Welke Ticket to Ride uitbreiding kiezen? Verschillen tussen versies uitgelegd!

Welke Ticket to Ride Versies, Varianten & Verschillen

Sinds de komst van de allereerste Ticket to Ride in 2004 van Days of Wonder zijn er talloze nieuwe versies en uitbreidingen op de markt gebracht.

Sommige varianten brengen je een uniek spelmechanisme, terwijl andere versies je meenemen naar nieuwe landen en continenten.

Het is goed mogelijk dat je door het grote aantal Ticket to Ride varianten niet meer weet welke Ticket to Ride je moet kopen.

In dit blog maken we een reis langs de grootste en bekendste Ticket to Ride spellen, zodat jij voor jezelf kunt bepalen welke versie van Ticket to Ride het leukste is voor jou.

Omdat dit blog tamelijk lang is, heb ik het opgedeeld in 4 onderdelen. Via onderstaande links kun je naar het voor jou interessante deel klikken.

 1. Kort overzicht van Ticket to Ride versies.
 2. Uitgebreid overzicht van Ticket to Ride Basisspellen.
 3. Uitgebreid overzicht van Ticket to Ride Uitbreidingen.
 4. Advies: Welke Ticket to Ride versie kan ik het beste kopen?

1 – Welke versies van Ticket to Ride bestaan er?

Belangrijk om te weten is dat er 9 basisspellen van Ticket to Ride zijn:

 1. Ticket to Ride: USA (2004)
 2. Ticket to Ride: Europe (2005)
 3. Ticket to Ride: Märklin (2006)
 4. Ticket to Ride: Nordic Countries (2007)
 5. Ticket to Ride: Rails & Sails (2016)
 6. Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis (2017)
 7. Ticket to Ride: Germany (2017)
 8. Ticket to Ride: New York (2018)
 9. Ticket to Ride: London (2019)
 10. Ticket to Ride: Amsterdam (2020)
 11. Ticket to Ride: San Francisco (2022)

Daarnaast zijn er diverse uitbreidingen, waaronder de bekendste:

Zonder één van de eerste 2 basisspellen, kun je de overige uitbreidingen niet spelen. Alleen in de basisspellen Ticket to Ride USA en Ticket to Ride Europe zitten de benodigde treinkaarten, treintjes en pionnen om de uitbreidingen überhaupt te kunnen spelen.

Nordic Countries is voor 2-3 spelers en bevat wel treintjes, treinkaarten en pionnen, maar niet genoeg voor 4-5 spelers. Sterker nog, je krijgt in elke kleur maar 40 treintjes en wat reserves. Dit is niet voldoende, omdat je voor alle andere uitbreidingen minimaal 45 treintjes per kleur nodig hebt.

Bij Märklin kom je van elke kleur een treinkaart te kort om de uitbreidingen te kunnen spelen.

Naast bovenstaand overzicht zijn er nog wat kleinere versies, zoals het Ticket to Ride Kaartspel en een uitbreiding genaamd Ticket to Ride Alvin & Dexter. Om het blog enigszins overzichtelijk te houden, bespreek ik deze niet.

2 – De Ticket to Ride basisspellen

Je hebt sowieso een basisspel nodig om Ticket to Ride te kunnen spelen. Daarom zal ik eerst uitleggen wat de verschillen tussen de basisspellen zijn zodat je een goede vergelijking kunt maken.

2.1 – Ticket to Ride: USA (2004)

Ticket to Ride: USAIn 2004 begon het succes van Ticket to Ride met de versie van de Verenigde Staten (USA). Deze variant is geschikt voor 2-5 spelers en bevat alle elementen waar Ticket to Ride zo populair mee geworden is.

Je kunt door treinkaarten in te leveren treintjes bouwen op beschikbare routes en zo bestemmingskaarten halen. That’s it. Is een route die jij nodig hebt volgebouwd? Dan heb je pech.

Kortom: Ticket to Ride USA is de meest eenvoudige versie van Ticket to Ride.

Je kunt Ticket to Ride USA bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

In 2014 is overigens een speciale uitgave uitgebracht: The Ticket to Ride 10th Anniversary Edition. Deze editie is gelijk aan de versie uit 2004. Maar om ze te vergelijken: de 10th Anniversary Edition heeft een 50% groter bord, nieuw artwork én prachtig vormgegeven treintjes! Deze versie kun je helaas niet meer kopen.

2.2 – Ticket to Ride: Europe (2005)

Ticket to Ride: EuropeIn 2005 ging Ticket to Ride intercontinentaal en werd ook de versie Europe (2-5 spelers) op de markt gebracht.

Wat is het verschil tussen Ticket to Ride en Ticket to Ride Europe? Er zijn drie verschillen:

 • De komst van tunnels.
 • De komst van veerboten.
 • De komst van stations.

Lees hier eventueel mijn Ticket to Ride Europe Review.

Tunnels en veerboten maken het vooral moeilijker om routes neer te leggen. Een echt grote verandering in het spelmechanisme is dit niet.

Stations daarentegen gaan in tegen de oorspronkelijke mechaniek van het spel. Met stations mag je namelijk andermans (gebouwde) routes gebruiken, zodat je je bestemmingskaarten tóch kunt halen. Dit verkleint de kans op minpunten. Bij de Ticket to Ride versie uit 2004 heb je gewoon pech als routes zijn bebouwd en een stad daarmee onbereikbaar is geworden.

Je kunt Ticket to Ride Europe bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Lees hier eventueel mijn Ticket to Ride Europe 15th Anniversary Edition review!

2.3 – Ticket to Ride: Märklin (2006)

Ticket to Ride: MärklinDeze versie wordt helaas niet meer gemaakt. Het spelelement met passagiers zit wel verwerkt in de nieuwe Ticket to Ride Germany versie!

Een jaar later maakte Ticket to Ride Märklin (ook 2-5 spelers) zijn intrede. Met deze variant werd ingezoomd op Duitsland en er werd gebruik gemaakt van bijzonder artwork. De artwork is namelijk geïnspireerd door modeltrein-fabrikant Märklin.

Deze versie lijkt het meest op Ticket To Ride USA (dus de variant uit 2004). Het bevat namelijk geen tunnels, geen veerboten en geen stations. Wel bevat het een onderscheidend en uniek spelelement: passagiers.

Op de meeste steden liggen meerdere puntenfiches opgestapeld. Het hoogste fiche bevat een hoog punt (4), het fiche wat eronder ligt een lager punt (3) en de onderste bevat logischerwijs het laagste punt (2). Dit verschilt overigens per stad. Soms ligt er alleen een 3 en een 2 of zelfs alleen een 2.

Je krijgt aan het begin van Ticket to Ride Märklin 3 passagiers. Deze passagiers zet je bij een stad waar jij een route naartoe (of vanaf) bouwt. Vervolgens mag je als je aan de beurt bent de passagier laten reizen langs alle steden die aaneengesloten zijn vanaf de stad waar de passagier zich bevindt. Daarna verdwijnt de passagier uit het spel.

Van de steden waar jouw passagier langs komt tijdens zijn reis, mag jij het bovenste fiche pakken. Je kunt de aaneengesloten route zo lang mogelijk maken om zoveel mogelijk steden te bezoeken, fiches te pakken en punten te scoren. Maar als je te lang wacht, bestaat de kans dat de passagiers van andere spelers de fiches voor jouw neus wegkapen.

Met de fiches kun je veel punten scoren en dat maakt het een leuke, nieuwe toevoeging voor de Ticket to Ride versies.

2.4 – Ticket to Ride: Nordic Countries (2007)

Ticket to Ride: Nordic CountriesVervolgens gaan we met de versie uit 2007, Ticket to Ride Nordic Countries, naar Scandinavië. Zoals eerder gezegd is deze variant (speciaal) voor 2-3 spelers.

En USA, Europe en Märklin kun je wel met 2 of 3 spelers spelen, maar de speelborden zijn niet optimaal ingericht voor deze spelersaantallen. Ticket to Ride Nordic Countries is speciaal gemaakt voor minder spelers, waarbij routes elkaar sneller doorkruisen en de concurrentie ook groter zal zijn!

Op het bord vind je wederom tunnels en veerboten, maar geen stations. Toch komt deze variant qua spelmechanisme het meeste overeen met Ticket to Ride Europe.

Je kunt Ticket to Ride Nordic Countries bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.5 – Ticket to Ride: Rails & Sails (2016)

Ticket to Ride: Rails & SailsNa ruim 10 jaar vinden de makers van Ticket to Ride het tijd om de hele wereld rond te gaan. In 2016 publiceren ze Ticket to Ride Rails & Sails!

Deze Ticket to Ride versie is een nieuwe standalone versie van het spel sinds lange tijd, bevat 2 kaarten (The World en The Great Lakes in de Verenigde Staten) en is geschikt voor 2 tot 5 spelers.

Het onderscheidt van deze spelvariant zit met name in de toevoeging van bootjes. Immers, als we de wereld rond willen, moeten we ook over water reizen!

De tactiek met Ticket to Ride Rails & Sails zit ‘m met name in het juist combineren van je treintjes en bootjes. Je begint met een verdeling die je zelf mag bepalen (bijvoorbeeld 20 treintjes en 40 bootjes). Maar heb je uiteindelijk meer treintjes nodig? Dan zul je bootjes moeten omruilen. En lullig genoeg betaal je per omgeruild speelstuk 1 punt!

Al met al is Ticket to Ride Rails & Sails een leuke nieuwe standalone versie van Ticket to Ride.

Je kunt Ticket to Ride Rails and Sails bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.6 – Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis (2017)

Ticket to Ride Mijn Eerste ReisAls je al zoveel succesvolle spellen hebt, hoe kun je er dan nóg meer aan verdienen? Juist. Een nieuwe doelgroep aanspreken. Met Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis kunnen kinderen vanaf 6 jaar ook al meespelen!

Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis is een standalone versie en bevat een kaart van Europa. Het is allemaal wat minder grootschalig en dus beter behapbaar voor jonge kinderen. Deze versie is overigens voor 2 tot 4 spelers!

Overigens is er een jaar eerder ook een Ticket to Ride: Mijn Eerste Reis uitgebracht met de kaart van Amerika. Maar die is eigenlijk bedoeld voor, je raadt het al, Amerika.

Je kunt Ticket to Ride Mijn Eerste Reis bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.7 – Ticket to Ride: Germany (2017)

Ticket to Ride GermanyTicket to Ride Märklin is al een geruime tijd uitverkocht en helaas niet meer te krijgen. Het was absoluut een fraaie editie voor de verzamelaar. Maar voor iemand die een soortgelijk spelmechanisme wil bemachtigen is in 2017 Ticket to Ride Germany uitgebracht!

Het spelelement van passagiers werkt iets anders dan in Märklin. Als voorbereiding plaats je 6 kleuren meeples verspreid over de Duitse steden. Zodra je een route tussen 2 steden legt, mag je uit elke stad een meeple pakken (zolang ze er staan natuurlijk, op=op). De speler die aan het einde van het spel de meeste meeples van een kleur heeft krijgt extra punten. De tweede plaats krijgt er ook nog iets.

Tot slot wil ik benadrukken dat deze versie alleen in het Engels en Duits verkrijgbaar is!

Je kunt Ticket to Ride Germany bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.8 – Ticket to Ride: New York (2018)

Ticket to Ride New YorkMet een normaal potje Ticket to Ride ben je gemiddeld 45 minuten bezig. Met deze nieuwe standalone editie, Ticket to Ride New York, is dat slechts 15 minuten!

De kaart waarop je speelt is van Manhattan (en Brooklyn). Dit keer spel je alleen niet met treintjes, maar met Taxi’s! Je krijgt er 15 en hebt taxi-kaarten in 6 verschillende kleuren. Het spel werkt verder gewoon hetzelfde als de basisspellen van Ticket to Ride.

De taxi’s zijn trouwens gewoon de kunststof ’treintjes’ zoals je ze in elk Ticket to Ride spel vindt! Maar op de kaarten staan ze wel afgebeeld.

Je kunt Ticket to Ride New York bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.9 – Ticket to Ride: London (2019)

Ticket to Ride LondonOf er was zoveel vraag naar nóg een kort Ticket to Ride spelletje, of Days of Wonder deed een ‘My First Journey’ en bracht voor de herkenbaarheid gewoon een versie uit op Europese grond. En dat is Ticket to Ride London. Óók te spelen in slechts 15 minuten!

Wederom een standalone editie met de kaart van London. Dit keer speel je niet met taxi’s, maar met dubbeldekkers. Je krijgt er 17 en hebt taxi-kaarten in 6 verschillende kleuren. Het spel werkt verder gewoon hetzelfde als de basisspellen van Ticket to Ride.

De dubbeldekkers zijn trouwens gewoon de kunststof ’treintjes’ zoals je ze in elk Ticket to Ride spel vindt! Maar op de kaarten staan ze wel afgebeeld.

Je kunt Ticket to Ride London bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.10 – Ticket to Ride: Amsterdam (2020)

Ticket to Ride: AmsterdamTicket to Ride’s populariteit in Nederland moet denk ik de reden zijn van Ticket to Ride Amsterdam. Net als London en New York is dit een kleinere, compacte stand alone editie. Amsterdam brengt je terug naar de 17e eeuw waar je geen treinnetwerk, maar een handelsnetwerk moet bouwen.

Deze editie werkt hetzelfde als de standaard versies van Ticket to Ride. Je hebt nu alleen geen treintjes, maar karren. Geen bestemmingskaarten, maar contractkaarten. Geen wagonkaarten, maar transportkaarten. Het is dus met name de map en de sfeer er omheen die het ietwat anders maken.

Lees hier mijn Ticket to Ride Amsterdam review.

Je kunt Ticket to Ride Amsterdam bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

2.11 – Ticket to Ride: San Fransisco (2022)

Welke Ticket to Ride: San FranciscoIn deze flamboyante versie van Ticket to Ride reis je af naar de ‘Gay Capitol of the United States’: San Francisco. Deze standalone werkt exact hetzelfde als andere Ticket to Rides. Je verzamelt transportkaarten, levert ze in om routes te bouwen en probeert zo bestemmingskaarten te volbrengen.

Deze editie voegt toeristenfiches toe. Als je een route legt die grenst aan een toeristenfiche, dan neem je het fiche. Des te meer unieke fiches in je bezit, des te meer punten je ervoor krijgt aan het einde van het spel.

Lees hier mijn Ticket to Ride San Fransisco review.

Je kunt Ticket to Ride San Fransisco bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

3 – De Ticket to Ride uitbreidingen

Ben je eenmaal uitgekeken op de basisspellen? Dan is 1 van onderstaande 6 uitbreidingen wellicht iets voor jou.

3.1 – Ticket to Ride: Asia (2011)

Ticket to Ride: #1 AsiaDe allereerste grote uitbreiding van Ticket to Ride nam ons mee naar een nieuw continent: Asia. Het bord van Ticket to Ride Map Collection: Volume 1 – Team Asia & Legendary Asia heeft 2 zijdes.

De ene zijde is voor 2-5 spelers en een nieuw spelelement: bergroutes. Hierop staat een kruisje. Als je er treintjes op bouwt, dan moet je uit je eigen voorraad een treintje in een apart veld op het bord leggen. Alle treintjes die hier aan het einde van het spel in liggen, zijn 2 punten waard.

Dit onderdeel vind ik persoonlijk niet zo spannend.

Maar als je het bord omdraait, dan wordt het écht gaaf. Want met de andere kant kun je Ticket to Ride ook met 6 spelers spelen! Je kunt je voorstellen dat ik snel verkocht was, want ik speel vaak met 5 andere vrienden bordspellen.

Het is trouwens niet een spel voor 6 spelers waar ieder voor zichzelf speelt. Nee. Zoals de naam het eigenlijk al zegt: Team Asia. Je speelt in teams van 2 en hebt beperkte tot geen communicatiemiddelen. Spannend!

Je kunt Ticket to Ride Asia bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

3.2 – Ticket to Ride: India & Switzerland (2011)

Ticket to Ride: #2 India & SwitzerlandAl snel na Asia kwam de Ticket to Ride Map Collection: Volume 2 – India & Switzerland. Deze spellen zijn niet alleen voor 2-4 (India) en 2-3 (Switzerland) spelers, maar ze zijn ook relatief ‘krap’ opgebouwd. Dat maakt deze uitbreiding tot een competitieve variant van Ticket to Ride.

India lijkt in essentie op de oorspronkelijke Ticket to Ride, maar dan met veerboten.

Net als de andere uitbreidingen bevat dit spel een uniek mechanisme. Normaal gesproken verbind je 2 steden via 1 route met elkaar om punten te verdienen. Bij India is het zo dat als je 2 steden via 2 verschillende routes met elkaar verbindt, je bonuspunten krijgt. En omdat de routes best kort zijn, geeft dat deze Ticket to Ride versie een unieke en interessante twist.

Switzerland vind ik persoonlijk niet zo heel boeiend. Deze variant komt overeen met Europe, behalve dat het voor 2-3 spelers is en niet voor 4-5.

Het bijzondere aan deze Ticket to Ride variant is dat de bestemmingskaarten 3 soorten verbindingen kunnen hebben:

 1. Steden met steden.
 2. Steden met landen.
 3. Landen met landen.

Dit maakt het belangrijk om extra goed na te denken welke bestemmingskaarten je eerst gaat halen.

Tot slot mag je locomotieven die open liggen behandelen als een gewone treinkaart. Dit betekent dat je er twee open mag pakken, maar je kunt ze alleen gebruiken voor routes met een tunnel.

Je kunt Ticket to Ride India & Switzerland bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be.

3.3 – Ticket to Ride: Africa (2012)

Ticket to Ride: #3 Heart of AfricaIndia en Switzerland zijn al competitief ingestoken. Maar als je écht vijanden wil maken, dan is Ticket to Ride Map Collection: Volume 3 – The Heart of Africa precies wat je zoekt.

Het bord is geschikt voor 2-5 spelers. Het kenmerkt zich enerzijds door veel routes waar maar 1 speler kan bouwen. En anderzijds doordat routes met dezelfde kleuren dicht bij elkaar liggen. Dit laatste maakt het vooral moeilijk om je snel over het bord te verspreiden.

Je gaat echt veel treinkaarten van dezelfde kleur nodig hebben om routes af te maken.

Wat Ticket to Ride Africa ook nog uniek maakt, zijn de speciale kaarten waarmee je de score van een route kunt verdubbelen.

Je kunt Ticket to Ride Africa bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be.

3.4 – Ticket to Ride: Nederland (2013)

Ticket to Ride: #4 NederlandIn 2013 kregen we een Ticket to Ride versie van eigen bodem. Of nouja, eentje met Nederlandse bodem :).

Ticket to Ride Map Collection: Volume 4 – Nederland is geschikt voor 2-5 spelers en wijkt veel af van het oorspronkelijke spelconcept.

Zo moet je tol betalen aan de bank als je als eerste op een route gaat bouwen. En wil iemand dan naast jou bouwen? Dan dient hij of zij tol aan jou te betalen. Als je een route niet kunt betalen, dan krijg je daar strafpunten voor.

Wie aan het einde van het spel de meeste ‘tolbrugmunten’ heeft verzameld krijgt daar extra punten voor.

Deze versie van Ticket to Ride vergroot de druk om snel te bouwen. Je betaalt namelijk liever aan de bank, dan aan een andere speler. Je kunt er met Nederland trouwens ook voor kiezen om zónder toldbrugmunten te spelen. En zelfs om bij 2 spelers een ‘neutrale’ 3e speler toe te voegen.

Je kunt Ticket to Ride Nederland bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com, Spelhuis.be.

3.5 – Ticket to Ride: United Kingdom (2015)

Ticket to Ride: #5 United Kingdom & PennsylvaniaDeze variant is de Ticket to Ride Map Collection: Volume 5 – United Kingdom & Pennsylvania. In deze spelvariant bevindt zich een van de meest complexere Ticket to Ride versies. En dan heb ik het over United Kingdom.

Bij United Kingdom (2-4 spelers) wordt een nieuw setje treinkaarten geleverd met meer locomotieven. En omdat de Industriële Revolutie in het Verenigd Koninkrijk begon, kan een element als ‘technologische vooruitgang’ niet ontbreken.

Gedurende het spel moet je een soort van ontwikkelingskaarten kopen met locomotieven. Hiermee verbeter je de techniek van je treintjes. En hierdoor mag je bijvoorbeeld bepaalde routes leggen die je zonder technologiekaart niet had mogen leggen.

Bij Pennsylvania (2-5 spelers) komen er aandelen in het spel. Terwijl je routes bouwt kun je ook aandelen verdienen. Als jij van een soort aandelen de meerderheid hebt aan het einde van het spel, dan krijg jij daar extra punten voor.

Je kunt Ticket to Ride UK/Pennsylvania bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

3.6 – Ticket to Ride: France + The Old West (2017)

Ticket to Ride France + Old WestDeze Ticket to Ride uitbreiding bevat een dubbelzijdig bord. Op de ene kant staat Frankrijk afgebeeld en op de andere kant staat de Westkust van Amerika afgebeeld (dit was vroeger het Wilde Westen).

France kun je spelen met 2 tot 5 spelers. Het bord bevat veel gestreepte, grijze routes. Elke keer als een speler kaarten pakt, moet hij of zij óók zo’n grijs gestreept veld een kleur geven. Dit doe je door er een gekleurde route overheen te leggen. Pas dan mag je erop bouwen. De gestreepte, grijze routes overlappen elkaar én andere routes. Het kan dus voorkomen dat je zo’n gekleurde route neerlegt en daarmee een andere route onbruikbaar maakt. Voor het hele spel!

Het Wilde Westen kun je spelen met 2 tot 6 spelers. Dit bord lijkt meer op de basisspellen. Enige verschil? Als het spel begint plaatst elke speler één van zijn drie steden op een stad. Je mag alleen routes bouwen die direct of indirect aan jouw stad grenzen. Je kunt met wagonkaarten nieuwe steden plaatsen. Bouwt iemand een route die aan jouw stad grenst? Dan krijg jij daar ook punten voor!

Je kunt Ticket to Ride France bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

3.7 – Ticket to Ride: Japan + Italy (2019)

Ticket to Ride: Japan & ItalyZoals de meeste Map Collections bevat ook deze uitbreiding een dubbelzijdige bord. Aan de ene kant staat Japan afgebeeld en op de andere kant vind je Italië.

Japan kun je spelen met 2 tot 5 spelers. Uniek aan deze uitbreiding is de Hoge Snelheids Lijn (HSL). Op het bord staan routes tussen steden waar een HSL trein op afgebeeld staat. Bouwt iemand deze route? Dan gaat deze speler vooruit op het HSL-spoor. Vanaf nu kan iedereen de route met HSL gebruiken. Maar let op: de speler die de meeste HSL’s heeft volbracht, krijgt aan het einde van het spel extra punten. Draag je niks bij? Dan krijg je zelfs minpunten!

Italië kun je ook spelen met 2 tot 5 spelers. De unieke toevoegingen aan deze Ticket to Ride uitbreiding zijn de regio’s en veerbootkaarten. Met veerbootkaarten kun je namelijk ‘goedkoper’ over water reizen. En door zoveel mogelijk regio’s met elkaar te verbinden, scoor je bonuspunten aan het einde van het spel.

Je kunt Ticket to Ride Japan + Italy bestellen op Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

4 – Ticket to Ride Vergelijken: Welke versie kan ik het beste kopen?

Een goed advies geven over welke Ticket to Ride versie je het beste kunt kopen is moeilijk. Maar ik ga toch een poging doen!

Hieronder vind je diverse factoren waarop jij je keuze kunt bepalen.

 • Ben je al in het bezit van een Ticket to Ride?
 • Met hoeveel spelers kun je het spel spelen?
 • Heb je uitbreidingsmogelijkheden?
 • Zit er een nieuw spelmechanisme in?

Deze factoren heb ik gekoppeld aan de Ticket to Ride spellen in dit blog. Dit stelt je in staat om ze te vergelijken en te bepalen welke versie aan jouw wensen voldoet.

De Stand Alones kun je trouwens zonder uitbreidingen spelen. De Uitbreidingen kun je niet zonder de juiste Stand Alone (USA of Europe) spelen.

Op deze manier kun je Ticket to Ride spellen vergelijken en hoop ik dat je de variant kunt vinden die jou het leukste lijkt.

Nog geen Ticket to Ride in bezit – 2-5 Spelers – Uitbreidingmogelijkheden:

Ticket to Ride Versies: 1910 en 1912Met beide spellen kun je de 5 uitbreidingen gebruiken die beschreven zijn in dit blog.

Bovendien is voor elk nog een kleine uitbreiding (USA 1910 en Europa 1912, hier rechts afgebeeld) beschikbaar. Hiermee krijg je nieuwe bestemmingskaarten. Ben je dus uitgekeken op de routes óf ken je ze allemaal uit je hoofd? Met een van deze kleine uitbreidingen ben je zo weer een nieuwe uitdaging op het spoor!

Maar… je vraagt je misschien nog af wat het verschil is tussen Ticket to Ride USA en Europe. Het antwoord luidt als volgt.

In Ticket to Ride USA is er meer concurrentie om routes. Kun je een route niet meer leggen omdat iemand anders die heeft bezet? Dan heb je pech. Bij Ticket to Ride Europe kun je door middel van stations nog altijd die bebouwde route gebruiken om zo je bestemmingskaart(en) toch nog te halen.

Nog geen Ticket to Ride in bezit – 2-3 Spelers:

Zoals eerder gezegd. Deze versie is het beste basisspel voor als je niet of nooit met meer dan 3 spelers gaat spelen én toch geen uitbreidingen wil.

Wel al Ticket to Ride in bezit – 2-5 Spelers – Nieuw, complex spelmechanisme:

Bovenstaande versies zul je vooral kiezen vanwege het nieuwe mechanisme dat het spel iets complexer maakt.

Wel al Ticket to Ride in bezit – 2-4 Spelers – Nieuw, complex spelmechanisme:

 • Uitbreiding – Ticket to Ride: India & Switzerland (Mandala’s & Verbinden van Landen) (Spellenrijk.nlbol.com)

Ook deze zul je kiezen vanwege het spelmechanisme. Óf voor het feit dat Switzerland speciaal voor 2 tot 3 spelers is ontwikkeld.

Wel al Ticket to Ride in bezit – 2-6 Spelers – Nieuw, complex spelmechanisme:

Deze kies je eigenlijk gewoon als je Ticket to Ride met 6 spelers wil doen. Asia is daarbij in teamverband, France (of eigenlijk The Old West) is ieder voor zich.

Ik wil Ticket to Ride voor kinderen:

Dan is Ticket to Ride Mijn Eerste Reis je beste keuze. Die is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je kunt Ticket to Ride Mijn Eerste Reis bestellen op Spellenrijk.nl en bol.com.

Ik wil een kortere variant van Ticket to Ride:

Dan zijn Ticket to Ride New York, London, Amsterdam en San Francisco geschikt. Deze vier spellen zijn te spelen in slechts 15 minuten. Het echte verschil zit meer in de kaart. Wil je een kaart van New York, London, Amsterdam of San Francisco?

Nu ben jij aan de beurt!

Hopelijk heb ik je een goed en duidelijk overzicht gegeven van de verschillen tussen Ticket to Ride versies. Ik denk dat dit blog je een goede indruk geeft van welke Ticket to Ride versies er zijn en wanneer je welke versie nu eigenlijk kiest.

Klik op onderstaande links om te zien welke Ticket to Ride versies en uitbreidingen deze webshops op voorraad hebben:

Heb jij zelf nog ideeën of informatie die andere kan helpen bij het maken van hun keuze? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Oh, ik heb onlangs ook nog een artikel geschreven met Ticket to Ride tips. Misschien kun je met deze tips nieuwe tactieken vormen en zo ook weer wat meer uitdaging uit de basisspellen halen :).

Veel succes!

De afbeeldingen in dit blog komen van Days of Wonder.

68 reacties

 1. Hoi Hans, mooie en duidelijke uiteenzetting. Alleen de prachtige jubileumeditie (10th anniversary) heb je niet vermeld in je verhaal. Misschien nog toevoegen?

  1. Hey Sander,

   Dank voor je reactie. Fijn dat je zo meedenkt! Ik heb deze versie er in eerste instantie uit gelaten omdat ik dacht dat het een Limited Edition was, maar ik vind daar eerlijk gezegd niets van terug.

   Ik ga deze binnenkort toch nog toevoegen in het kopje “Ticket to Ride Vergelijken” :).

   Nogmaals dank!
   Groet, Hans

   1. Hi Hans
    Wij zouden graag de Afrika editie kopen, wel basisspel past daar het beste bij? We hebben nog niets 🙂
    Groet
    Lotty

    1. Beste Lotty,

     Bedankt voor je vraag bij m’n blog over Ticket to Ride uitbreidingen.

     Ik ben zelf altijd geneigd om voor het basisspel Ticket to Ride Europe te kiezen. Puur door de stations is deze iets meer vergevingsgezind en als je toch een ‘harder’ potje wil, kun je ook zonder spelen.

     Succes met de keuze!

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

 2. Je moet denk ik ook meenemen wat je spelersgroep zal aanspreken. TTR USA is leuk als je van amerika houdt, maar de meeste Europeanen hebben toch meer met plaatsen als Wien, Paris, London, Roma. Dat was de reden dat we voor TTR Europe kozen. Je hoeft overigens niet met de tunnels of stations te spelen, als dat het te ingewikkeld maakt voor je spelersgroep, maar het is een leuk element als je de basis in je vingers hebt.
  We hebben het met veel plezier gespeeld met mijn ouders.

  1. Hey Daenelia,
   Helemaal eens. Je geografische voorkeur speelt zeker rol bij het vergelijken van Ticket to Ride. Dank voor die goede toevoeging!
   Groet,
   Hans

   1. Hallo

    Wij hebben ticket to ride germany
    Maar we zijn opzoek naar ticket to ride oostenrijk is die er wel deze spreekt ons ook erg aan omdat we daar vaak op vakantie gaan op internet kunnen we wel een beschrijving vinden maar niet het spel zelf

    Alvast bedankt

    1. Beste Christel,

     Bedankt voor je vraag bij m’n blog met Ticket to Ride uitbreidingen.

     Er is een onofficiële Ticket to Ride Oostenrijk uitbreiding. Maar, dat is dus gemaakt door een fan. Daarom kun je het spel niet vinden en kopen.

     Days of Wonder heeft wel eventueel Ticket to Ride Switzerland gemaakt die enigszins ‘in de buurt’ ligt. Maar Oostenrijk zelf dus niet.

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

 3. Ik speel meestal met twee soms met drie spelers. Daarom spreekt de nordic TTR mij aan. Dit is een stand alone spel. Waarom kan ik die niet met uitbreiding Nederland met twee of drie mensen spelen?

  1. Hey Linda,

   TTR Nordic Countries heeft slechts 40 treintjes per kleur (en zo uit mijn hoofd ook minder treinkaarten). De uitbreidingen zijn gemaakt voor 45 treintjes per kleur en/of meer treinkaarten.

   Succes!

   Groet,
   Hans

   1. Hans en Linda hier Hans maar ticket to ride Nederland wordt ook met minder treinen gespeeld. Met nordic kan je gerust de nederlandse versie spelen. Dacht uit mijn hoofd dat er net wat meer locs in nordic zaten dan de basis TTR maar die kan je er eventueel uit halen

    1. Ook de uitbreidingen Zwitserland (40 treintjes) en UK (35 treintjes) kun je spelen met het basisspel van de Nordic Countries. De twee andere kanten van de borden (respectievelijk India en Pensylvania) vergen wel 45 treintjes.

    2. In TTR Nordic zitten 45 treintjes per kleur en hetzelfde aantal kaarten als in USA/EU, dus kan je er alle uitbreidingen mee spelen met de aantekening dat er maximaal 3 spelers zijn en het Teamspel van Asia ook buiten de mogelijkheden valt omdat de kleuren niet overeen komen.
     In de recente Japan uitbreiding zitten zelfs 7 markers, dus ook de kleurtjes van Nordic.

     1. Hans

      Thanks voor je waardevolle reactie Jerome!

      Daar hebben anderen ook weer wat aan :).

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

    3. Ik heb ticket to ride Europe.
     Is er een uitbreiding….zodat ik mijn spel met 6 spelers kan spelen?

     1. Hans

      Beste Chantal,

      Bedankt voor je vraag over de Ticket to Ride uitbreidingen.

      Er is geen uitbreiding die maakt dat je Ticket to Ride Europe met 6 spelers kunt doen.

      Wel kun je de uitbreidingen Asia en France + Old West met 6 personen doen. Asia speel je dan in teamverband en Old West tegen elkaar.

      Heeft dit je vraag beantwoord?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

 4. Hallo,
  Duidelijk uitleg. Alleen nog 1 vraagje.
  Kan je dat “rail and sail” spel als basis spel kopen en daar alle uitbreidingen op spelen? Dat was mij niet helemaal duidelijk.

  1. Hey Sammie,

   Bedankt voor je vraag! Dat is een hele goede vraag ook!

   Je kunt Ticket to Ride Rails & Sails wél als standalone spelen (dus op zichzelf), maar niet combineren met andere uitbreidingen. Je hebt hier met Rails & Sails te weinig treintjes en wagonkaarten voor.

   Succes!

   Groet,
   Hans

 5. Is het mogelijk, als je zelf een extra set treinen maakt, het met meer dan vijf spelers te spelen?

  1. Beste Johan,

   Bedankt voor je vraag! In theorie zou dat gewoon moeten kunnen. Ik heb, behalve Ticket to Ride Asia, nooit een andere Ticket to Ride uitbreiding (of basisspel) met meer dan 5 spelers gedaan.

   Bij Europa zul je trouwens ook nog stationnetjes nodig hebben.

   Een vriend van me gaf net aan dat er ook een Ticket to Ride uitbreiding is uitgebracht, genaamd Ticket to Ride: Halloween Freighter. Dit bestaat uit een doosje met 45 treintjes én 3 stations erin. Ik weet alleen niet of die nog verkrijgbaar is.

   Succes!

   Mocht je bepaalde varianten met 6 spelers hebben gedaan, dan hoor ik graag hoe je het vond!

   Groet,
   Hans

 6. Ik heb het spel nog niet en zal het meeste met 2-3 personen spelen, maar is usa niet de makkelijkste variant ten opzichte van nordic countries?

  1. Hoi Vincent,

   Bedankt voor je reactie!

   In principe is Ticket to Ride USA het makkelijkste qua spelmechanisme, in die zin dat het de minste regels bevat. Nordic Countries heeft iets meer regels (met betrekking tot veerboten en tunnels) en de concurrentie neemt wat toe, maar ik vind dat dit het spel niet per se moeilijker maakt.

   Dus als je met moeilijkheid duidt op extra regels en hoge concurrentie, dan heb je naar mijn mening gelijk!

   Heb ik zo je vraag beantwoord?

   Groet,
   Hans

 7. Hallo,

  Wat een fijne uitleg!
  Ik wil graag een uitbreiding kopen als verjaardagscadeau, maar veel uitbreidingen zijn niet meer leverbaar bij Bol.com. Weet iemand een andere betrouwbare site om uitbreidingen te kopen?

  Groet

  1. Hi B.

   Het kan goed zijn dat sommige uitbreidingen “out of print” zijn, ofwel niet meer worden gemaakt. Zelf ga ik vaak langs bij onze regionale spellenwinkel (De Betovering), maar ze hebben ook een webshop).

   Misschien hebben zij nog wat je zoekt!

   Succes!
   Groet,
   Hans

 8. Dag Hans,
  Fijne uitleg over de spellen. Ik ken sinds kort Ticket to Ride en vind het een erg leuk spel. Kan ik, als ik USA koop dan ook als uitbreiding Asia/Zwitserland combineren? Of moet ik dan Europa hebben als basisspel?

  1. Beste Femmy,

   Bedankt voor je vraag!

   Je kunt Asia/Zwitserland met zowel USA als Europe combineren :).

   Succes!

   Groet,
   Hans

  2. Ik heb dit spel gisteren voor de eerste keer gespeeld en het beviel me wel!
   Ik zou dit graag ook aankopen, maar ik vind niet goed terug wat het basisspel is, ik wil geen uitbreiding kopen, zou zonde zijn.
   Kan u me verder helpen?
   Alvast bedankt!

   1. Beste Sien,

    Bedankt voor je vraag!

    Je hebt dan Europe of USA nodig :).

    Succes en veel plezier met deze Ticket to Ride uitbreiding!

    Groet,
    Hans van Spellenwijs.nl

 9. Dag Hans,
  Ik heb inmiddels Zwitserland gekocht. Maar het is me nog niet helemaal duidelijk hoe dat met de telling van die land/land kaarten zit. Als ik de kaart heb: van Italië naar Frankrijk (11) Duitsland(13) en Oostenrijk (6), en ik haal alleen de laatste (6) krijg ik dan 13 punten? Of zie ik het verkeerd?
  Mvg
  Femmy

  1. Beste Femmy,

   Wat leuk dat je die hebt gekocht! Voor de Ticket to Ride kaarten waar meer punten op staan geldt:

   – Maak je één van die routes af? Dan krijg je het aantal punten dat voor die route vermeld staat.
   – Maak je meer van die routes af? Dan krijg je het aantal punten dat voor de langste route vermeld staat.
   – Maak je geen van die routes af? Dan krijg je alleen het laagste aantal punten als minpunten.

   In jouw geval krijg je dus alleen 6 punten. Verbind je Italië vooralsnog met Duitsland, dan krijg je er 13 (en die 6 dus niet meer). Had je geen enkele route gehaald die op dat ene kaartje stond, dan kreeg je 6 minpunten.

   Is het zo duidelijk :)?

   Hoor graag, succes en veel plezier!

   Groet,
   Hans

 10. Dag Hans,

  Het is helemaal duidelijk. Bedankt.

  Mvg
  Femmy

 11. In de Nordic Countries variant zitten inclusief de reserve 45 treintjes. Volgens alinea 1 heb je per kleur 45 treintjes nodig voor uitbreidingen. Is het dan toch mogelijk om een uitbreiding te kopen.?

  1. Bedankt voor je vraag!

   In alle eerlijkheid durf ik niet te zeggen of je dan wel die Ticket to Ride uitbreidingen kunt spelen. Misschien zijn er dan weer niet genoeg kaartjes bijvoorbeeld…

   Ik zou het advies van Days of Wonder zelf volgen. Op hun website staat bij de uitbreidingen dat je een exemplaar van Ticket to Ride of Ticket to Ride Europe nodig hebt.

   Mocht je het toch proberen en kan het? Dan hoor ik dat graag!

   Succes!

   Groet,
   Hans

 12. Ik wil graag ticket tot ride kopen. Maar dit is het eerste spel wat we hier van willen kopen? En met maximaal 4 tot 5 personen mee willen spelen. En dan misschien dat we er later er een uitbreiding bij kunnen spelen? Maar is het ook mogelijk dat we het met 2 personen kunnen spelen?

  1. Beste Adrienne,

   Bedankt voor je vraag! Zowel Ticket to Ride Amerika als Ticket to Ride Europe voldoen aan je behoeften. Prima als eerste spel, voor 2-5 spelers en er kunnen uitbreidingen bij. Ik zelf zou voor Europa kiezen, maar dat is een kwestie van smaak :). Succes!

   Groet,
   Hans

 13. Bedankt voor dit uitgebreide blog! Ik zag dat in 2017 Ticket to Ride Germany is uitgekomen als stand-alone, en vraag me nu af of die ook te combineren is met uitbreidingen. Weet jij daar iets van?

 14. Beste,

  Ik heb nog een andere versie, germany. Dit is stand alone, super spannend trouwens!
  Nu vraag ik mij af of ik hier ook uitbreidingen bij kan combineren. Het aantal treinen is gelijk met usa en Europa, enkel het aantal kaarten is lager 110 (158 Europa en 144 usa). Ikzelf zou denken dat dat moet lukken, ervaringen?

  Groetjes

 15. Beste Annemieke en Marieke,

  Bedankt voor jullie vragen! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik geen ervaring heb met Ticket to Ride Germany. Maar de experts op BoardGameGeek geven hier aan dat je met Ticket to Ride Germany een stand alone in het bezit hebt waarmee je de uitbreidingen kunt combineren.

  Hopelijk heeft dit jullie vraag beantwoord :).

  Succes en veel plezier!

  Groet,
  Hans van Spellenwijs.nl

 16. Wij hebben ttr Europe. Welke uitbreiding past daarbij? En gebruik je dan het basisspel? Wat voor elementen zijn extra?

  1. Beste Jolanda,

   Bedankt voor je vraag. Bij Ticket to Ride Europe passen alle uitbreidingen. Je gebruikt vaak de wagonkaarten en wagonnetjes om mee te spelen. Per uitbreiding zit er dan weer iets anders bij, zoals nieuwe bestemmingskaarten of fiches.

   Heb ik zo je vraag beantwoord?

   Groet!
   Hans van Spellenwijs.nl

 17. Ik wil het basis spel ticket to ride aanschaffen. Om te kunnen spelen met oa mijn 8 jarige zoon. Nu staat er dat het vanaf de 8 jaar is, is dat een reële indicatie? Of is het eigenlijk nog te ingewikkeld? Wij spelen de kinder versie al wel.

  1. Beste Bianca,

   Bedankt voor je vraag (en sorry voor mijn late reactie!).

   Ik vind het heel moeilijk om te zeggen of Ticket to Ride (basisspel) geschikt is vanaf 8 jaar. Op zich zijn de regels niet heel moeilijk, maar je moet ook plaatsnamen kunnen lezen en verbanden kunnen leggen. Ik denk dat het niveau per kind dusdanig verschilt, dat het moeilijk is om je hier een goed advies in te geven.

   Je zou kunnen zeggen dat je ‘m gewoon koopt. En lukt het toch niet? Dan lukt het vast wel over 1 of 2 jaar. Ticket to Ride is in mijn optiek toch een tijdloos spel; het blijft leuk.

   Succes met het maken van je keuze!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 18. Nu ben ik niet de slimste gebleken, want ik heb per ongeluk de uitbreiding Europa 1912 gekocht. Maar ja, welk basisspel moet ik nu kopen?

  1. Beste Bas,

   Europa 1912 hoort bij Ticket to Ride Europe. Dus als je die standalone koopt, kun je het combineren :).

   Veel plezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 19. Dag Hans,
  Kun je de uitbreiding Asia (team) ook met bijvoorbeeld 3 personen ipv 3 teams spelen?

  Magiel

  1. Beste Magiel,

   Bedankt voor je vraag!

   Ik denk dat je Team Asia in theorie met 3 personen kunt spelen. Je zou dan als 1 persoon voor beide teamleden kunnen spelen, of het teammechanisme eruit kunnen slopen en alles dus voor 3 spelers in totaal uitdelen.

   In de praktijk denk ik alleen dat bij scenario 1 (waarbij je dus voor beide teamleden speelt) de spanning en leukheid van het spel eruit gaat. Bij scenario 2 denk ik zelf dat de kaart hier te groot voor is…

   In theorie kan het denk ik wel. De praktijk lijkt me een stuk minder leuk.

   Succes en mocht je dit toch uitproberen, dan hoor ik graag je ervaring!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 20. Hi Hans, mede door dit blog heb ik TTR Europe voor mijn verjaardag gekregen en nu met Kerst veel gespeeld. Heel tof spel! We kijken met een schuin oog al naar uitbreidingen, bijv 1912 Europa of India. Maarrrrr ik zie dat er nu ook een Japan/ Italy versie met hogesnelheidstreinen is. Ben heel benieuwd hoe die er in bovenstaande vergelijking uit komt. Ken je die?

  1. Beste Michiel,

   Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat Europe bevalt :).

   Ik moet bekennen dat ik Japan & Italy nog niet heb gedaan. Heb me er ook nog onvoldoende voor ingelezen. Uiteraard wil ik deze nog wel toevoegen!

   Thanks en fijne dagen gewenst!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 21. Hallo Hans,

  Wat is het verschil tussen TTR Marklin en TTR Germany? Welke zou je aanraden?

  Mvg Pieter

  1. Beste Pieter,

   Dank voor je vraag over de verschillen tussen Ticket to Ride Märklin en Ticket to Ride Germany.

   Laat ik eerst even benadrukken dat Märklin niet meer verkrijgbaar is. Deze versie was geïnspireerd door modeltreinen en bracht het passagierselement in het spel.

   Zowel Märklin als Germany zijn beide stand alone spellen; het zijn dus geen Ticket to Ride uitbreidingen waar je een stand alone voor nodig hebt. Je kunt ze gewoon zonder ander Ticket to Ride spel spelen.

   Het verschil zit in de passagiers. Bij Märklin liet je passagiers langs steden reizen om zo extra punten te krijgen. Bij Germany krijg je de passagiers zodra je een route tussen steden bouwt waar passagiers staan. De speler die bij Germany de meeste passagiers heeft, krijgt extra punten.

   Heb ik zo je vraag beantwoord?

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 22. klopt het dat i hier niets terugzie van het ticket to ride kaartspel ?
  waar kan ik daar wat meer info over vinden.
  En zijn daar ook uitbreidingen van ?

  1. Beste Marjan,

   Bedankt voor je vraag over het Ticket to Ride Kaartspel.

   Het klopt dat ik deze niet heb toegevoegd. Meer informatie kun je op BoardGameGeek vinden.

   Ik kan je wel vertellen dat daar geen uitbreidingen voor zijn.

   Succes en veel plezier!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 23. Hoe werkt het met de spelborden. Ik heb ticket to ride Europe en de uitbreiding Nederland. Leg je de borden dan naast elkaar?

  1. Beste Annelotte,

   Bedankt voor je vraag over de speelborden van Ticket to Ride!

   Alle uitbreidingen hebben een eigen bord. Speel je met de Nederlandse uitbreiding? Dan heb je alleen dat bord nodig en niet die van Ticket to Ride Europe.

   Veel speelplezier gewenst en als ik je nog kan helpen, let me know.

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

   1. Ha Hans.
    Ik heb de uitbreiding “Ticket To Ride 1912” gekocht en heb volgende vraag.
    Tijdens je beurt mag je als “vrije aktie” een goederenstation op het bord plaatsen. Stel dat je alle 5 goederenstations op het bord heb geplaatst wat doe je dan als je een route claimt aan grenzend aan een goederenstation en je kaarten mag pakken uit het pakhuis maar ik heb dus geen goederenstation meer om in te leveren ? M.vr.gr. Ronald

    1. Beste Ronald,

     Bedankt voor je vraag over de Ticket to Ride Uitbreiding 1912.

     Als je geen goederenstations meer hebt, dan kun je ook geen kaarten meer uit het pakhuis van jezelf of andere spelers halen.

     Beantwoordt dit je vraag :)?

     Groet en veel speelplezier,
     Hans van Spellenwijs.nl

     1. Ronald Burki

      Dankjewel voor je reactie, Hans.
      Ik vroeg dit omdat je tijdens je beurt als “extra actie” een goederenstation mag plaatsen maar het is dus verstandig er een paar in reserve te houden?
      Mvg Ronald

     2. Hans

      Beste Ronald,

      Wederom bedankt voor je vraag.

      Het hangt een beetje van het spelverloop af. Feit is wel dat de speler die de meeste goederenstations overhoudt aan het einde van het spel 10 punten extra krijgt.

      Maar… als je tegenstanders voortdurend goederenstations inzetten, betekent dat ook dat ze sneller routes kunnen bouwen. Hierdoor kunnen ze in feite meer routes bouwen, maken ze eerder kans op competitieve routes én raken ze sneller door hun treintjes heen wat het spel snel einde kan maken. Helemaal geen goederenstations inzetten zorgt dat je tegenstanders te sterk worden en jij achterblijft.

      Ik denk dus dat je goederenstations wel wil inzetten, maar een beetje gelijk aan je tegenstanders. Ligt er nou echt een kans om veel kaarten uit een pakhuis te halen waardoor je 4-5 beurten geen kaarten hoeft te pakken. Tja, dan is dat het sowieso wel waard.

      Helpt dit een beetje?

      Groet, succes en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

 24. hoi hans,
  ik wil graag weten of Ticket to ride ook te spelen is met 8 personen. Kun jij me dat vertellen?
  groet, Jolanda Methorst

  1. Beste Jolanda,

   Bedankt voor je vraag over Ticket to Ride.

   Helaas is er geen basisspel of uitbreiding speciaal gemaakt voor 8 spelers. Misschien zou het met de nodige aanpassingen nog wel kunnen.

   Maar 6 spelers (in teams bij Asia en tegen elkaar in France) is echt de max.

   Ondanks m’n antwoord wens ik je veel speelplezier met Ticket to Ride en diens uitbreidingen!

   Groet,
   Hans van Spellenwijs.nl

 25. Hoi Hans,

  Dank je wel voor je uitgebreide informatie. Ik heb ttr nog nooit gespeeld, maar het lijkt me een erg leuk spel! Omdat we vaak met maar twee spelers spelen begin ik bij the Nordic coutries.

  Groeten,

  Melanie Barské

  1. Beste Melanie,

   Bedankt voor je reactie bij m’n Ticket to Ride blog. Goede keuze!

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 26. Mag je tijdens je beurt ook 2 routes tegelijk claimen – al dan niet aansluitend – als je voldoende treinkaarten hebt en zo ja hoe is dan de puntentelling ?
  Mvg Ronald

  1. Beste Ronald,

   Bedankt voor je vraag over Ticket to Ride. Je mag elke beurt maximaal 1 route claimen.

   Helpt dit :)?

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

 27. Ik zie Northern Lights er niet tussen staan. Persoonlijk vind ik dat een hele toffe met die extra doelkaarten.
  En ook Polen is een toffe, met de buurlanden.

  1. Beste Marie,

   Bedankt voor je reactie! Ik loop een beetje achter met het updaten van dit blog. De titels verdienen zeker een plek!

   Groet en veel speelplezier,
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *