Advertentie:
Spellenwijs Outlet

Welke Wingspan Uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke Wingspan Uitbreiding Kun Je Het Beste Kopen?

999 Games’ Wingspan behoort tot de populairste spellen van de afgelopen jaren. En zoals bij veel populaire bordspellen volgden er ook bij Wingspan uitbreidingen (en er komen er nog aardig wat aan!).

Maar zijn die uitbreidingen het waard? Wat voegen ze toe? En welke Wingspan uitbreiding is het leukst?

In dit blog geef ik je een overzicht van beschikbare Wingspan uitbreidingen in Nederland en geef ik mijn advies over welke je het beste kunt kopen.

Advertentie:

In dit blog beantwoord ik de volgende vragen:

  1. Welke Wingspan uitbreidingen zijn momenteel in het Nederlands verkrijgbaar?
  2. Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?
  3. Welke Wingspan uitbreiding kun je het beste kopen?
  4. Komen er nog meer Wingspan uitbreidingen?
  5. Welke Wingspan uitbreiding vind ik het leukst?

Welke Wingspan uitbreidingen zijn momenteel in het Nederlands verkrijgbaar?

Momenteel zijn er 2 uitbreidingen voor Wingspan verkrijgbaar in het Nederlands:

Wingspan Uitbreiding #1: Europa

Wingspan Uitbreiding: Europa (Doos)

De allereerste uitbreiding voor Wingspan kwam in 2019 uit en bracht vogels uit Europa in het spel.

De grootste, tastbare toevoeging is de nieuwe “Einde Ronde”-vogeleigenschap. Vogels in je leefgebied met zo’n lichtblauwe eigenschap worden aan het einde van een ronde geactiveerd en leveren je dan een voordeel op, zoals eieren, kaarten en voedsel.

Wingspan Europa: Blauwgroene Eigenschappen

De kracht van Wingspan Europa zit naar mijn mening in de balans die het brengt. In het basisspel is de ‘eieren’-strategie aanzienlijk sterker dan de ‘kaarten-onder-vogel’ en ‘voedsel-op-vogel’ strategieën. Met de komst van Europa wordt dit mooi rechtgetrokken.

Samenvattend: Wingspan Europa voegt niet per se veel nieuws toe, maar brengt het spel wél in balans zodat de 3 strategieën (eieren, kaarten en voedsel) allemaal interessant zijn (en niet alleen de eieren, zoals in het basisspel).

> Meer weten over deze uitbreiding? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Europa review.

Je kunt Wingspan Europa online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Wingspan Uitbreiding #2: Oceanië

Wingspan Uitbreiding: Oceanië (Doos)

Eind 2020 kwam de 2e Wingspan uitbreiding uit en deze expansion liet ons kennis maken met de vogels uit Oceanië.

Deze uitbreiding was vernieuwender dan Europa en voegde o.a. het volgende toe:

  • Nieuwe vogeleigenschappen
  • Nieuwe spelerstableaus
  • Nieuw voedsel: nectar

De meest vernieuwende vogeleigenschap is de “Einde-Spel”-eigenschap. Vogels die deze eigenschap hebben en zich in je leefgebieden bevinden, worden aan het einde van het spel geactiveerd en leveren je vervolgens punten op.

Wingspan Oceanië: Einde Spel Doel

Daarnaast zijn er nog tal van andere eigenschappen. Noemenswaardig zijn de eigenschappen die je meer bonuskaarten opleveren én de eigenschappen die voor meer interactie zorgen.

Met de komst van de nieuwe spelerstableaus krijg je sneller meer voedsel en vogelkaarten, maar krijg je wel minder eieren. Daarnaast zijn er een aantal velden waarbij je alle dobbelstenen opnieuw mag gooien en alle open vogelkaarten mag vervangen, alvorens je respectievelijk voedsel en vogelkaarten kiest.

Wingspan Oceanië: BESTEED velden

Tot slot wordt er een nieuw voedsel geïntroduceerd: nectar! Nectar is een joker en kan worden gebruikt bij het spelen van een vogel, het activeren van een actie (opnieuw dobbelen of vogelkaarten vervangen) en het activeren van een eigenschap. Die laatste mag overigens niet als er om een specifiek soort voedsel wordt gevraagd!

Samenvattend: Wingspan Oceanië brengt vernieuwing, verlaagt de geluksfactor en maakt het spel tactischer. Er zijn immers meer manieren om punten te scoren én je kunt dankzij jokers en nieuwe acties op je spelerstableau meer invloed uitoefenen op het spel.

> Meer weten over deze uitbreiding? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Oceanië review.

Je kunt Wingspan Oceanië online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?

Alle Wingspan uitbreidingen vereisen sowieso het Wingspan basisspel.

Daarnaast kun je Europa en Oceanië combineren en ze tegelijk toevoegen aan het basisspel. Houd er wel rekening mee dat als je met nectar speelt, je ook bijbehorende spelertableaus en dobbelstenen nodig hebt. Speel je zonder nectar? Dan dien je ook zonder dat speelmateriaal te spelen.

Welke Wingspan Uitbreiding: Dozen

Advertentie:

Welke Wingspan uitbreiding kun je het beste kopen?

Als je een beter gebalanceerd spel wil zonder al teveel vernieuwing (bijvoorbeeld omdat je met jongere spelers speelt of met mensen die Wingspan nog niet goed kennen), dan zou ik Wingspan Europa kopen.

Als je een beter gebalanceerd spel wil met wél veel vernieuwing (bijvoorbeeld omdat de uitdaging zoek raakt), dan zou ik Wingspan Oceanië kopen.

Komen er nog meer Wingspan uitbreidingen?

Je kunt sowieso nog meer Wingspan uitbreidingen verwachten. Zo zegt Elizabeth Hargrave op haar website het volgende:

“We are planning to offer new birds from around the world, with one expansion per continent.”

Er van uitgaande dat het basisspel ten minste Noord Amerika omvat en er 7 continenten op de wereld zijn, kunnen we wellicht concluderen dat er in totaal 6 uitbreidingen komen. Dit is echter allemaal speculatie.

Wél kan ik je vertellen dat door Stonemaier Games een 3e uitbreiding is aangekondigd voor 2022. Deze uitbreiding zal Wingspan Asia heten en in het Nederlands dus Wingspan Azië. Deze zal ongetwijfeld door 999 Games worden uitgebracht.

Advertentie:

Welke Wingspan uitbreiding vind ik het leukst?

Oef. Dan kies ik Wingspan Oceanië. Maar ik wil gelijk benoemen dat ik Europa ook zeker een goede uitbreiding vindt.

Welke Wingspan Uitbreiding: Hans met Wingspan Oceanië

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een geluksfactor in spellen niet altijd kan waarderen. Ik vind het fijner als je wat invloed kunt uitoefenen op het spelverloop. En dit is precies wat de Wingspan uitbreiding Oceanië biedt.

Natuurlijk, de geluksfactor blijft. Maar doordat je voedsel opnieuw kunt dobbelen, vogelkaarten kunt vervangen én jokers kunt inzetten, maakt dat de geluksfactor wel wordt verkleind. En I like that.

Je kunt Wingspan Oceanië online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je geprobeerd te adviseren over Wingspan uitbreidingen. Ik beschreef welke expansions er in het Nederlands zijn uitgebracht, welke je het beste kunt kopen, welke uitbreidingen er nog op de planning staan én welke expansie ik het leukst vind.

Welke Wingspan uitbreiding vind jij het leukst? Of wil je nog iets weten over de uitbreidingen? Ik hoor het graag van je in een reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie:

Advertentie: