Het Witte Kasteel van Himeji kwam voor mij als een complete verrassing uit. Er was geen aankondiging of niets en bam. Daar was die. Als er zo geheimzinnig over wordt gedaan door de uitgever maakt mij dat toch wel nieuwsgierig. In dit blog geef ik je de korte speluitleg en mijn korte review.
Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het bordspel Het Witte Kasteel van Himeji zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Korte speluitleg
Heb je een vraag over de spelregels? Stel ‘m gerust in een reactie!
In Het Witte Kasteel van Himeji is elke speler de leider van een stam, die probeert belangrijke posities te bekleden in Het Witte Kasteel.
Je speelt 3 rondes waarin elke speler 3 beurten krijgt. Tijdens je beurt neem je de laagste of hoogste dobbelsteen van een brug (zwart, rood of wit). Deze plaats je vervolgens op een actieveld.
Hier kun je grondstoffen, geld en zetels mee verdienen óf je kunt een van je stamleden als tuinman in de kasteeltuinen, als hoveling in het kasteel of als krijger op de trainingsvelden zetten.
Door stamleden te plaatsen kun je tijdens het spel bonusacties en/of extra grondstoffen krijgen.
Aan het einde van het spel leveren ze ook extra punten op. De speler die na de 3e ronde de meeste punten heeft wint het spel.
Bekijk het spel in een slideshow:
Korte review
Ik vind Het Witte Kasteel van Himeji een leuk, fraai geproduceerd, instap-expertspel.
De doos is kleiner dan ik gewend ben van expertspellen (in positieve zin) en je moet even passen en meten, maar alles kán er in. Je krijgt relatief veel spel en speelmateriaal voor slechts €29,99.
De spelregels vind ik erg behapbaar. Het zijn de ‘slechts’ 9 beurten die het spel uitdagend maken.
In het begin vraag je jezelf af hoe je alles gedaan krijgt. Echter, met een goede motor kun je in latere beurten echt heerlijke combinaties maken en meerdere acties uitvoeren.
Kaarten (en daarmee acties en grondstoffen) veranderen nog weleens. Dit maakt het veelal tactisch. Er leiden wel meer routes naar de overwinning en dat maakt het mijns inzien ook licht strategisch.
Tot slot kun je ontzettend veel variëren met de setup en dat geeft elke keer weer een andere spelbeleving. De leukste spelbeleving ervaar ik overigens wel als er ook bonus-actievelden in de kasteeltuinen, het kasteel en/of de trainingsvelden liggen. Dan maak je soms net wat leukere kettingreacties :).
Wat mij betreft de moeite én het geld waard als je een snel en toegankelijk expertspel wil spelen.
Algemene informatie
- Naam: Het Witte Kasteel van Himeji
- EAN: 8720289475499
- Soort spel: Licht expertspel
- Aantal Spelers: 1-4 Personen
- Speelduur: 60-90 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 12 Jaar
- Uitgever: 999 Games
- Spelauteur: Isra C. & Shei S.
- Illustrator: Joan Guardiet
Waar te koop?
Je kunt Het Witte Kasteel van Himeji o.a. bestellen bij deze webshops:
bol.com
Spellenrijk.nl
Spellenwinkel.nl
SpelletjesVrienden
999Games.nl
Spelhuis.be
Nu ben jij aan de beurt!
Heb jij Het Witte Kasteel al gespeeld? Wat vond je ervan?
Wil je er nog iets over weten? Let me know in een reactie!