Terraforming Mars OF Ares Expeditie? Welke moet je kiezen?

Terraforming Mars OF Ares Expeditie? Welke kun je het beste kopen?

In 2016 kwam Terraforming Mars uit en als een raket schoot het spel de top 10 van BoardGameGeek binnen. Na 5 uitbreidingen kwam in 2021 het op zichzelf staande spel Terraforming Mars: Ares Expeditie uit.

Maar… wat zijn nou de verschillen tussen de 2 spellen? Als je Terraforming Mars al hebt, is Ares Expeditie dan wel de moeite waard? En als je Terraforming Mars nog helemaal niet kent, welke van de 2 kun je dan het beste kiezen?

In dit blog geef ik je mijn advies!

Vooropgesteld: ik vind zowel Terraforming Mars als Terraforming Mars Ares Expeditie goede spellen. En beide speel ik met veel plezier. Maar mijn smaak is niet per definitie dezelfde als die van jou. Daarom ga ik proberen om mijn smaak achterwege te laten en je te adviseren op basis van objectieve eigenschappen.

Die eigenschappen vormen de leidraad van dit advies. En dat zijn de volgende:

  1. Speelduur, Leeftijd & aantal spelers
  2. Thema & looks
  3. Geluk, tactisch of strategisch
  4. Complexiteit
  5. Herspeelbaarheid
  6. Interactie

1 – Speelduur, Leeftijd & Aantal spelers

Ik ga eerst kijken naar wat eh, praktische verschillen. Daarvoor pak ik de dozen erbij:

Terraforming Mars OF Ares Expeditie: Verschil in Doos

Wat direct opvalt is het verschil in leeftijd. Terraforming Mars is vanaf 12 jaar en Ares Expeditie vanaf 14. Nou, dat is onzin. Ares Expeditie is eenvoudiger dan het origineel en zou daarmee ook geschikt moeten zijn voor kinderen vanaf 12 jaar.

Ik heb weleens gehoord dat spellen een test moeten doen om de leeftijd te bepalen, maar dat die test duur is. Als uitgevers het niet doen, komt er gewoon 14+ op de doos. Wellicht dat dit hier het geval is.

Beide spellen hebben een solitair spel en zijn geschikt om te spelen met meer spelers. Ares Expeditie kan maximaal met 4 spelers, Terraforming Mars met maximaal 5.

Tot slot de spelduur. Het origineel geeft 90 tot 120 minuten aan. Ares Expeditie 60 minuten. Mijn ervaring? Bij beide spellen duren de meeste potjes hier langer dan op de doos aangegeven staat. Feit blijft wel dat Ares Expeditie korter is dan Terraforming Mars.

Ares Expeditie is vooral korter door de simultane beurten. Spelers voeren hun acties tegelijk uit. In Terraforming Mars voer je om de beurt 1 of 2 acties uit. Daardoor kan een potje, zeker met 3 of meer spelers, langer duren.

En niet geheel onbelangrijk: je zet Ares Expeditie sneller op tafel.

Samenvattend. Kies Terraforming Mars als je met 5 spelers wil doen of een langer en uitdagender spel wil. Wil je juist een korter, toegankelijker spel? Bijvoorbeeld omdat je daar zelf van houdt of met kinderen speelt? Dan is Ares Expeditie de beste keuze.

2 – Thema & Looks

Het thema is in beide spellen gelijk.

Je bent een corporatie met een startkapitaal. Dit kapitaal gebruik je om te investeren in nieuwe projecten die een inkomen opleveren. Dit inkomen kun je vervolgens weer gebruiken in projecten. Uiteindelijk wil je investeren in de projecten die punten opleveren, zoals het creëren van oceanen, het laten stijgen van de temperatuur en het verhogen van het zuurstofgehalte.

De looks zijn wél anders.

Ten eerste heeft Terraforming Mars een groter speelbord en Ares Expeditie een kleiner bord.

Terraforming Mars OF Ares Expeditie: Verschil in Speelbord

Ten tweede zijn de projectkaarten in Terraforming Mars opgemaakt met stockfoto’s* en eigen fotografie* en kent Ares Expeditie een ontwikkelde artwork.

*Pura Vida en Harleyman geven in dit topic op Bordspelmania interessante informatie omtrent de stockfoto’s en eigen fotografie!

Ten derde zijn de spelertableaus van Terraforming Mars een papiertje. Hier kunnen blokjes makkelijk vanaf schuiven. Gelukkig zijn er wel inserts die dit voorkomen, maar bij Ares Expeditie hebben de spelerborden van zichzelf al een verhoging. Hierdoor blijven blokjes beter op hun plek liggen.

Ten vierde vind ik de spelregels van Ares Expeditie veel beter. Zowel qua omschrijvingen als opbouw. Je kunt zien dat Terraforming Mars jaren eerder is geproduceerd en dat de groeiende spellenbranche heeft gezorgd dat er meer tijd aan spelregels wordt besteed.

Dus… voor het thema maakt het niet uit welke je kiest. Gaat je voorkeur uit naar een meer ‘gelikte’ versie van Terraforming Mars? Dan zou ik eerder Ares Expeditie aanraden. Houd je juist van een groot speelbord op tafel (voor het echte bordspel-gevoel)? Dan zou ik je Terraforming Mars aanraden.

3 – Geluk, tactisch of strategisch

Beide spellen bevatten in mijn optiek een aanwezige geluksfactor en vragen om tactiek. Zoals met zoveel kaartspellen ben je afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Je zult gedurende het spel kaarten krijgen die je goed kunt gebruiken en kaarten die je niet kunt gebruiken. Daar komt de geluksfactor bij kijken.

Het tactische aspect zit in de keuzes die je maakt. Klam jezelf niet vast aan een strategie omdat die past bij je corporatiekaart of eerder gespeelde kaarten. Overweeg elke beurt weer wat op dit moment het beste is om te doen. Een flexibele houding is in beide spellen een noodzaak.

Terraforming Mars OF Ares Expeditie: Verschillen in Artwork

En waar je bij Terraforming Mars tactische keuzes moet maken op het speelbord, moet je die bij Ares Expeditie ook maken bij het kiezen van fasekaarten. Daar zit dus een verschil in gameplay, maar niet per se in de mate van tactiek dat beide spellen te bieden hebben.

Ik vind beide spellen trouwens niet echt strategisch. Dit komt vooral omdat je afhankelijk bent van de kaarten die je krijgt en dus niet weet hoe het spel precies gaat lopen. Een gedegen plan maken lukt dus niet echt.

Wel is het zo dat voor Terraforming Mars meerdere uitbreidingen beschikbaar zijn. Met name Kolonies en Turmoil geven het spel een iets strategischer karakter, omdat je wat meer controle krijgt over hetgeen je wil.

Kortom, zowel Terraforming Mars als Ares Expeditie zijn tactische spellen met een licht strategisch karakter. Op dit gebied maakt het dus niet uit welke je kiest.

4 – Complexiteit

Hoewel ik vind dat je Ares Expeditie niet moet onderschatten, is deze wel simpeler dan Terraforming Mars.

Laatstgenoemde heeft namelijk een aantal extra elementen.

Ten eerste is er een groter speelbord waarop steden, bossen en oceanen worden gebouwd. In Ares Expeditie heb je geen steden, verzamel je bosfiches (je bouwt ze niet) en liggen de oceaantegels al op hun plek.

Ten tweede zijn er zogenaamde Bakens. Dit zijn een soort subdoelen die spelers kunnen halen. Nouja, de speler die als eerste zo’n doel haalt én claimt, scoort extra punten.

Ten derde zijn er de Onderscheidingen. Dit zijn ‘Einde Spel bonussen’. Tijdens het spel kunnen spelers zelf bepalen welke 3 van de 5 onderscheidingen aan het einde van het spel extra punten opleveren.

Deze 3 elementen maken dat je in Terraforming Mars met meer rekening moet houden dan in Ares Expeditie. Ares Expeditie is eigenlijk gestript van deze elementen.

Terraforming Mars OF Ares Expeditie: Verschil in Speelveld & Fasekaarten

Daar staat wel tegenover dat Ares Expeditie fasekaarten gebruikt. Deze zorgen soms voor leuke dilemma’s, maar maken het spel m.i. niet complexer.

Resumée: Terraforming Mars bevat meer elementen tijdens het spel waar je rekening mee moet houden. Dit maakt het origineel uitdagender. Ares Expeditie is eenvoudiger (en daardoor toegankelijker) maar vergis je niet! Ook deze biedt de nodige uitdaging!

5 – Herspeelbaarheid

Beide spellen hebben in mijn optiek een hoge herspeelbaarheid. De verschillende corporaties en het hoge aantal projectkaarten zorgen hoe dan ook voor veel variatie.

In Terraforming Mars zitten extra variatiemogelijkheden door het variabele speelveld, de bakens en de onderscheidingen. In Ares Expeditie zorgen de fasekaarten, waarbij elke speler iedere beurt een actie mag kiezen die iedereen uitvoert, voor wat meer variatie tijdens het spel.

Ik kan niet anders dan concluderen dat beide spellen een goede herspeelbaarheid hebben. Wil je een spel vaker uit de kast trekken? Dan vind je hier geen doorslaggevend verschil.

6 – Interactie

Op het gebied van interactie zitten aardig wat verschillen.

Laten we eerst eens kijken naar de interactie die Terraforming Mars biedt. Sleutelwoorden zijn concurrentie en naaien.

Een belangrijke plek voor concurrentie is bij de parameters. Elke keer dat je de temperatuur verhoogt, een oceaan plaatst óf het zuurstofgehalte doet stijgen krijg je ook 1 TN. Dat staat gelijk aan 1 punt. Zijn alle oceanen gemaakt en hebben temperatuur en zuurstof hun max bereikt? Dan kun je hier geen punten meer mee scoren. Idealiter draag je dus je steentje bij aan het voltooien van de parameters!

Dan het speelbord. Ook het speelveld waar je steden, bossen en oceanen plaatst zorgt voor concurrentie. Bepaalde plekken zijn fijn om te liggen, maar wie eerst komt eerst maalt. Extra interessant vind ik dat spelers punten scoren voor bossen die aan hun steden grenzen, ook al zijn dit niet hun eigen bossen. Idealiter leg je bossen dus alleen aan eigen steden. Dit zal alleen niet altijd lukken.

Sterker nog, andere spelers kunnen proberen om snel steden te bouwen bij jouw bossen. Lekker naaien dus.

Daarnaast zien we de concurrentie ook terug bij Bakens en Onderscheidingen. Immers, ook hier geldt: wie het eerst komt, eerst maalt.

Tot slot heb je in Terraforming Mars projectkaarten waarmee je andere spelers kunt naaien. Planten wegnemen, dieren stelen, producties verlagen. Dat soort dingen. En er zijn niet veel kaarten waarmee je kunt naaien, maar ze zijn er wel degelijk.

Terraforming Mars OF Ares Expeditie: Verschillen op Tafel

NB: De houten spelonderdelen in de foto hierboven zitten niet standaard bij Terraforming Mars!

In Ares Expeditie heerst ook concurrentie, maar minder dan in Terraforming Mars. De concurrentie heerst alleen bij het voltooien van de parameters. En naaikaarten? Die zijn er niet eens.

Wel kent Ares Expeditie nog een andere vorm van interactie: fasekaarten. Elke ronde kiezen alle spelers tegelijk een fase. Elke gekozen fase wordt uitgevoerd door alle spelers. Dit spelmechanisme staat ook wel bekend als Follow. Alle spelers volgen.

Dit betekent dat je slim gebruik kunt maken van de keuzes die andere spelers maken. Want als zij een actie kiezen die jij wil… waarom zou jij ‘m dan nog kiezen? Jij kunt dan net zo goed een andere actie kiezen zodat je die in de volgende ronde niet meer hoeft te kiezen. Des te meer gebruik je kunt maken van andermans acties, des te efficiënter jouw rondes zullen gaan.

Het Follow mechanisme zorgt voor een leuke, unieke vorm van interactie. Ik noem ‘m… betrokkenheid! Je moet namelijk meer betrokken (en op de hoogte zijn) van wat je tegenstanders gaan doen.

Al met al: Terraforming Mars bevat meer interactie, daar is geen twijfel over mogelijk. Er heerst veel concurrentie in het spel en er komt zelfs een beetje genaai in voor. Genaai komt niet zo expliciet voor in Ares Expeditie. De concurrentie komt wel voor, maar in iets mindere mate. Wel merk ik dat spelers in Ares Expeditie wat meer betrokken bij elkaar zijn. Ze zijn meer op de hoogte van hetgeen wat andere spelers doen.

Dus: Terraforming Mars of Ares Expeditie?

Bekijk via onderstaande links m’n uitgebreide reviews van deze spellen:

Ken je Terraforming Mars al, komt het moeiteloos op tafel en speelt iedereen van jouw groep het graag? Dan kun je prima zonder Ares Expeditie, al kan laatstgenoemde nog altijd dienen als vlottere versie voor jullie spellengroep.

Ken je Terraforming Mars al, maar vind je het too much? Dan zou je Ares Expeditie zeker een kans kunnen geven. Helemaal als je het engine building aspect met kaarten uit Terraforming Mars wél leuk vindt.

Ken je Terraforming Mars nog niet? Dan is de vraag of je van een meer toegankelijk of zwaarder spel houdt. Simultane beurten (en een kortere speelduur), minder spelelementen en fraaier artwork maken Ares Expeditie toegankelijker. Terraforming Mars wordt om de beurt gespeeld en vraagt, door extra spelelementen en meer interactie, wat meer van je hersenen.

Om je wat vergelijkingsmateriaal te geven:

Je kunt Ares Expeditie vergelijken met niveau Wingspan en Everdell (Everdell is iets complexer). Terraforming Mars is toch wel een tikkeltje zwaarder.

Je kunt Terraforming Mars online bestellen bij bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Amazon.nl en Spelhuis.be.

Je kunt Terraforming Mars Ares Expeditie online bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik Terraforming Mars en Terraforming Mars Ares Expeditie met elkaar vergeleken op verschillende punten. Er zijn vast nog meer eigenschappen waarmee dat kan. Hoewel ik zo objectief mogelijk wil adviseren, is mijn subjectiviteit er hier en daar ongetwijfeld doorheen gesijpeld.

  • Ken jij Terraforming Mars en/of Ares Expeditie al? Ben je het eens met m’n advies?
  • En als je ze nog niet hebt; welke ga je kopen?
  • Heb je nog een vraag? Stel ‘m gerust!

Ik hoor graag van je in een reactie :)!

2 reacties

  1. Ares gekocht.
    De oude terraforming mars leek me toch iets te lang . Ook voor vrouw en kinderen.
    Deze speelt makkelijk weg. Leuk spel.
    Zit nu met smart op m’n kickstarter uitbreiding te wachten. Crisis. ( om te zorgen dat mars bewoonbaar blijft) schijnt heel leuk te zijn ook voor solo spel. Als ik de verschillende YouTube kanalen mag geloven. Bedankt voor deze top vergelijkingsblog!

    1. Beste Martin,

      Bedankt voor je reactie en complimenten. Appreciate it :).

      Fijn dat m’n blog heeft kunnen helpen met het maken van een keuze. Hopelijk krijg je de KS snel binnen!

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *