De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries – Review, Speluitleg + Unboxing!

De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten & Mysteries: Review, Speluitleg + Unboxing!

Met Draken, Schatten en Mysteries zijn we alweer uitgekomen bij de 3e Zoektocht naar El Dorado uitbreiding. Na Helden & Demonen, Gevaren & Muisca kun je nu nóg meer spannende elementen aan 999 Games’ De Zoektocht naar El Dorado toevoegen.

In dit blog laat ik je VEEL foto’s zien, vertel ik wat het precies toevoegt én geef ik je mijn Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries review.

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij de uitbreiding Draken, Schatten en Mysteries zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Zoals je tijdens expedities meerdere draken, schatten en mysteries vindt, zo vind je in dit blog meerdere onderwerpen:

 1. Algemene Informatie
 2. Unboxing
 3. Wat voegt het toe?
 4. Review
 5. Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Unboxing

Deze unboxing bestaat uit 2 delen. Eerst geef ik een lijst van het speelmateriaal dat er in de doos zit. Daarna laat ik foto’s zien van het speelmateriaal.

Wat zit er in de doos?

Je krijgt het volgende speelmateriaal bij De Zoektocht naar El Dorado Draken, Schatten en Mysteries:

 • 4 Draken
 • 12 Schatfiches
 • 12 Kaarten
 • 9 Valleitegels
 • 15 Grotfiches
 • 1 Draken, Schatten en Mysteries spelregels

Laten we maar eens naar wat foto’s kijken.

Hieronder zie je de voorkant van de doos:

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Voorkant Doos

Dit is de achterkant:

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Achterkant Doos

De binnenkant ziet er zo uit:

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Binnenkant Doos Doos

Je vindt de Draken, Schatten en Mysteries spelregels terug in een boekje van 8 bladzijden (inclusief voor- en achterkant):

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Spelregels

Voor de module ‘Draken’ krijg je 4 houten draken in de kleuren paars, groen, geel en blauw (al zien de kleuren er anders uit):

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Houten Draken

Voor de module ‘Schatten’ krijg je de zogenaamde schatfiches:

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Schatfiches

Voor de module ‘Mysteries’ krijg je nieuwe terreintegels, genaamd valleitegels. Aan de ene zijde is het terrein bedekt met mist en aan de andere zijde staat een willekeurig terrein met op één vak een uiltje.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Valleitegels

Voor de module Draken krijg je de nieuwe kaarten Seinpistool, Drakenfluisteraar en Gids. Voor de module Schatten krijg je een nieuwe expeditiekaart genaamd Metaaldetector.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Kaarten

Daarnaast krijg je ook nog nieuwe grotfiches die bij alle drie de modules passen.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Grotfiches

3 – Draken, Schatten & Mysteries: Wat voegt het toe?

Wat voegt deze uitbreiding toe?

Met De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries worden de volgende elementen toegevoegd:

 1. Draken
 2. Schatten
 3. Mysteries
 4. Nieuwe kaarten
 5. Nieuwe grotfiches

3.1 – Draken

Aan het begin van het spel leg je de 4 draken plat op een vakje op verschillende terreintegels (behalve de starttegel) naar keuze (jullie kiezen samen). Zodra een terreintegel voor het eerst wordt bezocht (maakt niet uit door wie) ontwaakt de draak en zet je deze rechtop. Vanaf nu kunnen spelers deze draak laten bewegen door kaarten te spelen.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Gele Draak

Met een groene, gele, blauwe en paarse kaart kun je respectievelijk de groene, gele, blauwe en paarse draak 1 stapje laten lopen naar een aangrenzend, leeg veld. Eindigt de draak op een veld in zijn eigen kleur (bij de paarse draak betreft dit een berg)? Dan mag deze direct nog een stap zetten. Dit mag je 1x doen. Draken mogen nooit van de terreintegel af waar ze begonnen.

NB: Als je een kaart speelt om een draak te verplaatsen, dan mag je met deze kaart niet je speelfiguur bewegen of iets kopen.

Spelers mogen hun speelfiguren niet naar het vakje van een draak en diens directe omgeving (alle direct aangrenzende vakjes) verplaatsen. Wel kan (en zal) het gebeuren dat een draak zich verplaatst en dat een speelfiguur zo in de directe omgeving van de draak staat. Deze speler mag nu niet bewegen. Pas wanneer de draak zich verplaatst door het spelen van een kaart, kun je de route weer vrij maken.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Draak Naast Speelfiguur

Je begrijpt, met draken kun je elkaar een beetje dwarsbomen.

3.2 – Schatten

Aan het begin van het spel leg je 3 gedekte schatfiches per speler op de terreintegels. Je legt het eerste fiche op de laatste tegel, de volgende op de een na laatste tegel, enzovoorts. Je plaatst geen fiche op de starttegel. Zijn er fiches over? Leg dan weer een fiche op de laatste tegel, enzovoorts. Jullie kiezen samen op welke posities de fiches komen. Draai dan alle fiches open.

Je mag een speelfiguur niet op een schatfiche zetten, wel ernaast. Begint je speelfiguur naast een schatfiche of eindigt je speelfiguur diens beweging naast een fiche na het spelen van een kaart? Dan mag je de schat oppakken MITS je de kosten betaalt.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Schatfiche Pakken

Je hebt 2 soorten kosten:

 • Een X aantal kaarten van een of meer betreffende kleuren.
 • Een X aantal kaarten met in totaal het aangegeven aantal symbolen.

De kaarten die je betaalt verwijder je uit het spel.

Je kunt schatfiches op 2 manieren gebruiken.

Ten eerste mag je tijdens je beurt een schatfiche spelen om je speelfiguur maximaal 2 stappen te laten verplaatsen zonder de kosten te betalen. Je mag meer fiches per beurt spelen, maar je mag je speelfiguur niet verplaatsen naar bezette velden of een berg.

Ten tweede kun je simpelweg sparen voor 4 fiches. Zodra je een vierde schatfiche krijgt staat dat gelijk aan het bereiken van El Dorado. Ofwel, de ronde wordt afgespeeld. Bereikt niemand anders El Dorado (en heeft niemand anders 4 schatfiches)? Dan win je. Bij een gelijke stand zijn het aantal blokkades – en anders de blokkade met het hoogste getal – de tiebreaker.

3.3 – Mysteries

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Draak Verplaatsen

Aan het begin van het spel leg je een gedekte valleitegel op elke terreintegel. Jullie bepalen samen over welke vakjes jullie de tegel heen leggen.

Je mag speelfiguren niet op een gedekte valleitegel zetten, maar wel ernaast zetten. Eindigt iemands speelstuk naast een valleitegel? Dan wordt deze omgedraaid en zo teruggelegd, dat het uiltje grenst aan het speelfiguur. Vanaf dit moment kunnen speelfiguren de valleitegel gewoon betreden als zijnde terrein.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Uil naast Speelfiguur

NB: Je kunt er ook voor kiezen om valleitegels als gewone terreintegels te gebruiken. Je legt ze dan open neer met geen blokkades ertussen.

3.4 – Nieuwe Kaarten

Bij de modules draken en schatten krijg je 4 nieuwe kaarten. Deze kaarten hebben betrekking op de modules. Zo kun je draken verplaatsen, jezelf bevrijden van een draak en schatfiches oprapen zonder kosten te betalen.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Metaaldetector op Handen

3.5 – Nieuwe Grotfiches

Bij alle modules kun je nieuwe grotfiches toevoegen. De fiches maken bijvoorbeeld dat je draken kunt verplaatsen, schatfiches mag omwisselen of je speelfiguur gratis 2 vakjes mag verplaatsen op een ontdekte terreintegel.

4 – Draken, Schatten & Mysteries: Review

Om mijn mening goed over te brengen, bespreek ik in deze El Dorado Draken, Schatten & Mysteries recensie elk van de toevoegingen apart.

Draken

De draken zijn een toevoeging waarmee je elkaar wat meer kunt dwarsbomen. Immers, door een draak zó te verplaatsen dat het speelfiguur van een tegenstander in de directe omgeving van de draak staat, maakt dat hij of zij dit speelfiguur pas mag verplaatsen als de draak weg is.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Draken op de Route

Voor spelers als ik is dit een interessante, tactische toevoeging om hardlopers af te remmen. Maar ik ken ook mensen die niet van spellen houden waarbij je elkaar kunt naaien. Voor die spelers zijn draken een minder leuke module.

Kritische noot: de kleuren van de draken moeten overeenkomen met de kleuren van kaarten en terreinen. Echter, de kleuren van de draken komen niet heel goed overeen. Zo lijkt de groene draak op een donkerblauwe draak en de gele draak op een oranje draak. Dit had iets scherper gekund.

Schatten

De schatten zijn een toevoeging waarmee je een extra overwinningsconditie aan het spel toevoegt. In het basisspel kun je de race alleen winnen door je figuur het snelste naar El Dorado te krijgen. Dankzij schatten kunnen ook achterblijvers nog kans maken op de overwinning door 4 schatten te verzamelen.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Vier Schatfiches Verzameld

Mocht het op een gelijkspel aankomen, dan zal de snelste speler nog altijd een voordeel hebben. Want de tiebreaker is het aantal blokkades. Spelers die achter blijven zullen er daar niet zoveel van hebben.

Persoonlijk vind ik dit de leukste toevoeging van El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries. Ik heb vaker gehad dat bijvoorbeeld één speler ver naar voren geraakt. En op dat soort momenten wordt het minder spannend want de kans dat die speler wint is dan wel erg groot. Maar zien achterblijvers op tijd in dat ze voor schatten moeten gaan? Dan kan het nog weleens heel spannend worden!

Ook voor de schatfiches trouwens een kritische noot. Ik vind dat de iconografie waarbij je symbolen moet afleggen beter had gekund. Kijk, de symbolen die stellen dat je een X aantal kaarten moet afleggen zijn helder. Echter, de fiches waarbij je een X aantal symbolen moet afleggen hadden hetzelfde kunnen betekenen. Door simpelweg het icoontje van de machete, peddel of muntje eraan toe te voegen was dit duidelijker geweest.

Mysteries

De mysteries voegen letterlijk toe wat ze zeggen.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - Valleitegel Opendraaien

Iets onbekends. Iets onvoorspelbaars. Een mysterie. Ze maken dat je iets moeilijker kunt plannen en je soms iets flexibeler op moet stellen. Hoewel ik dit ook een grappige en unieke toevoeging vind, is het niet mijn favoriet.

Final Thoughts

Laat ik afsluiten met een ordening. Ik vind de Schatten het leukst, nauw gevolgd door de Draken. De Mysteries zijn ook prima, maar enthousiasmeerden mij niet echt.

De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten en Mysteries - op Tafel

Mijn Draken, Schatten & Mysteries review in het kort?

Ik vind de uitbreiding Draken, Schatten & Mysteries weer een leuke toevoeging voor het basisspel. Met draken kunnen spelers elkaar in de weg gaan zitten. Maar hoewel ik de mythische wezens zie als tactisch middel om hardlopers af te remmen, durf ik m’n hand ervoor in het vuur te steken dat niet iedereen van dergelijk genaai houdt. Schatten (m’n favoriet) brengen een extra mogelijkheid in het spel om te winnen. Leuk om een keer iets anders te proberen en ideaal om het spel langer spannend te houden, want achterblijvers maken toch nog kans om te winnen. De kleinste module, Mysteries, voegen op hun beurt nog wat onvoorspelbaarheid toe aan de route.

5 – Draken, Schatten & Mysteries: Waar te koop?

Je kunt De Zoektocht naar El Dorado: Draken, Schatten & Mysteries online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, 999Games.nl en Spelhuis.be.

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over Draken, Schatten & Mysteries, de derde uitbreiding voor het bordspel De Zoektocht naar El Dorado. Deze expansion werd wederom bedacht door Reiner Knizia. 999 Games bracht de uitbreiding uit in het Nederlands.

Als je nog vragen hebt over deze uitbreiding, stel ze dan gerust in een reactie.

Wil je graag jouw recensie geven? Deel je mening dan in een reactie. Dan hebben andere lezers er ook wat aan :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *