Wingspan of Everdell: welke moet je kiezen?

Everdell of Wingspan? Welke moet je kiezen?

Sinds 2019 is Wingspan het paradepaardje van 999 Games en sinds 2020 is Everdell de trots van White Goblin Games. Beide spellen behoren tot de meest populaire bordspellen van de laatste jaren.

Hoewel de spellen er totaal anders uit zien, zitten er nog best wat overeenkomsten tussen de twee. Des te moeilijker de keuze als je er een wil kopen. Kun je beter Wingspan of Everdell kopen?

In dit blog geef ik je mijn advies!

Vooropgesteld: ik vind zowel Wingspan als Everdell goede spellen. En beide speel ik met veel plezier. Maar mijn smaak is niet per definitie dezelfde als die van jou. Daarom ga ik proberen om mijn smaak achterwege te laten en je te adviseren op basis van objectieve eigenschappen.

Die eigenschappen vormen de leidraad van dit advies. En dat zijn de volgende:

  1. Speelduur & aantal spelers
  2. Thema & looks
  3. Geluk, tactisch of strategisch
  4. Complexiteit
  5. Herspeelbaarheid
  6. Interactie

1 – Speelduur & Aantal spelers

Laten we eerst eens kijken naar wat voor de hand liggende verschillen, namelijk de speelduur en het aantal spelers. Even de dozen erbij pakken:

Wingspan of Everdell: Speelduur & Aantal Spelers

Hmm… mijn ervaring is toch wat anders. Bij ons duurt Wingspan gemiddeld 1 uur en Everdell passeert met meer dan 2 spelers al snel de 1,5 uur.

Daarnaast kun je Wingspan met 1-5 personen spelen en Everdell met 1-4. Je kunt Everdell overigens met 5 en zelfs 6 spelers doen als je de uitbreiding Everdell Bellfaire hebt. Dat zou ik persoonlijk niet aanraden, maar het kan.

Beide bordspellen hebben ook een solo variant.

Ofwel: Kies Wingspan als je liever een kort spel hebt en/of als je met 5 personen wil kunnen spelen. Kies Everdell als je een lang spel prefereert en niet per se met meer dan 4 personen hoeft te spelen.

2 – Thema & looks

Hetgeen waar de grootste verschillen zitten zijn het thema en de looks.

In Wingspan verzamel je gedurende 4 rondes voedsel om vogels in leefgebieden van jouw opvang uit te zetten.

In Everdell verzamel je gedurende 4 seizoenen grondstoffen om een stad met boswezens op te bouwen.

Persoonlijk vind ik het thema van Everdell duidelijker. Het ondersteunt het spelverloop wat beter. Bij Wingspan heb ik nog steeds niet helemaal helder hoe ik vogels verzamel, wat die leefgebieden zijn en waarom ze kettingreacties veroorzaken met elkaar.

Wel waardeer ik juist bij Wingspan het thema op microniveau. Er zijn een aantal details die thematisch goed passen, zoals in welk leefgebied vogels voorkomen, bepaalde eigenschappen van roofvogels en vogels die van habitat verwisselen.

Wingspan of Everdell: op Tafel

Dan de looks… tja. Dat is subjectief. Ik ken mensen die vinden Wingspan prachtig en Everdell lelijk. En ik ken mensen die vinden Wingspan lelijk en Everdell mooi. Dit is dus puur een kwestie van smaak.

Wél is het handig om te weten dat Everdell meer ruimte op tafel inneemt dan Wingspan.

Ofwel: Wingspan is sterker op microniveau, Everdell op macroniveau. Welke mooier is? Dat weet jij zelf het beste. Maar als je beperkte ruimte op tafel hebt, kun je beter voor Wingspan kiezen.

3 – Geluk, tactisch of strategisch

Ik lees nog weleens dat Everdell en Wingspan als strategische spellen worden bestempeld. Daar ben ik het niet mee eens. In mijn optiek zijn het tactische spellen waar geluk ook zeker een rol speelt.

Je bent in beide spellen afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Daar komt sowieso wat geluk bij kijken. En aangezien je niet op voorhand weet welke kaarten je krijgt, kun je geen (lange termijn) strategie bepalen. Daarom vind ik de spellen niet strategisch. Wél kun je elke beurt weer de meest verstandige en slimme keuze maken. Daarom bestempel ik de spellen wel tactisch.

Dat gezegd hebbende… zijn er dan nog verschillen?

Nou, beide spellen kenmerken zich door de grote hoeveelheid kaarten. Wingspan heeft er 170. Everdell heeft er 128. Dat brengt een geluksfactor met zich mee. Maar. Everdell heeft meer van dezelfde kaarten dan Wingspan. Sterker nog, bij Wingspan is elke kaart uniek. De kans dat je dus een kaart krijgt die je wil, is groter bij Everdell. Dat maakt dat de geluksfactor bij Everdell iets lager ligt dan bij Wingspan.

Wingspan of Everdell: Kaarten

Ofwel: zowel Wingspan als Everdell zijn tactische spellen waar je te maken hebt met een geluksfactor. Bij Everdell ligt die geluksfactor wat lager.

NB: Voor beide spellen geldt dat je kunt gaan wachten op specifieke kaarten. Je zult dan alleen vaak van een koude kermis thuiskomen (de decks zijn immers groot). Speel daarom met de kaarten die je hebt, niet die je wilt. Wil je meer tips om deze spellen te winnen? Check dan hier m’n Wingspan tips en Everdell tips.

4 – Complexiteit

Onderaan de streep doe je bij Wingspan en Everdell hetzelfde. Je verzamelt voedsel/grondstoffen, daarmee koop je kaarten en probeer je slim in te spelen op bepaalde bonussen.

Bij Wingspan heb je je eigen spelerstableau. Hier kun je 4 verschillende acties doen en activeer je in veel gevallen de eigenschappen van gespeelde kaarten. Daarnaast verzamel je vogels uit een zogenaamde, gezamenlijke markt.

Wingspan of Everdell: Acties Uitvoeren

Bij Everdell kun je in principe 2 acties doen: een arbeider plaatsen of een kaart in je stad leggen. Maar plaats je een arbeider? Dan moet je één van de vele (15+) acties kiezen die je wil doen. Daarnaast mag op de meeste plekken maar één arbeider staan. Door deze concurrentie moet je ook beter vooruit denken en naar je tegenstanders kijken. Immers, welke actie kun je het beste eerst doen?

Ofwel: De verschillen zijn niet heel groot, maar ik vind Wingspan eenvoudiger en Everdell complexer. Dit betekent ook dat Wingspan toegankelijker is en Everdell juist uitdagender.

5 – Herspeelbaarheid

Ik vind de herspeelbaarheid voor beide spellen gelijk. De volgorde waarin acties worden gedaan, de kaarten die voorbij komen, de bonussen waar je op kunt focussen… ze zijn elk potje weer anders. En dat geldt voor zowel Wingspan als Everdell.

Wingspan of Everdell: Speelgebied

Bovendien zijn er voor beide spellen al de nodige uitbreidingen verschenen voor als je toe bent aan meer variatie. Zoek je daar nog advies over? Check dan m’n blogs over de Wingspan uitbreidingen en Everdell uitbreidingen.

Ofwel: De herspeelbaarheid is bij beide spellen gelijk en daarom geen eigenschap die de doorslag geeft over welke je het beste kunt kopen.

6 – Interactie

Wingspan kent geen agressieve vorm van interactie. Niemand kan iets in jouw speelgebied kapot maken. Wel is er een passievere vorm van interactie. Zo kun je soms eigenschappen activeren die andere spelers ook iets (positiefs!) opleveren.

Daarnaast is er vooral sprake van concurrentie. Je hebt namelijk te maken met een gezamenlijke markt waar alle spelers (om de beurt) vogels uit mogen kiezen. Én je hebt nog het vogelhuisje waar voedsel in ligt. Bij zowel de markt als het vogelhuisje geldt: wie eerst komt, eerst maalt.

Wingspan of Everdell: Markt

Everdell kent bijna geen agressieve interactie. Alleen met de Dwaas kun je een andere speler doelbewust 2 minpunten geven. Speel je met Everdell Glimmergold (of wil je de Collector’s Edition kopen)? Dan komen er nog 3 kaarten extra bij waarmee je een andere speler kunt naaien.

Ook kent Everdell een passieve vorm van interactie. Je kunt soms bijvoorbeeld gebruik maken van kaarten uit het speelgebied van een andere speler. Je dient dan wel 1 punt aan die speler te betalen om die actie uit te mogen voeren.

Tot slot heb je in Everdell ook te maken met concurrentie. Naar mijn mening net iets meer dan in Wingspan. Dat komt omdat op de meeste actievelden waar je arbeiders plaatst, slechts 1 arbeider mag staan. Bij Wingspan kun je acties sowieso uitvoeren. Dat is bij Everdell dus nog maar de vraag.

Ofwel: Het interactieniveau ligt in beide spellen zo goed als gelijk. Wel heb je in Everdell te maken met meer concurrentie dan in Wingspan.

Dus: Wingspan of Everdell?

Heb je liever een eenvoudiger spel? Ga dan voor Wingspan. Door de eenvoud is dit spel wat toegankelijker voor meer mensen. Everdell kun je beter kiezen als je van iets complexere spellen houdt met wat meer tactiek.

Maken bovenstaande zaken voor jou niks uit? Dan geven de looks wellicht de doorslag. Je weet alleen zelf beter wat je mooier vindt dan ik ;). Houd er wel rekening mee dat je voor Everdell meer ruimte op tafel nodig hebt.

Je kunt Wingspan o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Valhallaboardgames.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Je kunt Everdell o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Valhallaboardgames.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik Everdell en Wingspan met elkaar vergeleken op verschillende punten. Er zijn vast nog meer eigenschappen waarmee dat kan. Hoewel ik zo objectief mogelijk wil adviseren, is mijn subjectiviteit er hier en daar ongetwijfeld doorheen gesijpeld.

  • Ken jij Wingspan en/of Everdell al? Ben je het eens met m’n advies?
  • En als je ze nog niet hebt; welke ga je kopen?
  • Heb je nog een vraag? Stel ‘m gerust!

Ik hoor graag van je in een reactie :)!

8 reacties

  1. Interessant om te lezen, graag voeg ik wat hersenspinsels toe.

    – Kaarten in Wingspan lijken in eerste instantie uniek, maar de acties zijn beperkt. Zo heb je natuurlijk de kleuren en binnen de kleuren ook weer een paar varianten. Als je dit eenmaal ziet, kun je beter focussen mijns inziens. Zo heb je handige kaarten voor de beginfase en betere kaarten voor de eindfase.
    – Om het minder een geluksspel te maken kiezen wij ervoor 10 vogelkaarten open te leggen. Op deze manier kun je beter een strategie bepalen en alvast voedsel sparen.
    – De complexiteit wordt onderschat. Als ervaren spellenspeler was het leuk een nieuw mechanisme te leren. Vanwege de goede start-up die erbij zit, was dat goed te doen.
    Ondertussen merk ik om mij heen dat velen het hebben aangeschaft, onder wie ook mensen die weinig ervaring hebben met spellen. Vanaf Rummicub is de stap erg groot, men verliest het overzicht, heeft geen idee vanwege de vele opties (mijns inziens heeft het geen zin de bonuskaarten en einde-ronde-doelen weg te laten, dan weet je immers helemaal niet welke vogels je moet kiezen, maar het geeft heel veel opties en mogelijkheden).
    Ik lees dat Everdell als nog complexer bestempeld mag worden.
    Qua marketing vind ik dat hier echt iets helemaal fout is gegaan. Het wordt gepromoot als populair spel, het is aantrekkelijk om te zien, maar wel duur.
    Toch wordt het gekocht door onervaren spelers, mijn inziens worden mensen aan de lopende band opgelicht.

    Everdell nog nooit gespeeld, veel gezien.
    Wingspan heb ik zelf, velen om mij heen hebben het ook, regelmatig gespeeld.

    1. Beste Yvonne,

      Bedankt voor je reactie bij m’n Wingspan vs Everdell blog.

      Je biedt zeker interessante perspectieven. Er zijn zeker slimmigheden die je kunt doen bij Wingspan (check bijv. m’n blog met Wingspan tips) en meer kaarten in de ‘markt’ vind ik ook goed gevonden. De complexiteit blijft inderdaad een ding. Het is niet per se dat ik Wingspan als eenvoudig bestempel, maar wel eenvoudiger dan Everdell :).

      Wellicht kun je Everdell nog eens spelen!

      Groet, nogmaals dank en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Je bent de Piratenboot vergeten te noemen als naaikaart. Verder een zeer goede blog. Wist niet dat je voor open opsturen moest betalen.

    1. Beste Hugo,

      Bedankt voor je reactie! De Piratenboot uit Everdell Pearlbrook is inderdaad ook een naaikaart, net als de Rugwort! kaarten uit Everdell Glimmergold. Ik heb ze niet genoemd omdat dit uitbreidingen betrof, maar ze zijn er wel degelijk :).

      Wat bedoel je precies met ‘open opsturen’?

      Hoor graag, thanks en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Hier zijn ze beiden
    Of nouja, wingspan komt morgen , maar heb ik al een paar keer gespeeld bij anderen
    Everdell hebben we sinds kerst
    Dus hebben wij een vergelijk

    Everdell was de 1e keer met mijn dochter goed lezen, stap voor stap spelen 3 uur verder een test spel door alle elementen om rekening mee te moeten houden

    Uiteindelijk nu, na 4x spelen komt er meer logica! (Zo dacht ik eerst dat je maat 1 uniek gebouw en 1 uniek popje mocht… Nee dus 1 van die exacte unieke is de regel 😅🤦🏼‍♀️)
    Afijn
    4x spelen verder is het wel logischer en weet je een beetje wat je zoekt en probeert en waar je rekening mee moet houden .

    Bij wingspan was het na 1 spel dat je dacht Ooooh , zo…
    En het 2e spel had je, met name door je persoonlijke doel, een beetje al een beeld wat je doet.

    Nog steeds stapsgewijs veel dingetjes
    En echt even leren en doorhebben voor je het zo wegspeelt
    Maar wingspan is toegankelijker
    Beiden zijn wel goed te leren met wat geduld als ik zie hoe snel en tactisch mijn 10-jarige dochter het speelt

    1. Beste M,

      Bedankt voor het delen van jouw ervaring en dat met een 10-jarige. Daar zullen anderen ongetwijfeld wat aan hebben :).

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Sinds kort heb ik beide (basis)spellen in bezit en wil hier ook graag mijn mening geven.

    In het kort: Beide spellen zijn top en extreem goed verzorgd en gethematiseerd.
    Echter zal ik Everdell nooit adviseren aan niet fanatieke bordspelers. Zoals je al aangeeft, het is complexer. Voor mijzelf overigens een pluspunt door de verdieping en gevarieerder spelverloop.

    Voor beide spellen in mijn ogen de pluspunten:

    Wingspan
    Ik heb weinig met vogels, maar dat is ook echt geen vereiste. De illustraties zijn prachtig en je merkt meteen dat het met veel toewijding is ontwikkeld. Het zit boordevol details. Alles is tot in de puntjes verzorgd.
    Een heel groot voordeel is, dat de spelregels duidelijk zijn. Daarnaast zijn er zelfs startsets toegevoed waarin elke basisactie stap voor stap wordt uitgelegd. Dit is een spel dat je snel snapt. Duidelijke acties, sterk gestructureerd, maar genoeg opties om het interessant te houden.
    Ook leuk voor de speler die minder strategisch aangelegd is. Bij ons thuis een pre, want hierdoor is het leuk voor iedereen in het gezin (ik, mijn vrouw en 2 tienerdochters).
    Iedereen vindt het hier leuk en ondanks dat we het een week in huis hebven, is het al vaker gespeeld dan Everdell.

    Everdell
    Goed, Everdell dus. Persoonlijk mijn favoriet van de 2, maar doordat het wat complexer is, heeft de rest van het gezin er niet snel zin in.
    Jammer, want met pijn in mijn hart groeit de laag stof op de doos.
    Wat niet helpt, is dat de spelregels super onduidelijk uitgelegd worden in een niet handige volorde. Ik heb de tegels wel 2-3 keer moeten doornemen, voordat alles duidelijk was. Het spel is helemaal niet zo lastig, maar door de extra mogelijkheden vergt het meer uitleg en dat vraagt wat van de aandachtsspanne van nieuwe spelers. Niet een spel dat je snel op tafel legt als je visite hebt. Daarnaast duurt een potje naar mijn ervarng 1,5 tot 2x zo lang als Wingspan.
    Ook hier prachtig artwork en spelelementen. Tactischer en gevarieerder dan Wingspan, maar meer je koppie erbij houden.

    1. Beste Arno,

      Bedankt voor je uitgebreide reactie! Leuk (en leerzaam) om te lezen, dat gaat andere lezers ook vast helpen.

      Volgens mij zitten we verder op één lijn :)!

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *