Welke Wingspan Uitbreiding kun je het beste kopen?

Welke Wingspan Uitbreiding Kun Je Het Beste Kopen?

999 Games’ Wingspan behoort tot de populairste spellen van de afgelopen jaren. En zoals bij veel populaire bordspellen volgden er ook bij Wingspan uitbreidingen (en er komen er nog aardig wat aan!).

Maar zijn die uitbreidingen het waard? Wat voegen ze toe? En welke Wingspan uitbreiding is het leukst?

In dit blog geef ik je een overzicht van beschikbare Wingspan uitbreidingen in Nederland en geef ik mijn advies over welke je het beste kunt kopen.

In dit blog beantwoord ik de volgende vragen:

 1. Welke Wingspan uitbreidingen zijn momenteel in het Nederlands verkrijgbaar?
 2. Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?
 3. Welke Wingspan uitbreiding kun je het beste kopen?
 4. Komen er nog meer Wingspan uitbreidingen?
 5. Welke Wingspan uitbreiding vind ik het leukst?

Welke Wingspan uitbreidingen zijn momenteel in het Nederlands verkrijgbaar?

Momenteel zijn er 3 uitbreidingen voor Wingspan verkrijgbaar in het Nederlands:

Daarnaast heeft 999 Games de Wingspan Nesting Box uitgebracht. Dit is een grote opbergdoos waar alles van Wingspan – ook toekomstige uitbreidingen – in zal passen.

Bovendien heeft 999 Games de Wingspan Fan Art Pack uitgebracht. Dit is een set van 255 kaarten met illustraties door fans over de hele wereld.

Wingspan Uitbreiding #1: Europa

Wingspan Europa: op Tafel

De allereerste uitbreiding voor Wingspan kwam in 2019 uit en bracht vogels uit Europa in het spel.

De grootste, tastbare toevoeging is de nieuwe “Einde Ronde”-vogeleigenschap. Vogels in je leefgebied met zo’n lichtblauwe eigenschap worden aan het einde van een ronde geactiveerd en leveren je dan een voordeel op, zoals eieren, kaarten en voedsel.

Wingspan Europa: Blauwgroene Eigenschappen

De kracht van Wingspan Europa zit naar mijn mening in de balans die het brengt. In het basisspel is de ‘eieren’-strategie aanzienlijk sterker dan de ‘kaarten-onder-vogel’ en ‘voedsel-op-vogel’ strategieën. Met de komst van Europa wordt dit mooi rechtgetrokken.

Samenvattend: Wingspan Europa voegt niet per se veel nieuws toe, maar brengt het spel wél in balans zodat de 3 strategieën (eieren, kaarten en voedsel) allemaal interessant zijn (en niet alleen de eieren, zoals in het basisspel).

> Meer weten over deze uitbreiding? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Europa review.

Je kunt Wingspan Europa online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Wingspan Uitbreiding #2: Oceanië

Wingspan Oceanië: op Tafel

Eind 2020 kwam de 2e Wingspan uitbreiding uit en deze expansion liet ons kennis maken met de vogels uit Oceanië.

Deze uitbreiding was vernieuwender dan Europa en voegde o.a. het volgende toe:

 • Nieuwe vogeleigenschappen
 • Nieuwe spelerstableaus
 • Nieuw voedsel: nectar

De meest vernieuwende vogeleigenschap is de “Einde-Spel”-eigenschap. Vogels die deze eigenschap hebben en zich in je leefgebieden bevinden, worden aan het einde van het spel geactiveerd en leveren je vervolgens punten op.

Wingspan Oceanië: Einde Spel Doel

Daarnaast zijn er nog tal van andere eigenschappen. Noemenswaardig zijn de eigenschappen die je meer bonuskaarten opleveren én de eigenschappen die voor meer interactie zorgen.

Met de komst van de nieuwe spelerstableaus krijg je sneller meer voedsel en vogelkaarten, maar krijg je wel minder eieren. Daarnaast zijn er een aantal velden waarbij je alle dobbelstenen opnieuw mag gooien en alle open vogelkaarten mag vervangen, alvorens je respectievelijk voedsel en vogelkaarten kiest.

Wingspan Oceanië: BESTEED velden

Tot slot wordt er een nieuw voedsel geïntroduceerd: nectar! Nectar is een joker en kan worden gebruikt bij het spelen van een vogel, het activeren van een actie (opnieuw dobbelen of vogelkaarten vervangen) en het activeren van een eigenschap. Die laatste mag overigens niet als er om een specifiek soort voedsel wordt gevraagd!

Samenvattend: Wingspan Oceanië brengt vernieuwing, verlaagt de geluksfactor en maakt het spel tactischer. Er zijn immers meer manieren om punten te scoren én je kunt dankzij jokers en nieuwe acties op je spelerstableau meer invloed uitoefenen op het spel.

> Meer weten over deze uitbreiding? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Oceanië review.

Je kunt Wingspan Oceanië online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Wingspan Uitbreiding #3: Azië

Wingspan Azië: op Tafel

Nog net op de valreep van 2022 vloog Wingspan Azië in de schappen. Deze uitbreiding laat ons kennis maken met vogels die voorkomen in Azië en Eurazië. Ofwel, een deel komt ook voor in Europa.

Deze uitbreiding brengt het volgende:

 • Een op zichzelf staande duetmodus voor 2 spelers
 • Een zwermmodus zodat je Wingspan met 6 of 7 spelers kunt doen
 • Nieuwe kaarten (vogels en bonussen)

Je kunt Wingspan natuurlijk al met 2 spelers doen. De duetmodus brengt echter een extra speelbord waar spelers met elkaar concurreren voor extra punten. Hier kun (en zul) je elkaar wat meer tegenwerken dan in het basisspel. Dat maakt de duetmodus, ondanks de naam, iets onvriendelijker van aard dan het basisspel.

De duetmodus is een op zichzelf staand spel. Je hebt het basisspel er niet voor nodig!

Wingspan Azië: Startopstelling Zwermmodus

Daarnaast voegt Azië een zwermmodus toe. Dit is extra speelmateriaal zodat je Wingspan, in combinatie met het basisspel, nu ook met 6 of 7 spelers kunt doen. Je hoeft gelukkig niet op 6 of 7 beurten te wachten. Je vormt namelijk 2 groepen van 3 en/of 4 spelers en die groepen spelen tegelijkertijd. In theorie verlengt dit de speelduur dus niet, maar het stelt je wel in staat Wingspan met grotere groepen te spelen.

Tot slot komen er weer nieuwe kaarten in het spel. Om precies te zijn: 90 vogels en 14 bonuskaarten. Onder de vogelkaarten vind je vooral eigenschappen met het push your luck mechanisme, eigenschappen waarbij andere spelers ook iets krijgen en eigenschappen die betrekking hebben op je directe buren. Daarbij zorgen de bonuskaarten weer voor extra doelen om te halen.

Samenvattend: Wingspan Azië voegt nieuwe dingen toe. Een in potentie venijnigere 2 speler-variant, een innovatieve manier om Wingspan met 6 of 7 te doen én allerlei nieuwe kaarten voor nog meer variatie. Elk onderdeel voegt iets unieks en leuks toe. Echter, niet elk onderdeel is voor alle Wingspan fans geschikt. Daarom twijfel ik of het slim was om deze 3 elementen samen te voegen in één Wingspan uitbreiding.

> Meer weten over deze uitbreiding? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Azië review.

Je kunt Wingspan Azië online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Wingspan Nesting Box

Wingspan Nesting Box: op Tafel

Dit is geen uitbreiding, maar een doos om het basisspel en elke Wingspan uitbreiding in op te bergen.

NB: Deze Big Box bevat dus geen speelmateriaal!

Via onderstaande slider kun je kijken wat er in de doos zit:

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 1 (Voorkant Doos)

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 2

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 3

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 4

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 5

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 6

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 7

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 8

Wingspan Nesting Box: Unboxing Stap 9 (Achterkant Doos)

Via deze slider kun je zien hoe de doos er gevuld uit ziet:

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 01

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 02

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 03

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 04

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 05

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 06

> Meer weten over deze Big Box? Lees hier mijn uitgebreide Wingspan Nesting Box review.

Je kunt de Wingspan Nesting Box in het Nederlands alleen in de webshop van 999Games.nl kopen. De Engelse Wingspan Nesting Box kun je online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

999 Games heeft overigens bevestigt dat de Nederlandse druk eenmalig is geweest. Dat betekent: is de doos uitverkocht? Dan komt deze niet meer terug.

Wingspan Fan Art Pack

Wingspan Fan Art Pack (Nederlands): op Tafel

Dit kleine roze doosje bevat 255 vogelkaarten. De vogels zijn exact dezelfde soort als vogels die eerder zijn uitgebracht en hebben dezelfde eigenschappen. Wat wel anders is, is het artwork. Wingspan-fans van over de hele wereld mochten van Stonemaier Games artwork inleveren van hun favoriete vogel. Het resultaat zijn de kaarten in deze set.

Ik vind de Wingspan Fan Art Pack niet per se een must have uitbreiding, maar wel een noemenswaardig product van een succesvol bordspel, een fanbase die haar vleugels steeds verder uitslaat en een uitgever (Stonemaier Games) die zijn passie maar al te graag deelt met fans. En het eindresultaat mag er zijn. Toegegeven, ik zou dit niet zelf kopen (ik kreeg het als review-exemplaar). Maar ik kan me wel voorstellen dat die hard fans dit graag aan hun verzameling toevoegen.

> Meer weten over deze ‘uitbreiding’? Bekijk hier mijn uitgebreide blog over de Wingspan Fan Art Pack met foto’s van elke vogel!

Je kunt de Nederlandstalige versie van de Wingspan Fan Art Pack door 999 Games exclusief kopen op 999Games.nl. De Engelstalige versie van Stonemaier Games kun je kopen op Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Kun je de uitbreidingen met elkaar combineren?

Alle Wingspan uitbreidingen vereisen sowieso het Wingspan basisspel, met uitzondering van de Duetmodus in Wingspan Azië. Als je Asia koopt, kun je de Duetmodus (voor 2 spelers!) zonder het basisspel spelen. Voor de Zwermmodus in die uitbreiding heb je wél het basisspel nodig.

Wat betreft combinaties:

 • Je kunt Europa combineren met het basisspel, Oceanië en/of Azië.
 • Je kunt Oceanië combineren met het basisspel, Europa en/of Azië.
 • Je kunt Azië combineren met het basisspel, Europa en Oceanië.

Ofwel, je kunt de Wingspan uitbreidingen mixen en matchen zoals je wilt.

Houd er wel rekening mee dat als je met nectar uit Oceanië speelt, je ook bijbehorende spelertableaus en dobbelstenen nodig hebt. Speel je zonder nectar? Dan dien je ook zonder dat speelmateriaal te spelen.

In Azië krijg je 2 extra, dubbelzijdige spelertableaus. De ene kant bevat het bord uit het basisspel, die je tevens gebruikt voor de Duetmodus. De andere kant bevat het bord uit Oceanië. Zo kun je dus ook Oceanië met 6-7 spelers doen.

Wingspan Uitbreidingen (Nederlands van 999 Games)

Welke Wingspan uitbreiding kun je het beste kopen?

Als je een beter gebalanceerd spel wil zonder al teveel vernieuwing (bijvoorbeeld omdat je met jongere spelers speelt of met mensen die Wingspan nog niet goed kennen), dan zou ik Wingspan Europa kopen.

Als je een beter gebalanceerd spel wil met wél veel vernieuwing (bijvoorbeeld omdat de uitdaging zoek raakt), dan zou ik Wingspan Oceanië kopen.

Ik zou Wingspan Azië alleen kopen als:

 • Je die hard Wingspan fan bent,
 • Je Wingspan graag met 2 spelers doet, maar iets meer genaai wil,
 • Je Wingspan nog niet hebt en een spel voor 2 personen zoekt waarin je elkaar kunt (en moet) naaien of
 • Je een groep hebt van 6 of 7 spelers die Wingspan graag samen willen spelen.

Daarbij wil ik benadrukken dat ik de losse onderdelen van Wingspan Azië goede toevoegingen vind. De combinatie voert de prijs alleen wat op en dat zal niet iedereen er voor over hebben.

Heb je meerdere uitbreidingen en houd je graag alles bij elkaar (of ben je gewoon een extreme Wingspan fan die ALLES wil)? Dan kun je zeker de Wingspan Nesting Box overwegen.

 • Je kunt de Wingspan Nesting Box in het Nederlands alleen in de webshop van 999Games.nl kopen. De Engelse Wingspan Nesting Box kun je online bestellen bij o.a. Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

999 Games heeft overigens bevestigt dat de Nederlandse druk eenmalig is geweest. Dat betekent: is de Nesting Box uitverkocht? Dan komt deze niet meer terug.

Komen er nog meer Wingspan uitbreidingen?

Je kunt sowieso nog meer Wingspan uitbreidingen verwachten. Zo zei Elizabeth Hargrave eerder op haar website het volgende:

“We are planning to offer new birds from around the world, with one expansion per continent.”

Inmiddels zijn dus Europa, Oceanië en Azië uitgebracht. In de Wingspan Nesting Box zitten kaartverdelers voor toekomstige uitbreidingen:

Wingspan Nesting Box Vullen: Stap 02-04

Hierdoor weten we dat de volgende uitbreidingen nog zullen komen:

 • Wingspan: Antarctica
 • Wingspan: Afrika
 • Wingspan: Midden- & Zuid-Amerika

Het lijkt er dus op dat er in totaal 6 Wingspan uitbreidingen zullen komen.

Uiteraard kunnen er nog altijd meer volgen, maar of dat gebeurt is nog maar te bezien.

Welke Wingspan uitbreiding vind ik het leukst?

Oef. Dan kies ik Wingspan Oceanië. Maar ik wil gelijk benoemen dat ik Europa ook zeker een goede uitbreiding vindt.

Welke Wingspan Uitbreiding: Hans met Wingspan Oceanië

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een geluksfactor in spellen niet altijd kan waarderen. Ik vind het fijner als je wat invloed kunt uitoefenen op het spelverloop. En dit is precies wat de Wingspan uitbreiding Oceanië biedt.

Natuurlijk, de geluksfactor blijft. Maar doordat je voedsel opnieuw kunt dobbelen, vogelkaarten kunt vervangen én jokers kunt inzetten, maakt dat de geluksfactor wel wordt verkleind. En I like that.

Azië heeft ook zo z’n goede toevoegingen. Echter, het verbetert in mijn optiek het spel niet echt. Het voegt variaties toe waar ik persoonlijk minder behoefte aan heb.

Je kunt Wingspan Oceanië online bestellen op o.a. 999Games.nl, Spellenrijk.nl, bol.com en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je geprobeerd te adviseren over Wingspan uitbreidingen. Ik beschreef welke expansions er in het Nederlands zijn uitgebracht, welke je het beste kunt kopen, welke uitbreidingen er nog op de planning staan én welke expansie ik het leukst vind.

Welke Wingspan uitbreiding vind jij het leukst? Of wil je nog iets weten over de uitbreidingen? Ik hoor het graag van je in een reactie!

4 reacties

 1. Hebben de uitbreidingen ook een toevoeging op het solo spelen?

  1. Beste Mirjam,

   Bedankt voor je vraag bij m’n blog over Wingspan uitbreidingen.

   Ik heb Wingspan nog nooit solo gespeeld, maar weet wel dat de uitbreidingen óók een solo variant hebben.

   Speel je Wingspan dus graag solo? Dan kan dit ook met Europa, Oceanië en Azie.

   Helpt dit :)?

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

 2. Fijn om al huidige uitbreidingen zo op een rijtje te hebben staan!
  Klopt het dus dat wanneer je Wingspan Azië hebt, je deze ook met Europa of Oceanië kunt combineren, zónder dat je het basisspel hebt?

  1. Beste Simone,

   Bedankt voor je vraag bij m’n blog over de Wingspan uitbreidingen.

   Je kunt Wingspan Azië inderdaad combineren met Europa of Oceanië. Daarbij is het maximale spelersaantal 2 spelers. Je kunt met- of zonder het duetbord spelen.

   Wel wil ik aangeven dat sommige vogels leuker met wat meer spelers, maar die zullen incidenteel voorbij vliegen ;).

   Groet en veel speelplezier!
   Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *