Doorgewinterde board game liefhebbers kunnen tijdens spellen met allerlei termen strooien. Het is eigenlijk gewoon jargon en veel mensen weten niet altijd wat het betekent.
Één van die termen die wel eens wordt gebruikt is Worker Placement.
Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
Dat leg ik je uit in dit blog!
Ik heb dit blog opgedeeld in een viertal onderwerpen:
- Wat is Worker Placement?
- Wat maakt Worker Placement zo Populair?
- Welke spellen hebben Worker Placement?
- Mijn mening over Worker Placement
Wat is Worker Placement?
Worker Placement is een spelmechanisme bij bordspellen. Het bepaalt hoe een spel gespeeld wordt. De term beschrijft zelf al hoe dit mechanisme werkt. Worker Placement betekent ‘Werker Plaatsing’. Ofwel, je plaatst een worker op het bord en daarmee kun je een actie doen. Die worker kan de klassieke Meeple zijn, maar ook een dobbelsteen, blokje of pion.
Er zijn een aantal kenmerken die meestal (maar niet altijd) terugkomen bij Worker Placement.
Zo bevat het speelbord een vast aantal velden, ook wel actievelden genoemd. Hier plaatsen alle spelers om de beurt een van hun workers op. Soms voer je de bijbehorende actie van dat veld direct uit. Maar er zijn ook spellen waarbij je pas acties gaat uitvoeren als alle workers op het veld staan. Acties die je uitvoert lopen uiteen. Je kunt iets bouwen, grondstoffen nemen of kaarten pakken.
Hieronder zie je het bord van Stenen Tijdperk, een van de meest populaire Worker Placement Board Games. De hele kleine rondjes, bijvoorbeeld midden in het bos, zijn plaatsen waar je workers kunt neerzetten.
En hieronder zie je het bord van Het Dorp. Op alle gebieden kun je workers plaatsen, zoals links in het gele gebied, onderin de kerk en rechts bovenin als je gaat reizen:
De actievelden bieden vaak een vorm van schaarste. Dat betekent dat zodra een speler zijn of haar worker op een veld plaatst, de andere spelers hier geen worker meer bij kunnen zetten. Het kan echter ook voorkomen dat er wel meer beschikbare plaatsen zijn, maar dat dit er niet genoeg zijn voor alle spelers. En soms wordt het plaatsen duurder als er al workers staan óf krijg jij met een specifieke actie minder dan je voorganger(s).
Zodra een ronde voorbij is en elke speler zijn of haar acties heeft uitgevoerd, worden de velden geleegd en klaargemaakt voor de volgende ronde.
Waar komt Worker Placement vandaan?
In dit gastblog op de website van 999Games beschrijft Erwin van Bordspeler.nl het volgende:
“In de herinnering van de gemiddelde spelliefhebber is Caylus uit 2005 het eerste worker placement-bordspel. Mijn geheugen gaat terug naar 1998, toen Richard Breese zijn bordspel Keydom in eigen beheer uitbracht.”
Ik heb eens wat data van BoardGameGeek erbij gepakt en in onderstaande grafiek gegoten. Hier zie je vanaf 1985 alle spellen (geen uitbreidingen) die als mechanisme ‘worker placement’ toegekend hebben gekregen.
Wat opvalt is dat na 2005 inderdaad een enorme stijging is ontstaan in spellen met worker placement. Wellicht heeft dit dus aan Caylus gelegen. Ook de eerste jaren na 1998 zien we een lichte stijging. Erwin’s geheugen liet ‘m dus niet in de steek ;).
Maar volgens BoardGameGeek zijn er dus ook vóór 1997 al spellen met worker placement geweest. Waarschijnlijk dat de term rond 1998 is geïntroduceerd.
Welke spellen hebben Worker Placement?
- Caylus (2005)
- Agricola (2007)
- Le Havre (2008)
- Het Stenen Tijdperk (2008)
- Het Dorp (2011)
- Targi (2012)
- Viticulture (2013)
- Caverna (2013)
- Alchemists (2014)
- La Granja (2014)
- Marco Polo (2015)
- Rovers van de Noordzee (2015)
- A Feast for Odin (2016)
- Architecten van het Westelijk Koninkrijk (2018)
- Everdell (2018)
- Pendulum (2020)
Mijn mening over dit spelmechanisme
Ik vind Worker Placement in bordspellen eigenlijk altijd wel leuk. En ik denk dat dit vooral komt door twee elementen.
Ten eerste de concurrentie die heerst bij het plaatsen van de workers. De ruimte op actievelden is beperkt. Je wilt vaak van alles, maar iemand anders kan je voor zijn. Dat zorgt voor spanning. En dat is iets wat ik heel erg waardeer.
Ten tweede heb je bij worker placements meer controle dan bijvoorbeeld dobbelspellen. Ja, je bent weliswaar afhankelijk van andere spelers. Maar anticiperen op iemand’s keuze geeft meer controle dan blind een kaartje trekken. Bij worker placements kun je dus echt een strategie gaan uitvoeren.
Enkele van mijn favoriete Worker Placement Board Games zijn Het Stenen Tijdperk, Het Dorp, Viticulture en Marco Polo. De eerste 2 komen ook terug in mijn bordspellen top 10!
Nu ben jij aan de beurt!
Wat vind jij van Worker Placement Board Games? Speel je ze graag of kun je ze juist niet luchten? En heb je een favoriet? Ik hoor graag jouw mening in een reactie!