Yōkai Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Yōkai Spel: Review, Speluitleg + Unboxing!

Vroeger keek ik veel Japanse tekenfilms (anime). Zo nu en dan kwamen daar ook weleens yōkai (= geesten of monsters) in voor. De titel van dit coöperatieve memoryspel vertelde me dus al snel iets over het thema. En eerlijk is eerlijk, ik heb een diepgewortelde interesse voor Japan. Dus het spel sprak me direct aan.

Maar hoe het zou spelen? Let’s find out!

In dit blog deel ik foto’s van het speelmateriaal, geef ik je de speluitleg én deel ik mijn Yōkai spel review!

Voordat je begint met lezen: Gam’inBIZ gaf mij het coöperatieve kaartspel Yōkai zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je in Japan meerdere soorten geesten hebt, zo bestaat dit blog uit meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Speluitleg
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

 • Soort spel: Coöperatief Memoryspel
 • Aantal Spelers: 2-4 Personen
 • Speelduur: 20 Minuten
 • Vanaf Leeftijd: 8 Jaar
 • Uitgever: Gam’inBIZ
 • Spelauteur: Julien Griffon
 • Illustrator: Christine Alcouffe
 • Te koop bij: GaminBIZ.nlbol.comSpellenrijk.nlSpelhuis.be

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij het spel Yōkai:

 • 16 Yōkaikaarten:
  • 4 Rode (Kitsune)
  • 4 Blauwe (Oni)
  • 4 Groene (Kappa)
  • 4 Paarse (Rokurokubi)
 • 14 Hintkaarten:
  • 4 Enkele kleuren
  • 6 Dubbele kleuren
  • 4 Trio kleuren
 • 6 Relatiekaarten
 • 3 Patroonkaarten
 • 1 Yōkai spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

Yōkai Spel: Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

Yōkai Spel: Achterkant Doos

De binnenkant heeft een op maat gemaakte inlay waar de kaarten precies tussen passen:

Yōkai Spel: Binnenkant Doos

Je vindt de Yōkai spelregels terug in een klein boekje van 12 bladzijden. Daar beschrijven er 8 de spelregels van het basisspel. De overige 4 betreffen varianten die je kunt doen.

Yōkai Spel: Spelregels

Hieronder zie je de Yōkaikaarten. Er zijn er 4, namelijk de groene rivierkinderen (Kappa), blauwe trollen (Oni), rode vossen (Kitsune) en de paarse langnekvrouwen (Rokurokubi):

Yōkai Spel: Yōkaikaarten

Tijdens het spel geef je elkaar hints met 3 soorten hintkaarten:

Yōkai Spel: Hintkaarten

Je kunt wat variatie en uitdaging in het spel brengen met relatiekaarten en patroonkaarten:

Yōkai Spel: Relatiekaarten
Yōkai Spel: Patroonkaarten

3 – Yōkai: Speluitleg

Hieronder lees je eerst mijn korte Yōkai speluitleg. Daarna vind je ook nog een uitgebreide uitleg.

Hoe speel je het spelletje Yōkai?

Yōkai is een coöperatief memoryspel waarin jij en je medespelers er samen voor moeten zorgen dat alle soorten yōkai aan het einde van het spel bij elkaar liggen. Dus kleur bij kleur.

Er zijn 4 soorten geesten (yōkai) die geschud en gedekt op tafel worden gelegd in een raster van 4×4. Als je aan de beurt bent moet je 2 kaarten bekijken, mag je 1 kaart verplaatsen en moet je 1 hintkaart open leggen of een open hintkaart spelen.

Het spel eindigt als iemand denkt dat de kaarten goed liggen óf als de laatste hintkaart is gespeeld. Liggen ze goed? Dan winnen jullie!

Hieronder vind je mijn uitgebreidere spelregels van Yōkai. Die deel ik op in de volgende onderdelen:

 1. Voorbereiding
 2. Spelverloop
 3. Einde van het spel
 4. Varianten

3.1 – Voorbereiding

Schud alle yōkai-kaarten en vorm een gedekt raster van 4×4 kaarten op tafel. Pak afhankelijk van het aantal spelers het juiste aantal hintkaarten met 1, 2 en 3 kleuren. Schud deze door elkaar en vorm een gedekte trekstapel. Als het goed is heb je nu zoiets op tafel liggen:

Yōkai Spel: Startopstelling

3.2 – Spelverloop

Het doel van Yōkai is om aan het einde van het spel alle yōkai-kaarten van dezelfde kleur aan elkaar te laten grenzen op tafel.

Je mag tijdens het spel echter niet communiceren, behalve met hintkaarten!

Als je aan de beurt bent voer je de volgende acties uit:

 1. Bekijk 2 yōkai-kaarten
 2. Verplaats 1 yōkai-kaart
 3. Trek of plaats 1 hintkaart

Kies eerst één yōkai-kaart en bekijk deze. Bekijk daarna een tweede yōkai-kaart. Alleen jij bekijkt deze kaarten. De kaarten hoeven niet naast elkaar te liggen. Als er een hintkaart op een yōkai-kaart ligt, mag je deze kaart niet bekijken. Leg de kaarten daarna terug op hun plek.

Vervolgens mag je 1 yōkai-kaart verplaatsen. Dit hoeft niet per se één van de twee yōkai-kaarten te zijn die je net hebt bekeken. De kaart blijft gedekt liggen. Yōkai-kaarten waar een hintkaart op ligt mag je niet verplaatsen. De kaart moet met ten minste 1 zijde (boven, rechts, onder of links) aan een andere yōkai-kaart grenzen. Na het verplaatsen moeten alle yōkai-kaarten nog via via met elkaar verbonden zijn en één geheel vormen.

Tot slot moet je óf een gedekte hintkaart open leggen óf een open hintkaart spelen. Je legt een open hintkaart op een yōkai-kaart om aan te geven dat dit een specifieke kleur is. Daarbij heb je niet alleen hintkaarten met 1 kleur, maar ook met 2 en zelfs 3 kleuren.

3.3 – Einde van het spel

Het spel eindigt als één van de twee volgende situaties zich voordoet:

 1. Voor zijn of haar beurt, spreekt een speler uit dat de yōkai-kaarten goed liggen.
 2. Zodra alle hintkaarten zijn open gedraaid en geplaatst.
Yōkai Spel: Einde van het Spel

Nu worden alle yōkai-kaarten omgedraaid (bewaar de hintkaarten die je hebt gebruikt op een aparte stapel!). Liggen alle yōkai-kaarten van dezelfde kleur bij elkaar? Dan hebben jullie sowieso gewonnen en kun je overgaan tot een puntentelling.

Je krijgt namelijk punten voor:

 • Elke correct geplaatste hintkaart (1 punt)
 • Elke incorrect geplaatste hintkaart (-1 punt)
 • Elke niet-geplaatste, opengedraaide hintkaart (2 punten)
 • Elke niet opengedraaide hintkaart (5 punten)

Daarna kun je proberen om deze score te verbeteren!

3.4 – Varianten

Om het spel wat uitdagender te maken, kun je een aantal verschillende varianten spelen die het spel moeilijker maken:

Niveau 2: Elke speler krijgt 1 relatiekaart waar 2 yōkai op staan. Deze mag je niet delen! Aan het einde van het spel moet ten minste 1 yōkai-kaart van elke kleur aan elkaar grenzen.

Niveau 3: Leg hintkaarten niet meer naast elkaar, maar stapel ze op. Je kunt alleen de bovenste plaatsen.

Niveau 4: Leg hintkaarten niet open, maar gedekt naast het spel. Nu speel je met hintkaarten die 4 kleuren hebben.

Niveau 5: Kies een patroonkaart en zorg dat het speelveld aan het einde van het spel dit patroon heeft.

Niveau 6: Leg 1 van de weggelegde hintkaarten gedekt op de middelste 4 kaarten. Dit is Tsurube-otoshi, ook een yōkai. Verplaats hem aan het einde van je beurt naar een ander kruispunt van 4 kaarten.

4 – Yōkai Spel: Review

Om mijn mening zo goed mogelijk te geven, deel ik deze Yōkai spel recensie op in de volgende onderdelen:

 • Thema & Vormgeving
 • Spelregels & Toegankelijkheid
 • Strategie of Geluk?
 • Spelmechanisme
 • Interactie
 • Herspeelbaarheid

Thema & Vormgeving

Vroeger keek ik veel anime. Ook hier kwamen nog weleens yōkai in voor. Denk aan de Studio Ghibli titel Spirited Away en de anime Yu Yu Hakusho. Japan, en dan vooral de taal, heeft me altijd geboeid. Ik probeer Yōkai dan ook zo Japans mogelijk uit te spreken, haha. yoOH-KAI!

Ughum, anyway.

M’n punt is. Het thema van dit spel boeide me. Los van het feit dat Yōkai ‘maar’ een abstract spel is, zorgt het thema dat het tastbaar wordt en de spelregels makkelijker uit te leggen zijn.

Yōkai Spel: Fraai Artwork

Het artwork vind ik niet per se mooi, maar het is duidelijk. Een fraai detail vond ik wel de origami afbeeldingen die je aan de achterzijde van elke kaart terugvindt. Tot slot vind ik de kaarten van goede kwaliteit.

Spelregels & Toegankelijkheid

Wat een ontzettend fijn boekje spelregels zeg. Het formaat nodigt sowieso uit tot lezen. En dan is de inhoud ook nog eens gebruiksvriendelijk. Het is goed opgebouwd, de voorbeelden zijn duidelijk en de regels zijn uitputtend. Niks is overbodig. Erg tevreden over.

Yōkai is een eenvoudig spelletje qua regels. En dan duurt het ook niet eens lang (max 20 minuten). Dat maakt ‘m zeker toegankelijk.

Yōkai Spel: Spelregels (in Detail)

Wel is het zo dat als je met 2 spelers speelt, het spel relatief eenvoudig is. Je hoeft minder card movements te onthouden en hebt eigenlijk gewoon een een-tweetje met je teamgenoot. Speel je met meer spelers? Dan wordt het spel wel echt iets lastiger en dus ook minder toegankelijk.

Bovendien hangt de toegankelijkheid voor jou natuurlijk ook af van de vraag of je van coöperatieve en memory spellen houdt.

Strategie of Geluk?

Naar mijn mening bestaat Yōkai uit een goede mix van tactiek, geheugen en een vleugje geluk.

Stel dat je 2 dezelfde kaarten omdraait. Dan is het tactisch om één van de kaarten achter de andere te schuiven. Immers, zo weten je medespelers dat dit dezelfde kleuren zijn. Dat bedoel ik met tactisch. Je kunt zo een paar slimme keuzes maken.

Daarnaast kun je niet zonder een goed geheugen. Je ziet kaarten, kaarten worden verplaatst en dan moet je ook nog eens onthouden of kleuren bij elkaar komen te liggen.

Yōkai Spel: Hintkaart met 1 Kleur

Tot slot kan het soms heel fijn zijn om een hint met 1 kleur te krijgen. Maarja, komt die niet? Dan heb je pech. En vooral daar zit het vleugje geluk.

Spelmechanisme

Yōkai is een coöperatief spel waarbij je beperkt mag communiceren en zoals in memory moet onthouden waar specifieke yōkai liggen. Als je het hebt over coöperatief, beperkte communicatie en onthouden, dan denk ik al snel aan spellen als Hanabi, De Crew en The Mind.

De rol van beperkte communicatie maakt Yōkai naar mijn mening goed voor het coöperatieve genre. Elke speler heeft namelijk een even groot aandeel in de uitkomst (winst of verlies) van het spel. Er is niet 1 speler die de lead neemt en alles voorkauwt. Nee. Iedereen moet goed meedoen.

Dat vind ik goed aan coöperatieve spellen, maar het hangt natuurlijk ook af van de groep waar je mee speelt.

Interactie

Communiceren mag niet, dus interactie is ver te zoeken. Als ik ergens interactie moet benoemen, dan zit het vooral in de subtiele manier van informatie overbrengen.

Yōkai Spel: Kaart naast andere kaart schuiven

Neem het voorbeeld dat ik een paar alinea’s terug schetste. Bekijk je 2 kaarten van dezelfde kleur? Schuif ze dan naast elkaar, dat het voor anderen duidelijk is dat ze dezelfde kleur hebben. Die vernuftige manieren van spelen zorgen, ondanks de beperkte communicatiemogelijkheden, voor een ontastbare vorm van interactie.

Herspeelbaarheid

Ik moet zeggen dat Yōkai voor zo’n klein spelletje best veel variatie biedt. Het basisspel alleen al kan uitdagend zijn. Maar heb je dat samen onder de knie? Dan kun je het ook nog eens moeilijker maken.

Betekent dit dat Yōkai een hoge herspeelbaarheid heeft? Nou, op zich wel. Zolang je maar van het genre houdt.

Ik denk dat Yōkai voor mij net als The Mind en Hanabi het ideale spelletje is om een avond mee af te sluiten. Stel je bent om 1 uur ’s nachts klaar met een groot spel en wil nog één klein dingetje doen? Dan is Yōkai daar uitermate geschikt voor. En speel je het zo af en toe? Dan is de herspeelbaarheid naar mijn mening meer dan voldoende!

Yōkai Spel: op Tafel

Mijn Yōkai spel review in het kort?

Ik vind Yōkai een goed coöperatief spelletje omdat alle spelers een even groot aandeel hebben. De combinatie van beperkte communicatie en het onthouden van informatie lijkt weliswaar op Hanabi, The Mind en De Crew. Yōkai heeft echter het voordeel dat je de moeilijkheid in gradaties en bovendien naar behoeften kunt opwaarderen. Niet heel vernieuwend, maar met de juiste groep verrassend leuk om te doen!

5 – Yōkai Spel: Waar te koop?

Je kunt het spelletje Yōkai online bestellen op GaminBIZ.nl, bol.com, Spellenrijk.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het coöperatieve memoryspel Yōkai. Het werd bedacht door Julien Griffon en in Nederland uitgegeven door Gam’inBIZ. Ik liet je foto’s zien van al het speelmateriaal, gaf je de speluitleg én deelde mijn Yōkai spel review met je.

Als je nog vragen hebt over dit spelletje, stel ze dan gerust in een reactie.

Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *