 10 jaar en bevat geen kindervariant.

Het verschil in leeftijd is terecht. Daar ga ik bij het kopje Complexiteit nog wat dieper op in.

Ofwel: Kies Savannah Park als je met jongere kinderen (leeftijd 6-9) wil spelen en Caldera Park als de kids 10 jaar of ouder zijn. Het aantal spelers maakt niet uit en persoonlijk vind ik het verschil in speelduur verwaarsloosbaar.

2 – Thema & looks

Beide spellen lijken best veel op elkaar. Het voornaamste verschil zit ‘m er in dat Savannah Park op de Afrikaanse savanne afspeelt en Caldera Park geïnspireerd lijkt te zijn door nationaal park Yellowstone in Noord-Amerika.

Maar in zowel Savannah Park als Caldera Park is het doel om je park zo efficiënt mogelijk in te richten. Dat doe je vooral door grote kuddes te maken die bij drinkplaatsen kunnen. Daarnaast zorgt de omgeving voor extra uitdaging.

Savannah Park vs Caldera Park: Vuur en Weer

In Savannah Park krijg je bijvoorbeeld extra punten voor zichtbaar gras en bomen en zijn specifieke tegels naast bosbranden niets waard. In Caldera Park scoor je extra punten voor het volledig overbouwen van gebieden, zoals watervallen, rivieren, bossen, prairies en bergen. Hier zijn specifieke tegels naast weertegels niets waard.

Het artwork heeft een zelfde stijl. Dit komt vast doordat dezelfde illustrator, Annika Heller, erbij betrokken was. Wel worden er andere dieren gebruikt, passend bij het natuurgebied dat de basis vormt in deze bordspellen.

Een noemenswaardig verschil is dat je met Savannah Park naast de spelersborden een apart bord voor het scorespoor hebt. Bij Caldera Park heb je scoreformulieren. Vind ik zelf wat gebruiksvriendelijker, maar beide werkt.

Caldera Park heeft overigens wel een extra bord. Het zogenoemde Actiebord. En die zorgt voor het grootste verschil op mechanisch vlak.

Ofwel: De uitstraling van beide spellen is gelijk, al speelt Savannah Park zich af op de Afrikaanse savanne en Caldera Park in het nationaal park Yellowstone in Noord-Amerika. Dit brengt andere diersoorten en omgevingsfactoren met zich mee. Savannah Park heeft een bord met scorespoor. Caldera Park heeft scoreformulieren.

3 – Geluk, Tactisch of Strategisch

Beide spellen bevatten een mix van geluk en tactiek en zijn niet strategisch.

Ik vind ze niet strategisch omdat je geen richting voor de lange termijn kunt vastzetten. Je bent overgeleverd aan de keuzes van andere spelers en/of de tegels die in je markt liggen.

Naar mijn mening is het niet per se een geluksfactor als je afhankelijk bent van keuzes van je tegenstanders.

En dat is bij Savannah Park het geval. Je zou in theorie kunnen anticiperen op de tegelkeuzes van je tegenstanders en hier het meeste uit halen. Toegegeven, in de praktijk is dit, zeker in een spel met 3 of 4 spelers, bijna niet te doen.

Daarom zal ik niet zeggen dat Savannah Park geen geluksfactor kent, maar dat de geluksfactor relatief laag is.

Savannah Park vs Caldera Park: Exacte Tegel of Keuze

Bij Caldera Park speelt geluk een iets grotere rol. Zo weet je niet welke weertegels er op je pad gaan komen en ben je afhankelijk van de tegels in je markt. Heb je hier steeds alle diersoorten liggen? Dan heb je pech en word je altijd gedwongen tot een specifieke tegel. Heb je hier steeds een paar diersoorten liggen? Dan heb je geluk, want dit betekent dat je vaker tegels naar keuze kunt kiezen.

Ondanks dat Caldera Park wat onvoorspelbaarder is en de geluksfactor groter is, heb je wel meer bewegingsvrijheid. Mocht je pech hebben, dan heb je in veel gevallen nog een uitweg om pech te minimaliseren.

Ofwel: Bij Savannah Park is de geluksfactor lager, maar heb je ook weinig ruimte om met pech te dealen. Bij Caldera Park is de geluksfactor hoger, maar heb je wel veel bewegingsvrijheid om pech te minimaliseren.

4 – Speltechnisch & Complexiteit

Bij zowel Savannah Park als Caldera Park zijn spelers tegelijk aan de beurt, plaats je tegels op je spelersbord en probeer je om je park (spelersbord) zo efficiënt mogelijk in te richten.

Het verschil zit ‘m in hoe tegels worden gekozen.

In Savannah Park speelt iedereen met dezelfde tegels. Al deze tegels liggen vanaf het begin op de spelersborden. Hoe ze liggen verschilt per speler. Spelers kiezen om de beurt 1 tegel (die nog niet eerder is gekozen) en alle spelers moeten vervolgens dezelfde tegel oppakken, omdraaien en elders op hun bord plaatsen. De plek waar je tegels neer kunt leggen is beperkt, want (alle tegels liggen al op het bord) én vuur maakt plekken ongeschikt voor specifieke tegels.

Savannah Park vs Caldera Park: Vol en Leeg

Ook in Caldera Park speelt iedereen met dezelfde tegels. Aan het begin zijn de spelersborden echter leeg. Elke speler maakt een trekstapel en vormt een eigen markt met 7 open tegels waar elke beurt uit gekozen kan worden. Welke tegels er in de markt liggen verschilt per speler.

Spelers kiezen om de beurt via het actiebord een combinatie van dier en terrein. Alle spelers moeten vervolgens een tegel met het gekozen dier uit hun markt kiezen en deze op een veld met het gekozen terreintype plaatsen.

  • Ligt het gekozen dier niet in jouw markt? Dan mag je een fiche naar keuze kiezen.
  • Heb je het gekozen terreintype volledig bedekt? Dan mag je de tegel op een veld naar keuze plaatsen.

Daarnaast speel je in Caldera Park met weertegels. Deze tegels hebben een negatieve invloed op specifieke omliggende tegels en kunnen je dus punten kosten. Weertegels worden gedurende het spel toegevoegd. Je weet alleen niet welke dit zijn. Dat brengt onvoorspelbaarheid en tactische keuzes met zich mee.

Wat heeft dit voor invloed op de complexiteit van beide spellen? Nou, Savannah Park en Caldera Park bieden ieder op hun eigen manier uitdaging.

Over het algemeen is Savannah Park beter behapbaar. Dat komt omdat alle tegels al vanaf het begin zichtbaar zijn en je niet echt voor verrassingen komt te staan. Wel zitten er wat restricties in hetgeen je kunt doen. Je kunt immers alleen de gekozen tegel (en nooit een andere) verplaatsen. En omdat je spelersbord al vol ligt, is de keuze waar de tegel neer te leggen, niet reuze. De uitdaging bij Savannah Park zit ‘m dan ook in de beperkingen die je hebt.

Bij Caldera Park ontstaat de uitdaging juist doordat je meer vrijheid hebt. Je kunt veel meer. Zo kun je tegels overal op je spelersbord kwijt (de ruimte wordt wel steeds minder natuurlijk) en als je het gekozen dier en/of terreintype niet beschikbaar hebt, mag je zelf een dier en/of terrein kiezen. Daarnaast zorgen weertegels voor onvoorspelbaarheid, waardoor je met meerdere mogelijke scenario’s rekening moet houden.

Ofwel: Savannah Park is overzichtelijk en behapbaar, maar je moet binnen gestelde kaders het beste doen. Hier zijn het beperkingen die voor uitdaging zorgen. Caldera Park is juist onvoorspelbaar en biedt veel mogelijkheden. Daarom wordt hier juist meer van je hersenen verwacht in de breedte.

5 – Herspeelbaarheid

In de praktijk zullen tegels altijd anders op de spelersborden komen te liggen. Dat geldt voor beide spellen zo. In die zin bieden Savannah Park en Caldera Park een hoge herspeelbaarheid.

Daarnaast bevatten beide spellen meerdere speelmodi. Bij Savannah Park heb je een juniorvariant, de standaardvariant, een moeilijkere variant en een kleine module met leeuwen. Bij Caldera Park heb je een standaard- en moeilijkere variant.

Savannah Park vs Caldera Park: Varianten

Bij allebei kun je dus makkelijk beginnen en de uitdaging opzoeken. Zit je eenmaal op het niveau dat bij jullie past? Dan kun je daarbinnen niet heel veel meer variëren.

Persoonlijk vind ik wel dat Caldera Park langer fris blijft dan Savannah Park, omdat in de eerstgenoemde meer onvoorspelbaarheid zit door weertegels.

Ofwel: Beide spellen hebben een prima herspeelbaarheid. Hoewel het niveau om en nabij gelijk ligt, vind ik zelf dat Caldera Park iets langer ‘fris’ blijft.

6 – Interactie

De interactie in zowel Savannah Park als Caldera Park ontstaat door het spelmechanisme ‘Follow’. Spelers zijn om de beurt de actieve speler. De actieve speler kiest iets en op basis van die keuze moeten alle spelers een actie uitvoeren.

Bij beide spellen bepaalt de keuze van de actieve speler welke tegel iedereen mag (ver)plaatsen.

Het verschil is dat je bij Savannah Park precies de tegel moet plaatsen die je tegenstander kiest. Bij Caldera Park heb je iets meer vrijheid en wordt alleen de diersoort en het terreintype gedicteerd door de andere speler. Hierdoor kun je meestal uit meerdere tegels kiezen.

Bij Savannah Park weegt de keuze van je tegenstander dus zwaarder dan bij Caldera Park.

Ofwel: In beide spellen zijn spelers na elkaar de actieve speler. De actieve speler maakt een keuze en op basis daarvan moet iedereen een actie uitvoeren. Bij Savannah Park moet je exact dezelfde tegel plaatsen als de actieve speler. Bij Caldera Park worden diersoort en terreintype gedicteerd, maar heb je meestal een groter aanbod om uit te kiezen. De keuze van je tegenstander heeft dan ook een grotere invloed op jouw spel in Savannah Park dan in Caldera Park.

Savannah Park vs Caldera Park: op Tafel

Dus: Savannah Park of Caldera Park?

Ga via onderstaande links eventueel naar mijn uitgebreide reviews:

Savannah Park heeft een redelijk afgekaderd spelverloop, is daardoor beter behapbaar en levert minder keuzestress op. Caldera Park geeft juist meer mogelijkheden in wat je kunt. Dit kan keuzestress opleveren, maar maakt het spel ook wat gevarieerder en tactischer.

Wil je het spel spelen met jonge kinderen (6-9 jaar) of volwassenen die niet vaak spellen doen? Dan zou ik je eerder Savannah Park aanraden.

Wil je het spel spelen met oudere kinderen (10+) of volwassenen die wel vaak spellen doen? Dan zou ik je eerder Caldera Park aanraden.

Houd je er niet van als andere spelers invloed hebben op jouw spel? Dan zou ik beide spellen niet aanraden!

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik Savannah Park en Caldera Park met elkaar vergeleken op verschillende punten. Er zijn vast nog meer eigenschappen waarmee dat kan. Hoewel ik zo objectief mogelijk wil adviseren, is mijn subjectiviteit er hier en daar ongetwijfeld doorheen gesijpeld.

  • Ken jij Savannah Park en/of Caldera Park al? Ben je het eens met m’n advies?
  • En als je ze nog niet hebt; welke ga je kopen?
  • Heb je nog een vraag? Stel ‘m gerust!

Ik hoor graag van je in een reactie :)!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor de Spellenwijs nieuwsbrief en ontvang 2x per maand m'n nieuwste artikelen in je mailbox.

Dit veld is vereist.

Ik spam je niet! Lees m'n privacybeleid voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *