Wingspan Europa (1e uitbreiding): Review, Speluitleg + Unboxing!

Wingspan Europa: Review, Speluitleg + Unboxing!

Na mijn review over Wingspan, dat draait om vogels op de Amerikaanse continenten, vliegen we door naar het oosten. Daar, voorbij de Atlantische Oceaan, vinden we het volgende continent: Europa.

Ondanks dat dit het op één na kleinste continent is, biedt het blijkbaar wel genoeg vogels voor de 1e Wingspan uitbreiding: Europa.

In dit blog vertel ik je meer over Wingspan Europa. Ik laat je foto’s zien van het speelmateriaal, vertel wat het toevoegt én ik deel natuurlijk mijn Wingspan Europa review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij de Wingspan uitbreiding ‘Europa‘ zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals de meeste vogels meerdere eieren leggen, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Wat voegt het toe?
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Wingspan Europa:

  • 81 Nieuwe, unieke vogelkaarten
  • 1 Nieuwe kaartenhouder met deksel
  • 15 Paarse ei-miniaturen
  • 5 Nieuwe bonuskaarten
  • 5 Nieuwe doeltegels
  • 1 Overzichtstegel
  • 38 Voedselfiches
  • 1 Scoreblok
  • 4 Automa kaarten
  • 1 Boekje spelregels

Tijd om maar eens naar de foto’s te kijken. Hieronder zie je de foto van de voorkant van de rechthoekige doos:

Wingspan Europa: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Wingspan Europa: Achterkant Doos

En de binnenkant van de doos als deze leeg is. Er is dus geen inlay, maar dat geeft ook niet omdat de rest bij het basisspel kan worden toegevoegd.

Wingspan Europa: Binnenkant Doos

De Wingspan Europa spelregels vind je terug in een boekje van 12 bladzijden. Eigenlijk is slechts 2,5e bladzijde spelregels. De rest is vooral appendix met uitleg van eigenschappen en de automa.

Wingspan Europa: Spelregels

De grootste toevoeging van deze uitbreiding zijn de 81 nieuwe vogelkaarten. Er komt nu een nieuwe eigenschap bij (blauwgroen), die aan het einde van een ronde wordt geactiveerd:

Wingspan Europa: Nieuwe Vogelkaarten

Daarnaast krijg je ook nieuwe, dubbelzijdige doeltegels. En omdat er nu ook vogels worden geactiveerd aan het einde van een ronde, zit er een klein overzicht bij als reminder:

Wingspan Europa: Overzichtstegel en Extra Doeltegels

En wat zou een Wingspan uitbreiding zijn zonder nieuwe bonuskaarten?

Wingspan Europa: Nieuwe Bonuskaarten

Wingspan Europa bevat ook een nieuwe kaartenhouder om de groeiende verzamling vogels (actuele en nieuwe) in op te bergen:

Wingspan Europa: Extra Kaartenhouder (Open)
Wingspan Europa: Extra Kaartenhouder (Gevuld)
Wingspan Europa: Extra Kaartenhouder

En vind je die paarse kleur mooi? Dat komt goed uit! Want er zitten ook 15 paarse ei miniaturen bij. Die dienen geen doel, maar zijn slechts een esthetische verrijking:

Wingspan Europa: Paarse Ei Miniaturen

Dan krijg je ook nog nieuwe, extra voedselfiches erbij:

Wingspan Europa: Extra Voedselfiches

En extra kaarten voor de Wingspan Europa automa variant:

Wingspan Europa: Nieuwe Automakaarten

Tot slot zit er nog een nieuw scoreblok bij:

Wingspan Europa: Vernieuwd Scoreblok

3 – Wingspan Europa: Wat voegt het toe?

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Met Wingspan Europa worden de volgende elementen aan het basisspel toegevoegd:

  1. Nieuwe vogelkaarten
  2. Nieuwe doeltegels
  3. Nieuwe bonuskaarten
  4. Esthetische dingetjes

3.1 – Nieuwe vogelkaarten

Wauw. Maar liefst 81 nieuwe vogels. Stuk voor stuk weer prachtige vliegers met interessante eigenschappen.

De meeste nieuwe vogels bevatten eigenschappen die je al kent, namelijk witte, bruine en roze eigenschappen.

De vernieuwing zit vooral in de blauwgroene eigenschappen. Deze eigenschappen worden aan het einde van een ronde geactiveerd. Waar moet je zoal aan denken?

Wingspan Europa: Blauwgroene Eigenschappen
  • Kies een leefomgeving zonder eieren. Leg 1 ei op elke vogel in die omgeving.
  • Heb je deze ronde alle 4 soorten acties uitgevoerd? Speel dan nog een vogel. betaal de gebruikelijke voedsel en eikosten.
  • Stop ten hoogste 3 vogelkaarten uit je hand onder deze vogel weg. Trek 1 handkaart voor elke kaart die je hebt weggestopt.

Ook zijn er 2 soorten witte eigenschappen die ik opvallend leuk vind, namelijk deze:

  • Leg deze vogel horizontaal neer, zodat deze 2 velden bedekt. Betaal de lagere eikosten.
  • In plaats van kosten te betalen, mag je deze vogel op een andere vogel op je tableau leggen. Leg eventuele eieren en voedsel erop af. De onderste vogel wordt een weggestopte kaart.

Ik vind de kracht van de 1e grappig, maar vooral de tweede vind ik goed gevonden.

Wingspan Europa: Nieuwe Roofvogel

Op die kaarten staan namelijk roofvogels en op een andere vogel duiken… dat is precies wat een echte roofvogel doet!

3.2 – Nieuwe doeltegels

Een subtiele, maar vernieuwende toevoeging komt ook van de doeltegels. Ze zijn vernieuwend omdat ze echt afwijken van de doeltegels uit het basisspel. Hieronder zie je enkele voorbeelden:

  • Vogels van 4 of meer punten.
  • Vogels met weggestopte kaarten.
  • Voedsel in persoonlijke voorraad.
  • Vogels zonder eieren.
Wingspan Europa: Doeltegels zonder Eieren

3.3 – Nieuwe bonuskaarten

En dan zijn er natuurlijk nog nieuwe bonuskaarten. De opvallendste zijn de 2 nieuwe bonuskaarten waarmee je punten verdient door te spreiden over verschillende soorten eigenschappen in een rij of kolom.

En met de nieuwe, blauwgroene eigenschap zijn dat wel passende bonussen natuurlijk.

3.4 – Esthetische dingetjes

Ik weet even niet hoe ik dit anders moet noemen, maar hiermee bedoel ik o.a. de paarse eieren, een extra kaartenhouder en extra voedselfiches.

Kun je iets met die paarse eieren? Nee, deze dienen puur een esthetisch doel. Ze zijn voor de leuk, zeg maar.

De nieuwe kaartenhouder is wel handig om extra kaarten in te bewaren. En je hebt een keer een andere achtergrondkleur bij het pakken van vogelkaarten…

Wingspan Europa: Vogelkaarten op Paarse Kaartenhouder

Tot slot zijn er de extra voedselfiches. Deze zijn ongetwijfeld toegevoegd, omdat veel nieuwe vogels je voedsel op die kaart laten leggen. De extra fiches zijn dus toegevoegd, zodat je niet (snel) zonder komt te zitten.

4 – Wingspan Europa: Review

Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze Wingspan Europa recensie eerst mijn algemene bevinding. En vanuit daar zal ik de verschillende, afzonderlijke toevoegingen aanhalen.

Goed. Wat mij opvalt aan Wingspan Europa, is dat er weinig vernieuwends in zit op het gebied van eieren. De focus ligt vooral op kaarten onder vogels stoppen en voedselfiches op kaarten leggen.

En dat is interessant, want in het basisspel draait er juist veel om eieren. Bijna alle doeltegels vragen om ‘eieren in dit soort nest’ of ‘eieren op dit soort vogels’. Om daar punten mee te scoren, word je eigenlijk gedwongen om je vogels veel eieren te laten leggen.

En laten we niet vergeten dat elk ei ook 1 punt is.

Wingspan Europa: Extra Voedselfiches

Wat ik sterk vind aan Wingspan Europa, is dat je nu niet meer zo vast zit aan die eieren. Deze uitbreiding stelt je in staat om eieren links te laten liggen en meer voor de kaarten onder vogels of voedselfiches op vogels te gaan.

Laten we maar eens kijken naar de 81 nieuwe vogelkaarten. Er zijn slechts een paar kaarten waarmee je eieren kunt verdienen. Het grootste aantal stelt je juist in staat om kaarten onder vogels te stoppen of voedselfiches op vogels te leggen.

En wat dacht je van de doeltegels? Geen enkele ervan vereist eieren. Sterker nog, er is een doeltegel waarbij je zelfs zoveel mogelijk vogels ZONDER eieren moet hebben.

Als laatste wil ik nog even de extra voedselfiches benoemen. Toen ik Wingspan Europa voor het eerst bekeek, vroeg ik me af waarom deze erbij zaten. Maar die extra voedselfiches zijn nodig in spellen met meer spelers, omdat je met Europa ook meer voedselfiches op kaarten gaat leggen. Ze zouden simpelweg opraken.

Wingspan Europa: op Tafel

Mijn Wingspan Europa review in het kort?

Hoewel Wingspan Europa een summiere uitbreiding lijkt, voegt het wel degelijk iets groots toe. Want met deze uitbreiding kun je eieren wat loslaten en meer focussen op andere manieren om punten te scoren, zoals ‘kaarten onder een vogel stoppen’ en ‘voedselfiches op vogels leggen’. Daarmee maakt Europa andere vliegroutes naar de overwinning toegankelijker!

Meer lezen over Wingspan? Lees hier mijn Wingspan review, Wingspan Oceanië review en Wingspan Azië review!

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

5 – Wingspan Europa: Waar te koop?

Je kunt Wingspan Europa online bestellen op o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, 999Games.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over de Wingspan 1e uitbreiding ‘Europa’. Bedacht door Elizabeth Hargrave, in Nederland uitgegeven door 999 Games en internationaal door Stonemaier Games.

Ik liet je foto’s zien van het speelmateriaal, vertelde je wat deze expansie toevoegt én deelde mijn Wingspan Europa review met je.

Wat vind jij van deze uitbreiding? Heb je nog vragen? Laat het me weten in een reactie!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik foto’s gebruikt van cottonbro en Johannes Plenio via Pexels.

8 reacties

  1. Hallo,

    Ik ben altijd al aan het wachten geweest op de Afrika uitbreiding dus ik hoop dat het de volgende wordt. Ben nooit geïnteresseerd geweest in een uitbreiding maar nu ik je review over ‘Europa’ lees ben ik het aan het overwegen..
    Leuke site en vooral: blijven reviewen. Good job.

    Groetjes uit het verre België 😉

    1. Beste Kurt,

      Bedankt voor je reactie op m’n Wingspan Europa review!

      Wat leuk om te lezen dat je er blij mee bent. Dank voor de complimenten, dat motiveert!

      Succes met de keuze en graag tot spreeks ;)!

      Groet,
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Beste Hans,
    Bedankt voor de uitgebreide omschrijving van de uitbreidingen. Ik ben heel benieuwd naar het aantal Nederlandse vogels in de uitbreiding van Europa.
    Zou je dat willen vermelden?
    Alvast bedankt

    1. Beste Elise,

      Bedankt voor je vraag over Wingspan Europe.

      Helaas durf ik daar geen antwoord op te geven. Ik heb je vraag voorgelegd aan wat contacten. Mochten zij het antwoord weten, dan koppel ik die hier terug :).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Hoi Hans,

    Ik ben aan het overwegen om deze uitbreiding aan te schaffen 🙂
    Alleen nu mijn vraag, die extra vogelkaarten schud je die door de vogels van het basisspel heen? Dan is de kans klein dat je er eentje trekt en moet je ze er daarna weer tussenuit vissen?

    Hoor graag hoe jij dit doet, alvast bedankt!

    Groetjes,
    Elise (populaire naam hier 😉)

    1. Beste Elise,

      Bedankt voor je vraag over Wingspan Europa.

      Yes, je de schudt de vogelkaarten van Europa door die van het basisspel. Het klopt, de kans dat je er dan eentje trekt is klein. Ik denk alleen wel dat juist de subtiele toevoeging een verbetering is op de bestaande deck.

      Ik laat de kaarten van Wingspan en Europa eigenlijk altijd door elkaar zitten. Als we Wingspan doen, dan is dat sowieso met Europa kaarten.

      Helaas is er geen andere optie om de kaarten weer van elkaar te sorteren als je de vogelkaarten van Europa uit de deck wilt. Gelukkig herken je ze in ieder geval aan een klein EE logo in de rechter onderhoek :).

      Heeft dit je vraag beantwoord?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  4. Dag Hans, fijn die reviews van je! Ik heb bij het basisspel meteen uitbreiding Europa gekocht omdat ik in dit spel ook graag bekende/dagelijkse vogels wil kunnen trekken. Nu zag ik in een reactie van iemand op je artikel met 12 wintips/strategieën dat ze een eigen aanpassing hadden gedaan door 10 in plaats van 3 vogelkaarten open te leggen. Daar was je positief over. Waar ik aan denk is om bij het spelen van Basis + Europa WEL alle nieuwe Europavogelkaarten toe te voegen aan het spel, maar dan een deel van de meest exotische kaarten van het basisspel UIT HET SPEL te halen (want die ken ik toch niet). Hoe kijk jij daar tegenaan?

    1. Beste Jan,

      Bedankt voor je leuke reactie bij m’n Wingspan Europa review.

      Ik zou zelf niet zo snel vogels verwijderen, omdat dit invloed heeft op de balans in het spel. Stel dat je teveel vogels verwijdert die eieren creëren, dan zijn mensen die daarvoor gaan in het nadeel. En de percentages voor bonuskaarten worden ook beïnvloed. Ze helpen je om een keuze te maken die kanstechnisch het beste is. Kloppen de percentages niet meer? Dan is je keuze sowieso een pure gok. Je grip op het spel neemt hierdoor af.

      Door bijvoorbeeld 10 vogels open te leggen in plaats van 3 neemt de grip juist toe omdat je meer keuze hebt en de kans wordt vergroot dat je een goede vogels krijgt.

      Hopelijk schetst dit een beetje een beeld.

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *