Een groot voordeel van veel lezen en schrijven is dat je ontzettend veel nieuwe dingen leert. En het klinkt misschien stom, maar dankzij Wombat Kombat heb ik geleerd dat die schattige wombats kubusvormige poep maken. Gaaf toch?
(What, just me?)
Enfin, in dit blog deel ik VEEL foto’s, de speluitleg én mijn Wombat Kombat review met je!
Voordat je begint met lezen: NeoTroy Games gaf mij het spel Wombat Komat zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.
Daarnaast heb ik een prototype toegestuurd gekregen. Dit betekent dat artwork, speelmateriaal en spelregels in mijn blog kunnen afwijken van het eindproduct.
Zoals je in Australië meerdere soorten wombats vindt (en er helaas al veel zijn uitgestorven 🙁 ), zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:
1 – Algemene Informatie
- Soort spel: Hand Management
- Aantal Spelers: 2-6 Personen
- Speelduur: 30 Minuten
- Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
- Uitgever: NeoTroy Games
- Spelauteur: Arif Nezih Savi
- Illustrator: Arif Nezih Savi
- Te koop bij: Binnenkort op Kickstarter
2 – Unboxing
Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.
Wat zit er in de doos?
Je krijgt het volgende speelmateriaal bij Wombat Kombat:
- 108 Wombatkaarten
- 9 Voedselkaarten
- 9 Roofdierkaarten
- 20 Onmiddellijke gebeurteniskaarten
- 20 Voortdurende gebeurteniskaarten
- 20 Einde spel gebeurteniskaarten
- 50 Poepfiches
- 2 Krachtdobbelstenen
- 1 Gebeurtenisdobbelsteen
- 1 Wombat Kombat spelregels
Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.
Hieronder zie je de voorkant van de doos:
En dit is de achterkant:
Dit is de binnenkant:
Je vindt Wombat Kombat spelregels terug in een boekje van 14 bladzijden.
Alles draait in dit spel om wombats. Daarom zijn de meeste kaarten wombatkaarten:
Daarnaast zijn er ook roofdierkaarten en voedselkaarten:
En actiekaarten:
Dan zijn er nog gebeurteniskaarten. Je hebt 3 soorten. Onmiddellijke, Voortdurende en Einde Spel:
Ook is er voor elke speler een dubbelzijdige overzichtskaart:
Dan zijn er poepfiches met de waardes 1, 5 en 10:
En tot slot zitten er 3 dobbelstenen in de doos. Eentje voor verdediging, aanval en de gebeurtenissen:
3 – Wombat Kombat: Speluitleg
Mocht je een vraag hebben over de spelregels van Wombat Kombat? Stel ‘m dan gerust in een reactie!
Hieronder lees je eerst mijn korte Wombat Kombat speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.
Hoe speel je Wombat Kombat?
In Wombat Kombat is elke speler een generaal die wombat-krijgers verzamelt en indien nodig, het gevecht aangaat met andere wombats. Wombats leveren aan het einde van het spel poepfiches op. Zodra de trekstapel leeg is of een speler een X aantal sets heeft, eindigt het spel en wint de speler met de meeste poep!
Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Wombat Kombat. Die deel ik op in de volgende onderdelen:
- Voorbereiding
- Spelverloop
- Einde van het spel
3.1 – Voorbereiding
Maak aparte, gedekte stapels voor elk type gebeurteniskaart. Draai één voortdurende en einde spel kaart om. Geef elke speler een overzichtskaart. Schud alle andere kaarten (wombats, roofdier, voedsel en actie) en geef spelers gedekt 10 kaarten. Vorm met de overige kaarten een gedekte trekstapel. Geef elke speler tot slot 10 poep.
(Het voelt toch wat gek dat ik hier gewoon praat over dierlijke ontlasting haha).
De speler die als laatste naar de WC is geweest, mag beginnen.
Als het goed is heb je nu zoiets voor je liggen als hieronder:
3.2 – Spelverloop
Het doel van het spel is om de meeste poep te verdienen. Dat doe je o.a. door setjes te spelen van wombats.
Spelers zijn na elkaar aan de beurt (de startspeler begint). Tijdens je beurt voer je onderstaande 3 acties na elkaar uit:
- Trek 3 kaarten
- Speel kaarten
- Beëindig je beurt
3.2.1 – Trek 3 kaarten
Eerst trek je 3 kaarten. Deze mag je van de trekstapel nemen óf gedeeltelijk van de aflegstapel. Let wel, je mag alleen wombatkaarten van de aflegstapel nemen.
3.2.2 – Speel kaarten
Daarna mag je kaarten spelen. Je mag één van de volgende opties kiezen:
Je mag één set wombats van dezelfde soort neerleggen. Deze set moet uit ten minste 2 wombats bestaan. Als één of meer wombats een speciale eigenschap hebben (staat links boven in de hoek) voert de speler die direct eenmalig uit.
Ligt er al een set van deze wombats op tafel? Dan moet jouw set groter zijn. Vervolgens legt de andere speler (dat kun jij ook zelf zijn) de wombats van die soort gedekte in zijn of haar hol.
Je mag één voedsel- óf roofdierkaart neerleggen. Je legt een voedselkaart altijd bij een set wombats die al op tafel ligt. Daarmee wordt de set 1 of 2 kaarten groter.
Speel je een roofdier? Kies dan een set op tafel en leg 1 of 2 wombats van die set gedekt in het hol van de set-eigenaar. Indien aanwezig worden eerst voedselkaarten ‘geneutraliseerd’ en op de aflegstapel gelegd. Daarna komen pas wombatkaarten aan de beurt. Het roofdier wordt ook op de aflegstapel gelegd.
Je mag één speler aanvallen die minimaal 7 kaarten op handen heeft. Dat gebeurt in de volgende stappen:
- De aanvaller legt gedekt 3 wombatkaarten uit zijn hand op tafel.
- De aanvaller geeft aan wie er wordt aangevallen.
- De verdediger legt nu ook gedekt 3 wombatkaarten uit zijn hand op tafel.
- Dan worden de wombatkaarten tegelijk open gedraaid.
- De aanvaller werpt de aanval-dobbelsteen.
- De verdediger werpt de verdedigings-dobbelsteen.
- De spelers bepalen de totale aanvalswaarde en verdedigingswaarde.
- Is de aanvalswaarde hoger? Dan wint de aanvaller.
- Is de aanvalswaarde gelijk of lager? Dan wint de verdediger.
Na het werpen van de dobbelstenen mogen actiekaarten worden gespeeld.
De winnaar kiest één van zijn of haar gespeelde wombats en legt deze open naast het hol. Deze wombat is onderdeel van de Deck of Glorious Wombats en levert extra poep op aan het einde van het spel. De andere 2 wombatkaarten neemt hij of zij terug op handen.
Daarna legt hij één van de verliezers’ wombatkaarten in diens hol, neemt er één op handen en geeft de ander terug. Dan neemt hij 3 poep van de verliezer (indien aanwezig).
Tot slot rolt de winnaar de gebeurtenisdobbelsteen en draait een kaart van de worp om. Gebeurteniskaarten worden altijd over een kaart van dezelfde soort gelegd. Dit betekent dat er nooit meer dan 1 gebeurteniskaart per soort zichtbaar is!
3.2.3 – Beëindig je beurt
Als laatste actie leg je 1 handkaart op de aflegstapel en leg je, indien nodig, kaarten af tot je de maximale handlimiet van 14 hebt bereikt.
3.3 – Einde van het spel
Het spel eindigt direct als een speler 5, 4 of 3 (bij respectievelijk 2-3, 4 of 5-6 spelers) verschillende wombatkaarten voor zich heeft liggen óf als de trekstapel leeg is.
Spelers verzamelen en/of verliezen nu poep voor:
- De wombats voor zich (variërend +4-20 per soort).
- Elke wombat in zijn of haar Deck of Glorious Wombats (+3 poep per wombat).
- De einde van het spel gebeurteniskaart (+ of -).
- Elke wombat in zijn of haar hol (-1 per wombat).
De speler met de meeste poep wint!
Bij een gelijkspel wordt met een krachtdobbelsteen gedobbeld om de winnaar te bepalen.
4 – Wombat Kombat: Review
Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Wombat Kombat recensie op in de volgende onderdelen:
- Thema & Vormgeving
- Spelregels & Toegankelijkheid
- Strategie of Geluk?
- Spelmechanisme
- Interactie
- Herspeelbaarheid
Thema & Vormgeving
In Wombat Kombat draait het om wombatstrijders die het tegen elkaar opnemen om de meeste poep te verzamelen. Ach, thematisch is het leuk, maar het klopt niet helemaal. Wombats werken namelijk niet veel samen en ze zijn niet per se agressief (alleen tijdens de paartijd en als ze zich bedreigd voelen – net als zoveel dieren dus).
Wat wel klopt is dat ze kubusvormige poep maken. En tja, ik zal wel een man zijn ofzo, maar dát weetje trok mijn aandacht toen NeoTroy Games mij benaderde om een review te schrijven over Wombat Kombat.
Ondanks dat dit een prototype is, vind ik de kwaliteit van het speelmateriaal goed. Een supervette upgrade zou (bruine) blokjes als poep zijn. Dit brengt alleen weer extra kosten met zich mee…
Hoewel ik het artwork heel leuk vind, blijft het natuurlijk een kwestie van smaak. Feit blijft wel dat het erg kleurrijk is én dat de gebruikte symbolen duidelijk zijn. Hopelijk krijgen gebeurtenis- en actiekaarten nog leuke afbeeldingen, al vond ik het bij de actiekaarten fijn dat er een duidelijk onderscheid was met de wombatkaarten.
Spelregels & Toegankelijkheid
Ik vind de Wombat Kombat spelregels erg netjes opgezet. Wellicht was een ander lettertype beter leesbaar geweest, maar het is prima zo. Er is niet veel tekst en een goed gebruik van alinea’s en witruimtes maakt het fijn leesbaar. Ook de illustraties ondersteunen het geheel. Kortom, ik ben erg te spreken over de spelregels.
Wombat Kombat is relatief eenvoudig. Je pakt kaarten, voert een actie uit en legt kaarten af. Dit draagt bij aan de toegankelijkheid.
De speelduur kan nogal variëren. Het spel eindigt als een speler een aantal sets van wombats heeft óf als de trekstapel leeg is. Nou, ondanks dat er 30 minuten op de doos staat, kan deze lengte nogal oplopen tot 90 minuten. Zeker als je met meer spelers speelt. Bovendien is er een voortdurende gebeurteniskaart waarmee je het spel al na een paar minuten zou kunnen afbreken.
De onvoorspelbare speelduur vind ik zelf niet fijn, maar zal voor bijvoorbeeld liefhebbers van partygames (die meer voor de lol en/of gezelligheid spelen) niet echt een probleem zijn. Wombat Kombat zal dan ook toegankelijker zijn voor hen, dan voor strategische spelers.
Strategie of Geluk?
Wombat Kombat is vooral een geluksspel.
Ten eerste moet je geluk hebben met de kaarten die je trekt.
Ten tweede moet je geluk hebben met de gebeurteniskaarten die worden open gelegd. En die veranderen gedurende het spel. Met name een veranderende ‘End Game Bonus’ voelt ontzettend willekeurig.
Bij ons had iemand tijdens een potje superveel wombats in haar Glorious Deck of Wombats. Die zouden 3 poep (punten, maar poep klinkt leuker) waard zijn aan het einde van spel. Totdat de End Game Bonus besloot dat al die kaarten -1 waren. Dit kostte haar ineens de overwinning.
Ten derde heb je nog de dobbelstenen. Na een gevecht wordt er altijd nog gedobbeld. Dit heeft zo’n impact op de uitkomst, dat vechten niet als een tactische keuze aanvoelt.
Het enige tactische aspect in het spel is dat je probeert om andere spelers te manipuleren. Bijvoorbeeld om roofdieren bij een ander te spelen of te wijzen op mogelijke actiekaarten die ergens nog kunnen helpen.
Spelmechanisme
Tijdens Wombat Kombat spelen 2 spelmechanismen de hoofdrol:
- Hand Management
- Set Collection
Je hebt voortdurend kaarten op handen. Door de limiet van 14 kaarten (en de mogelijkheid dat kaarten gestolen worden) ben je voortdurend bezig met hand management. Wil je een set groter maken of ga je ‘m toch op tafel leggen? En welke kaart ga je afleggen? Want actiekaarten zijn handig. Zelfs wombatkaarten waar je geen setjes van hebt kunnen handig zijn als ze een hoge aanval of verdediging hebben.
En het moge duidelijk zijn: je probeert setjes te verzamelen en te spelen. Dat deed me overigens denken aan Lyttle Wood. Want als je een setje wil spelen van een soort wombat dat al op tafel ligt, dan moet jouw setje groter zijn dan wat op tafel ligt.
De combinatie van hand management en set collection zorgt voor interessante dilemma’s.
Want je wil niet te lang wachten met het spelen van een set. Immers, speelt een ander dezelfde set eerst? Dan moet je weer meer kaarten vinden voor die set. Maar je wil ook geen set met weinig kaarten spelen. Zodra een andere speler namelijk een grotere set speelt, wordt jouw setje minpunten waard.
Interactie
Wombat Kombat zit bommetje vol interactie.
Speel jij een setje dat groter is dan het setje van een ander? Dan moet hij of zij die kleinere set afleggen. Sterker nog, die kaarten worden minpunten. Daar zit dus een soort concurrentie bij het verzamelen van wombats.
En wat dacht je van de actie Vechten? Dit is de meest agressieve vorm van interactie. Als jij een ander verslaat, raakt deze persoon 1 wombat kwijt en krijgt hij of zij 1 minpunt. Uiteraard kan de aanvaller zelf ook verliezen, dus dat maakt vechten wel spannend.
Dan zijn er nog bepaalde actiekaarten om een ander te naaien:
- Steel de kaart die een verliezer na het gevecht terug op handen mag nemen.
- Stuur een roofdier terug naar de speler die hem speelde.
- Een volledige aanval achteraf ongedaan maken.
Tot slot heb je natuurlijk roofdieren die je bij elkaar kan neerleggen om wombats naar het hol te sturen.
Herspeelbaarheid
Geen enkel potje Wombat Kombat zal hetzelfde zijn. Dat komt niet alleen door de variatie aan gebeurtenissen-, actie- en wombatkaarten, maar ook door de onvoorspelbaarheid die heel het spel met zich meebrengt.
Ik kan me best voorstellen dat een vriendengroep of familie die regelmatig partygames speelt Wombat Kombat vaker uit de kast zal trekken. Het spelverloop is grotendeels gelijk, maar de uitkomsten zullen elke keer weer anders zijn. Bovendien nodigen hilarische uit tot vaker spelen.
Mijn Wombat Kombat review in het kort?
Ik vind Wombat Kombat een partygame-achtig spelletje. Het ziet er leuk uit, heeft eenvoudige regels en is daarmee heel toegankelijk. Wel kan de speelduur nogal variëren, moet je elkaar meermaals naaien en is veel onvoorspelbaar. Verwacht dus geen serieus spel waarbij tactiek je naar de overwinning leidt, maar een hilarisch spel dat zorgt voor een grappige, gezellige avond.
5 – Wombat Kombat: Waar te koop?
Je kunt Wombat Kombat binnenkort via Kickstarter backen.
Nu ben jij aan de beurt!
In dit blog heb ik je verteld over het spel Wombat Kombat. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Wombat Kombat review met je.
Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!