De Zoektocht naar El Dorado: Speluitleg, Unboxing & Review!

Zoektocht naar El Dorado: Review, Speluitleg + Unboxing

Vandaag is bekend geworden dat 999 Games met De Zoektocht naar El Dorado een nominatie in de wacht heeft gesleept voor De Speelgoed van het Jaar 2020.

Een nominatie maakt een spel meestal zó populair, dat iedereen het spel wil hebben. Je kunt het vergelijken met het goud uit de stad El Dorado. Immers, dat willen alle avonturiers ook graag hebben.

Maar is De Zoektocht naar El Dorado echt goud waard? Of is het niet de moeite waard om met bloed, zweet en tranen jezelf een weg te banen door de jungle om het te vinden?

Dát lees je in mijn De Zoektocht naar El Dorado review!

Voordat je begint met lezen: 999 Games gaf mij het spel De Zoektocht naar El Dorado zodat ik er een interessant blogartikel over kon schrijven. Dit artikel is dus gesponsord. Maar ik heb mijn redactionele vrijheid behouden en volledig zelf bepaald wat ik in dit artikel heb gezegd.

Ben je benieuwd naar de uitbreidingen? Check dan mijn Helden & Demonen review en Gevaren & Muisca review!

Zoals een kaart je helpt met het navigeren naar een schat in de jungle, helpt onderstaande inhoudsopgave je bij het zoeken van de informatie die jij zoekt:

  1. Algemene Informatie
  2. Kort Speloverzicht
  3. Wat zit er in de doos?
  4. El Dorado: Speluitleg
  5. El Dorado: Review
  6. El Dorado: Waar te koop?

1 – Algemene Informatie

2 – Kort Speloverzicht

“Diep in de dichte jungles van Zuid-Amerika ligt El Dorado, de stad van goud. Onbeperkte schatten wachten in dit verloren koninkrijk: goud, edelstenen en zeldzame artefacten.

Jullie zijn onverschrokken avonturiers, die op zoek gaan naar de verloren stad. Neem de rol aan van dappere expeditieleiders en leid je team naar El Dorado.

Stel voor je expeditie een team van deskundigen samen, schaf waardevolle uitrusting aan en plan je reis verstandig. Wie als eerste de grens van de gouden stad passeert, wint het spel en krijgt alle schatten.”

3 – Wat zit er in de doos?

Je vindt het volgende speelmateriaal in de doos van De Zoektocht naar El Dorado:

  • 1 Dubbelzijdige Startterreintegel
  • 6 Dubbelzijdige Terreintegels
  • 2 Dubbelzijdige Terreinstroken
  • 1 Dubbelzijdige Eindtegel (poort naar El Dorado)
  • 6 Blokkades
  • 1 Startspelershoed
  • 4 Expeditietableaus
  • 8 Speelstukken (2 per speler)
  • 86 Expeditiekaarten
    • 32 voor de startdecks (8 per speler)
    • 54 voor de markt
  • 1 Markttableau
  • 36 Grotfiches
  • 1 Boekje Spelregels

Hieronder kun je zien hoe alles er uit ziet. Te beginnen met de voorkant van de doos, waar de gouden onderdelen (en het 999 Games logo) een mooie glans hebben:

Zoektocht naar El Dorado: Voorkant Doos

De achterkant van de doos:

Zoektocht naar El Dorado: Achterkant Doos

En de binnenkant ziet er zo uit (zit een fraaie inlay in):

Zoektocht naar El Dorado: Binnenkant Doos

Het boekje El Dorado spelregels bestaat uit 12 bladzijden. Op 6 bladzijden staan de standaard spelregels beschreven. Klinkt misschien als veel, maar het valt mee. Er zitten veel illustraties en voorbeelden bij.

Zoektocht naar El Dorado: Spelregels

De startspeler krijgt deze fraaie Indiana Jones hoed:

Zoektocht naar El Dorado: Startspelershoed

Voor elke speler is er een spelerstableau. Links komt je dichte trekstapel en rechts je open aflegstapel:

Zoektocht naar El Dorado: Expeditietableaus

Elke speler krijgt een speelstuk in zijn of haar gewenste kleur (in een spel van 2 spelers krijgt elke speler twee speelstukken). Daarnaast krijgt elke speler een ‘startdeck’. Deze bestaat uit de 8 kaarten hieronder. Op de kaart staat rechts onderin een symbool, waaraan je kunt zien voor welke kleur speler de kaart is.

Zoektocht naar El Dorado: Speelfiguren en Startdeck

Dankzijde handige zakjes kun je ze per speler mooi verpakken:

Zoektocht naar El Dorado: Speelmateriaal voor 4 Spelers

Je vormt het bord met de verschillende terreintegels. Deze zijn dubbelzijdige gedrukt en in het midden staat een letter. In de spelregels vind je diverse voorbeelden die je kunt leggen, maar de ervaren speler kan ook freestylen. Hieronder zie je de starttegel:

Zoektocht naar El Dorado: Starttegel

En de eindtegel, die de ingang naar de gouden stad El Dorado voorstelt.

Zoektocht naar El Dorado: Eindtegel

Tussen de start- en eindtegel plaats je onderstaande terreintegels, terreinstroken én blokkades:

Zoektocht naar El Dorado: Terreintegels
Zoektocht naar El Dorado: Terreinstroken
Zoektocht naar El Dorado: Blokkades

Om je te helpen El Dorado te bereiken, kun je op de markt extra kaarten (=expeditieleden) kopen. Er zijn 18 unieke karakters en voorwerpen die elk drie keer in het spel zitten. In totaal dus 54 van deze kaarten.

Zoektocht naar El Dorado: Expeditietakaarten Deel 1
Zoektocht naar El Dorado: Expeditietakaarten Deel 2
Zoektocht naar El Dorado: Expeditietakaarten Deel 3

Tot slot zijn er grotfiches. Als je het basisspel wat vaker hebt gespeeld, kun je deze gaan toevoegen. Het doel is nog steeds om als eerste El Dorado te ontdekken, maar door onderweg grotten te verkennen kun je bonussen krijgen die je helpen tijdens de reis:

Zoektocht naar El Dorado: Grotfiches

4 – El Dorado: Speluitleg

Ik deel mijn El Dorado speluitleg op in onderstaande onderdelen:

  1. Voorbereiding
  2. Spelverloop
  3. Einde van het Spel

4.1 – Voorbereiding

Leg de start-, eind- en terreintegels inclusief blokkades op tafel in een vorm uit de spelregels óf een zelf verzonnen vorm. Geef elke speler een expeditietableau, 1 speelstuk en een (geschud) startdeck. Laat elke speler de bovenste 4 kaarten trekken.

Leg het markttableau op tafel met daaronder de 6 expeditieleden die rechts onderin een zonnetje vertonen. De andere moeten boven het tableau liggen. Wijs de startspeler aan en die krijgt de hoed. Hij of zij plaatst zijn speelfiguur op vakje 1, de speler links op vakje 2, enzovoorts.

Je hebt dan zoiets als hieronder op tafel liggen:

Zoektocht naar El Dorado: Startopstelling voor 3 Spelers

4.2 – Spelverloop

De spelers zijn na elkaar aan de beurt en proberen ieder El Dorado te bereiken met hun speelfiguur. Als je aan de beurt bent, voer je onderstaande 3 acties uit:

  1. Kaarten Spelen
  2. Kaarten Afleggen
  3. Kaarten Trekken

Je kunt kaarten spelen om je speelfiguur te verplaatsen op het bord én om nieuwe kaarten te kopen (in exact die volgorde!).

Wil je je speelfiguur verplaatsen? Speel dan een kaart met hetzelfde symbool als op het vakje waar je heen wil met minimaal de gevraagde krachtwaarde. Het kan ook zijn dat je een aantal handkaarten op de aflegstapel moet leggen of zelfs uit het spel moet halen.

Zoektocht naar El Dorado: Kaarten Spelen

Wil je een kaart kopen? Speel dan kaarten om ervoor te betalen. Kaarten zonder muntsymbool zijn een 0,5 muntje waard. Kaarten met een muntsymbool zijn zoveel munten waard als de aangegeven waarde. Je mag maximaal 1 kaart kopen per beurt!

Zoektocht naar El Dorado: Expeditiekaarten met Munten

De enige kaarten die je kunt kopen, zijn de kaarten op het markttableau. Is er een stapel op? Dan mag de eerst volgende speler die gaat kopen een nieuwe stapel kiezen en op het markttableau leggen. Je hebt dus niet zomaar toegang tot alle kaarten.

Als je klaar bent met kaarten spelen, moet je de gespeelde kaarten afleggen en mág je ook niet gespeelde kaarten uit je hand afleggen. Daarna moet je weer kaarten trekken om je hand aan te vullen tot maximaal 4 kaarten.

Tussen terreintegels bevinden zich blokkades. Deze behandel je in feite gewoon als een normaal vakje: Je speelt genoeg kaarten van hetzelfde symbool om de blokkade te betreden. Maar als dit lukt, leg je de blokkade boven je spelerstableau neer. Bij een gelijke stand, bepalen deze de winnaar.

Zoektocht naar El Dorado: Blokkades boven je tableau

4.3 – Einde van het Spel

Bereikt een speler El Dorado? Dan wordt eerst gekeken of er nog mensen aan de beurt komen, want iedereen komt even vaak aan de beurt.

Bereikt uiteindelijk één speler El Dorado? Dan wint hij of zij.

Bereiken meerdere spelers El Dorado? Dan wint de speler met de meeste blokkades.

Hebben deze spelers hetzelfde aantal blokkades? Dan wint de speler met de blokkade die het hoogste nummer heeft.

5 – El Dorado: Review

De Zoektocht naar El Dorado is in diverse andere landen al in 2017 uitgebracht door Ravensburger (in het Engels als The Quest for El Dorado). En zoals veel spellen van Reiner Knizia, ontving ook dit bordspel de nodige nominaties:

  • Golden Geek Best Family Board Game
  • Meeples’ Choice
  • Spiel des Jahres
  • Gioco dell’Anno

De laatste nominatie werd zelfs gewonnen. Vanuit dit oogpunt is het niet verwonderlijk dat El Dorado een nominatie voor De Speelgoed van het Jaar in de wacht heeft gesleept.

Maar is het ook echt een nominatie waard? Dat vertel ik je in deze Zoektocht naar El Dorado review!

Laat ik beginnen met de look & feel. De doos ziet er prachtig uit en het geel blinkt zelfs als goud. De inlay is prima om het speelmateriaal op te bergen. En ook de artwork op het speelmateriaal is mooi en bovendien duidelijk. Opvallend detail: de doos voelt lekker stevig aan.

Zoektocht naar El Dorado: Leuk Racespel!

Toen ik een spelletje ging opzetten, liep ik wel tegen een klein nadeel aan. Je hebt best wat ruimte nodig om alles op tafel zetten. Met name de terreintegels (en sommige vormen die je ermee kunt maken) kunnen voor smallere tafels wat problematisch zijn.

Op mijn grotere, ronde tafel op zolder had ik dit probleem bijvoorbeeld niet. Maar heb je dus een smalle eettafel waar je spelletjes op speelt, dan is het wel handig hier even rekening mee te houden.

Een van Reiner Knizia’s krachten, is dat hij altijd spellen ontwikkelt die je ontzettend snel doorhebt. Dat geldt ook voor De Zoektocht naar El Dorado. Ondanks het grote boekje spelregels, zijn het met name illustraties die ruimte opvullen. Geloof me, je weet zó hoe je dit spel moet spelen.

De spelmechanismen deckbuilding- en racing bieden naar mijn mening een leuke uitdaging tijdens het spel, maar maken het niet onnodig moeilijk. Je kunt elke beurt ook maar een paar dingen. En dat maakt dat je niet urenlang over een actie hoeft na te denken. Hierdoor behoudt het spel een lekker tempo.

Tijdens De Zoektocht naar El Dorado ben je vooral met je eigen spel bezig. Er ontstaat weliswaar wat interactie, omdat je iemand kunt blokkeren op de route en handige kaarten voor iemands neus kunt wegkapen.

Zoektocht naar El Dorado: Spannend tot het Einde

Maar dit blijft echter onschuldig, omdat het een speler niet volledig belemmert in zijn of haar spel. Je kunt altijd ergens anders heen lopen of andere kaarten kopen. Dit draagt in mijn optiek bij aan de toegankelijkheid van het spel.

Ik wil deze El Dorado review besluiten met de herspeelbaarheid. Enerzijds heb je meerdere terreintegels en maar liefst 18 expeditiekaarten die voor veel variatie in het spel kunnen zorgen. Anderzijds is de weg en het doel wel veel hetzelfde.

Bovenstaande maakt dat ik verwacht dat een casual boardgamer dit spel vaker zal spelen. De gevorderde, of echte die hard zal het minder vaak uit de kast pakken. Maar los daarvan biedt het spel zeker 45 minuten speelplezier! Al is het maar af en toe.

Mijn De Zoektocht naar El Dorado review in het kort: Mooi en stevig bordspel dat zeer toegankelijk is, uitermate soepel verloopt en dankzij het race-element spanning tot het laatste moment zal bieden. Dankzij het variabele speelbord ligt de herspeelbaarheid hoog. En ondanks z’n eenvoud biedt dit spelletje voldoende uitdaging!

Is dit spel dus echt goud waard? In de zin dat het een groot publiek zal aanspreken wel. De gevorderde bordspel speler zal denk ik net wat meer uitdaging verlangen.

Volg Spellenwijs.nl voor nieuwe spellen en reviews!

Facebook Spellenwijs.nlInstagram Spellenwijs.nl

6 – El Dorado: Waar te koop?

Je kunt De Zoektocht naar El Dorado online bestellen bij o.a. bol.com, Spellenrijk.nl, Spellenwinkel.nl, Valhallaboardgames.nl, 999Games.nl, Amazon.nl, Spelhuis.be.

Let dus op: De Zoektocht naar El Dorado is in Nederland door 999Games uitgebracht. Internationaal is het spel door Ravensburger uitgebracht. Deze variant, genaamd The Quest for El Dorado, kom je online ook veel tegen. Maar die versie heeft geen Nederlandstalige spelregels!

Nu ben jij aan de beurt!

In dit blog heb ik je verteld over het bordspel De Zoektocht naar El Dorado. Ik liet je zien wat er in de doos zit, ik gaf mijn speluitleg én besloot het verhaal met mijn De Zoektocht naar El Dorado review.

Ken jij dit spel al? En wat vind jij ervan? Of heb je er nog vragen over? Ik hoor graag van je in een reactie!

8 reacties

  1. Leuk spel! Vraag over grotfiches. Leg je die alleen op de grottegels met een geel hart?
    Als je ze op alle grottegels Wil leggen heb je te weinig fiches.

    1. Beste Paul,

      Bedankt voor je vraag over De Zoektocht naar El Dorado.

      Wat je zegt klopt. Je legt grotfiches alleen op de velden met een zichtbare grot (zo’n geel hart). Velden die dat niet hebben, zijn slechts bergvelden.

      Helpt dit?

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  2. Beste Hans,

    Wanneer je al eerste op een blokkade komt, is deze van jou, mits met de juiste voorwaarden. Eindigt jouw beurt, omdat je niet verder kan, blokkeer je dan mogelijkde anderen achter jou? Je mag immers niet op een zelfde “tegel” staan. In jouw volgende beurt kun je dan toch pas de blokkade wegnemen, omdat je dan weet welke volgende tegel je gaat betreden?

    Vraag twee: mbt de uitbreiding Fevaren en Muisica
    Als je met een kapitein (3) de rivier met stroming ( witte pijlen) betreedt. Wordt je dan steeds na 1 stap ook 1 vooruitgezet of opzij. Of mag je direct 3 vooruit en dat je dan na de derde stap met stroming 1 plaats verzet wordt door de stroming?

    Bij voorbaat dank voor jouw reactie.
    Grt

    1. Beste Gijs,

      Bedankt voor je vraag bij m’n Zoektocht naar El Dorado review.

      Hierbij mijn antwoorden:

      1: Je speelfiguur komt nooit op een blokkade te staan. Als je niet verder kunt blijf je op de zeshoek staan vóór de blokkade.

      2: Het effect van een witte pijl treedt pas in werking als de beweging van een kaart volledig is afgehandeld. Je kunt met de Kapitein dus 3 stappen over water zetten. Pas dan treedt het effect van de witte pijl in werking en schuif je op. Daarna mag je, indien mogelijk, weer een volgende kaart spelen.

      Hopelijk helpt dit :).

      Groet en veel speelplezier!
      Hans van Spellenwijs.nl

  3. Beste Hans, stel dat je enkele kaarten bovenaan het speeltableau hebt liggen (hoofdzakelijk de kaarten die je maar 1 x mag spelen zoals kapmes, kompas,…). Hoeveel van deze kaarten mag je dan binnen een volgende speelbeurt waarbij je ze wel wil spelen nemen? Is dat dan één kaart per speelbeurt of mag je meerdere kaarten combineren?

    Mijn man had net maar liefst 5 van zulke kaarten liggen waardoor het spel vervolgens in één beurt beëindigd kon worden aangezien hij door het spelen van deze kaarten enorm veel extra kaarten uit zijn trekstapel mocht nemen.

    1. Beste Katrien,

      Bedankt voor je vraag.

      Even ter check: klopt het dat je met Gevaren en Muisca speelt? Want alleen hier kun je kaarten ‘bewaren’, namelijk de Muisca kaarten. Je kunt er echter maximaal 2 hebben liggen.

      In het hele basisspel kun je verder geen kaarten boven je tableau bewaren. Je krijgt 4 handkaarten en die mag je naar wens spelen. Je mag ze gebruiken, afleggen of bewaren. Een enkele kaart stelt je in staat om extra kaarten te pakken. Maar 5 kaarten boven je tableau klinkt als een onwerkelijk scenario en/of onjuiste interpretatie van de regels.

      Hoor graag of ik je vraag goed heb begrepen.

      Groet en veel speelplezier,
      Hans van Spellenwijs.nl

      1. Dag Hans,

        We zijn momenteel El Dorado aan het spelen met vrienden en dezelfde vraag kwam net naar voren van in de spelersgroep.

        Even gecheckt of er al respons kwam op mijn vraag en nav jouw reactie de spelregels opnieuw nagekeken.

        Het gaat dus inderdaad om een foute interpretatie van de spelregels! Dankjewel om ons er op te wijzen.

        Groetjes, Katrien

        1. Beste Katrien,

          Dat is fijn om te horen. Graag gedaan!

          Groet en veel speelplezier,
          Hans van Spellenwijs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *