Wonder Woods Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Wonder Woods Bordspel: Review, Speluitleg + Unboxing!

In het spel Wonder Woods gaan we de meest appetijtelijke paddenstoelen plukken in het bos. Welke nou het lekkerst zijn, ontdek je alleen door deductie. Ofwel, je tegenstanders te observeren en de juiste conclusies te trekken uit hun gedrag.

Smaakt dat naar meer?

In dit blog laat ik je foto’s zien van het speelmateriaal, geef ik de speluitleg én deel ik mijn Wonder Woods spel review!

Voordat je begint met lezen: Geronimo Games gaf mij het bordspel Wonder Woods zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je meerdere soorten paddenstoelen in het bos vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

  1. Algemene Informatie
  2. Unboxing
  3. Speluitleg
  4. Review
  5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

  • Soort spel: Bluf & Deductie
  • Aantal Spelers: 2-5 Personen
  • Speelduur: 15 Minuten
  • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
  • Uitgever: Blue Orange (Distributie: Geronimo Games)
  • Spelauteur: Eli Thomas Wolf
  • Illustrator: Simon Douchy
  • Te koop bij: bol.comSpellenrijk.nlSpellenwinkel.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Wonder Woods:

  • 35 Houten Mandjes:
    • 7 Paarse
    • 7 Groene
    • 7 Blauwe
    • 7 Rode
    • 7 Oranje
  • 56 Houten Paddenstoeltjes:
    • 14 Cantharellen
    • 14 Morieljes
    • 14 Boleten
    • 14 Parasolzwammen
  • 4 Paddenstoelenborden
  • 16 Informatiekaarten met waardes 1, 3, 5 en 7
  • 1 Startspelerfiche

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Wonder Woods Bordspel: Voorkant Doos

En dit is de achterkant:

Wonder Woods Bordspel: Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

Wonder Woods Bordspel: Binnenkant Doos

Je vindt de Wonder Woods spelregels terug in een boekje van 28 bladzijden. Echter, er staan regels in voor 7 talen. Elke taal krijgt 4 pagina’s. Zo ook de Nederlandse spelregels:

Wonder Woods Bordspel: Spelregels

Je hebt 4 paddenstoelborden. Van boven naar beneden zijn dat parasolzwammen, cantharellen, morieljes en boleten:

Wonder Woods Bordspel: Paddenstoelenborden

Bij elk bordje horen ook speelfiguren van de paddenstoelen:

Wonder Woods Bordspel: Paddenstoelen

En voor elke type paddenstoel krijg je 4 informatiekaarten met de waarden 1, 3, 5 en 7.

Wonder Woods Bordspel: Informatiekaarten

Elke speler speelt met mandjes in zijn of haar gewenste kleur:

Wonder Woods Bordspel: Mandjes

Tot slot is er nog een startspelerfiche:

Wonder Woods Bordspel: Startspelerfiche

3 – Wonder Woods: Speluitleg

Heb je een vraag over de spelregels van Wonder Woods? Stel ‘m dan gerust in een reactie onder dit blog. Ik beantwoord je vraag zo snel mogelijk!

Hieronder lees je eerst mijn korte Wonder Woods speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je Wonder Woods?

In Wonders Woods ga je met mandjes waardevolle paddenstoelen verzamelen. Je weet alleen nog niet welke paddenstoelen het meeste waard zijn. D.m.v. deductie probeer je te achterhalen aan welke paddenstoelen jij je mandjes het beste kunt besteden. Zijn er 2 soorten paddenstoelen op? Dan eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Wonder Woods. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het spel

3.1 – Voorbereiding

Leg de 4 paddenstoelbordjes op tafel met een X aantal* paddenstoelen eronder. Sorteer de informatiekaarten, schud ze en leg 1 kaart blind onder het betreffende paddenstoelenbord. Schud dan alle kaarten en geef elke speler er een X aantal*. Elke speler neemt 5 mandjes en legt de andere 2 opzij. Geef de startspeler het startspelerfiche en je bent klaar om te beginnen.

*X is afhankelijk van het aantal spelers.

Je hebt nu zoiets als hieronder op tafel liggen als het goed is:

Wonder Woods Bordspel: Startopstelling voor 4 Spelers

3.2 – Spelverloop

In Wonder Woods ga je paddenstoelen verzamelen om punten te scoren. Elk soort paddenstoel is een onbekend aantal punten waard. Gedurende het spel probeer je te achterhalen welke paddenstoel(en) het meeste waard is (of zijn).

Je speelt Wonder Woods over een onbepaald aantal rondes. Elke ronde bestaat uit 2 fasen:

  1. Oogsten
  2. Informatie uitwisselen

In de eerste fase leg je om de beurt mandjes op paddenstoelenborden om paddenstoelen te verzamelen. Je legt mandjes altijd in de meeste linkse kolom, er moet plek zijn én je moet de kolom volledig vullen met jouw mandjes. Anders kun je er geen neerleggen.

Wonder Woods Bordspel: Paddenstoelen bij het Bord

Zodra je een kolom vult, mag je 1 paddenstoel van die soort nemen.

Als je geen mandjes meer kunt neerleggen moet je passen. De rest speelt door. Kan niemand meer? Dan krijgt de speler die de meeste mandjes op een bord heeft liggen nog één extra paddenstoel van die soort. Bij een gelijkspel krijgt niemand een extra paddenstoel.

In de tweede fase kies je om de beurt of je informatie wil delen om een extra mandje te krijgen. Als je aan de beurt bent, mag je een informatiekaart gedekt op tafel leggen en een extra mandje pakken. Dat hoeft niet. Als iedereen een keuze heeft gemaakt, worden de kaarten opengedraaid.

Wonder Woods Bordspel: Informatiekaart Opendraaien

NB: De omgedraaide kaarten geven spelers informatie over hoeveel paddenstoelen waard kunnen zijn. Stel dat jij van de cantharellen de kaarten 7 en 5 op handen hebt en iemand draait de 3 om, dan weet je dat een cantharel slechts 1 punt waard is. De informatiekaart met waarde 1 ligt namelijk onder dat paddenstoelenbord. Je kunt hier dus beter geen mandjes aan besteden.

Na de tweede fase wordt het startspelerfiche doorgegeven naar links, neemt iedereen zijn of haar mandjes terug en begint een nieuwe ronde.

3.3 – Einde van het spel

Zodra er minstens 2 soorten paddenstoelen op zijn, wordt de oogstfase afgemaakt en daarna eindigt het spel.

Wonder Woods Bordspel: Informatiekaart bij Paddenstoelenbord

Draai bij elk paddenstoelenbord de informatiekaart open die eronder ligt. Dan berekent elke speler hoeveel punten zijn of haar paddenstoelen bij elkaar waard zijn. De speler met de meeste punten wint.

Bij een gelijkspel wint de gelijkspelende speler die de meeste paddenstoelen heeft.

4 – Wonder Woods: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Wonder Woods recensie op in de volgende onderdelen:

  • Thema & Vormgeving
  • Spelregels & Toegankelijkheid
  • Strategie of Geluk?
  • Spelmechanisme
  • Interactie
  • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

In Wonder Woods trek je na een herfstachtige regenbui de bossen in om de lekkerste paddenstoelen te verzamelen. Maar je bent niet de enige. Ook anderen proberen paddenstoelen te plukken. Welke paddenstoelen het lekkerst zijn? Dat ontdek je gedurende je zoektocht.

Een deel van het thema vind ik goed. Bij het andere deel frons ik met m’n wenkbrauwen.

Kijk, dat je paddenstoelen plukt in een bos. Top. Dat de ene paddenstoel lekkerder is dan de andere. Top.

Maar dat je extra mandjes krijgt als je informatie deelt met anderen over hoe lekker paddenstoelen zijn… daar raak je mij kwijt. En de titel: Wonder Woods? Wat is er zo Wonder aan? Het is niet dat je door een sprookjesachtig bos loopt ofzo.

Oké oké, ik klink nu misschien heel negatief, maar dat is puur thematisch hoor.

Wonder Woods Bordspel: Verzamelde Paddenstoelen

Over de look&feel heb ik namelijk niks te klagen. Het speelmateriaal is van goede kwaliteit. De borden zijn lekker dik, de paddenstoelen en mandjes zien er heel mooi uit en ook de kaarten zijn goed.

Er is, heel toepasselijk bij een natuurspel, zelfs aan het milieu gedacht. Je vindt geen plastic in de doos. Zelfs het speelmateriaal is in een papierenzak verpakt. Dat deed Blue Orange ook al bij Museum Suspects. Let wel, het is goed voor het milieu. Wil je liever al het speelmateriaal goed geordend in de doos hebben? Dan vind je dit misschien minder (al kun je zelf zakjes toevoegen).

Klein opvallend detail was voor mij dat de deksel een paar millimeter breder was dan de onderkant. Hij valt er prima overheen, maar aan de zijkanten sluit de doos niet perfect af. No biggie though, het viel me gewoon op.

Spelregels & Toegankelijkheid

De Wonder Woods spelregels zijn goed. Lekker kort en voor zover ik kan beoordelen volledig. Een kritische noot is dat de 2e en 3e pagina wat volgepropt voelen. Tekst dicht op elkaar. Tekst dicht op illustraties. Het is niet dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar meer een esthetisch (en wellicht dus smaak gerelateerd) dingetje.

Wonder Woods Bordspel: Spelregels (in detail)

Verder vind ik Wonder Woods in alle opzichten eigenlijk heel laagdrempelig. Het ziet er leuk uit, het is niet moeilijk en het duurt niet te lang. Dit zijn naar mijn mening dé ingrediënten voor een goede gateway game.

Wonder Woods is daarmee vooral toegankelijk voor mensen die niet vaak spelletjes spelen én voor bordspelers die iets kleins en luchtigs zoeken.

Strategie of Geluk?

Wonders Woods is een mengelmoes van geluk en tactiek.

Je moet bijvoorbeeld geluk hebben met de kaarten die je op handen krijgt. Krijg je van 1 paddenstoelensoort de 7 en 5? Dan weet je direct dat die paddenstoel minder interessant is. Krijg je van 3 paddenstoelensoorten een 7? Dan weet je veel minder.

Daarnaast weet je in het begin gewoon niet hoeveel elke paddenstoel waard is. Zeker in de eerste ronde zul je gewoon iets moeten proberen, niet wetende of het verstandig is. Hier moet je geluk hebben dat je in een waardevolle paddenstoel investeert.

Zodra andere spelers ook al wat mandjes hebben geplaatst, kun je iets tactischer gaan spelen. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen waarom zij bepaalde mandjes ergens plaatsen? Welke informatie hebben zij?

En dan begint het deductie-proces. Je probeert zoveel mogelijk te observeren, conclusies te trekken uit gebeurtenissen en dat om te zetten naar bruikbare informatie.

Wonder Woods Bordspel: Meerdere Spelers Bieden bij Bordje

Je doel? De kans dat je in de juiste paddenstoelen investeert maximaliseren.

En het blijft bij een kans maximaliseren. Je weet immers nooit zeker welke paddenstoelen het meeste waard zijn. Het enige dat je kunt doen is de slimste keuzes maken o.b.v. de informatie die je hebt.

Spelmechanisme

Ik zie een paar spelmechanismes in Wonder Woods terug. De voornaamste zijn Bidding, Deduction en Bluffing. En toegegeven, ze staan nauw verbonden met elkaar.

Met het plaatsen van mandjes ben je voor mijn gevoel aan het bieden. De speler met de meeste mandjes op een bord krijgt immers een extra paddenstoel van die soort. En je kunt, mits je genoeg mandjes hebt, proberen een andere speler te overbieden. Bieden ken je misschien wel van Hoogspanning, El Grande en Raccoon Tycoon.

Wonder Woods Bordspel: Ongebruikte Mandjes

Tegelijkertijd moet je proberen om te deduceren. Je gebruikt niet alleen je eigen informatie, maar moet ook naar acties van andere spelers kijken. Hier kun je conclusies uit te trekken, die op hun beurt weer kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Deductie komt o.a. voor in Cluedo, Love Letter, Museum Suspects en Codenames.

En op het moment dat spelers eenmaal deductie gaan toepassen, wordt het tactisch interessant om zo nu en dan te bluffen. Zet gerust eens een mandje bij een paddenstoel waarvan jij weet dat deze minder waard is. Laat de andere speler lekker overbieden, ten koste van zijn of haar mandjes. Dit mechanisme ken je wellicht uit Koehandel, Saboteur, Stranger Things: Attack of the Mind Flayer en Machiavelli.

Bieden en deductie ontkom je niet aan. Bluffen is iets wat ik pas na meerdere potjes ervaarde.

Interactie

Bezoek je de bossen van Wonder Woods? Dan ontkom je niet aan interactie met andere spelers.

Ten eerste bij het plaatsen van mandjes. De speler die als eerste mandjes plaatst op een bordje, is voordeliger uit dan de spelers erna. Je krijgt dus te maken met een kleine concurrentiestrijd. Wie het eerst komt, eerst maalt.

Ten tweede krijgt de speler met de meeste mandjes op een bord een extra paddenstoel. Ook daar zal sprake zijn van concurrentie.

Ten derde heb je informatie van andere spelers nodig. De meest duidelijke vorm van informatie staat op hun informatiekaarten. Hier ontstaat voor spelers een interessant dilemma. Wil je een extra mandje ten koste van informatie geven óf houd je de informatie liever voor jezelf?

Wonder Woods Bordspel: Mandje Nemen

Tot slot is er een minder tastbare vorm van informatie, namelijk de informatie die je moet trekken uit acties van je tegenstanders. Elke keer als iemand een mandje neerlegt, wordt er onbewust (of bewust!) informatie vrijgegeven. Spelers zullen (als ze het goed willen spelen) dus voortdurend op elkaar moeten letten.

Persoonlijk vind ik de interactie passief en mild. Je bent elkaar niet veel aan het naaien en van iemand kapot maken is al helemaal geen sprake. Je probeert het vooral zo goed mogelijk voor jezelf te doen. Pas als je wat gevorderd bent, zul je doelbewuster iemand proberen te misleiden.

Herspeelbaarheid

Hoewel het elke keer weer puzzelen wordt om uit te zoeken welke paddenstoel het meeste waard is, biedt het spelverloop van Wonder Woods niet veel variatie.

Is de herspeelbaarheid dan laag?

Dat ook niet per se. Dankzij de interactie tussen spelers blijft het spelletje langer interessant. Zeker voor mensen die van deductie en/of bluf spelletjes houden.

Zodra spelers andere dingen gaan proberen, heeft dat invloed op het spelverloop. En dat houdt het langer fris dan je misschien zou denken!

Wonder Woods Bordspel: op Tafel

Mijn Wonder Woods review in het kort?

Ik vind Wonder Woods een uitermate toegankelijk spelletje binnen de deductie- en bluf genres. Het is relatief eenvoudig, speelt snel én het ziet er mooi uit. In het begin zul je wat gokjes moeten wagen (daar speelt geluk een grote rol), maar naarmate het spel vordert komt het vooral aan op je deductie-skills. Je vindt talloze vormen van interactie terug. En die interacties houden het spel langer fris dan ik had gedacht!

5 – Wonder Woods: Waar te koop?

Je kunt het Wonder Woods bordspel o.a. bestellen op bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel Wonder Woods. Het werd bedacht door Eli Thomas Wolf en internationaal uitgebracht door Blue Orange Games. Geronimo Games verzorgt de distributie in Nederland.

Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Wonder Woods review met je.

Als je nog vragen hebt over dit bordspel, stel ze dan gerust in een reactie. Wil je graag je eigen review delen? Dan hoor ik je mening graag ook in een reactie, zodat andere lezers er nog wat aan hebben :)!

Voor de hoofdafbeelding van dit blog heb ik een foto van imagii via Pixaybay gebruikt.

6 reacties

  1. Hoe speelt het met de verschillende aantallen spelers?

    1. Beste Yvonne,

      Thanks voor je vraag bij m’n Wonder Woods review.

      Goede vraag trouwens! Je kunt het zo zien. Met minder spelers heb je iets meer grip op het spel. Daarmee wordt vooral het plaatsen van mandjes beter voorspelbaar. Bij meer spelers (zoals 4 of 5) kun je moeilijker voorspellen hoe mandjes worden geplaatst. Keuzes maken wordt lastiger én het wordt (op een grappige manier) wat chaotischer. Mijn persoonlijke voorkeur blijft wel om het met max 3 te spelen.

      Helpt dit?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Ik heb dit met 3 en 4 spelers gespeeld, dat was erg vermakelijk.
    Het lukte om te misleiden met informatie geven.
    Verder ben ik ook afgegaan op het gedrag van anderen.
    Dat deducerende van het spel is erg leuk.

    2 spelers heb ik van horen zeggen, is echt minder.
    5 schijnt ook een geluksspelletje te zijn…

    Prachtig vormgegeven, leuk thema.
    Ik hoop het binnenkort aan te schaffen bij een lokale spellenwinkel.

    Wat voor mij het een goed spel maakt, is dat je het snel hebt uitgelegd en er makkelijk ‘even’ bij pakt.
    Echt een lekkere opener of sluiter van de avond.

    1. Beste Yvonne,

      Thanks voor je reactie bij m’n Wonder Woods recensie.

      Haha, dat misleiden met informatie vind ik ook altijd leuk.

      Goed dat je gaat kijken of je het bij de lokale spellenwinkel kunt vinden!

      En ik ben het eens met je laatste zinnen :).

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Hoi Hans,

    ik heb het spel gekocht, maar misschien kun je me toch helpen. Met twee spelers verandert de fase “informatie uitwisselen” – maar krijg je dan nog steeds een bonusmandje? Dat staat er gewoon niet heel duidelijk bij, wij hebben het wel gedaan en ik denk nog steeds dat het klopt. Maar dan heb je minder keus over welke info je deelt, en elk spel eindigt dan met alle 4 overgebleven kaarten open (waarom zou je niet meer informatie willen).

    Groetjes,

    Casper

    1. Beste Casper,

      Bedankt voor je vraag over het spel Wonder Woods.

      Elke speler mag tijdens fase 2 een informatiekaart delen om een extra mandje te nemen.

      Dat werkt ook in een spel met 2 spelers zo. Je krijgt namelijk allebei nog steeds 4 informatiekaarten op handen. Tijdens fase 2 mag je allebei één kaart delen in ruil voor een mandje. Aanvullend wordt er een kaart opengedraaid van de stapel.

      Als ik je vraag lees heb ik het idee dat je zelf geen informatiekaarten op handen hebt genomen of ze sowieso niet speelt (want dan blijven er inderdaad alleen maar 4 overgebleven kaarten over).

      Helpt dit een beetje?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *