Wingspan of Wyrmspan: Welke moet je kopen?

Wingspan of Wyrmspan: Welke moet je kopen?

Dat uitgever Stonemaier Games voor Wyrmspan een naam en coverdoos gebruikt die veel overeenkomsten heeft met Wingspan is commercieel vast te verklaren, al roepen de gelijkenissen natuurlijk vragen op. Is het spel wel anders? Wat zijn de verschillen?

In dit blog vertel ik je wat de verschillen en overeenkomsten tussen Wingspan en Wyrmspan zijn, welke je het beste kunt kopen én wat mijn persoonlijke favoriet is.

In dit blog:

  1. Verschillen tussen Wingspan en Wyrmspan
  2. Ik heb (of ken) Wingspan al. Moet ik Wyrmspan ook hebben?
  3. Ik heb beide spellen nog niet. Welke raad je aan?
  4. Wat zijn de overeenkomsten?
  5. Welke vind ik het leukst?

Ik ga ervan uit dat je beide spellen al een beetje kent. Zo niet, lees dan hier mijn Wingspan review en Wyrmspan review.

1 – Verschillen tussen Wingspan en Wyrmspan

Laat ik duidelijk zijn, ik ga hier geen verschillen uitlichten als:

“Wingspan gaat over vogels en Wyrmspan over draken.”

of

“Bij Wingspan handel je acties van rechts naar links af en bij Wyrmspan andersom.”

Ik wil juist de 3 belangrijkste verschillen in speelervaring toelichten.

Wingspan Voedsel & Wyrmspan Middelen

Het eerste verschil ontstaat door de geluksfactor. Bij Wingspan ben je afhankelijk van kaarten die je krijgt én beschikbare dobbelstenen die bepalen welk voedsel je kunt pakken en daarmee welke vogels je kunt spelen. Bij Wyrmspan heb je ook geen invloed op de kaarten die je krijgt, maar kun je wél anticiperen op de middelen die je nodig hebt en beter vooruit plannen.

Het tweede verschil zit in de hoeveelheid mogelijkheden. Zo heb je bij Wingspan minder mogelijkheden dan bij Wyrmspan. Dit is niet alleen op keuzemogelijkheden en tactisch vlak, maar ook op het aantal acties die je elke ronde hebt. Bij Wingspan nemen die af. Bij Wyrmspan blijven ze gelijk en ze kunnen zelfs toenemen. Laatstgenoemde duurt dan ook langer.

Het derde verschil zit in extreme gevoelens. Ik en mijn medespelers hebben bij Wingspan relatief vaak frustrerende gevoelens. Je komt net een actie te kort, iemand pakt net de laatste rups uit het vogelhuisje of je motor komt net niet lekker op gang. Fair enough, als alles wel net lekker uitpakt geeft dat een fijn gevoel. Bij Wyrmspan heb je meer controle en krijg je relatief eenvoudig middelen. We worden minder vaak onaangenaam verrast en dat zorgt vaker voor een gevoel van voldoening. Ook als we niet winnen.

Wingspan & Wyrmspan: Acties

Dus, in een notendop. Wat zijn de verschillen tussen Wingspan en Wyrmspan?

Wingspan is het toegankelijkere spel. Het spelverloop is overzichtelijk, beurten zijn goed behapbaar en de speelduur is relatief kort. Wel kan Wingspan frustrerend zijn als niet alles gaat zoals je wil. Wyrmspan daarentegen is uitdagender. Je hebt iets meer opties, meer grip op het spel en je kunt beter vooruitplannen. Fijn als je niet van een al te hoge geluksfactor houdt, al gaat dit wel gepaard met een langere speelduur. Ondanks dit ervaren ik (alsook mijn medespelers) eigenlijk alleen maar voldoening bij Wyrmspan.

2 – Ik heb (of ken) Wingspan al. Moet ik Wyrmspan ook kopen?

Vind je Wingspan leuk en mis je eigenlijk niets aan het spel? Dan hoef je niet per se Wyrmspan te hebben.

Vind je Wingspan leuk, maar wil je graag iets meer controle tijdens het spel? Dan kun je zeker overwegen om Wyrmspan te kopen, mits de langere speelduur geen probleem is.

Vind je Wingspan niet leuk? Dan stel ik eerst een vervolgvraag:

  • Vind je het te lastig en/of duurt het te lang? Dan is Wyrmspan niet de oplossing.
  • Vind je dat je te weinig controle hebt en te vaak frustraties? Dan zou Wyrmspan wel degelijk een goed alternatief kunnen zijn.

Je kunt Wyrmspan online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Wingspan & Wyrmspan op Tafel

3 – Ik heb beide spellen niet. Raad je Wingspan of Wyrmspan aan?

Dit hangt af van wat je liever speelt.

Speel je liever een relatief kort (60 minuten), behapbaar en toegankelijk spel? Dan zou ik Wingspan aanraden.

Je kunt Wingspan online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Speel je liever spellen waarbij je grip op het spel hebt en vooruit kunt plannen én maakt een langere speelduur (90-120 minuten) niet uit? Dan kun je mijns inzien beter Wyrmspan kopen.

Je kunt Wyrmspan online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

4 – Overeenkomsten tussen Wingspan en Wyrmspan

Hoewel Wingspan en Wyrmspan wel degelijk verschillende spellen zijn, hebben ze ook overeenkomsten. Hieronder noem ik een aantal gemeenschappelijke delers.

Ten eerste heb je het concept van 3 leefgebieden. Dit zijn de drie rijen op je spelerstableau. In elk leefgebied speel je kaarten die eenmalige of herhalende (bij activering) bonussen opleveren.

Ten tweede is er het concept van dieren ‘lokken’. Dat zijn de kaarten die je in elk leefgebied speelt. Veel bonussen van deze dieren werken hetzelfde, zoals de ‘Als gespeeld’ en ‘Als geactiveerd’ eigenschappen.

Ten derde kun je in beide spellen eieren op kaarten verzamelen, fiches (voedsel en/of middelen) op kaarten leggen én kaarten onder andere kaarten wegstoppen. Elk fiche, ei en weggestopte kaart is een punt waard.

Tot slot kun je in beide spellen extra punten verdienen met de ‘Einde Ronde Doelen’. Je speelt 4 rondes (nog een overeenkomst, haha) en na elke ronde kijk je of je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

5 – Vind ik Wingspan of Wyrmspan leuker?

Wingspan of Wyrmspan? Ik kies Wyrmspan

Ik vind Wyrmspan leuker. Simpelweg omdat je tijdens het spel meer grip hebt, beter kunt plannen en altijd wel een geslaagde engine bouwt. Dat Wyrmspan wat langer duurt dan Wingspan maakt mij niet uit.

Je kunt Wyrmspan online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Mocht iemand voorstellen om Wingspan te spelen, dan doe ik dat nog steeds met alle plezier. Zeker als ik weet dat Wingspan beter bij die persoon past. Maar als ik zelf mag kiezen trek ik dus eerder Wyrmspan uit de kast.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik Wingspan en Wyrmspan naast elkaar gelegd, verschillen uitgelicht en overeenkomsten beschreven. Daarnaast vertelde ik je welke van de twee bordspellen ik leuker vind. Bovendien gaf ik mijn advies over welke je het beste kunt kopen.

Ben je het eens met mijn advies? En welke vind jij het leukste? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *