Welke Tapestry uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke Tapestry Uitbreiding kun je het beste Kopen?

Toen het bordspel Tapestry in 2019 uitkwam werd het bekritiseerd door gebrek aan thema en met lof ontvangen door het soepele spelverloop. Inmiddels zijn we in 2023 beland en is de laatste uitbreiding een feit.

In dit blog vertel ik je welke Tapestry uitbreidingen er zijn, wat ze zoal te bieden hebben én welke je het beste kunt kopen.

Voordat je begint met lezen: zowel mijn Tapestry basisspel als de uitbreidingen zijn gesponsord door 999 Games. Ik kreeg ze eerder om er een review over te schrijven. Ondanks de sponsoring heb ik de inhoud van dit blog helemaal zelf bepaald.

In dit blog behandel ik de volgende onderwerpen:

 1. Welke Tapestry uitbreidingen zijn er?
 2. Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?
 3. De uitbreidingen uitgelicht!
 4. Welke uitbreiding kun je het beste kopen?
 5. Welke vind ik het leukst?

1 – Welke Tapestry uitbreidingen zijn er?

In 2019 bracht 999 Games het basisspel van Tapestry in het Nederlands uit.

De jaren erna volgde deze uitbreidingen:

In 2023 werd er ook een insert uitgebracht, ontwikkeld door de originele, Amerikaanse uitgever Stonemaier Games en insertbouwer Folded Space. Met deze insert kun je het speelmateriaal van het basisspel én alle Tapestry uitbreidingen in de doos van het basisspel opbergen.

Dit geldt overigens niet voor de rubberen speelmat die Stonemaier Games ook heeft uitgegeven.

Tot slot heeft Stonemaier Games in 2023 de ‘Revised, Adjusted, Rebalanced Civilization Pack aangekondigd’. Dit is een pakket met 31 aangepaste beschavingstableaus en 2 hoofdstadtableaus. De aanpassingen zijn afkomstig van input die spelers wereldwijd hebben geleverd en komen ten goede van de balans in het spel.

Het is nog niet bekend of 999 Games die vernieuwde beschavingstableaus ook in het Nederlands gaat uitbrengen.

2 – Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?

Ja. De Tapestry uitbreidingen zijn zo gemaakt dat je alles met elkaar kunt combineren.

Toegegeven, ik durf geen uitspraak te doen over de balans tussen beschavingen.

Heb je alles door elkaar geschud en is er een uitbreiding waar je niet mee wil spelen? Dan kun je in principe gewoon beginnen met spelen. Komt er een kaart tevoorschijn met de initialen van de uitbreiding waar je niet mee wil spelen (PP, KA of FT)? Dan haal je die er gewoon uit.

3 – De uitbreidingen uitgelicht!

Hieronder vertel ik kort – in chronologische volgorde – over elke Tapestry uitbreiding en deel ik foto’s van hetgeen dat het toevoegt.

Uitbreiding #1: Plannen & Complotten

Tapestry Plannen en Complotten: op Tafel

Tapestry Plannen en Complotten: Nieuwe Ruimtetegel met Gebouw (Monoliet)

Tapestry Plannen en Complotten: Bezienswaardigheidskaart met Gebouw

Tapestry Plannen en Complotten: Nieuw Beschavingstableau

Tapestry Plannen en Complotten: Nieuwe Tapijtkaart met PP

Tapestry Plannen en Complotten: Bezienswaardigheidsfiches op Bord

Tapestry Plannen en Complotten: Nieuwe Tapijtkaarten op Handen

Tapestry Plannen en Complotten: Bezienswaardigheidsfiche op Bord

Tapestry Plannen en Complotten: Gevulde Buidel

Met Tapestry Plannen en Complotten worden de volgende elementen toegevoegd:

 • Bezienswaardigheidskaarten (en nieuwe miniaturen)
 • Extra variatie
 • Esthetische handigheidjes

Aan het begin van elk spel krijgt iedere speler een bezienswaardigheidskaart. Hier staat een opdracht op. Behaal je die? Dan mag je bijbehorende bezienswaardigheid in je hoofdstad zetten. Daarnaast biedt het variatie met nieuwe tapijtkaarten, techkaarten en beschavingstableaus. Bovendien krijg je bezienswaardigheidsfiches die je op de ontwikkelingssporen kunt leggen. Zo kun je in een oogopslag zien of een bezienswaardigheid al is gebouwd.

Je leest meer over deze uitbreiding in m’n Tapestry Plannen en Complotten review.

Ik vind Tapestry Plannen en Complotten een prima uitbreiding. Het zorgt niet voor variatie in het spelverloop, maar wel in het speelmateriaal. Het spelverloop blijft gelijk aan die van het basisspel, terwijl je dankzij de uitbreiding toch eens wat andere dingen kunt doen. Vond je Tapestry al niet leuk? Dan verandert deze uitbreiding er niets aan. Kon je Tapestry juist waarderen? Dan waardeer je dit ook wel.

Je kunt de Tapestry uitbreiding Plannen en Complotten online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Uitbreiding #2: Kunst & Architectuur

Tapestry Kunst & Architectuur: op Tafel

Tapestry Kunst & Architectuur: Kunstspoor van Dichtbij

Tapestry Kunst & Architectuur: Kunstspoor op Tafel

Tapestry Kunst & Architectuur: Meesterwerken bij Kunstspoor

Tapestry Kunst & Architectuur: Meesterwerken op Spelerstableau

Tapestry Kunst & Architectuur: Voortdurende Tapijtkaart

Tapestry Kunst & Architectuur: Nieuwe Bezienswaardigheden in Hoofdstad

Tapestry Kunst & Architectuur: Progressieve Hoofdstad op Tafel

Tapestry Kunst & Architectuur: Nieuwe Techkaarten op Tafel

Tapestry Kunst & Architectuur: Nieuwe Wetenschapsdobbelsteen op speelbord

Met Tapestry Kunst en Architectuur worden de volgende elementen toegevoegd:

 • Het Kunstspoor (met meesterwerken en inspiratietegels)
 • Bezienswaardigheidskaarten (en nieuwe miniaturen)
 • Extra variatie

Het kunstspoor is een extra ontwikkelingsspoor waar je op vooruit kunt gaan. Dit brengt niet alleen 3 nieuwe bezienswaardigheden met zich mee, maar ook nieuwe beloningen: meesterwerken en inspiratietegels. Met meesterwerken krijg je de volgende rondes extra inkomsten en met inspiratietegels maak je jouw inkomstensporen sterker.

Ook bevat deze Tapestry uitbreiding, net zoals Plannen en Complotten, bezienswaardigheidskaarten (met nieuwe miniaturen). Wederom krijgen spelers er ieder één en kunnen zo een opdracht voltooien om daarna bijbehorende bezienswaardigheid te bouwen.

Tot slot krijg je nieuwe beschavingen, hoofdsteden, tapijtkaarten en techkaarten. De beschavingen bieden nieuwe eigenschappen. De hoofdsteden verschillen ditmaal van vorm en hebben bepaalde voorwaarden. Sommige tapijtkaarten bieden voortdurende eigenschappen. Diverse nieuwe techkaarten bieden nieuwe symbolen (en dus acties).

Je leest meer over deze uitbreiding in m’n Tapestry Kunst en Architectuur review.

Uitbreidingen kunnen een spel verbeteren, compleet veranderen en/of gevarieerder maken. Kunst & Architectuur doet het laatste. Naast wat subtiele toevoegingen brengt het een compleet nieuw ontwikkelingsspoor (met nieuwe beloningen) in het spel. Ondanks deze toevoegingen blijven het vertrouwde spelverloop en de aangename speelervaring van Tapestry overeind. Daarmee zou ik deze uitbreiding absoluut aanraden aan de Tapestry-liefhebber die meer variatie wil.

Je kunt de Tapestry uitbreiding Kunst & Architectuur online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Uitbreiding #3: Fantasie & Toekomst

Tapestry Fantasie en Toekomst: op Tafel

Tapestry Fantasie en Toekomst: Tapijtkaarten met Betoveringen op Handen

Tapestry Fantasie en Toekomst: Ouderlingen

Tapestry Fantasie en Toekomst: Materiaal op 5e Rondekaart Leggen

Tapestry Fantasie en Toekomst: Gevulde Pool

Tapestry Fantasie en Toekomst: Tapijtkaarten op Handen

Tapestry Fantasie en Toekomst: Dobbelstenen bij Illuminati

Tapestry Fantasie en Toekomst: Gevulde Savanne

Tapestry Fantasie en Toekomst: Nieuwe Techkaart Omdraaien na Gebruik

Tapestry Fantasie en Toekomst: Nieuwe Techkaart Upgraden

Tapestry Fantasie en Toekomst: Tapijtkaarten onder Waterwezens

Met Tapestry Fantasie en Toekomst worden de volgende elementen toegevoegd:

 • Betoveringen
 • Een soort van 5e ronde
 • Extra variatie

Betoveringen (verwijzend naar Fantasie) vind je terug op tapijtkaarten. Het zijn bonussen die je krijgt als je de tapijtkaart zelf speelt óf er een kaart rechts van legt. De soort van 5e ronde (verwijzend naar Toekomst) vind je terug op enkele tapijtkaarten, beschavingen en techkaarten. Het maakt simpelweg dat spelers nog wat acties mogen doen tijdens of na een 5e inkomensronde. Ook krijg je nog wat nieuwe hoofdstadtableaus voor de variatie. Tot slot krijg je 3 boekjes met een totaaloverzicht van de spelregels, schaduwrijk en de automa.

Je leest meer over deze uitbreiding in m’n Tapestry Fantasie en Toekomst review.

Fantasie en Toekomst is het slotwoord van de Tapestry uitbreidingen. Het voegt naast extra beschavingen en tapijtkaarten ook nieuwe elementen toe: betoveringen, (een soort van) 5e rondes én een allesomvattend spelregelboekje. De betoveringen vind ik een kleine, doch leuke toevoeging. De extra ronde vind ik grappig bedacht, maar ik had persoonlijk graag meer kaarten of mogelijkheden gezien om daar gebruik van te maken. Het complete spelregelboekje vind ik een innovatieve toevoeging wat meer uitgevers mogen doen. Deze uitbreiding verandert niet veel aan het basisspel en zou ik vooral aanraden aan Tapestry-spelers die meer variatie willen óf spelers die alles gewoon graag compleet hebben.

Je kunt de Tapestry uitbreiding Fantasie en Toekomst exclusief bestellen op 999Games.nl.

4 – Welke Tapestry uitbreiding kun je het beste kopen?

Oké, het is goed om te weten dat geen enkele uitbreiding het spelverloop van Tapestry echt verandert. Ze voegen allemaal, in meer of mindere mate, iets nieuws toe dat binnen het bekende valt.

Wil je een uitbreiding die veel nieuwe concepten toevoegt? Dan kun je het beste voor Kunst & Architectuur kiezen. Met een extra spoor, verfrissende beloningen, talloze bezienswaardigheden en allerlei nieuwe symbolen biedt deze Tapestry uitbreiding de meeste variatie binnen hetgeen je al kent.

Wil je een uitbreiding die weinig nieuwe concepten toevoegt? Dan kun je het beste voor Plannen en Complotten kiezen. Het enige, echte nieuwe concept in deze uitbreiding zit in de bezienswaardigheidskaarten. Uiteraard krijg je wel extra speelmateriaal om te variëren met het basisspel, maar hier zitten geen vernieuwende elementen in.

Wil je een uitbreiding die tussen de bovenste in zit? Dan kun je het beste voor Fantasie en Toekomst kiezen. Los van de extra variatie die beschavingen en tapijtkaarten bieden, krijg je hier de vernieuwende betoveringen en een soort van 5e ronde in het spel. Totaal niet moeilijk, maar in mijn optiek meer nieuws dan Plannen en Complotten en (veel) minder nieuws dan Kunst & Architectuur.

 • Je kunt de Tapestry uitbreiding Fantasie en Toekomst exclusief bestellen op 999Games.nl.

Tot slot geef ik je graag nog een paar punten ter overweging:

Tapestry Fantasie en Toekomst: Voorkant Envelop
 • De 3e uitbreiding bevat alleen ‘papier’. Ofwel, extra tableaus, kaarten en regels. De originele uitgever heeft ervoor gekozen deze in een kartonnen envelop te verpakken. Dat bespaart hen ongetwijfeld kosten. Jou bespaart het ruimte in de kast. En dit is qua productie, opslag en verzending natuurlijk wel beter voor het milieu. Maargoed, heb je liever een doos? Dan kan ik me voorstellen dat je het jammer vindt.
 • De miniaturen zijn een toonbeeld voor Tapestry. Je krijgt alleen nieuwe miniaturen bij de 1e en 2e uitbreiding.
 • Bezienswaardigheidskaarten (5 stuks) werden voor het eerst geïntroduceerd met Plannen en Complotten. Met Kunst en Architectuur kreeg je er weer 5. Je hebt Plannen en Complotten dus niet nodig als je per se bezienswaardigheidskaarten wil.
 • Tapestry bevat van zichzelf al veel interactie. Je concurreert in een race op de ontwikkelingssporen en strijdt op de kaart over gebieden. Alleen de 1e en 3e uitbreiding bevatten beschavingen die meer interactie toevoegen.

5 – Welke uitbreiding vind ik het leukst?

Mijn Favoriete Tapestry Uitbreiding (Top 3)

Hoewel ik elementen uit alle Tapestry uitbreidingen waardeer, ervaar ik het meeste plezier aan Kunst & Architectuur. Dat extra spoor, diens beloningen en meer nieuwe symbolen. Ze brengen stuk voor stuk extra elementen om rekening mee te houden. Er valt meer te ontdekken en nieuws uit te proberen. Dat heeft bij mij echt de voorkeur.

Daarna vind ik de Tapestry uitbreiding Fantasie en Toekomst het leukst. Met name de betoveringen (waarmee je extra beloningen kunt krijgen) spreken me aan. De soort van 5e inkomensronde is een interessant idee, maar het had van mij iets vaker terug mogen komen. En toegegeven, het complete spelregelboekje vind ik echt fijn.

Plannen en Complotten staat weliswaar onderaan mijn Tapestry top 3, maar dat maakt dit geen slechte uitbreiding. Het zakje om terreintegels in op te bergen en bezienswaardigheidsfiches zijn een welkome, esthetische toevoeging, maar voegen qua spelbeleving niks toe. De bezienswaardigheidskaarten doen dat wel, maar die zitten ook al in Kunst en Architectuur. Voor de rest krijg je veelal extra variatie met hetgeen je al kent.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over de Tapestry uitbreidingen. Ik liet je foto’s zien, vertelde je wat elke uitbreiding toevoegt, gaf mijn korte review én deelde mijn advies over welke Tapestry uitbreiding je het beste kunt kopen.

Wat vind jij van de Tapestry uitbreidingen? En heb jij een favoriet? Let me know in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *