Wingspan is één van de populairdere bordspellen van de laatste jaren. No doubt about it.
Hoewel ik in mijn Wingspan review al benoemde dat er veel geluk bij dit bordspel komt kijken, zit er wel degelijk tactiek in. Nou Hans, vertel eens: “hoe kun je Wingspan winnen?“
In dit blog deel ik 12 Wingspan tips met je, zodat je jouw strategie naar een hoger niveau kunt tillen!
1: Speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil
Ik zie veel spelers vaak wachten of jagen op specifieke kaarten. En eigenlijk gaat dit bijna altijd fout. Ze offeren teveel acties op om nieuwe kaarten te pakken met teleurstelling tot gevolg. Wingspan heeft nu eenmaal een grote geluksfactor als het gaat om kaarten krijgen.
Dat wil alleen niet zeggen dat Wingspan een geluksspel pur sang is. Integendeel. Je kunt veel slimme, tactische keuzes maken die je kansen vergroten om Wingspan te winnen. Maar dan moet je wel mijn eerste Wingspan tip in je achterhoofd houden: speel met de kaarten die je hebt, niet die je wil.
2: Houd niet teveel kaarten als starthand
Aan het begin van Wingspan mag je 5 vogelkaarten houden. Als het kan, houd er dan niet meer dan 2. Voedsel is schaars in de eerste ronde, dus al het voedsel waar je mee kunt beginnen is mooi meegenomen.
Wat mooi zou zijn, is dat je de 2 op hand gehouden vogelkaarten al in de eerste ronde kunt spelen met het voedsel dat je bewaard hebt! Als je beide vogels dan nog eens in een rij legt zoals ik beschrijf in de Wingspan tactiek hieronder, dan is dat helemaal perfect ;).
3: Focus op 1 of 2 leefgebieden
Wingspan wordt gedefinieerd als engine builder. Je bouwt aan je eigen ‘motor’ die het makkelijker maakt om in vervolgacties aan meer voedsel, eieren, kaarten en/of punten te komen. En het liefst komt je motor al zo vroeg mogelijk op gang. Focus daarom op 1 of 2 leefgebieden.
Immers, als het je lukt om in de eerste ronde al 2 vogels in één rij te leggen, dan profiteer je met elke volgende actie in die rij al van één extra voedsel, ei of kaart. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de twee mogelijke voordelen die de vogels in de rij je opleveren!
4: Focus eerst op Bos en/of Moeras
Om jouw engine van de grond te krijgen, zul je voedsel en vogelkaarten nodig hebben. En waar krijg je die? Juist, in het Bos en in het Moeras. Leg daar dus je eerste vogels neer.
En I know, je hebt ook eieren nodig. Maar in de Weide krijg je al 2 eieren zonder dat er een vogel in ligt. Dit terwijl het Bos en het Moeras je zonder vogelkaarten respectievelijk ‘slechts’ 1 voedsel en kaart opleveren.
5: Leg vogelkaarten slim neer
In het Bos krijg je voedsel, in de Weide krijg je eieren in het Moeras krijg je nieuwe vogelkaarten. Je kunt er voor kiezen om vogelkaarten in de rij te leggen waarvan het inkomen correspondeert met de vogeleigenschap. Ter illustratie: vogels die voedsel opleveren in het Bos leggen.
Maar acties zijn schaars. Daarom vind ik het vaak verstandiger om vogelkaarten in rijen te leggen waarvan de bonus niet correspondeert met de vogeleigenschap. Op die manier kun je met 1 actie twee vormen van inkomen krijgen.
Leg bijvoorbeeld vogels in het Bos met eigenschappen die:
- je nieuwe kaarten opleveren.
- je extra eieren opleveren.
- je voedsel op een kaart laten leggen.
Of leg vogels in de Weide met eigenschappen die:
- je kaarten onder andere kaarten laat stoppen.
- je voedsel op een kaart laten leggen.
Meestal ga je in de laatste ronde vooral eieren leggen voor punten. Als je in deze rij dan ook nog eens kaarten hebt liggen die extra punten opleveren, dan scoor je echt veel extra punten!
Of leg vogels in het Moeras met eigenschappen die:
- je extra voedsel opleveren.
- je kaarten onder andere kaarten laat stoppen.
Dit is één van de moeilijkste Wingspan tips om te realiseren. Maar lukt het? Dan kun je echt een monsterscore halen.
6: Eerst vogels voor inkomen, dan voor punten
In de eerste 2-3 rondes zul je vooral bezig zijn met het plaatsen van vogels in verschillende rijen. Deze vogels hebben meestal niet zoveel punten. Dat komt omdat ze je extra voedsel of kaarten opleveren. En dat heb je nu eenmaal nodig in het begin van het spel.
Blijf alleen niet teveel van dit soort vogels in je vogelgebieden leggen. Zorg dat je vanaf ronde 3-4 ook echt vogels met veel punten in je leefgebieden gaat leggen. Het op tijd maken van die omslag is cruciaal om je Wingspan strategie te laten slagen.
7: Staar je niet blind op einde-ronde-bonussen
Dit deed ik in het begin zo vaak fout. Ik probeerde koste wat het kost die einde-ronde-bonussen te halen. In veel gevallen kon ik echter meer punten halen door ergens anders op te focussen. Zoals het plaatsen van een vogel met veel punten of nog een keer eieren leggen.
Zorg er dus voor dat einde-ronde-bonussen ook echt een bonus blijven en niet de basis vormen van je Wingspan strategie. Haal je ze niet? Niks aan de hand!
8: Spot de juiste vogels
Er zijn een aantal vogels die het beduidend makkelijker maken om Wingspan te winnen. Hieronder loop ik er een aantal langs.
Ik begin met de Raaf en de Woestijnraaf:
Als je deze vogels activeert, mag je 1 ei afleggen om 2 voedsel naar keuze uit de voorraad te pakken. Een ei kost je weliswaar 1 punt, maar met 2 willekeurige voedselfiches kun je al snel weer een nieuwe vogel spelen die 3 of meer punten oplevert.
Dan zijn er ook nog de Viskraai en Amerikaanse Kraai:
Deze vogels zijn iets minder sterk dan de raven. Maar feit blijft, als je met het afleggen van 1 ei een voedsel naar keuze kunt nemen is dat superhandig.
Onderschat ook zeker de kracht van o.a. de Zanggors, Schoorsteengierzwaluw en de Bewicks Winterkoning niet.
Als je deze vogels activeert en ze bevinden zich rechts van alle andere vogels in de rij, dan mag je deze vogel naar een andere rij verplaatsen. Gebruik je in de volgende beurt die betreffende rij? Dan profiteer je dus vrij eenvoudig van een iets hogere bonus.
Hoewel ik je niet aanraad om veel vogels te spelen waarin je afhankelijk bent van andere spelers (ofwel vogels met een roze eigenschap), vind ik o.a. de Roodoogkoevogel, Amerikaanse Kluut en de IJslandse Brilduiker een ander verhaal:
Elke speler wil vroeg of laat eieren leggen. Dat is een actie waar je niet aan ontkomt. Bovenstaande vogels zorgen ervoor dat jij, mits je plek hebt bij een vogel met het aangegeven nestsymbool, ook 1 ei krijgt als andere spelers dat doen. Gratis eieren, wie wil dat nou niet?
Tot slot vind ik ook de Franklins Meeuw en Killdeerplevier goede kaarten:
Als je de eigenschap van deze vogels activeert, dan mag je 1 ei afleggen om 2 kaarten te pakken. En door zo meer kaarten te krijgen, vergroot je ook de kans op goede vogels. Zit er niks bij? Zorg dan dat je een vogel hebt waar je handkaarten onder mag leggen. Dan worden nutteloze kaarten toch ineens nog punten waard!
9: Vermijd vogelkaarten die een ander iets opleveren
Als het niet hoeft, speel dan geen vogelkaarten met een eigenschap die bij activatie ook andere spelers iets opleveren. Er zijn veel vogels die dat doen, zoals de Slobeend, Anna’s Kolibrie en de Visarend. Fair enough, jij hebt misschien wel iets aan die extra kaart, maar hetzelfde kan gelden voor je tegenstander.
Er zijn overigens wel 2 redenen die het tóch verstandig kunnen maken om dit soort vogels te spelen. Ten eerste als het spel zijn einde nadert en je vogels met veel punten wil spelen. Sommige van deze vogels kosten zelfs maar 1 voedsel! Daarmee kom ik tot mijn tweede reden: Je kunt dit soort vogels (die 1 voedsel kosten) ook gebruiken om een plekje in een rij te vullen, zodat je volgende beurten een hogere bonus krijgt.
En vergeet niet: je kunt ervoor kiezen om de bruine eigenschappen NIET te activeren!
10: Vermijd roofvogels die je afhankelijk maken van geluk
Ik heb me nog nooit zoveel gestoord aan een vogeleigenschap als die van de Witmaskeribis, Amerikaanse Torenvalk en de Mississippiwouw:
Als hun eigenschap wordt geactiveerd, mag je alle dobbelstenen die NIET in het vogelhuisje liggen dobbelen. Gooi je ten minste 1 aangegeven soort voedsel? Dan mag je er één uit de voorraad pakken en op de kaart bewaren.
Dit lukt mij bijna nooit (ik doe het ook niet meer haha). Ten eerste moet je beurt zó uitkomen dat er 3 of 4 dobbelstenen naast het vogelhuisje liggen. Ten tweede moet je het geluk hebben dat één van die dobbelstenen het soort voedsel moet gooien. En die kans is klein, want de vis en muis staan slechts 1x op elke dobbelsteen.
Mijn advies? Laat deze vogels geen onderdeel zijn van jouw Wingspan strategie!
11: Speel ‘na-apende’ roofvogels pas later
Vogels met een roze eigenschap kunnen erg handig zijn. En de meeste speel je het liefst zo vroeg mogelijk in het spel, omdat je dan goed kunt profiteren van anderen. Daar zit naar mijn mening echter één uitzondering. En dat zijn vogels als de Roodkopgier, Zwarte Gier en Amerikaanse Ekster.
Als de roofvogelactie van één van je tegenstanders slaagt, mag jij ook een voedsel uit het vogelhuisje pakken. Klinkt mooi hè?
Maar pas op! Speel je deze vogels te vroeg? Dan zullen je tegenstanders roofvogels vermijden. Uiteindelijk heb je dan niet veel aan deze vogels. Daarom is een van de onmisbare Wingspan tips: speel ‘na-apende’ roofvogels pas nadat andere spelers roofvogels hebben gespeeld!
12: Do the math
Zeker in de laatste ronde is rekenen het belangrijkste om te doen. Je hebt 5 acties, dus reken maar uit met welke combinatie acties je de meeste punten kunt halen.
“Moet je echt nog wel een keer voedsel pakken om daarna een vogel van 3 punten in je Bos te leggen? Of kun je beter gewoon twee keer eieren leggen en zo 4 punten halen?”
“Moet je echt nog wel twee keer eieren leggen voor 4 punten? Of kun je beter nog een keer voedsel pakken, een kaart onder een vogel stoppen én daarna een vogel van 4 punten spelen? Die laatste levert dan toch 5 punten op.”
Dus.
Neem even de tijd om te uit te rekenen hoe je de meeste punten kunt halen met je acties.
Ik ben me er van bewust dat dit het spel voor sommige spelers niet per se leuker maakt. Het is dus goed dat jij jezelf daar ook bewust van bent. Maar als je wil winnen, is dit wel belangrijk.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik 12 tips en tactieken voor een Wingspan strategie gedeeld. Uiteraard zal niet elke tip en elke tactiek ook daadwerkelijk elke keer succesvol zijn. Of strategieën slagen hangt nu eenmaal af van de mogelijke combinaties die je kunt maken.
Mis jij nog tips waarmee je Wingspan kunt winnen? Deel ze dan in een reactie!
Interessante punten, deze neem ik zeker mee de volgende keer!
Einde-ronde-bonus laten liggen ben ik niet zo’n fan van, het verschil in punten met de andere speler wordt wel groot. Vooral de laatste 2 rondes.
Ik zou er dus voor pleiten om alvast te kijken naar de laatste ronde bonussen om daar wel mee te doen met de punten…
Beste Yvonne,
Bedankt voor je reactie op m’n Wingspan tactiek! Ik vind dat je zeker een terecht punt hebt. Je kunt inderdaad best wel sturen op de 3e en 4e einde-ronde bonus. De 1e en 2e zijn wat lastiger. Je kunt naar mijn mening dan beter investeren in goede vogelkaarten dan in die bonussen.
Nogmaals bedankt, jouw Wingspan tip hebben andere spelers ongetwijfeld wat aan :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Hallo,
Ik heb een vraagje ivm punten telling. Als je bonuskaart hebt per vogel dat rat eet krijg je 2 punten en hij mag ook nog andere voedsel soorten eten. Tellen dan de kaarten met zo een cirkel mee waar je de voeding van mag kiezen? Vb een vogel die zo 1 cirkel heeft staan voor de rest niks of 2 wormen en een cirkel.
Beste Melissa,
Bedankt voor je vraag over de Wingspan spelregels. In dit specifieke geval telt de ‘joker’ niet mee en gaat het echt alleen om rat-symbolen.
Heeft dit je vraag beantwoord?
Veel plezier met spelen!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
“Ik ben me er van bewust dat dit het spel voor sommige spelers niet per se leuker maakt. Het is dus goed dat jij jezelf daar ook bewust van bent. Maar als je wil winnen, is dit wel belangrijk.”
Daarom vind ik het ook niet erg om een keer te verliezen 😉
Maar wel leuke punten die je aangeeft!
Hey Romeo,
Tjah we kennen er wel een paar die er soms wat langer over doen hè en we weten helaas dat zoiets niet altijd wordt gewaardeerd haha.
Thanks voor je reactie :)!
Groet,
Hans van Spellenwijs.nl
Wat wij laatst hebben gedaan is 10 vogelkaarten open leggen i.p.v. 3.
Op deze manier kun je meer plannen.
Dit was voor ons erg geslaagd!
Beste Yvonne,
Dat is een interessante manier om spelers iets meer controle te geven en de geluksfactor te verlagen. Nice!
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Wij zijn net begonnen met Wingspan, tot nu toe met zijn tweeën gespeeld. Prachtig spel, we beginnen nu ook wat meer strategie te ontdekken. Ik heb nog geen idee wat ‘goede’ scores zijn. We zien het aantal punten langzaam toenemen. Klopt het dat je bij spelen met meer deelnemers ook hogere scores haalt?
Beste Mark,
Bedankt voor je reactie op m’n Wingspan tactieken blog!
In theorie wel. De kans dat er roze kaarten of kaarten met ‘alle spelers krijgen’ in het spel komen, wordt ook groter met meer spelers. En die kaarten kunnen leiden tot meer punten.
Echter, ik heb dat zelf niet zo extreem ondervonden hoor.
Groet en veel plezier met Wingspan gewenst!
Hans van Spellenwijs.nl
Hoi, bedankt voor je tips!!
Ga het zeker eens proberen.
Heb je nog tips als je de Europese uitbreiding erbij hebt?
Beste Linda,
Bedankt voor je reactie op m’n Wingspan tips en tactieken. Helaas heb ik er nog geen zo goed toegespitst op Europa. Wie weet in de toekomst :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Dag Hans,
Bedankt voor de tips. Ik ga er de volgende keer zeker rekening mee houden.
We hebben het spel reeds enkele keren gespeeld, en hebben een probleem met het interpreteren van het ‘einde ronde’-doel: ‘sets van’.
Wanneer je 1 vogel in bosgebied hebt, 1 vogel in een weidegebied en 1 vogel in moerasgebieden. En op iedere kaart liggen 3 eieren, heb je dan 3 sets? Of moet je ieder ei op een aparte kaart liggen hebben om een set te hebben?
Vriendelijke groet
Dirk
Beste Dirk,
Bedankt voor je reactie op m’n blog met Wingspan tactieken!
In jouw voorbeeld heb je 3 sets. Het gaat er om dat je in elke rij 1 ei moet hebben, ongeacht de kaart :).
Hopelijk helpt dat.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Beste Hans
Wij hebben Wingspan net gekocht en we zijn er al helemaal weg van. We hebben echter een vraag: de roze kaarten met “eenmalig tussen beurten”, betekent dat eenmalig in het hele spel? Of élke keer wanneer het niet jouw beurt is eenmaal?
Beste Brigitte,
Leuk dat jullie Wingspan hebben gekocht en bedankt voor je vraag.
Roze kaarten mag je vaker tijdens het spel gebruiken, maar maximaal 1x keer tussen jouw beurten.
Dus…
1. Jij bent aan de beurt.
2. Dan is speler 2 en die activeert jouw roze kaart. Deze bonus krijg je.
3. Dan is speler 3
4. Dan is speler 4 en die activeert ook jouw roze kaart. Deze bonus krijg je niet, want je hebt ‘m al een keer gehad tussen je vorige en de volgende beurt.
5. Daarna ben jij weer aan de beurt.
6. Nu kan je roze kaar weer eenmaal worden geactiveerd tot je volgende beurt.
Enzovoorts…
Helpt dit :)?
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Wat een heerlijk spel is Wingspan! We hebben het nu een stuk of 10x gespeeld en blijven steeds nieuwe dingen bijleren. Jouw tips zijn zeer welkom (dat van die roze eigenschappen deden we kennelijk niet goed). Waar we nog wel tegenaan lopen is het volgende bij deze vogels: o.a. de Zanggors, Schoorsteengierzwaluw en de Bewicks Winterkoning, als je deze verplaatst naar een ander leefgebied, ga je dan in dat leefgebied verder met het activeren van de bruine eigenschappen van de vogels die daar liggen? Of ga je verder in het leefgebied waar deze vogel vandaan kwam?
Beste Judith,
Allereerst excuses voor m’n verlate reactie en bedankt voor je vraag bij m’n blog met Wingspan tactieken.
Je verplaatst de vogel naar een ander leefgebied en gaat vervolgens weer verder in het leefgebied waar je begon. Je activeert dus vogels in 1 leefgebied.
Helpt dit :)?
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Top, dankjewel. Zo deden we het ook al, maar we wisten niet of dat ook klopte.
Hey Hans, goede tips, de meeste herkenbaar. Nu ben ik benieuwd hoe goed wij de strategieën toepassen. Heb je enig idee wat gemiddelde/goede/uitzonderlijke scores zijn voor een fanatieke speler met het basisspel met twee personen?
Beste Adriaan,
Bedankt voor je reactie bij m’n blog met Wingspan tips.
De eerste scores van mij en speelgenoten lagen altijd bij de 50-60. Daarna kwamen we meer bij de 70. Ik denk dat 80 een hele nette score is. In uitzonderlijke gevallen kun je over de 100 schieten, maar dan moet je echt geluk hebben met de juiste kaarten.
Schetst dit een beetje een beeld?
Groet en veel speelplezier,
Hans van Spellenwijs.nl
Hans,
Ik heb een vraagje: als de zanggors, de schoorsteengierzwaluw of de Bewicks winterkoning als eerste vogel geplaatst wordt in een leefomgeving mogen ze dan nog na activatie nog van rij veranderen? Letterlijk moeten ze zich namelijk rechts van andere vogels bevinden…
Mvg
Beste Wim,
Bedankt voor je vraag over het bordspel Wingspan.
In dit topic op BoardGameGeek bevestigt Elizabeth Hargrave (de auteur) dat je deze vogels ook mag verplaatsen als er links geen vogels van liggen.
Ik denk dat dit je vraag beantwoord :).
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl
Hoi, heb je ook tips voor de uitbreidingen? Dat maakt t spel veel leuker en gecompliceerder: vraagt meer strategie. Gele kaarten, nectar, kaarten die bonuskaarten doen scoren…
Beste Bregje,
Bedankt voor je vraag. Helaas heb ik die nog niet. Ik wil daar nog weleens een blog aan besteden maar tijd gooit roet in het eten.
Groet en veel speelplezier!
Hans van Spellenwijs.nl